Følg os

Forbrugere

Styrkede EU-rettigheder for forbrugerne bliver en realitet i hele Europa

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

forbruger-ord-sky-SGP-gældsinddrivelseLige i tide til ferieperioden kan shoppere i hele Europa fra i dag regne med et nyt sæt forbrugerrettigheder: i dag er det fristen for medlemslandene til at indføre Den Europæiske Unions Direktivet om forbrugerbeskyttelse i national lovgivning. EU-lovgivningen vil styrke forbrugernes rettigheder i alle 28 EU-lande, især når man handler online. De nye regler vil f.eks. Sikre en EU-dækkende tilbagetrækningsperiode på 14 dage, hvilket betyder, at forbrugerne uanset årsag kan returnere varer, hvis de skifter mening.

"De nye regler om forbrugerrettigheder er fremragende nyheder for Europas 507 millioner forbrugere: Ikke flere afkrydsningsfelter, når du køber en flybillet, og ikke flere rip-offs, når du betaler med dit kreditkort online - dette er Europas julegave forude af ferien, "sagde vicepræsident Viviane Reding. "Bedre EU-regler for forbrugerbeskyttelse vil hjælpe med at øge forbrugernes tillid. I disse økonomisk udfordrende tider er dette den billigste stimuleringspakke, som Europa kan indføre. Europa-Kommissionen vil nu kontrollere, om hver enkelt medlemsstat har gjort deres hjemmearbejde og implementeret reglerne korrekt . "

Europa-Kommissionen fremsatte forslaget om et nyt sæt forbrugerrettigheder i oktober 2008 (IP / 08 / 1474). Efter enighed om lovgivningen i 2011 har regeringerne haft to år til at gennemføre reglerne på nationalt plan og skulle i dag have gjort det. Den endelige aftale mellem Europa-Parlamentet og Rådet om forbrugerrettighedsdirektivet blev formidlet af justiskommissær Reding i juni 2011 og blev formelt vedtaget den 10. oktober 2011 (MEMO / 11 / 675).

reklame

Top 10 fordele for forbrugere i det nye direktiv

1) De nye regler fjerner skjulte gebyrer og omkostninger på Internettet

Forbrugerne vil blive beskyttet mod 'omkostningsfælder' på internettet. Dette sker, når svindlere prøver at narre folk til at betale for 'gratis' tjenester såsom horoskoper eller opskrifter. Fra nu af skal forbrugerne udtrykkeligt bekræfte, at de forstår, at de skal betale en pris for at få sådanne tjenester.

reklame

2) Øget prisgennemsigtighed

Forhandlere skal oplyse de samlede omkostninger ved produktet eller tjenesten samt eventuelle ekstra gebyrer. Onlinekøbere skal ikke betale gebyrer eller andre omkostninger, hvis de ikke blev informeret ordentligt, inden de bestilte.

3) Forbud mod formarkerede felter på websteder

Når du handler online - for eksempel at købe en flybillet - kan du blive tilbudt yderligere muligheder under købsprocessen, såsom rejseforsikring eller biludlejning. Disse ekstra tjenester kan tilbydes gennem såkaldte forkrydsede felter. Forbrugerne er i øjeblikket ofte tvunget til at fjerne markeringen i disse felter, hvis de ikke ønsker disse ekstra tjenester. Med det nye direktiv vil forbrydede afkrydsningsfelter blive forbudt i hele EU.

4) 14 dage til at skifte mening om et køb

Perioden, hvorunder forbrugere kan trække sig fra en salgskontrakt, forlænges til 14 kalenderdage (sammenlignet med syv dage, der er lovligt foreskrevet i EU-lovgivningen i dag). Dette betyder, at forbrugerne kan returnere varerne af en eller anden grund, hvis de skifter mening.

Ekstra beskyttelse for manglende information: Når en sælger ikke tydeligt har informeret kunden om fortrydelsesretten, forlænges returperioden til et år.

Forbrugerne vil også blive beskyttet og have en fortrydelsesret for anmodede besøg, f.eks. Når en erhvervsdrivende ringede på forhånd og pressede forbrugeren til at acceptere et besøg. Derudover behøver der ikke længere skelnes mellem anmodede og uopfordrede besøg; omgåelse af reglerne vil således blive forhindret.

Fortrydelsesretten udvides til online-auktioner, såsom eBay - selvom varer købt på auktioner kun kan returneres, når de købes fra en professionel sælger.

Tilbagetrækningsperioden starter fra det øjeblik, forbrugeren modtager varerne, snarere end på tidspunktet for kontraktens indgåelse, hvilket i øjeblikket er tilfældet. Reglerne gælder for internet-, telefon- og postordresalg samt salg uden for butikker, for eksempel på forbrugerens dørtrin, på gaden, på en Tupperware-fest eller under en udflugt arrangeret af den erhvervsdrivende.

5) Bedre refusionsrettigheder

Handlende skal tilbagebetale forbrugerne for produktet inden for 14 dage efter tilbagetrækningen. Dette inkluderer leveringsomkostningerne. Generelt vil den erhvervsdrivende bære risikoen for enhver skade på varer under transport, indtil forbrugeren tager varerne i besiddelse.

6) Introduktion af en EU-dækkende model til tilbagetrækning

Forbrugerne får en model til tilbagetrækning, som de kan (men ikke er forpligtet til) at bruge, hvis de skifter mening og ønsker at trække sig tilbage fra en kontrakt, der er indgået på afstand eller lige uden for døren. Dette gør det lettere og hurtigere at trække sig tilbage, uanset hvor du har indgået en kontrakt i EU.

7) Fjernelse af tillæg for brug af kreditkort og hotlines

Forhandlere vil ikke være i stand til at opkræve forbrugerne mere for at betale med kreditkort (eller andre betalingsmidler) end hvad det rent faktisk koster den erhvervsdrivende at tilbyde sådanne betalingsmidler. Handlende, der driver telefon hotlines, der giver forbrugeren mulighed for at kontakte dem i forbindelse med kontrakten, vil ikke være i stand til at opkræve mere end den grundlæggende telefonpris for telefonopkaldene.

8) Tydeligere oplysninger om, hvem der betaler for returnering af varer

Hvis erhvervsdrivende ønsker, at forbrugeren skal bære omkostningerne ved returnering af varer, efter at de skifter mening, skal de på forhånd informere forbrugerne om det, ellers skal de selv betale for returneringen. Forhandlere skal klart give mindst et skøn over de maksimale omkostninger ved returnering af voluminøse varer købt via internet eller postordre, såsom en sofa, inden købet, så forbrugerne kan træffe et informeret valg, før de beslutter, hvem de skal købe.

9) Bedre forbrugerbeskyttelse i forhold til digitale produkter

Oplysninger om digitalt indhold skal også være tydeligere, herunder om dets kompatibilitet med hardware og software og anvendelsen af ​​tekniske beskyttelsesforanstaltninger, f.eks. Begrænsning af forbrugernes ret til at kopiere indholdet.

Forbrugere har ret til at trække sig tilbage fra køb af digitalt indhold, såsom musik eller video downloads, men kun indtil det øjeblik, hvor den aktuelle downloadproces begynder.

10) Fælles regler for virksomheder vil gøre det lettere for dem at handle i hele Europa

Disse omfatter:

Et enkelt sæt kerneregler for fjernkontrakter (salg via telefon, post eller internet) og kontrakter uden for fast ejendom (salg væk fra en virksomheds lokaler, f.eks. På gaden eller i døren) i EU, hvilket skaber lige vilkår og reducere transaktionsomkostninger for grænseoverskridende forhandlere, især til salg via internettet.

Standardformularer vil gøre livet lettere for virksomheder: en formular, der overholder informationskravene til fortrydelsesret.

Specifikke regler gælder for små virksomheder og håndværkere, såsom en blikkenslager. Der er ingen fortrydelsesret for presserende reparationer og vedligeholdelsesarbejde. Medlemsstaterne kan også beslutte at fritage forhandlere, som forbrugerne anmoder om at udføre reparations- og vedligeholdelsesarbejde i deres hjem til en værdi under 200 EUR fra nogle af informationskravene.

Mere information

Europa-Kommissionen - Forbrugerrettighedsdirektivet

Hjemmeside for vicepræsident Viviane Reding

Følg næstformanden på Twitter: VivianeRedingEU

Følg EU-Domstolen på Twitter: EU_Justice

Forbrugerbeskyttelse

Forbrugerbeskyttelse: Kommissionen indleder en offentlig høring om fjernsalg af finansielle tjenester til forbrugere

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har iværksat en offentlig høring om fjernsalg af finansielle tjenester, der tilbydes forbrugere. EU har regler på plads for at beskytte forbrugerne, når de underskriver en kontrakt med en detailudbyder af finansielle tjenester på afstand, for eksempel via telefon eller online. Enhver tjenesteydelse af bank, kredit, pant, forsikring, personlig pension, investering eller betaling falder inden for rammerne af Direktiv om fjernsalg af finansielle tjenesteydelser til forbrugere når den finansielle tjeneste købes på afstand.

Justiskommissær Didier Reynders sagde: ”Det er på tide at tilpasse vores EU-regler til den aktuelle tid. Forbrugere køber finansielle tjenester online mere og mere. Denne offentlige høring hjælper os med at identificere borgernes og virksomhedernes behov, så vi kan gøre direktivet fremtidssikret. ”

 Resultaterne af den offentlige høring vil indgå i Kommissionens overvejelser om en eventuel revision af direktivet, som forventes i 2022. Den offentlige høring vil samle erfaringer og meninger fra forbrugere, detailhandlere inden for finansielle tjenesteydelser, nationale myndigheder og andre interesserede interessenter om direktivet . Den offentlige høring er tilgængelig her og vil være åben indtil 28. september 2021.

reklame

Læs

Forbrugerbeskyttelse

Hvordan EU sigter mod at øge forbrugerbeskyttelsen

Udgivet

on

Find ud af, hvordan EU sigter mod at øge forbrugerbeskyttelsen og tilpasse den til nye udfordringer såsom den grønne overgang og den digitale transformation. Samfund 

Efterhånden som økonomien bliver mere global og digital, ser EU på nye måder at beskytte forbrugerne på. I løbet af maj plenarmødet vil MEP'er drøfte Europas digitale fremtid. Rapporten fokuserer på at fjerne hindringer for det digitale indre markeds funktion og forbedre brugen af ​​kunstig intelligens for forbrugerne.

Infografisk illustration om forbrugerbeskyttelse i Den Europæiske Union
Styrkelse af forbrugerbeskyttelsen  

Ny forbrugerdagsorden

Parlamentet arbejder også på ny dagsorden for forbrugerne strategi for 2020-2025 med fokus på fem områder: grøn overgang, digital transformation, effektiv håndhævelse af forbrugerrettigheder, specifikke behov hos visse forbrugergrupper og internationalt samarbejde.

reklame

Gør det lettere at forbruge bæredygtigt

2050 klimaneutralitetsmål er en prioritet for EU, og forbrugerspørgsmål har en rolle at spille - gennem bæredygtigt forbrug og cirkulær økonomi.

Infografisk illustration af europæere understøtter tackling af klimaforandringer
Bæredygtigt forbrug  

I november 2020 vedtog MEP'erne en rapport om en bæredygtig single marked, der opfordrer Europa-Kommissionen til at etablere en såkaldt ret til reparation at gøre reparationer systematiske, omkostningseffektive og attraktive. Medlemmerne opfordrede også til at mærke produkternes levetid samt foranstaltninger til fremme af en genbrugskultur, herunder garantier for brugte varer.

De ønsker også foranstaltninger mod målrettet at designe produkter på en måde, der gør dem forældede efter en vis tid og gentog krav om en fælles oplader.

reklame

Kommissionen arbejder på retten til at reparere regler for elektronik og lovgivning om produkters miljømæssige fodaftryk, så forbrugerne kan sammenligne.

Gennemgangen af Direktivet om salg af varer, planlagt til 2022, vil undersøge, om den nuværende to-årige juridiske garanti kunne udvides til nye og pre-ejede varer.

I september 2020 lancerede Kommissionen programmet initiativ til bæredygtige produkterunder det nye Circular Economy handlingsplan. Det sigter mod at gøre produkter egnet til en klimaneutral, ressourceeffektiv og cirkulær økonomi og samtidig reducere affald. Den vil også adressere tilstedeværelsen af ​​skadelige kemikalier i produkter såsom elektronik og IKT-udstyr, tekstiler og møbler.

Gør den digitale transformation sikker for forbrugerne

digital transformation ændrer vores liv dramatisk, herunder hvordan vi handler. For at hjælpe EU's forbrugerregler med at indhente, foreslog Kommissionen i december 2020 et nyt Lov om digital service, et sæt regler til forbedring af forbrugernes sikkerhed på tværs af online platforme i EU, herunder online markedspladser.

MEP'er ønsker, at forbrugerne skal være det lige så sikker, når du handler online eller offline og ønsker, at platforme som eBay og Amazon intensiverer bestræbelserne på at tackle forhandlere, der sælger falske eller usikre produkter og stoppe falske virksomheder, der bruger deres tjenester.

MEP'er foreslog også regler for at beskytte brugerne mod skadeligt og ulovligt indhold online samtidig med at man beskytter ytringsfriheden og opfordrede til nye regler om onlineannoncering, der giver brugerne mere kontrol.

I betragtning af virkningen af ​​kunstig intelligens forbereder EU regler til styring af dets muligheder og trusler. Parlamentet har nedsat et særligt udvalg og understreger behovet for menneskelig centreret lovgivning. Parlamentet har foreslået en civil ansvarsordning for kunstig intelligens, der fastslår, hvem der er ansvarlig, når AI-systemer forårsager skade eller skade.

Styrkelse af håndhævelsen af ​​forbrugerrettigheder

EU-lande er ansvarlige for håndhævelse af forbrugerrettigheder, men EU har en koordinerende og understøttende rolle. Blandt de regler, den har indført, er direktivet om en bedre håndhævelse og modernisering af forbrugerloven og regler om kollektiv klageadgang.

Løsning af specifikke forbrugerbehov

Sårbare forbrugere som børn, ældre eller mennesker, der lever med handicapsåvel som mennesker i økonomiske vanskeligheder eller forbrugere med begrænset adgang til internettet har brug for specifikke garantier. I den nye forbrugerdagsorden planlægger Kommissionen at fokusere på problemer med internetadgang, økonomisk sårbare forbrugere og produkter til børn.

Kommissionens planer inkluderer mere offline rådgivning til forbrugere uden internetadgang samt finansiering til forbedring af tilgængeligheden og kvaliteten af ​​gældsrådgivningstjenester for mennesker i økonomiske vanskeligheder.

Da børn er særligt sårbare over for skadelig reklame, har Parlamentet godkendt det strengere regler for audiovisuelle medietjenester til audiovisuelle medietjenester.

Garanti for sikkerheden for produkter, der sælges i EU

Forbrugere køber ofte varer fremstillet uden for EU. Ifølge Kommissionen er køb fra sælgere uden for EU steg fra 17% i 2014 til 27% i 2019 og den nye forbrugerdagsorden fremhæver behovet for internationalt samarbejde for at sikre forbrugerbeskyttelse. Kina var den største leverandør af varer til EU i 2020, så Kommissionen vil arbejde med en handlingsplan med dem i 2021 for at øge sikkerheden for produkter, der sælges online.

I november 2020 vedtog Parlamentet a resolution opfordrer til en større indsats for at sikre, at alle produkter, der sælges i EU, er sikre, hvad enten de fremstilles inden for eller uden for EU eller sælges online eller offline.

Næste skridt

Parlamentets udvalg for det indre marked og forbrugerbeskyttelse arbejder på Kommissionens forslag til den nye dagsorden for forbrugerne. MEP'er forventes at stemme om det i september.

Find ud af mere 

Læs

Erhverv Information

#GDPR-overholdelse: Manetu til redning?

Udgivet

on

Den 11. marts svenske regulatorer slog Google med en bøde på 7.6 millioner dollars for ikke at reagere tilstrækkeligt på kundernes anmodninger om at få fjernet deres personlige oplysninger fra søgemaskinens lister. Sanktionen var den niende højeste, siden EU's vandskel, den generelle databeskyttelsesforordning (GDPR) trådte i kraft i maj 2018 - alligevel blev den bleget i sammenligning med de franske databeskyttelsesmyndigheders bøde på 50 millioner euro, der blev ramt Google med i januar 2019.

For at gøre tingene værre, mindre end en uge efter den svenske beslutning, en af ​​Googles mindre rivaler indgivet en GDPR-klage med irske tilsynsmyndigheder. Det rivaliserende firma, open source-webbrowser Brave, hævder, at teknologigiganten ikke har indsamlet specifikt samtykke til at dele forbrugernes data på tværs af sine forskellige tjenester, og at dets privatlivspolitikker er “Håbløst vagt”. Den seneste klage betyder, at Googles praksis for dataindsamling i øjeblikket står over for tre åbne undersøgelser fra irske personlige myndigheder.

Google er heller ikke det eneste firma, der gør ansigt øget kontrol med styringen af ​​sine kunders data. Mens BNP indtil videre har udlignet ca. 114 mio. EUR i bøder, tilsynsmyndigheder i hele Den Europæiske Union er kløe for at håndhæve de fejrende privatlivsregler mere grundigt. Virksomheder på deres side er simpelthen ikke forberedt. Næsten to år efter, at GDPR trådte i kraft, nogle 30 % af europæiske virksomheder er stadig ude af spidsen med forordningen, mens undersøgelser af europæiske og nordamerikanske ledere har gjort det identificeret overvågning af privatlivets fred som et af de mest alvorlige problemer, der berører deres virksomheder.

reklame

Trods udgifter milliarder af euro på advokater og databeskyttelseskonsulenter, mange virksomheder, der behandler og opbevarer forbrugerdata - i praksis næsten alle virksomheder - har ikke haft udviklet en klar plan for at sikre, at de er fuldt ud i overensstemmelse med den nyeste fortrolighedslovgivning som GDPR. Selv flertallet af virksomheder, der er certificeret kompatible, er bekymrede over, at de ikke vil være i stand til at opretholde deres overholdelse på lang sigt.

Blandt de særligt tornede problemer, som firmaer kæmper med, er, hvordan man samler alle de data, de har på en given forbruger - og hvordan man ændrer eller fjerner disse data efter en kundeanmodning i henhold til GDPR eller lignende lovgivning, såsom Californiens forbrugerbeskyttelseslov ( CCPA).

En række nystartede virksomheder dukker imidlertid op for at tilbyde innovative løsninger, der gør det lettere at overholde reglerne om stadig mere privatlivets fred. Den seneste, Manetu, er indstillet til at rulle sit CPM-software til Consumer Privacy Management i april. Softwaren bruger maskinlæring og korrelationsalgoritmer for at samle alle personligt identificerbare oplysninger, som virksomhederne holder fast på - inklusive nogle data, som de måske ikke engang er opmærksomme på. Forbrugerne kan derefter få adgang til systemet til at administrere de tilladelser, de har givet til deres data, herunder på et meget granulært niveau.

reklame
Kernen i Manetus tilgang er forestillingen om, at det at give forbrugere større kontrol over deres data - en søjle med lovgivning som GDPR - er god både for kunder og for virksomheder. Som CEO Moiz Kohari forklarede: ”At sætte forbrugerne i kontrol er ikke bare det rigtige at gøre. I sidste ende er det god forretning. Behandle dine kunder godt er et gammelt mantra, og det er stadig en god en. Men i dagens verden er vi også nødt til at behandle deres data rigtigt. Gør det, så tjener du et tillidsobligation, der betaler udbytte i lang tid. ”

Ud over at tjene kundernes tillid kan en mere forbrugercentreret metode til styring af data hjælpe virksomheder med at optimere tid og ressourcer - både under behandling af data og når de beviser overholdelse af GDPR eller anden privatlivslovgivning. Automatisering af forbrugeranmodninger om adgang til, ændring eller sletning af deres data drastisk reducerer de omkostninger, virksomheder i øjeblikket pådrager sig ved manuelt at tackle disse anmodninger.

På lignende måde som blockchain-teknologien gør markeder mere gennemsigtige ved at registrere alle transaktioner i en permanent hovedbok, Manetus platform kombinerer automatisering med en uforanderlig log over nøjagtigt hvilke tilladelser forbrugere har givet, og hvornår og hvordan de har ændret disse tilladelser.

Denne dokumentation kan være uvurderlig for virksomheder, der har behov for at demonstrere overfor tilsynsmyndighederne, at de er i overensstemmelse med fortrolighedsregler som GDPR. EU-regler fastlægger blandt andet en "ret til at blive glemt." Manetus log gør det muligt for virksomheder at begge imødekomme anmodninger om "glem mig" og bevise, at de har gjort det - uden at beholde adgangen til oplysninger, som forbrugeren har bedt dem om at glemme. Virksomheder vil være i stand til at pege på et omfattende register over alle de tilladelser, brugere havde givet eller trukket tilbage.

De to slag mod Google - den bøde på BNP, der er pålagt af svenske myndigheder og den friske efterforskning fra irske personlige tilsynsmyndigheder - bekræfter, at databeskyttelse vil være en af ​​de største udfordringer, som virksomheder, der opererer i Europa i en overskuelig fremtid. Det vil i stigende grad blive nødvendigt for virksomheder at strømline deres datastyringsprocesser for at gøre det muligt for dem at have det tilsynsniveau, som både regulatorer og forbrugere nu forventer.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending