Følg os

Forretning

En af tre små og mellemstore virksomheder ikke får den finansiering, de havde brug for i 2013

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

mønterAdgang til finansiering er stadig blandt de største bekymringer for EU's små og mellemstore virksomheder, og yngre og mindre virksomheder er hårdest ramt, ifølge Access to Finance-undersøgelsen udgivet den 14. november af Europa-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank. Omkring en tredjedel af de adspurgte SMV'er formåede ikke at få den fulde finansiering, de havde planlagt i løbet af 2013, og 15 % af de adspurgte i undersøgelsen så adgang til finansiering som et betydeligt problem for deres virksomheder. Selskaberne mente, at bankernes finansieringsforhold blev forværret i løbet af 2013 med hensyn til renter, sikkerheder og krævede garantier.

Europa-Kommissionens næstformand Antonio Tajani, kommissær for industri og iværksætteri sagde: "Siden starten af ​​krisen har beviser konsekvent vist, at SMV'er står over for store og uforholdsmæssige forhindringer for at få adgang til den finansiering, de har brug for for at overleve og trives. Det er derfor, vi introducerer COSME-programmet for at fokusere på at lette adgangen til finansiering for SMV'er. COSME vil give en garantifacilitet for SMV-lån op til og endda over 150,000 €, og vi forventer, at fra nu af og frem til 2020 vil omkring 344 EU-virksomheder modtage COSME-støttede lån."

Mere information

Rapport om små og mellemstore virksomheders adgang til finansiering (SAFE) i 2013.

EU Adgang til Finans internetportal

MEMO/13/980 Joint Commission/ECB-rapport: Adgang til finansiering og at finde kunder de mest presserende problemer for SMV'er

Interview med VP Tajani: "COSME til at anspore adgang til kredit for små virksomheder"

reklame

COM-EIB SMV-initiativ godkendt af Det Europæiske Råd i oktober

Grønbog om langsigtet finansiering

Låneanmodninger afvist

Rapporter om afslag på lån understreger SMV'ernes generelt negative opfattelse af banklånemuligheder. I alt formåede omkring en tredjedel af de adspurgte SMV'er ikke at få den fulde banklånefinansiering, de havde planlagt i løbet af 2013. 13 % af deres låneansøgninger blev afvist, og 16 % af virksomhederne modtog mindre, end de ansøgte om. Derudover afslog 2 % lånetilbuddet fra banken, fordi de fandt betingelserne uacceptable. Og 7 % af SMV'erne var endda for modløse til at spørge på grund af forventet afvisning. Dette var især tilfældet for unge virksomheder: 11 % af dem, der har været i forretning mellem 2 og 5 år, ansøgte ikke om et lån på grund af et eventuelt afslag.

Yngre og mindre virksomheder lider

Det var faktisk mere sandsynligt, at yngre og mindre virksomheder kun opnåede en del af den finansiering, de anmodede om, eller at de blev afvist. Den højeste afvisningsprocent var blandt mikrovirksomheder, der beskæftiger færre end 10 personer (18 %) og blandt SMV'er, der havde været aktive i mindre end 2 år (28 %). Til sammenligning blev kun 3 % af låneansøgningerne fra store virksomheder (dem med 250 eller flere ansatte) afvist.

SMV-erfaringer med lån og egenkapitalfinansiering

Utilstrækkelig sikkerhed eller andre bankkrav såsom garantier er oftest rapporteret en hindring, som virksomheder står over for, når de søger bankfinansiering, efterfulgt af, at renterne er for høje. Men egenkapitalfinansiering, et alternativ, blev kun brugt af 5 % af SMV'erne i undersøgelsesperioden. Generelt føler SMV'er sig mindre trygge ved at tale om finansiering med aktieinvestorer eller venturekapital, end de gør med banker. Den største udfordring i forbindelse med denne finansieringskilde er dens manglende tilgængelighed eller for høje priser. Det er netop her, det nye COSME-program vil hjælpe ved at stimulere udbuddet af risikovillig kapital.

Finansieringsbetingelserne varierer betydeligt i EU

Adgang til finansiering blev nævnt som det mest presserende problem af 40 % af SMV'erne i Cypern, 32 % i Grækenland, 23 % i Spanien og Kroatien, 22 % i Slovenien, 20 % i Irland, Italien og Holland, sammenlignet med 7 % i Østrig, 8 % i Tyskland eller 9 % i Polen. Antallet af afslag på låneansøgninger var også højest i Grækenland og Holland (31 %) efterfulgt af Litauen (24 %). Irland (16%), Grækenland og Cypern (15%) tegnede sig også for den højeste andel af virksomheder, der var så modløse, at de ikke engang ansøgte om et banklån.

85 % af alle lån er stadig fra banker

Halvdelen af ​​de lån, der er opnået i de sidste to år, var på under 100,000 €. SMV'er er stadig stærkt afhængige af bankfinansiering. 85 % af lånene i de seneste to år blev ydet af banker. Mere end halvdelen af ​​de adspurgte SMV'er i EU havde for nylig brugt et eller flere bankprodukter: 32 % af virksomhederne brugte banklån, og 39 % brugte bankkredit eller kassekredit. Banklån er også den foretrukne mulighed for 67 % af virksomheder, der leder efter en ekstern finansieringsløsning for at realisere deres vækstambitioner.

Næste skridt

Kommissionen vil bekæmpe problemer med adgang til finansiering ved hjælp af det nye program for virksomheders og SMV'ers konkurrenceevne (COSME). COSME, der løber mellem 2014 og 2020, er det første program fra Kommissionen nogensinde, der udelukkende er dedikeret til at støtte SMV'er. COSME vil stille en garantifacilitet til rådighed for SMV-lån. Programmets egenkapitalfacilitet vil også stimulere udbuddet af risikovillig kapital med særligt fokus på SMV'ers ekspansions- og vækstfase. Derudover vil egenkapitalfinansiering, en særlig vigtig mulighed for højvækst-unge virksomheder, blive stimuleret.

Baggrund

Rapporten giver oplysninger om den økonomiske situation, finansieringsbehov, adgang til finansiering og forventninger hos SMV'er sammenlignet med store virksomheder fra april til september 2013. Undersøgelsen om SMV'ers adgang til finansiering, som rapporten er baseret på, var gennemført mellem 28. august og 14. oktober og dækkede en stikprøve på omkring 15,000 virksomheder fordelt på i alt 37 lande – herunder EU-medlemsstater og andre lande, der deltager i Entrepreneurship and Innovation Program. Undersøgelsen er udviklet i fællesskab af Europa-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank. Mens den EU-dækkende undersøgelse tidligere blev gennemført i 2009 og 2011, vil den fra 2014 og fremefter blive gennemført hvert år.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending