Følg os

Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF)

Ombudsmand: OLAF bør forklare whistlebloweren, hvorfor den afsluttede en undersøgelse

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

emily-oreilly-ombudsmand-390x285Den Europæiske Ombudsmand Emily O'Reilly (billedet) har bedt Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) om at forklare en whistleblower, hvorfor det afsluttede sin undersøgelse af påståede uregelmæssigheder i et EU-agentur. OLAF indledte en undersøgelse, men lukkede derefter sagen og nægtede at fortælle whistlebloweren årsagerne. Ombudsmanden har bedt OLAF om at svare på hendes henstilling senest den 28. februar 2014.

O'Reilly sagde: "OLAF kan godt have gode grunde til at lukke sin undersøgelse, men det bør forklare sin beslutning til whistlebloweren. Alle EU-institutioner bør opmuntre og støtte folk, der hjælper dem med at identificere og tackle problemer, der kan svække borgernes tillid til EU. OLAF's holdning i denne sag er nedslående for whistleblowere."

"Det er ikke OLAF's politik at forklare eller begrunde"

En tidligere ansat i Agenturet for Grundlæggende Rettigheder informerede OLAF om påståede uregelmæssigheder. OLAF indledte en undersøgelse og afsluttede senere sagen og sagde til klageren, at "det ikke er OLAF's politik at forklare eller begrunde sin beslutning om at lukke en undersøgelse". I 2012 indgav whistlebloweren en klage til ombudsmanden.

OLAF hævdede, at det ikke var forpligtet til at begrunde, og at det skulle beskytte sine undersøgelsers fortrolige karakter og sin institutions uafhængighed.

Ombudsmanden accepterede ikke disse argumenter. Emily O'Reilly understregede, at alle EU-institutioner har en forpligtelse til at informere borgerne om deres beslutninger, og at dette er indlysende i et demokratisk samfund. Hun tilføjede, at dette ikke betyder, at OLAF skal videregive fortrolige oplysninger. Ombudsmanden fandt det vanskeligt at forstå, hvordan offentliggørelse af årsagerne til at lukke en undersøgelse kunne kompromittere OLAF's uafhængighed.

Anbefalingen er tilgængelig her.

reklame

Den Europæiske Ombudsmand undersøger klager over fejl eller forsømmelser i EU's institutioner og organer. Enhver EU-borger, bosiddende eller en virksomhed eller forening i et medlemsland kan indgive en klage til Ombudsmanden. Ombudsmanden tilbyder et hurtigt, fleksibelt og gratis middel til at løse problemer med EU-administrationen. For mere information, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending