Følg os

Forbrugere

Styrkede EU-rettigheder for forbrugerne bliver en realitet i hele Europa

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

forbruger-ord-sky-SGP-inddrivelse af gældLige i tide til ferieperioden kan shoppere i hele Europa fra i dag regne med et nyt sæt forbrugerrettigheder: i dag er deadline for medlemslandene til at indføre EU's Direktivet om forbrugerbeskyttelse ind i national ret. EU-lovgivningen vil styrke forbrugernes rettigheder i alle 28 EU-lande, især når de handler online. De nye regler vil for eksempel sikre en EU-dækkende fortrydelsesfrist på 14 dage, hvilket betyder, at forbrugere kan returnere varer uanset årsagen, hvis de ombestemmer sig.

"De nye regler om forbrugerrettigheder er fremragende nyheder for Europas 507 millioner forbrugere: Ikke flere præ-afkrydsede kasser, når du køber en flybillet og ikke flere rip-offs, når du betaler med dit kreditkort online - dette er Europas julegave forude af helligdagene," sagde vicepræsident Viviane Reding. "Bedre EU-regler for forbrugerbeskyttelse vil hjælpe med at øge forbrugernes tillid. I disse økonomisk udfordrende tider er dette den billigste stimuleringspakke, som Europa kan indføre. Europa-Kommissionen vil nu tjekke, om hvert enkelt medlemsland har gjort deres hjemmearbejde og implementeret reglerne korrekt. ."

Europa-Kommissionen fremlagde forslaget til et nyt sæt forbrugerrettigheder i oktober 2008 (IP / 08 / 1474). Efter enighed om lovgivningen i 2011 har regeringerne haft to år til at implementere reglerne på nationalt plan og burde i dag have gjort det. Den endelige aftale mellem Europa-Parlamentet og Rådet om forbrugerrettighedsdirektivet blev formidlet af justitskommissær Reding i juni 2011 og formelt vedtaget den 10. oktober 2011 (MEMO / 11 / 675).

Top 10 fordele for forbrugere i det nye direktiv

1) De nye regler vil fjerne skjulte gebyrer og omkostninger på internettet

Forbrugerne vil blive beskyttet mod "omkostningsfælder" på internettet. Dette sker, når svindlere forsøger at narre folk til at betale for 'gratis' tjenester, såsom horoskoper eller opskrifter. Fra nu af skal forbrugerne udtrykkeligt bekræfte, at de forstår, at de skal betale en pris for at få sådanne tjenester.

2) Øget prisgennemsigtighed

reklame

Erhvervsdrivende skal oplyse de samlede omkostninger for produktet eller tjenesten, samt eventuelle ekstra gebyrer. Onlineshoppere skal ikke betale gebyrer eller andre omkostninger, hvis de ikke blev korrekt informeret, før de afgav en ordre.

3) Forbud mod forhåndsafkrydsede felter på hjemmesider

Når du handler online – for eksempel ved at købe en flybillet – kan du blive tilbudt yderligere muligheder under købsprocessen, såsom rejseforsikring eller billeje. Disse yderligere tjenester kan tilbydes gennem såkaldte præ-afkrydsede bokse. Forbrugerne er i øjeblikket ofte tvunget til at fjerne markeringen i disse felter, hvis de ikke ønsker disse ekstra tjenester. Med det nye direktiv vil afkrydsede felter blive forbudt i hele EU.

4) 14 dage til at ombestemme dig ved et køb

Perioden, hvorunder forbrugere kan fortryde en salgskontrakt, forlænges til 14 kalenderdage (sammenlignet med syv dage, som er lovligt foreskrevet af EU-lovgivningen i dag). Det betyder, at forbrugerne kan returnere varerne uanset årsagen, hvis de ombestemmer sig.

Ekstra beskyttelse ved manglende information: Når en sælger ikke tydeligt har informeret kunden om fortrydelsesretten, forlænges returperioden til et år.

Forbrugere vil også være beskyttet og have fortrydelsesret ved opfordrede besøg, som når en erhvervsdrivende ringede på forhånd og pressede forbrugeren til at acceptere et besøg. Derudover skal der ikke længere skelnes mellem opfordrede og uopfordrede besøg; omgåelse af reglerne vil dermed blive forhindret.

Fortrydelsesretten udvides til online-auktioner, såsom eBay – selvom varer købt på auktioner kun kan returneres, når de er købt hos en professionel sælger.

Fortrydelsesfristen starter fra det øjeblik, forbrugeren modtager varerne, snarere end på tidspunktet for indgåelse af aftalen, hvilket er tilfældet i øjeblikket. Reglerne vil gælde for internet-, telefon- og postordresalg samt for salg uden for butikker, fx på forbrugerens dørtrin, på gaden, ved en Tupperware-fest eller under en udflugt arrangeret af den erhvervsdrivende.

5) Bedre tilbagebetalingsrettigheder

Erhvervsdrivende skal refundere forbrugerne for produktet inden for 14 dage efter fortrydelsesretten. Dette inkluderer leveringsomkostninger. Generelt vil den erhvervsdrivende bære risikoen for eventuelle skader på varer under transporten, indtil forbrugeren får varerne i besiddelse.

6) Indførelse af en EU-dækkende modelfortrydelsesformular

Forbrugere vil få udleveret en modelfortrydelsesformular, som de kan (men ikke er forpligtet til) at bruge, hvis de ombestemmer sig og ønsker at fortryde en aftale indgået på afstand eller ved døren. Dette vil gøre det nemmere og hurtigere at fortryde, uanset hvor du har indgået en kontrakt i EU.

7) Eliminering af tillæg for brug af kreditkort og hotlines

Erhvervsdrivende vil ikke kunne opkræve mere af forbrugerne for betaling med kreditkort (eller andre betalingsmidler), end hvad det faktisk koster den erhvervsdrivende at tilbyde sådanne betalingsmidler. Erhvervsdrivende, der driver telefonhotlines, der giver forbrugeren mulighed for at kontakte dem i forhold til aftalen, vil ikke kunne opkræve mere end grundtelefontaksten for telefonopkaldene.

8) Tydeligere information om, hvem der betaler for returnering af varer

Hvis erhvervsdrivende ønsker, at forbrugeren skal afholde omkostningerne ved at returnere varer, efter at de har ændret mening, skal de på forhånd informere forbrugerne tydeligt om det, ellers skal de selv betale for returneringen. Erhvervsdrivende skal klart give mindst et skøn over de maksimale omkostninger ved at returnere voluminøse varer købt via internet eller postordre, såsom en sofa, før købet, så forbrugerne kan træffe et informeret valg, før de beslutter sig for, hvem de vil købe.

9) Bedre forbrugerbeskyttelse i forhold til digitale produkter

Oplysninger om digitalt indhold skal også være klarere, herunder om dets kompatibilitet med hardware og software og anvendelse af eventuelle tekniske beskyttelsesforanstaltninger, f.eks. begrænsning af forbrugernes ret til at lave kopier af indholdet.

Forbrugere vil have ret til at fortryde køb af digitalt indhold, såsom musik- eller videodownloads, men kun indtil det øjeblik, hvor den faktiske downloadproces begynder.

10) Fælles regler for virksomheder vil gøre det lettere for dem at handle over hele Europa

Disse omfatter:

Et enkelt sæt kerneregler for fjernsalgsaftaler (salg via telefon, post eller internet) og kontrakter uden for fast forretningssted (salg væk fra en virksomheds lokaler, f.eks. på gaden eller dørtrinnet) i Den Europæiske Union, hvilket skaber lige vilkår og reduktion af transaktionsomkostninger for grænseoverskridende handlende, især for salg via internettet.

Standardformularer vil gøre livet lettere for virksomheder: en formular til at overholde informationskravene om fortrydelsesret.

Særlige regler vil gælde for små virksomheder og håndværkere, såsom en blikkenslager. Der vil ikke være fortrydelsesret ved akutte reparationer og vedligeholdelsesarbejder. Medlemsstater kan også beslutte at undtage erhvervsdrivende, som af forbrugere anmodes om at udføre reparations- og vedligeholdelsesarbejde i deres hjem til en værdi under 200 EUR, fra nogle af informationskravene.

Mere information

Europa-Kommissionen – Direktiv om forbrugerrettigheder

Hjemmeside for vicepræsident Viviane Reding

Følg næstformanden på Twitter: VivianeRedingEU

Følg EU-Domstolen på Twitter: EU_Justice

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending