Følg os

Audio-visual

Kreativt Europa: Ofte stillede spørgsmål

DEL:

Udgivet

on

d4d59d709ebc9af6b8a178ae99e8cda793589938Hvad er programmet Kreativt Europa?

Creative Europe er det nye EU-program, der skal støtte europæisk film og de kulturelle og kreative sektorer, hvilket gør dem i stand til at øge deres bidrag til job og vækst. Med et budget på €1.46 mia1 for 2014-2020 vil det støtte titusindvis af kunstnere, kulturelle og audiovisuelle fagfolk og organisationer inden for scenekunst, billedkunst, forlagsvirksomhed, film, tv, musik, tværfaglig kunst, kulturarv og videospilindustrien. Finansieringen vil give dem mulighed for at operere på tværs af Europa, for at nå ud til nye målgrupper og udvikle de nødvendige færdigheder i den digitale tidsalder. Ved at hjælpe europæiske kulturværker med at nå ud til publikum i andre lande, vil programmet også bidrage til at sikre kulturel og sproglig mangfoldighed.

Hvorfor har Europa brug for et Kreativt Europa-program?

Kultur spiller en stor rolle i EU's økonomi. Undersøgelser viser, at de kulturelle og kreative sektorer tegner sig for op til 4.5 % af EU's BNP og næsten 4 % af beskæftigelsen (8.5 mio. job og mange flere, hvis der tages hensyn til deres indvirkning på andre sektorer). Europa er verdens førende inden for eksport af kreative industriprodukter. For at bevare denne position skal den investere i sektorernes kapacitet til at operere på tværs af grænserne.

Creative Europe imødekommer dette behov og vil målrette investeringerne, hvor virkningen vil være størst.

Det nye program tager højde for udfordringerne skabt af globalisering og digitale teknologier, som ændrer måden, hvorpå kulturelle værker fremstilles, distribueres og tilgås, samt transformerer forretningsmodeller og indtægtsstrømme. Denne udvikling skaber også muligheder for de kulturelle og kreative sektorer. Programmet søger at hjælpe dem med at gribe disse muligheder, så de drager fordel af det digitale skift og skaber flere job og internationale karrierer.

Hvilke lande kan ansøge om støtte fra Creative Europe?

reklame

Creative Europe vil være åbent for de 28 medlemslande og, så længe de opfylder specifikke betingelser, for landene i Den Europæiske Frihandelssammenslutning (Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz), for EU-kandidat- og potentielle kandidatlande (Montenegro, Serbien, Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien, Tyrkiet, Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo) og til nabolande (Armenien, Aserbajdsjan, Hviderusland, Georgien, Moldova, Ukraine, Algeriet, Egypten, Marokko, Tunesien, Jordan, Libanon, Libyen, Palæstina, Syrien og Israel). Ikke-EU-lande skal betale en 'adgangsbillet' for at deltage i programmet. Omkostningerne er baseret på størrelsen af ​​deres BNP (bruttonationalprodukt) i forhold til programmets budget

Kan enkeltpersoner søge om støtte?

Creative Europe vil ikke være åben for ansøgninger fra enkeltpersoner, men omkring 250 000 individuelle kunstnere og kulturelle og audiovisuelle fagfolk vil modtage støtte gennem projekter indsendt af kulturelle organisationer. Dette er en meget mere omkostningseffektiv måde at opnå resultater og en varig effekt på. Kommissionen anslår, at millioner af mennesker vil blive nået direkte eller indirekte gennem de projekter, der støttes af Creative Europe.

Hvad vil Creative Europe helt præcist støtte?

Stort set alle de projekter, der modtager støtte, vil have en grænseoverskridende dimension. Det meste af budgettet vil blive brugt til at yde tilskud til individuelle projekter. Programmet vil dog også støtte initiativer, der forfølger lignende mål, såsom europæiske kulturhovedstæder, det europæiske kulturarvsmærke, European Heritage Days og fem EU-priser (EU-prisen for kulturarv/Europa Nostra-priser, EU-prisen for moderne arkitektur, EU Litteraturpris, European Border Breakers Awards og EU Prix MEDIA).

Hvilke udfordringer tackler programmet?

De kulturelle og kreative sektorer får i øjeblikket ikke mest ud af det indre marked. En af de største udfordringer, som sektoren står over for, er markedsfragmentering, knyttet til forskellige kulturelle traditioner og sprog: Den Europæiske Union har 24 officielle sprog, tre alfabeter og ca. 60 officielt anerkendte regionale sprog og mindretalssprog. Denne mangfoldighed er en del af Europas rige gobelin, men den hindrer forfatternes bestræbelser på at nå læsere i andre lande, for biograf- eller teatergængere til at se udenlandske værker, og for musikere for at nå nye lyttere.

En Eurobarometer-undersøgelse i sidste måned (IP / 13 / 1023) har vist, at kun 13 % af europæerne går til en koncert med kunstnere fra et andet europæisk land, og kun 4 % ser en teaterforestilling fra et andet europæisk land. Et stærkere fokus på støtte til publikumsopbygning og på sektorernes evne til at interagere med publikum, for eksempel gennem mediekendskabstiltag eller nye interaktive onlineværktøjer, har potentiale til at åbne op for flere ikke-nationale værker for offentligheden.

Hvordan vil Kreativt Europa adskille sig fra de nuværende kultur-, MEDIA- og MEDIA Mundus-programmer? Vil disse navne forsvinde?

Det kreative Europa vil kombinere de nuværende separate støttemekanismer for kultur- og audiovisuelle sektorer i Europa i en one-stop-shop, der er åben for alle de kulturelle og kreative sektorer. Den vil dog fortsat imødekomme den audiovisuelle industris og de andre kulturelle og kreative sektorers særlige behov gennem sine specifikke underprogrammer under Kultur og Media. Disse vil bygge på succesen med de nuværende kultur- og MEDIA-programmer og vil blive tilpasset fremtidige udfordringer. MEDIA Mundus, som støtter samarbejde mellem europæiske og internationale fagfolk og international distribution af europæiske film, vil blive integreret i MEDIA-delprogrammet.

Et enkelt rammeprogram vil maksimere synergierne mellem de forskellige sektorer og øge effektivitetsgevinsterne.

Kreativt Europa vil omfatte en tværsektoriel del. Hvad indebærer dette?

Denne del vil bestå af to dele: Den finansielle garantifacilitet, der forvaltes af Den Europæiske Investeringsfond og er operationel fra 2016, vil gøre det lettere for små operatører at få adgang til banklån. Den tværsektorielle del vil også yde støtte til undersøgelser, analyser og bedre dataindsamling for at forbedre evidensgrundlaget for politikudformning, finansiering til eksperimentelle projekter til fremme af samarbejde mellem den audiovisuelle og andre kulturelle og kreative sektorer og finansiering til Creative Europe Desks som yder bistand til ansøgere.

Hvordan vil det kreative Europa blive forvaltet?

Kreativt Europa vil være en enklere, let genkendelig og tilgængelig gateway for europæiske kulturelle og kreative fagfolk, uanset deres kunstneriske disciplin, og det vil tilbyde støtte til internationale aktiviteter inden for og uden for EU. Det nuværende forvaltningssystem gennem forvaltningsorganet for uddannelse, kultur og audiovisuelle medier vil fortsætte.

1 : 1.46 milliarder euro under hensyntagen til estimeret inflation. Det svarer til 1.3 milliarder euro i 'faste' 2011-priser.

(Se også IP / 13 / 1114)

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending