Følg os

EU fri bevægelighed

Kommissionen foreslår visumfri ordning til Moldova

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

moldova_flag_tapet_2-dækkendeDen 27. november foreslog Europa-Kommissionen at tillade visumfri rejse til Schengen-området for moldoviske statsborgere med et biometrisk pas. Dette forslag bygger på Republikken Moldovas vellykkede gennemførelse af alle de benchmarks, der er fastsat i dens handlingsplan for visumliberalisering.

"Jeg er meget glad for at foreslå at afskaffe visumkrav for moldoviske statsborgere, der er i besiddelse af et biometrisk pas. Jeg vil gerne lykønske de moldoviske myndigheder for deres indsats for at gennemføre vigtige reformer og de vigtige resultater, de har opnået. Muligheden for at rejse til EU uden en visum vil yderligere lette mellemfolkelige kontakter og styrke forretningsmæssige, sociale og kulturelle bånd mellem Den Europæiske Union og Moldova. Det er mit oprigtige håb, at andre østlige partnere, der søger visumfri rejse til EU, vil fortsætte med at arbejde for at opnå dette vigtige mål", sagde kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström.

Kommissær for udvidelse og europæisk naboskabspolitik, Štefan Füle, udtrykte sin påskønnelse af de moldoviske partnere for den vellykkede gennemførelse af de reformer, der gik forud for dagens forslag: "Jeg er glad for, at vi er i stand til at fremsætte dette forslag på tærsklen til topmødet om det østlige partnerskab i Vilnius, hvor vi planlægger også at initialisere associeringsaftalen, herunder et dybt og omfattende frihandelsområde med Moldova. Disse er vigtige milepæle på Moldovas vej mod en tættere politisk associering og økonomisk integration med Europa – og dem, der vil bringe håndgribelige fordele for moldoviske borgere."

Forslaget om at afskaffe visumkrav for moldoviske statsborgere med et biometrisk pas vil nu blive drøftet af Europa-Parlamentet og Rådet. Kommissionen vil meget gerne bifalde en aftale fra medlovgiverne inden udgangen af ​​den nuværende valgperiode i Europa-Parlamentet.

Baggrund: fra visumlempelser til forslag om visumfri ordning for Moldova

  • Som et første skridt hen imod det langsigtede mål om visumfri rejse har moldoviske borgere allerede nydt godt af fordelene ved en visumlempelsesaftale med EU siden 1. januar 2008 (en opgraderet visumlempelsesaftale trådte i kraft den 1. juli 2013).
  • Aftalen om visumlempelse fastsatte et lavere visumgebyr (35 EUR i stedet for 60 EUR) for alle moldoviske visumansøgere, og frafaldet gebyrer for brede kategorier af borgere såsom børn, pensionister, studerende, personer, der besøger familiemedlemmer, der bor i EU, personer i behov for lægebehandling, økonomiske aktører, der arbejder med EU-virksomheder, deltagere i kulturudvekslinger, journalister osv. Visumlempelsesaftalen forenklede og fremskyndede også procedurerne og gav lettere adgang til visa til flere indrejser af længere varighed.
  • Republikken Moldova ophævede visumpligten for EU-borgere den 1. januar 2007.
  • Visumliberaliseringsdialogen mellem EU og Republikken Moldova blev lanceret den 15. juni 2010, og handlingsplanen for visumliberalisering (VLAP) blev præsenteret for de moldoviske myndigheder i januar 2011 (IP / 11 / 59).
  • I sin femte rapport om gennemførelsen af ​​VLAP fandt Kommissionen, at Republikken Moldova opfylder alle de benchmarks, der er fastsat i de fire blokke i anden fase af VLAP (IP / 13 / 1085).
  • Især Republikken Moldova har med succes gennemført reformen af ​​indenrigsministeriet, fortsat glat retligt samarbejde i straffesager med EU-medlemsstater og internationalt politisamarbejde og etableret en solid ramme for uddybning af samarbejdet med Ukraine på området grænseforvaltning. De moldoviske myndigheder har gjort en seriøs gennemførelsesbestræbelse med hensyn til loven om sikring af ligestilling og den nationale menneskerettighedshandlingsplan og styrkelsen af ​​Ombudsmandens kontor.
  • På grundlag af denne vurdering og under hensyntagen til de overordnede forbindelser mellem EU og Republikken Moldova og i lyset af topmødet i Vilnius østlige partnerskab den 28.-29. november 2013 foreslog Kommissionen derfor at overføre landet til listen over tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for visumkrav. Denne visumfritagelse vil gælde for moldoviske statsborgere, der har et biometrisk pas.
  • Antallet af Schengen-visumansøgninger til kortvarigt ophold fra moldoviske borgere har været stabilt i løbet af de seneste tre år (svingende mellem 50,000 og 55,000). Samtidig er afslagsprocenten for visumansøgninger faldet kraftigt fra 11.4 % i 2010 til 6.5 % i 2012.

Nyttige links

Cecilia Malmström internet side

reklame

Følg kommissær Malmström på Twitter

GD Indre Anliggender internet side

Følg Generaldirektoratet for Indre Anliggender på Twitter

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending