Følg os

Medarbejder kultur

Riga og Umeå: europæiske kulturhovedstæder i 2014

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

rigaRiga (Letland) og Umeå (Sverige) er de europæiske kulturhovedstæder i 2014. Det kulturelle program vil officielt begynder på 17 i januar i den lettiske hovedstad og på 31 i januar i Umeå.

Uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdomskommissær Androulla Vassiliou sagde: "Dette er det øjeblik, Riga og Umeå har forberedt sig - og ventet på - siden deres valg som de europæiske kulturhovedstæder. Åbningsbegivenhederne markerer starten på, hvad der bliver et enormt år med kulturelle aktiviteter, ikke kun rettet mod folk fra byen og det omkringliggende område, men også til dem, der kommer fra langt længere væk. Den europæiske kulturhovedstad har været en fantastisk succeshistorie i næsten 30 år: titlen er en unik mulighed for at få mest muligt ud af en bys kulturelle aktiver og øge dens langsigtede udvikling. Titlen er enormt vigtig for turisme, jobskabelse og regenerering. Jeg ønsker begge kulturhovedstæder 2014 held og lykke. "

Riga vil åbne sine festligheder med specielle begivenheder på museer, caféer og andre spillesteder, herunder udstillinger om baltisk rav og om virkningen af ​​første verdenskrig på kultur. I 1989, under 'Baltic Way' -kampagnen, dannede folket i Letland, Estland og Litauen en menneskelig kæde for at udtrykke deres håb om uafhængighed fra det tidligere Sovjetunionen. Den 18. januar vil Rigas folk stå op for kultur. Medlemmer af offentligheden vil huske begivenhederne ved at føre bøger fra hånd til hånd, fra den gamle National Library til den nye bygning på den anden side af floden Daugava.

reklame

Kommissær Vassiliou vil sammen med kommissionær for udvikling Andris Piebalgs deltage i forskellige begivenheder, herunder lanceringen af ​​'Taste and Feel 2014!' som vil give offentligheden en forsmag på årets kulturprogram.

Om aftenen ved floden vil der være ild skulpturer skabt af hold fra 12 lande - Letland, Estland, Litauen, Finland, Frankrig, Storbritannien, Spanien, Sverige, Schweiz, Rusland, USA og Australian- lysshow og fyrværkeri. Byens borgmester, Nils Ušakovs, vil senere være vært for en koncert i Riga Arena i nærværelse af kommissær Vassiliou med titlen 'Riga gennem århundreder og kulturer'. Koncerten vil omfatte lettiske klassiske kunstnere, verdensmusik kunstnere, kor og orkestre.

Lanceringen af ​​Umeå 2014 finder sted i weekenden 31. januar til 2. februar, dag og nat, med åbningsceremonien 'Burning Snow' lørdag som et højdepunkt. Byens beboere vil samles med gæster fra hele Europa for at være vidne til årets lancering.

reklame

De vigtigste begivenheder afholdes på og omkring Umeälven-floden med en koreograferet festival med lys, musik, sang og bevægelse. "Vinterbyen" vil blive transformeret med brændende søjler af is og ild for at give lys, varme og mødepunkter. Hjertet af Umeå, Rådhustorget, bliver til en samisk landsby med glødende gryder og rensdyr.

Baggrund

Den Europæiske Kulturhovedstad er en af ​​de mest succesfulde og højt profilerede kulturelle initiativer i Den Europæiske Union. Byerne udvælges af et uafhængigt panel på grundlag af et kulturelt program, som skal have en stærk europæisk dimension, engagere lokale folk i alle aldre, og bidrage til den langsigtede udvikling af byen.

Året er en mulighed for byerne at omdanne deres image, sætte dem på verdenskortet, tiltrække flere turister og planlægge en kultur fokuseret udviklingsstrategi.

Titlen har en langsigtet virkning, ikke kun på kultur, men også i de sociale og økonomiske vilkår, både for byen og for den omkringliggende region. For eksempel viser en undersøgelse1 har vist, at antallet af turister stiger med 12% i gennemsnit i forhold til året før byen holdt titlen.

Ud over at modtage en 1.5 millioner € tilskud fra EU kulturprogram, kan byer også drage fordel af snesevis af millioner af euro fra fonden EU Regional Udvikling.

De nuværende regler og betingelser for hosting titlen er fastlagt i en 2006 beslutning (1622 / 2006 / EF) Europa-Parlamentet og Rådet.

Efter Umeå og Riga i 2014, vil de fremtidige europæiske kulturhovedstæder være Plzeň (Tjekkiet) og Mons (Belgien) i 2015, Donostia-San Sebastián (Spanien) og Wrocław (Polen) i 2016, Pafos (Cypern) og Århus ( Danmark) i 2017, og Valletta (Malta) og Leeuwarden (Nederlandene) i 2018.

Mere information

Riga 2014

Umeå2014

Europa-Kommissionen:Medarbejder kultur

Androulla Vassilious hjemmeside

Følg Androulla Vassiliou onTwitter VassiliouEU

Medarbejder kultur

Kommissionen lancerer Creative Europe-opfordringer til at støtte kultur- og kreative sektorer

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat de resterende opfordringer til kultur og kreative sektorer inden for kulturområdet Creative Europe-programmet, der stiller et samlet beløb på 88 mio. EUR til rådighed. Dette budget dækker europæiske samarbejdsprojekter inden for kultur, udbredelse og øget mangfoldighed af europæiske litterære værker og vil give uddannelse og opførelsesmuligheder for unge musikere.

Innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdomskommissær Mariya Gabriel sagde: ”Kultur og skabelse er livlige sektorer, der er hårdt ramt af pandemien. Nu hvor begrænsningerne løftes, er det tid til at fokusere på bæredygtig genopretning af kulturelle aktiviteter og spillesteder. Creative Europes budget for de næste syv år er steget markant, og i år vil der allerede blive stillet 88 mio. EUR til rådighed til at støtte kunstnere, forfattere og kunstnere igen i forbindelse med publikum i hele Europa. Jeg opfordrer alle parter til at kontrollere betingelserne for opkaldene og bruge denne mulighed. ”

Opfordringerne fokuserer blandt andet på europæisk kunstnerisk samarbejde og innovation på emner som publikumsengagement, digital samhørighed digitalisering og bidrag til European Green Deal. Opkaldet til europæiske platforme vil specifikt bidrage til at øge synligheden, programmeringen og promoveringen af ​​nye kunstnere. Interesserede organisationer kan nu indsende ansøgninger med tidsfrister fra slutningen af ​​august til slutningen af ​​september afhængigt af opkaldene. Flere oplysninger og vejledning til de forskellige opkald er tilgængelige på denne webside.

reklame

Læs

Medarbejder kultur

Kreativt Europa: Over 2 mia. EUR til støtte for genopretning, modstandsdygtighed og mangfoldighed i kulturelle og kreative sektorer

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat nye aktioner til støtte for de kulturelle og kreative sektorer i og uden for Europa efter vedtagelsen af ​​den første årlige arbejdsprogram af det Kreative Europa 2021-2027. I 2021 tildeler Creative Europe et hidtil uset budget på omkring 300 millioner euro til at hjælpe kulturelle fagfolk og kunstnere til at samarbejde på tværs af discipliner og grænser for at finde flere muligheder og nå nye målgrupper.

Vedtagelsen danner grundlaget for de første indkaldelser af forslag under det nye program. Disse opkald vil være åbne for alle organisationer, der er aktive i de relevante kulturelle og kreative sektorer. Det samlede syvårige budget på € 2.4 mia. Er steget med 63% i forhold til det foregående. Det Kreative Europa har også til formål at øge konkurrenceevnen i den kulturelle sektor og samtidig støtte deres bestræbelser på at blive grønnere, mere digital og mere inkluderende. Der lægges særlig vægt på at styrke modstandsdygtigheden og genopretningen af ​​de kulturelle og kreative sektorer i lyset af pandemien.

Innovation, forskning, kultur, uddannelse og ungdomskommissær Mariya Gabriel sagde: ”Over 8 millioner mennesker i hele EU arbejder i en kulturel aktivitet. Kultur kender ingen grænser og ingen nationaliteter. Kunst repræsenterer et vindue til verden og bidrager til at bygge broer blandt os alle. På et tidspunkt, hvor museer, biografer, kulturarvsteder, teatre alle begynder at genåbne, vil jeg gentage Kommissionens støtte til den kulturelle og kreative sektor. Med et øget budget vil Creative Europe stræbe efter at styrke sektorernes genopretning og samtidig fremme den enorme mangfoldighed og kreativitet, de tilbyder os. ”

Kommissær for det indre marked, Thierry Breton, sagde: "Kunstnerisk og kreativt udtryk er kernen i de kulturelle og kreative industrier og vores europæiske identitet. Det genoplivede kreative Europa-program vil give et boost til europæiske historier, der resonerer globalt og nærer Europas skabere, producenter , distributører og udstillere, der er så hårdt ramt af pandemien. Ved at støtte samarbejde på tværs af værdikæden og sproglige grænser samt nye innovative forretningsmodeller vil MEDIA styrke et levende og kulturelt forskelligt audiovisuelt økosystem. For første gang og på et tid med voksende trusler mod mediepluralisme vil det Kreative Europa også fremme en sund og bæredygtig nyhedsmediesektor i hele Unionen. ”

A pressemeddelelse er tilgængelig online.

Læs

Medarbejder kultur

EU boost for kultur

Udgivet

on

MEP'er har godkendt det største budget nogensinde for EU's kultur- og kreative sektorer - 2.5 mia. Euro for 2021-2027. Samfund 

Kreativt Europa er det eneste EU-program, der udelukkende understøtter kultur- og audiovisuelle sektorer. Efter en hård periode for kunstnere og hele sektoren på grund af begrænsninger i forbindelse med COVID-19-pandemien blev Parlamentet og Rådet enige om et budget på 2.5 mia. EUR for 2021-2027 i december 2020. MEP'er godkendte aftalen under plenarmødet i maj 2021.

Bedre reaktion på forskellige sektorer og deres behov

reklame

For at være i stand til at respektere forskellige sektorers specifikke karakter og reagere bedre på deres behov er Creative Europe opdelt i tre forskellige tråde:

Medarbejder kultur fokuserer på netværk, tværnationalt og tværfagligt samarbejde i kulturelle og kreative sektorer og fremmer en stærkere europæisk identitet og værdier med særlig opmærksomhed for musikbranchen, som forhandlet af MEP'er.

medier er dedikeret til at stimulere grænseoverskridende samarbejde, mobilitet og innovation øge synligheden af ​​europæiske audiovisuelle værker i det nye miljø og gør det attraktivt for forskellige målgrupper, især unge mennesker.

reklame

Tværsektorielt sigter mod at tilskynde til innovation, støtte tværsektorielle projekter, udveksling af bedste praksis og løse fælles udfordringer. Creative Europe støtter også: 

  • Europæiske kulturarvsmærke 
  • Europæiske kulturarvsdage 
  • Europæiske priser for musik, litteratur, arv og arkitektur  
  • Europæiske kulturhovedstæder  
Støtte til aktiviteter med EU-merværdi

Det Kreative Europa vil støtte aktiviteter, der fremmer fælles EU-rødder, kulturel mangfoldighed og grænseoverskridende samarbejde.

Fremme af inklusion og ligestilling mellem kønnene

MEP'er sikrede fokus på inklusion og ligestilling mellem kønnene, fremme deltagelse af mennesker, der lever med handicap, mindretal og personer med dårligt stillede baggrunde, samt støtte kvindeligt talent.

Kreativt Europa 

Læs
reklame
reklame
reklame

trending