Følg os

Konkurrence

Konkurrence: Hvordan konkurrencepolitik bidrager til at øge konkurrenceevnen

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

billederEuropa-Kommissionens rapport fra 2013 om konkurrencepolitik viser, at håndhævelse af konkurrencen hjælper med at fremme vækst og konkurrenceevne i hele EU. Antitrusthåndhævelse forhindrer dominerende virksomheder i at udelukke konkurrenter fra markedet og skaber betingelser for lavere inputpriser for EU-industrien.

Fusionskontrol holder markeder åbne og effektive. Statsstøttepolitikken opretholder lige vilkår for virksomheder i det indre marked og hjælper med at styre offentlige ressourcer mod vækstfremmende mål. Håndhævelse af konkurrencen er også en væsentlig modstykke til forudgående regulering og et nøgleværktøj til at bevare EU's vigtigste aktiv - det indre marked.

I 2013 gennemførte eller gennemførte Kommissionen vigtige politiske initiativer:

reklame

- 2013 markerede tiårsdagen for vedtagelsen af ​​forordning 1/2003, som startede en ny æra i håndhævelsen af ​​EU's antitrustregler. For at færdiggøre dem vedtog Kommissionen i juni et forslag til et direktiv om at lette antitrustskadesaktioner. Direktivet vil forhindre hindringer, som i øjeblikket forhindrer ofre for kartelovertrædelser i at søge og opnå erstatning for den skade, de har lidt for nationale domstole (se IP / 13 / 525). Det er første gang, at Kommissionen foreslog EU-lovgivning på dette område. Forslaget er i mellemtiden godkendt af Europa-Parlamentet (se IP / 14 / 455).

- Initiativet til modernisering af statsstøtte (se IP / 12 / 458), den første omfattende reform af statsstøttereglerne siden deres begyndelse, gjorde betydelige fremskridt. Navnlig vedtog Kommissionen i juni 2013 nye retningslinjer for regionalstøtte (se IP / 13 / 569). I juli vedtog Rådet to forordninger: den ene effektiviserede procedurerne og den anden, der gjorde det muligt for Kommissionen at fritage nye kategorier af støtte fra forudgående anmeldelse (se IP / 12 / 1316).

- Under hensyntagen til, hvordan krisen udviklede sig, tilpassede Kommissionen sine kriseregler for statsstøtte til banker (se IP / 13 / 672 og MEMO / 13 / 886). Banker med kapitalunderskud bliver nødt til at skaffe aktionærer og efterstillede gældsbidrag, før de griber til statskapital. Dette vil udjævne konkurrencevilkårene mellem lignende banker i forskellige medlemsstater og reducere fragmentering af det finansielle marked.

reklame

- I december 2013 vedtog Kommissionen nye regler for at forenkle fusionskontrol. Dette er et konkret eksempel på Kommissionens forpligtelse til at fremme vækst og konkurrenceevne ved at reducere lovgivningsmæssige byrder for EU-virksomheder og borgere (REFIT-initiativet IP / 13 / 891).

I 2013 traf Kommissionen også vigtige konkurrenceafgørelser, herunder inden for sektorer af strategisk betydning for vækst og konkurrenceevne såsom finansielle tjenester, energi og den digitale økonomi:

- Kommissionen fortsatte med at være meget aktiv i sin kamp mod karteller, som kan skade forbrugerne og skade Europas konkurrenceevne og vækstudsigter ved kunstigt at øge inputomkostningerne. I forbindelse med den igangværende undersøgelse af bildele bød Kommissionen i juli 2013 fem leverandører af bildele for deres deltagelse i karteller til levering af ledningsnet, der fører elektricitet i biler, til Toyota, Honda, Nissan og Renault (se IP / 13 / 673).

- Kommissionen indførte også sanktioner for ulovlige aftaler mellem farmaceutiske selskaber for at forsinke markedsadgangen for generiske lægemidler (for citalopram af Lundbeck, se IP / 13 / 563; og Fentanyl af Janssen-Cilag, se IP / 13 / 1233). Sådanne aftaler kan skade både patienter og offentlige budgetter.

- Kommissionen arbejdede bredt for at øge gennemsigtigheden i den finansielle sektor. I december bød Kommissionen otte banker i alt over 1.7 mia.EUR for at have deltaget i karteller for finansielle derivater baseret på LIBOR- og EURIBOR-rentemarkedet (se IP / 13 / 1208). I juli 2013 sendte Kommissionen en klagepunktsmeddelelse til nogle af verdens største investeringsbanker om en mistanke om samarbejde i markedet for credit default swaps (CDS, se IP / 13 / 630).

- Inden for energi, et vigtigt input på tværs af økonomiske sektorer, fokuserede Kommissionen på at lette adgangen til energimarkedet og tilskynde til investeringer. I denne forbindelse accepterede Kommissionen juridisk bindende tilsagn fra ČEZ, den tjekkiske el-operatør (se IP / 13 / 320). Kommissionen havde også til formål at sikre tilstrækkelig prisfastsættelse ved fortsat at undersøge el-udvekslinger (se IP / 14 / 215 og IP / 14 / 214). I 2013 trådte nye statsstøtteregler til vurdering af kvoter, der er tildelt under EUs emissionshandelssystem (ETS) i kraft (se IP / 12 / 498) og Kommissionen godkendte nationale ordninger for flere medlemsstater. Disse regler har til formål at begrænse indvirkningen af ​​bestemmelserne om klimaændringer på industriel konkurrenceevne, især for energiintensiv industri.

- I den digitale økonomi er ikt- og mediesektorer i betragtning af deres betydning for økonomisk vækst og den hurtige teknologiske udvikling afgørende for effektiv konkurrencepolitik og håndhævelse for at løse potentielt funktionsfejl. Kommissionen fortsatte med at forfølge håndhævelsesaktioner mod teleoperatører, der mistænkes for konkurrencebegrænsende adfærd, og bød Telefónica og Portugal Telecom for at have accepteret ikke at konkurrere mod hinanden på de iberiske telemarkeder (se IP / 13 / 39). Kommissionen gjorde også betydelige fremskridt i sine undersøgelser af potentielt misbrug af dominerende stillinger i sektorerne online søgning og reklame (Google-undersøgelsen - se IP / 14 / 116) og Standard Essential Patents (SEP'er) til mobilkommunikation (se IP / 14 / 489 og IP / 14 / 490).

Samarbejde med konkurrencemyndigheder over hele verden bidrog til at tackle de udfordringer, som den voksende internationalisering af erhvervslivet medførte. Kommissionen fortsatte med at føre politiske dialoger med konkurrencemyndigheder i en række lande for at fremme konvergens i konkurrencereglerne og underskrev en ny samarbejdsaftale med Schweiz, som vil gøre det muligt for begge konkurrenceagenturer at udveksle oplysninger, de har fået i deres respektive undersøgelser (såkaldt andengenerationsaftale). I 2013 underskrev Kommissionen også et aftalememorandum for samarbejde på området konkurrencelovgivning med Indiens konkurrencekommission.

Den fulde tekst til 2013-rapporten om konkurrencepolitik og det ledsagende arbejdsdokument fra personalet er tilgængelig her.

Konkurrence

Konkurrence: Kommissionen offentliggør resultaterne af evalueringen af ​​meddelelsen om markedsdefinition

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har offentliggjort en Arbejdsdokument der opsummerer resultaterne af evalueringen af ​​meddelelsen om markedsdefinition, der anvendes i EU's konkurrencelovgivning.

Formålet med evalueringen var at bidrage til Kommissionens vurdering af meddelelsen om markedsdefinition med henblik på at beslutte, om meddelelsen skulle ophæves, lade den være uændret eller revidere den.

Koncerndirektør Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: ”Vi er nødt til at analysere markedet og grænserne for det marked, hvor virksomheder konkurrerer. Meddelelsen om markedsdefinition er meget nyttig i den sammenhæng. Evalueringen har bekræftet, at den giver klarhed og gennemsigtighed til interessenter om, hvordan vi nærmer os markedsdefinition. De grundlæggende principper i meddelelsen om markedsdefinition, der er baseret på EU-domstolernes retspraksis, forbliver sunde i dag. Samtidig viser evalueringen, at meddelelsen ikke fuldt ud dækker de seneste udviklinger inden for markedsdefinition, herunder dem, der er relateret til digitaliseringen af ​​økonomien. Vi analyserer nu, om og hvordan meddelelsen skal revideres for at løse de problemer, vi har identificeret. ”

reklame

Kommissionen iværksatte evalueringen af ​​meddelelsen om markedsdefinition i marts 2020. Under evalueringen indsamlede Kommissionen beviser for at forstå, hvordan meddelelsen har fungeret siden vedtagelsen i 1997. Den indsamlede dokumentation inkluderer blandt andet bidrag fra interessenter samlet i en offentlig høring der fandt sted mellem kl juni og oktober 2020. Desuden Kommissionen hørt de nationale konkurrencemyndigheder i EU og proaktivt involveret med eksperter og repræsentanter fra interessentgrupper. Endelig anmodede Kommissionen om en ekstern evaluering supportundersøgelse, som gennemgik relevant praksis i andre jurisdiktioner såvel som juridisk og økonomisk litteratur i relation til fire specifikke aspekter af markedsdefinition: (i) digitalisering, (ii) innovation, (iii) geografisk markedsdefinition og (iv) kvantitative teknikker.

Resultaterne af evalueringen

Evalueringen har vist, at meddelelsen om markedsdefinition fortsat er meget relevant, da den giver klarhed og gennemsigtighed for virksomheder og andre interessenter om Kommissionens tilgang til markedsdefinition - et vigtigt første trin i Kommissionens vurdering i mange kartel- og fusionssager.

reklame

Resultaterne af evalueringen indikerer, at meddelelsen om markedsdefinition er effektiv til at give korrekt, omfattende og klar vejledning om centrale spørgsmål vedrørende markedsdefinition og om Kommissionens tilgang til den.

Samtidig antyder evalueringen også, at meddelelsen ikke fuldt ud afspejler udviklingen i bedste praksis inden for markedsdefinition, der har fundet sted siden 1997, herunder den seneste udvikling inden for EU-retspraksis. For eksempel har Kommissionen forbedret sin tilgang til markedsdefinition i overensstemmelse med de gældende markedsforhold, som i dag i stigende grad er digitale og indbyrdes forbundne, og sofistikeret af tilgængelige værktøjer, såsom forbedret behandling af et stort antal dokumenter eller raffinerede kvantitative teknikker. Siden da meddelelsen blev vedtaget, har Kommissionen desuden indsamlet mere erfaring med at analysere markeder, der potentielt er globale eller i det mindste bredere end Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde.

 Ifølge evalueringen inkluderer områder, hvor meddelelsen om markedsdefinition muligvis ikke er fuldt opdateret: i) brugen og formålet med SSNIP-testen (lille, ikke-kortvarig prisstigning) til at definere relevante markeder; ii) digitale markeder, især med hensyn til produkter eller tjenester, der markedsføres til nul pengepris og til digitale 'økosystemer' (iii) vurdering af geografiske markeder under betingelser for globalisering og importkonkurrence (iv) kvantitative teknikker v) beregning af markedsandele og (vi) ikke-priskonkurrence (inklusive innovation).

Kommissionen vil overveje behovet for og hvordan man løser de spørgsmål, der blev identificeret i forbindelse med evalueringen.

Baggrund

Markedsdefinition er et værktøj til at identificere grænserne for konkurrence mellem virksomheder. Formålet med at definere det relevante produkt- og geografiske marked er at identificere de faktiske konkurrenter, der begrænser de pågældende virksomheds kommercielle beslutninger, såsom deres prisbeslutninger. Det er fra dette perspektiv, at markedsdefinitionen blandt andet gør det muligt at beregne markedsandele, der formidler meningsfuld information med henblik på at vurdere markedsstyrken i forbindelse med fusions- eller kartelprocedurer.

Markedsdefinitioner afspejler markedsrealiteter. Derfor adskiller de sig på tværs af sektorer og kan udvikle sig over tid. Definitioner af geografiske markeder kan f.eks. Variere fra nationale eller lokale markeder - såsom for detailsalg af forbrugsvarer - til globale markeder, såsom for salg af luftfartskomponenter. Efterhånden som markedsrealiteter udvikler sig over tid, udvikler Kommissionens markedsdefinitioner sig også over tid.

Meddelelse om markedsdefinition giver vejledning om principperne og bedste praksis for, hvordan Kommissionen anvender begrebet relevant produkt- og geografisk marked i sin håndhævelse af EU's konkurrencelovgivning.

Mere information

se dedikeret webside af GD Konkurrence, som indeholder alle bidrag fra interessenter indsendt i forbindelse med evalueringen, resuméer af de forskellige høringsaktiviteter og den endelige rapport fra evalueringsstøtteundersøgelsen.

Læs

Konkurrence

Bilselskaber bød 875 mio. EUR for samordning mod NOx-fjernelse af teknologier

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har konstateret, at Daimler, BMW og Volkswagen-koncernen (Volkswagen, Audi og Porsche) overtrådte EU's antitrustregler ved at samarbejde om teknisk udvikling inden for NOx-rengøring. 

Kommissionen har pålagt en bøde på 875 mio. EUR. Daimler blev ikke idømt en bøde, da det afslørede eksistensen af ​​kartellet til Kommissionen. Alle parter anerkendte deres engagement i kartellet og blev enige om at bilægge sagen.

Kommissionens administrerende vicepræsident Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: ”De fem bilproducenter Daimler, BMW, Volkswagen, Audi og Porsche havde teknologien til at reducere skadelige emissioner [men] de undgik at konkurrere om at udnytte dette teknologis fulde potentiale . Konkurrence og innovation om håndtering af bilforurening er afgørende for, at Europa kan opfylde vores ambitiøse Green Deal-mål. ” 

reklame

Bilproducenterne afholdt regelmæssige tekniske møder for at diskutere udviklingen af ​​den selektive katalytiske reduktion (SCR) -teknologi, der eliminerer skadelig kvælstofoxid (NOx) -emissioner fra dieselbiler gennem injektion af urinstof (også kaldet “AdBlue”) i udstødningen gasstrøm. I over fem år (2009 - 2014) samarbejdede bilproducenterne for at undgå konkurrence ved hjælp af denne nye teknologi.

Dette er den første beslutning om kartelforbud, der udelukkende er baseret på en begrænsning af den tekniske udvikling og ikke på prisfastsættelse, markedsdeling eller kundetildeling.

Whistleblower værktøj

reklame

Kommissionen har oprettet et værktøj, der gør det lettere for enkeltpersoner at advare det om konkurrencebegrænsende adfærd og samtidig bevare deres anonymitet. Værktøjet beskytter whistleblowers 'anonymitet gennem et specifikt designet krypteret messaging-system, der tillader tovejskommunikation. Værktøjet er tilgængeligt via dette link.

Læs

Konkurrence

Konkurrence: Europa-Kommissionen offentliggør 2020-rapporten om konkurrencepolitik

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har offentliggjort en rapport om konkurrencepolitikken for 2020, der præsenterer de vigtigste politiske og lovgivningsmæssige initiativer, der blev gennemført sidste år, samt et udvalg af vedtagne beslutninger. I 2020 bidrog EU's konkurrencepolitik væsentligt til Kommissionens bestræbelser på at reagere på koronavirusudbruddet, både hvad angår sundhedssituationen såvel som dens indvirkning på borgernes levebrød. Statsstøtten Midlertidig ramme, der blev vedtaget i begyndelsen af ​​krisen, har gjort det muligt for medlemslandene at bruge den fulde fleksibilitet, der er forudset i statsstøttereglerne, til at støtte økonomien i forbindelse med coronaviruspandemien. Inden for antitrustområdet offentliggjorde Kommissionen en Kommunikation vejledning til virksomheder, der samarbejder om projekter, der tager sigte på at afhjælpe mangel på forsyning med essentielle koronavirusrelevante produkter og tjenester såsom medicin og medicinsk udstyr.

Desuden på trods af de udfordringer, som de ændrede arbejdsvilkår fremsatte, tog Kommissionen i 2020 flere beslutninger på dette område, herunder tre kartelbeslutninger og 5 antitrustbeslutninger. Det har også lanceret en antitrustforespørgsel ind i sektoren Internet of Things (IoT) for forbrugerrelaterede produkter og tjenester i EU. Også inden for området fusionskontrol vedtog Kommissionen over 350 fusionsbeslutninger og intervenerede i 18 sager (herunder 13 fusioner godkendt med forbehold af tilsagn i første fase og 3 godkendt med retsmidler efter en anden fase). Kommissionen vedtog også et forslag til en Lov om digitale markeder at adressere de negative konsekvenser som følge af visse adfærd fra platforme, der fungerer som digitale 'gatekeepers' til det indre marked, og offentliggjorde en Hvidbog, at udvikle værktøjer og politikker til bedre at tackle de fordrejende virkninger af udenlandske subsidier i det indre marked. Rapportens fulde tekst (tilgængelig på EN, FR og DE og andre sprog) og det ledsagende arbejdsdokument (tilgængelig i EN) er tilgængelig her.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending