Følg os

Biodiversitet

Kommissionen: "Mod en bedre udnyttelse af vores genetiske ressourcer"

DEL:

Udgivet

on

faelt-309-x-233Europa-Kommissionen har i dag (29. november) offentliggjort en rapport, Genetiske ressourcer – fra konservering til bedre udnyttelse, der skitserer Kommissionens mål for perioden indtil 2020. Mens spørgsmål om bevarelse og standsning af tab af biodiversitet i landbruget fortsat er et centralt element, fremhæver rapporten behovet for en ændring af begrundelsen med større vægt på en øget bæredygtig brug af vores genetiske ressourcer, såsom traditionelle eller truede racer af dyr eller planter. Rapporten er ledsaget af et andet dokument, der rapporterer om eksisterende programmer, som krævet ved udgangen af ​​2013 i henhold til den nuværende forordning.

I en kommentar til rapporten sagde EU's kommissær for landbrug og udvikling af landdistrikter, Dacian Cioloş: "Det er meget vigtigt, at handlinger vedrørende genetiske ressourcer går ud over bevaring. Genetisk materiale tilbyder enorme ressourcer ikke kun i form af økonomiske fordele, men også for at hjælpe med at løse de udfordringer, vi klimaforandringer, planters modstandsdygtighed over for skadedyr, produktivitet, forskellige forbrugerkrav og økonomisk udvikling i landdistrikterne. Vi skal så meget som muligt udnytte mangfoldigheden af ​​genetiske materialer til vores rådighed."

Denne ændring af tilgang afspejles i udvidelsen af ​​de værktøjer, der understøtter bestræbelserne på at udnytte genetiske ressourcer bedre, således at der i 2020 er større økonomiske ressourcer og en bredere vifte af finansieringsmuligheder tilgængelige. Fra 2014 vil flere EU-politiske instrumenter og værktøjer blive sat sammen på en sammenhængende og komplementær måde for at understøtte dette mål, både under den fælles landbrugspolitiks foranstaltninger til udvikling af landdistrikter og under EU's forsknings- og innovationsramme Horisont 2020, hvilket åbner døren for yderligere muligheder til investering, samarbejde og udveksling af bedste praksis.

Udvikling af landdistrikter giver mulighed for en bred vifte af foranstaltninger, herunder opdræt og brug af traditionelle truede lokale racer af husdyr, planter og frø. Foranstaltninger til udvikling af landdistrikter kan også bidrage til at integrere bæredygtig anvendelse af landbrugets genetiske ressourcer i fødevarekæden, hvilket giver mere værdi for landdistrikterne og landbrugsfødevaresektoren, efterhånden som markeder og produkter bliver mere forskelligartede.

For at udvide videnbasen om bevarelse og bæredygtig brug af genetiske ressourcer vil disse spørgsmål blive integreret i et omfattende arbejdsprogram, der er etableret under Horisont 2020.

Det nødvendige samspil mellem forskning og praksis vil blive fremmet af det europæiske innovationspartnerskab Landbrugets produktivitet og bæredygtighed etableret for at øge bevidstheden, mobilisere interessenter og tilskynde til videndeling og samarbejde, også på dette område.

At gøre bevaring og bæredygtig brug af genetiske ressourcer til en succes kræver handlinger på alle niveauer - EU, medlemsstat og regionalt - samt et stærkt engagement fra relevante interessenter. Disse fælles bestræbelser vil give et betydeligt bidrag til at øge bæredygtighed og økonomisk levedygtighed på tværs af forskellige landbrugssystemer og i hele fødevarekæden, såvel som et grundlæggende bidrag til at bevare biodiversiteten og bekæmpe klimaændringer.

reklame

For mere information, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending