Følg os

Blogspot

Open Dialog Foundation: ukrainske journalister løsladt i Slavyansk

DEL:

Udgivet

on

Rusland-ukraineDen 8. maj blev der afholdt en pressekonference i UNIANs lokaler i forbindelse med løsladelsen af ​​ukrainske journalister, Serhiy Lefter og Artyom Deynega. Tilfælde med at fange og holde i fangenskab ukrainske og udenlandske statsborgere bliver mere og mere hyppige i det østlige Ukraine.

Som Andrey Valchyshyn, repræsentanten for Åben Dialog Foundation i Ukraine sagde: "I hele verden nyder journalister og læger immunitet under enhver form for konfrontation. I Ukraine tilbageholder russiske terrorister imidlertid ikke kun repræsentanter for disse erhverv, men handler også med deres liv og helbred.'' Serhiy Lefter, som var blevet taget til fange af russiske terrorister og tilbragte tre uger i fangenskab i byen Slavyansk, vendte endelig tilbage til Kiev den 8. maj Artyom Deynega, der var blevet fanget den 13. april, blev også reddet og transporteret til Kiev sammen med Serhiy.

Artyom Deynega havde udarbejdet live nyhedsrapporter fra Slavyansk og offentliggjort dem via tnternet, som blev genstand for anklager fra russiske terroristers side. Han deltog ikke i pressemødet, da han var dybt bekymret for sine pårørende, som stadig er i farezonen. Artyom er nu i sikkerhed i Kiev, og hans fysiske tilstand er tilfredsstillende. Serhiy Lefter tog til Slavyansk (Donetsk-regionen, Ukraine) den 14. april 2014 for at skrive en spotrapport. Den 17. april blev det kendt, at han var blevet fanget. Serhiy Lefter, der arbejdede som uafhængig journalist for Open Dialog Foundation, var medlem af overvågningsmissionen i det østlige Ukraine; før rejsen havde han arbejdet som observatør på Krim.

Den 8. maj, på pressekonferencen i Kiev, fortalte Serhiy journalisterne om sin tid i fangenskab. "Den 15. april var jeg i centrum af Slavyansk og talte i telefon med repræsentanter for Open Dialog Foundation og beskrev situationen i det østlige Ukraine. To mænd henvendte sig til mig og tilbageholdt mig under påskud af at verificere mine dokumenter. Da de fandt ud af, at jeg havde været på EuroMaidan, de beskyldte mig for at samarbejde med den rigtige sektor og spionere. Jeg tilbragte de næste to og en halv uge i fangenskab. Den første uge var særlig hård. Jeg havde mine hænder og fødderne bundet med et klæbende tape, mine øjne var forseglet. De truede mig konstant, kaldte mig en højremand, en benderovets, en journalisthore.

"Vi blev fodret to gange om dagen med mad bragt af slægtninge til de lokale, som også blev holdt i fangenskab. Vi sov på gulvet. På de koldeste nætter puttede vi sammen for at holde varmen. Vi vidste ikke, hvad vi skulle forvente, og dette var det mest skræmmende af det hele. Først var der to fyre fra den højre sektor, der blev holdt sammen med mig. De blev snart taget væk, angiveligt for en udveksling. Efter min løsladelse genkendte jeg disse fyre på billederne på internettet – de blev fundet sammen med parlamentsmedlem Vladimir Rybak, med deres maver revet op og tegn på tortur på deres kroppe. Under afhøringen blev jeg slået, men i sammenligning med andre var det ikke tæsk, men blot klap. Jeg hørte skrig fra andre fanger og lydene af slag fra de tilstødende rum.

"Den sidste uge var nemmere. De løsnede mine hænder og fødder, lod mig komme ud flere gange om dagen for at rydde op i territoriet. Det var en lyksalighed at kunne bevæge sig og trække frisk luft ind – i de mindste rum, hvor fanger er holdt, der er meget lidt plads, og det er umuligt at flytte.''

Serhiy Lefter blev løsladt fra fangenskab den 2. maj omkring kl. 22. De returnerede ikke hans dokumenter, udstyr eller penge. Han rapporterede, at der også var flere andre personer, der blev holdt i fangenskab på det tidspunkt: Pavel Yurov, en teaterinstruktør, med sin kollega Denis, og Igor, en 30-årig studerende fra Kiev. Den videre skæbne for fangerne er stadig ukendt. Det var Viktor Maystrenko, en russisk journalist, frivillig fra Open Dialog Foundation, der hjalp med at transportere Serhiy fra Slavyansk til Kiev. ''Der var tre hovedproblemer'', sagde Maystrenko, ''at befri Serhiy, finde et sikkert sted for ham at bo i Slavaynsk og finde en måde at transportere ham til Kiev. Vi gjorde flere mislykkede forsøg på at forlade Slavyansk, mens en af ​​dem bevæbnede mennesker skød mod vores bil.''

reklame

Viktor Maystrenko kunne ikke give alle detaljerne om journalisternes løsladelse, men ifølge ham viste det russiske pas sig at være nyttigt: ''Kontrolposterne er for det meste kontrolleret af fulde mennesker med kriminel baggrund, som har en meget positiv holdning til russere.' '

Da en journalist spurgte, om de relevante ukrainske myndigheder hjalp med at sætte Serhiy Lefter fri, sagde Andrey Valchyshyn, at den 17. april, så snart fonden blev opmærksom på deres journalists forsvinden, henvendte de sig straks til de interne anliggender, Ukraines sikkerhedstjeneste i særlig. Reaktionen var dog meget langsom. Det var først den 21. april, at Donetsks regionale politiafdeling svarede, at der ikke var nok oplysninger om Serhiy Lefters kidnapning.

Som Andrey Valchyshyn bemærkede: ''I dag skal gidseltagningsspørgsmålet være nummer ét for de ukrainske retshåndhævende organer. Det er vigtigt at involvere det europæiske samfund og give det objektiv information om udviklingen i Ukraina. I dag 'køber' Rusland, som har ubegrænsede ressourcer, politikere i Europa og planter ideen om separatisme i Ukraine.''

Serhiy Lefter gav flere råd om, hvordan man opfører sig i fangenskab: man skal ikke vise modstand for ikke at give grund til at blive straffet; man skal ikke lyve ved afhøringen – det er indlysende; man bør ikke tale ukrainsk eller have nogen ukrainske statssymboler; man bør rydde op i deres sociale netværks indlæg, før man tager til det østlige Ukraine.

Viktor Maystrenko sagde til gengæld: ''Man skal ikke tage til urolige områder bare for at se. Der er dårlige mennesker der, som holder andre mennesker i fangenskab med det formål at skabe et ''billede til TV'et' eller bruge dem som menneskelige skjolde under angreb. Der kan hverken advokater eller penge hjælpe.''

Afslutningsvis erklærede Andrey Valchyshyn: ''Jeg vil gerne udtrykke min taknemmelighed over for ukrainske og internationale medier samt menneskerettighedsorganisationer for deres støtte og hjælp. Jeg vil også udtrykke særlig bekymring over skæbnen for de mennesker, som stadig holdes som gidsler af terrorister. Efter at OSCE-missionen var blevet frigivet, er de stemmer, der er rejst til støtte for disse mennesker, blevet meget svagere. Vi opfordrer de ukrainske retshåndhævende myndigheder til at gøre deres bedste for at sikre betingelsesløs løsladelse af alle dem, der blev fanget på Ukraines territorium.''

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending