Følg os

EU

Foreslået dato for skotsk uafhængighed

DEL:

Udgivet

on

Saltire-og-union-flag-009rzScotland could be independent on 24 March, 2016, if voters back leaving the UK in the independence referendum, the deputy first minister has announced. The date is included in the Scottish government’s White Paper, described as a ‘blueprint’ for independence.  Nicola Sturgeon said it was a “landmark document” which had economic growth, jobs and fairness at its heart. The Scotland Office said naming a date weakened the government’s negotiating position in the event of a ‘yes’ vote.

The Scottish Secretary Alistair Carmichael said the vote posed “a very real danger to the future of the United Kingdom”. Sturgeon said that the White Paper, which will be published on 26 November, would drive the independence debate.

“This guide to an independent Scotland will be the most comprehensive and detailed blueprint of its kind ever published, not just for Scotland but for any prospective independent country,” she said.

“It is a landmark document which sets out the economic, social and democratic case for independence.”

Sturgeon sagde, at dokumentet på 670 sider først og fremmest var designet til offentligheden og opfordrede folk til at læse det, sammenligne det med enhver alternativ fremtid for Skotland og gøre sig deres egne meninger.

Et første oplag på 20,000 eksemplarer er blevet fremstillet, men det vil blive gjort tilgængeligt for alle, der anmoder om et eksemplar.

Uafhængighedsafstemningen finder sted den 18. september næste år, og den foreslåede uafhængighedsdag torsdag den 24. marts 2016 følger efter opløsningen af ​​det nuværende skotske parlament, som efter planen skal finde sted ved midnat onsdag den 23. marts 2016.

reklame

Saltire-og-union-flag-009rzDen 24. marts er også årsdagen for Kronernes Union i 1603

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending