Følg os

Beskæftigelse

Arbejdsret: Kommissionen foreslår at forbedre arbejdstagernes rettigheder for søfarende

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

arbejde til søsEt forslag om at inkludere søfarende inden for rammerne af fem EU-arbejdsretlige direktiver er blevet fremlagt af Europa-Kommissionen. Forslaget vil give dem samme informations- og høringsrettigheder i alle 28 medlemslande som arbejdstagere på land i tilfælde af kollektive afskedigelser og virksomhedsoverdragelser. De ville også have ret til at deltage i europæiske samarbejdsudvalg. Forslaget skal nu til godkendelse i EU's Ministerråd og Europa-Parlamentet.

"Offshore- og onshorearbejdere bør have lige rettigheder, især når det kommer til en så grundlæggende rettighed som information og høring. Dette forslag vil forbedre leve- og arbejdsvilkårene for søfarende og dermed være med til at tiltrække flere unge til at arbejde i den maritime sektor," sagde kommissær for beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion, László Andor. "Det ville også skabe lige vilkår i Europas maritime sektor, eftersom alle skibsfarts- og fiskerivirksomheder i EU ville have de samme forpligtelser."

Selvom EU's arbejdslovgivning generelt gælder for alle arbejdstagere i alle sektorer, har visse arbejdsdirektiver indtil nu tilladt medlemslande at udelukke søfarende fra deres ret til information og høring. Det har ført til, at søfarende er blevet behandlet forskelligt i flere medlemslande.

Det nye forslag vil ændre fem direktiver (Arbejdsgiverens insolvensdirektiv, direktiv om europæiske samarbejdsudvalg, Informations- og konsultationsdirektivet, Kollektive afskedigelsesdirektiv, Direktivet om overførsel af virksomheder) for at give søfarende de samme rettigheder som deres kolleger på land. Dette ville forbedre deres leve- og arbejdsvilkår og dermed gøre det mere attraktivt at arbejde i den maritime sektor for unge. Dette er vigtigt, da antallet af EU-søfarende har været støt faldende i løbet af de sidste par år, og sektoren er truet af mangel på arbejdskraft. En tredje vigtig fordel ved forslaget er, at det vil sikre mere retfærdig konkurrence i fiskeri- og skibsfartssektorerne i EU, da operatører vil have de samme forpligtelser i alle medlemslande.

Baggrund

Omkring 90 % af verdenshandlen udføres af den internationale shippingindustri. Uden forsendelse ville import og eksport af varer i den skala, der er nødvendig for den moderne verden, ikke være mulig. Der er over 50,000 handelsskibe, der handler internationalt, og transporterer enhver form for gods. Omkring 30 % af disse handelsskibe er registreret i en EU-medlemsstat. Omkring 345,455 EU-søfarende arbejder på skibe verden over, og omkring 157,561 EU-fiskere arbejder inden for fiskerisektoren.

Fem EU-arbejdsretlige direktiver giver i øjeblikket medlemslande mulighed for at udelukke søfarende fra deres anvendelsesområde (direktivet om arbejdsgivernes insolvens, direktivet om europæiske samarbejdsudvalg, direktivet om information og høring, direktivet om kollektive afskedigelser, direktivet om overførsel af virksomheder). Ikke alle medlemsstater gør brug af denne mulighed i samme omfang.

reklame

Som en del af Kommissionens politik for bedre regulering er dens "Fitness Check' rapport af 26. juli 2013 om EU-lovgivning på området for arbejdstagerinddragelse undersøgte direktiverne vedrørende arbejdstagerinformation og -høring på nationalt plan (se IP / 13 / 747). Rapporten påpegede, at udelukkelsen af ​​bl.a. søfarende fra direktivernes anvendelsesområde var et hul, der skulle afhjælpes. Det nuværende forslag behandler dette spørgsmål.

Det nye forslag vil ændre direktivet om arbejdsgivernes insolvens, direktivet om europæiske samarbejdsudvalg, direktivet om information og høring, direktivet om kollektive afskedigelser, direktivet om virksomhedsoverdragelse. Det vil især give ret til information og høring til søgående arbejdstagere i alle EU-medlemsstater, samtidig med at der tages hensyn til den maritime sektors karakteristika. Aktiefiskere, som tidligere var udelukket, ville nu være beskyttet i tilfælde af deres arbejdsgivers insolvens. Hvis den insolvente arbejdsgiver ikke var i stand til at betale deres løn, kunne de ansøge den nationale insolvensfond. Søfarende i handelsflåden ville have ret til at deltage i europæiske samarbejdsudvalg i alle medlemslande. Søfarende ville få samme ret til information og høring som arbejdere på land, også i tilfælde af kollektive afskedigelser og virksomhedsoverdragelser.

Da køb og salg af et eller flere skibe er meget almindeligt i den maritime sektor, vil der også blive indført nogle foranstaltninger for at sikre, at EU-rederier ikke er forholdsvis dårligt stillet på disse stærkt konkurrenceprægede markeder. For eksempel kan medlemslandene under visse betingelser beslutte, at karensperioden efter meddelelsen om planlagte kollektive afskedigelser til de kompetente offentlige myndigheder ikke skal gælde i tilfælde af køb eller salg af et skib.

Da der er forskelle mellem de 28 medlemslande med hensyn til arten af ​​deres maritime sektor og det omfang, de gjorde brug af muligheden for at udelukke søfarende, indeholder forslaget en overgangsperiode på fem år for medlemslandene. Målet er at give tilstrækkelig tid til at implementere forslaget i den nationale lovgivning og praksis.

Yderligere information

Nyhed på GD Beskæftigelse hjemmeside

László Andors hjemmeside

Følg László Andor på Twitter

Abonner på Europa-Kommissionens gratis e-mail nyhedsbrev om beskæftigelse, sociale anliggender og inklusion

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending