Følg os

Den Centralafrikanske Republik (CAR)

Louis Michel: At nægte økonomisk støtte til CAR ville være 'utilgivelig'

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

THUMB_77214W"Vi kan ikke fratage overgangspræsident Catherine Samba-Panza de midler, hun har brug for for at få en tilbagevenden til den forfatningsmæssige orden i Den Centralafrikanske Republik, da dette ikke ville være tilgiveligt," sagde AVS-EUs parlamentsforsamlingsmedformand Louis Michel (pictured), der åbner sin 27th session i Strasbourg.

Michel bemærkede, at CAR-regeringens opgave var "gigantisk: gøre landet sikkert, rehabilitere nationale og lokale institutioner, genåbne byhuse, få børn tilbage i klasseværelserne", men også "genoprette økonomisk normalitet", "organisere forsoning", genopbygning af et sundhedssystem og "opnåelse af flygtninges og fordrevnes tilbagevenden".

"Der er et presserende behov for at styrke den internationale tilstedeværelse for at beskytte civile mod gengældelsesangreb og hyrde overgangen til fred og demokratisk orden," sagde JPAs medformand Fitz A. Jackson (Jamaica). "Situationen i Sydsudan er lige så bekymrende," tilføjede han og udtrykte håb om, at de to fraktioner der ville løse deres uoverensstemmelser.

reklame

Ophæv Uganda's homofobiske lov

"Enhver lov, der kriminaliserer homoseksualitet, er en klar overtrædelse af internationale aftaler, der beskytter mindretal og skal straks ophæves," sagde Michel om den lov, der blev underskrevet den 23. februar af Ugandas præsident, som "væsentligt skærper de sanktioner, der er afsagt til homoseksuelle" .

"Vi kan aldrig acceptere, at regeringer bruger en slags kulturel argumentation som påskud for at retfærdiggøre dæmonisering af homoseksualitet," advarede Michel og understregede, at "retten til at være anderledes er et grundlæggende udtryk for menneskets rettigheder".

reklame

HIV / AIDS - arbejde 'langt fra over'

På trods af udvidelsen af ​​behandlingen til omkring 10 millioner mennesker, der lever med hiv, og det faktum, at nogle 25 lande har reduceret nye former for hiv-infektioner med mere end 50% "betyder, at arbejdet langt fra er overstået", sagde JPA's medformand Fitz A Jackson. Han understregede behovet for at opretholde momentum, tackle "på en mere robust måde den sociale og kulturelle praksis, der påvirker hiv / aids" og bekæmpe "den stigma og diskrimination", der er knyttet til dem.

Formand for det græske parlament Evangelos Meimarakis, der formelt indledte JPA-proceduren i Strasbourg, understregede de nationale parlamenters rolle som "vogtere af retsstatsprincippet og god regeringsførelse" og understregede behovet for at intensivere det internationale samarbejde om migration til Europa, klima forandring og vedvarende energikilder.

Fælles 27th AVS-EU Parlamentariske Forsamling

Den Blandede Parlamentariske Forsamling AVS-EU samler de valgte repræsentanter for Den Europæiske Union (EU) og landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS), med medlemmer af Europa-Parlamentet og parlamentsmedlemmer fra 78-signatarstaterne til Cotonou-aftalen, som er grundlaget for udviklingssamarbejdet mellem AVS og EU.

Forsamlingen vil stemme på onsdag 19 marts om tre beslutninger:

  • Regional integration og modernisering af toldvæsenet for bæredygtig udvikling i AVS-landene, i samarbejde med EU, medordførere: Piet Van Der Walt (Namibia) og Oldřich Vlasák (ECR, CZ);
  • den globale spredning af terrorisme: Internettet og de sociale mediers rolle, medordførere: Moses Kollie (Liberia) og Zita Gurmai (S&D, HU) og;
  • minedrift for olie og mineraler på havbunden i forbindelse med bæredygtig udvikling, medordførere: Joe Koim Komun (Papua Ny Guinea) og Christa Klass (EPP, DE).

Den Centralafrikanske Republik (CAR)

Sahel og Centralafrika: 210 millioner euro i EU-humanitær bistand

Udgivet

on

EU bekræfter sin solidaritet med sårbare mennesker i landene i Sahel og Centralafrika gennem et humanitært budget på 210 mio. EUR i 2021. Finansieringen tildeles humanitære projekter i følgende otte lande: Burkina Faso (24.3 mio. EUR), Cameroun (€ 17.5 mio.), Den Centralafrikanske Republik (€ 21.5 mio.), Tchad (€ 35.5 mio.) Mali (€ 31.9 mio.), Mauretanien (€ 10 mio.), Niger (€ 32.3 mio.) Og Nigeria (€ 37 mio.).

Krisestyringskommissær Janez Lenarčič sagde: ”Forværring af ustabilitet og væbnede konflikter sammen med COVID-19-pandemien og naturfarerne har en ødelæggende indvirkning i Sahel og lande i Centralafrika. EU er fortsat forpligtet til at hjælpe med at reducere lidelse blandt mennesker i nød i regionen. Mens humanitær bistand er der for at bringe nødhjælp, kan forbedringer, der varer længere, kun opnås gennem den nationale regerings politiske vilje og god regeringsførelse. ”

EU's humanitære finansiering i Sahel- og Centralafrika er målrettet mod:

reklame
  • Giv livreddende hjælp til de mennesker, der er ramt af konflikt, og til de samfund, der er vært for mennesker, der måtte flygte
  • yde beskyttelse til sårbare mennesker og støtte respekten for international humanitær lov og de humanitære principper
  • støtteforanstaltninger til løsning af fødevarekriser og svær akut underernæring blandt børn under 5 år
  • styrke den øjeblikkelige reaktion med hensyn til basale tjenester til de mest sårbare befolkninger, især hvad angår sundhedspleje til alle eller uddannelse for børn, der er fanget i humanitære kriser, og
  • styrke skrøbelige samfunds beredskab til kriser, såsom masseflytning af mennesker eller tilbagevendende mad- eller klimarelaterede kriser.

Denne bistand er en del af den bredere EU-støtte, der ydes til regionen, herunder gennem bidraget fra "Team Europe" til Coronavirus Global Response, støtte til vaccinedistributionsindsatsen gennem COVAX-faciliteten og andre aktioner, der giver langsigtet støtte til styrkelse af skrøbelig sundhedssystemer.

Baggrund

Som en del af EU's Coronavirus Global Response og dets mål om at gøre COVID-19-vacciner til et globalt offentligt gode leverede Team Europe 2.2 mia. € til COVAX-faciliteten. COVAX-faciliteten støtter levering af 1.3 milliarder doser af vacciner til 92 lav- og mellemindkomstlande inden udgangen af ​​2021 og har for nylig besluttet, at op til 100 millioner doser COVID-19-vacciner skal stilles til rådighed til brug i humanitære sammenhænge .

reklame

Derudover leverer Europa-Kommissionen € 100 mio. I humanitær bistand at støtte udrulningen af ​​vaccinationskampagner i lande i Afrika med kritiske humanitære behov og skrøbelige sundhedssystemer.

EU er en førende, langvarig humanitær donor i Sahel og Centralafrika, en af ​​verdens fattigste og mest skrøbelige regioner. I 2020 støttede EU humanitære interventioner i regionen med mere end 213 mio. EUR. Mere end 19 millioner mennesker i nød draget fordel af EU-finansierede humanitære operationer, der blev igangsat i 2020 i Vest- og Centralafrika, herunder omkring 6.3 millioner mennesker, der fik fødevaresikkerhed og levebrødstøtte, mere end 3 millioner mennesker hjalp med katastrofeberedskab og risikoreduktion , omkring 2.8 millioner mennesker tilbød adgang til sundhedstjenester, og næsten 1.8 millioner mennesker modtog beskyttelsesstøtte.

For at støtte langsigtede resultater arbejder EU med at opbygge effektive synergier mellem humanitære, udviklings- og fredsinitiativer. Livet for mange i landene i Sahel og Centralafrika er fortsat forstyrret af konflikt, fattigdom, klimatiske ændringer, tilbagevendende fødevarekriser eller en kombination af alle. Det anslås, at der er mere end 35 millioner mennesker, der har brug for humanitær hjælp i de otte prioriterede lande, der er omfattet af EU's humanitære implementeringsplan for 2021 for Vest- og Centralafrika. De største humanitære behov vedrører husly, nødhjælp til fødevarer, adgang til sundhedspleje og rent vand, behandling af underernærede børn og beskyttelse af udsatte.

På denne baggrund udgør pandemien i coronavirus yderligere udfordringer, både hvad angår presset på allerede skrøbelige sundhedssystemer, men også virkningerne af indeslutningsforanstaltningerne på sårbare menneskers adgang til mad og levebrød.

Samtidig står humanitære aktører over for de kombinerede udfordringer med at levere humanitær bistand i en stadig mere usikker sammenhæng, hvor adgangen yderligere begrænses på grund af pandemien.

Mere information

Faktaark om EU's humanitære bistand: Burkina Faso, Cameroun, Centralafrikanske Republik, Tchad, mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Sahel

Læs

Den Centralafrikanske Republik (CAR)

Humanitær krise i Den Centralafrikanske Republik fortsætter

Udgivet

on

Den humanitære krise i Centralafrikanske Republik (CAR) ser ikke ud til at ende. CAR har været under angreb fra væbnede grupper i to måneder, lige siden den væbnede CPC (koalitionen af ​​patrioterne i Den Centralafrikanske Republik) iværksatte adskillige angreb på nøglebyer, herunder hovedstaden, Bangui, der havde til formål at afbryde valget den 27. december 2020 Selvom regeringen i Den Centralafrikanske Republik håbede på fredelige valg, var den nationale hær rede til at forsvare landets sikkerhed.

Ifølge FN-ekspert Yao Agbetsi krænker CPC rutinemæssigt menneskerettigheder og begår forbrydelser mod civilbefolkningen i CAR, da beboere har været udsat for afpresning, røveri, voldtægt og bortførelse. CPC-krigere kidnapper regelmæssigt pressebandebørn i deres rækker og bruger dem som menneskelige skjolde.

CAR-præsident Faustin-Archange Touadéra fremsendte en opfordring til hjælp til nabolande og til internationale partnere. Det nylige bilaterale partnerskab i sikkerhedssektoren med Den Russiske Føderation var en af ​​resultaterne fra den centralafrikanske regering, som hjalp med at give et boost til de nationale forsvarsstyrker (FACA).

reklame

Tilstedeværelsen af ​​De Forenede Nationers multidimensionelle integrerede stabiliseringsmission i Den Centralafrikanske Republik (MINUSCA) synes på samme tid overhovedet ikke tilfredsstillende for befolkningen i CAR. Selv de seneste nyheder om den mulige stigning i MINUSCA-antallet fremkaldte bred diskussion blandt lokalbefolkningen og sikkerhedseksperter.

Yao Agbetsi rapporterer: ”FN-personale i CAR (MINUSCA) viste deres lave effektivitet til at løse krisen i landet. Mere end 14,000 mennesker i MINUSCA-kontingenten kostede det internationale samfund omkring 1 mia. Dollar om året, og de bidrager ikke til genoprettelsen af ​​freden i CAR ”.

Agbetsi bemærker også, at CAR's allierede, Rusland og Rwanda, har ydet effektiv militær støtte i kampen mod oprørerne. Det kan være en fordel for CAR at engagere Rusland mere aktivt i at løse sine regionale sikkerhedsproblemer.

reklame

Marie-Therese Keita-Bocoum, uafhængig ekspert på menneskerettighedssituationen i CAR, deler også holdningen med Agbetsi. I en udtalelse til African Associated Press (AAP) skrev Keita-Bocoum:

”Regeringen ledet af præsident Touadera gjorde det klart, at det ville være i dets folks interesser at bringe krigen til en sejrende afslutning. Alle grupper vil blive ødelagt, og deres ledere vil blive stillet for retten. Dette giver genklang med landets befolkning, hvilket bekræftes af regelmæssige pro-Touadera demonstrationer af tusinder af beboere. Afrikanske lande bør støtte den lovligt valgte regerings handlinger på grund af det faktum, at præsidenten har bevist, at folks interesser er i spidsen for hans sind. ”

Hun kritiserer også Det Økonomiske Fællesskab i Centralafrikanske Stater (ECCAS), som efter hendes mening "søger at blande sig i CARs interne anliggender."

Keita-Bocoum: ”ECCAS under ledelse af Angolan Gilberto Da Piedade Verissimo er et redskab til at forfølge Angolas politiske interesser. For at aflede befolkningens opmærksomhed fra interne problemer griber Angolas regering ind i situationen i CAR og handler på side af kriminelle og terrorister. ”

Den afrikanske ekspert følte rollen for de internationale allierede i CAR: "Takket være FACA, uddannet af russiske instruktører og rwandiske allierede, er CPC-lejesoldaters fremskridt stoppet, og de lider tab."

Timothy Longman, professor i statskundskab og internationale relationer ved Boston University og internationalt anerkendt ekspert på det rwandiske folkedrab, opfordrer også til at stoppe volden i CAR.

Longman: ”Præsident Touadera gjorde det klart, at det ville være i dets folks interesse at bringe krigen til en sejrende afslutning. Alle grupper vil blive ødelagt, og deres ledere vil blive stillet for retten. Dette giver genklang med landets befolkning, hvilket bekræftes af regelmæssige pro-Touadera demonstrationer af tusinder af beboere. Afrikanske lande bør støtte den lovligt valgte regerings handlinger på grund af det faktum, at præsidenten har bevist, at folks interesser er i spidsen for hans sind. ”

Læs

Afrika

Luanda bør stoppe med at lægge pres på den legitime regering for CAR og støtte oprørerne

Udgivet

on

Efter den militære succes for den nationale hær i CAR i kampen mod de væbnede gruppers militante ser idéen om en dialog med oprørerne, fremsat af CEEAC og ICGLR, absurd ud. Kriminelle og fredens fjender skal arresteres og bringes for retten. Centralafrikanske Republik Præsident Faustin-Archange Touadera overvejer ikke muligheden for forhandlinger med de væbnede grupper, der tog våben og handlede imod befolkningen i CAR. I mellemtiden forsøgte Gilberto Da Piedade Verissimo, præsidenten for Det Økonomiske Fællesskab i Centralafrikanske Staters kommission, på den angolanske side stædigt at starte en dialog med lederne af væbnede grupper, der har dannet koalitionen.

Under dække af at hjælpe med at løse den centralafrikanske krise fremmer Angola sine interesser. Præsident João Lourenço, António Téte (ministeren for eksterne forbindelser, der gik til Bangui og derefter til N'Djamena) og Gilberto Da Piedade Verissimo, præsident for Det Økonomiske Fællesskab i Centralafrikanske Staters kommission, forsøger at åbne en kanal for kommunikation mellem de forskellige aktører i Bangui. Hvad er Angolas rolle i løsningen af ​​sikkerhedssituationen i Den Centralafrikanske Republik?

Det er værd at bemærke, at Angola er den anden olieproducent i Afrika efter Nigeria. På trods af denne kendsgerning er landet i økonomisk tilbagegang, men landets præsident og hans elite har en stor personlig kapital af ukendt oprindelse. Der er rygter om, at den politiske elite har beriget sig i løbet af det sidste årti med skyggefulde våbenhandler med forskellige terrorgrupper fra nabolandene.

reklame

Der er en stærk mulighed for, at den nuværende centralafrikanske regering ikke er i et gunstigt humør for samarbejde med Angola inden for naturressourcer inden for rammerne af CEEAC. Derfor kunne den velvillige og søge hjælp fra hele den tidligere leder af CAR, Francois Bozize, give privilegier til Angola. Ellers hvordan man ellers skal forklare forhandlingerne fra den angolanske delegation med Jean-Eudes Teya, generalsekretæren for Kwa na Kwa (partiet af tidligere præsident Francois Bozize).

En af de betingelser, som koalitionen havde foreslået, var frigørelsen af ​​CAR-Cameroun-korridoren. Faktum er, at regeringsstyrkerne allerede kontrollerer dette område, og at der ikke er behov for at forhandle med de militante. Derudover udtrykker bilbefolkningen fuldstændig uenighed om åbningen af ​​en dialog med oprørerne. I løbet af den sidste måned er der afholdt flere stævner i Bangui, hvor folk råbte "ingen dialog med oprørerne": de, der kom ud mod befolkningen i CAR med våben, skulle bringes for retten.

Regeringen planlægger sammen med støtte fra det internationale samfund at genoprette statsmagt i hele landet, og det er kun et spørgsmål om tid.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending