Følg os

Grænseoverskridende sikkerhed

Ombudsmand opfordrer Frontex til at behandle klager over overtrædelser grundlæggende rettigheder

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

emily-oreilly-ombudsmand-390x285Den Europæiske Ombudsmand, Emily O'Reilly (billedet), har opfordret Frontex til at etablere en mekanisme til behandling af klager over krænkelser af grundlæggende rettigheder som følge af dets arbejde. Frontex koordinerer samarbejdet mellem medlemslandene inden for grænsesikkerhed og illegal immigration. Ombudsmanden gennemførte en undersøgelse, herunder en offentlig høring, om, hvordan Frontex overholder menneskerettighedsstandarderne. Frontex fulgte de fleste af Ombudsmandens anbefalinger, men nægtede at oprette en klagemekanisme. Ombudsmanden forelagde derfor en særlig rapport om dette spørgsmål til Europa-Parlamentet.

O'Reilly sagde: "På baggrund af Lampedusa-tragedien og andre nylige humanitære katastrofer ved EU's grænser er det afgørende, at Frontex behandler klager direkte fra immigranter og andre berørte personer. Jeg accepterer ikke Frontex' synspunkt om, at menneskerettighedskrænkelser udelukkende er krænkelser af menneskerettighederne. de berørte medlemsstaters ansvar."

Undersøgelse af Frontex' implementering af grundlæggende rettigheder

I 2009 blev chartret om grundlæggende rettigheder juridisk bindende for Frontex, som har base i Warszawa. Siden da har en række civilsamfundsorganisationer samt Europarådets Parlamentariske Forsamling har stillet spørgsmålstegn ved, om Frontex gør nok for at overholde chartret. Et eksempel var dets udsendelse af EU-grænsevagter til Grækenland, hvor migrantfanger blev holdt i interneringscentre under uacceptable forhold.

I 2011 vedtog Europa-Parlamentet og Rådet for EU en Regulering fastlæggelse af specifikke yderligere forpligtelser vedrørende grundlæggende rettigheder for Frontex. I 2012 stillede Ombudsmanden Frontex en række spørgsmål om, hvordan den opfylder disse forpligtelser og iværksatte en offentlig høring, som samlede bidrag fra borgere, menneskerettigheds-ngo'er og andre organisationer.

Frontex svarede, at det havde truffet flere foranstaltninger, herunder oprettelsen af ​​en strategi for grundlæggende rettigheder, en ansvarlig for grundlæggende rettigheder og adfærdskodekser for sine operationer.

Ombudsmanden fandt, at Frontex generelt gjorde rimelige fremskridt med hensyn til at behandle spørgsmål om grundlæggende rettigheder. Hun anbefalede dog, at Frontex etablerede en klagemekanisme.

reklame

Frontex afviste dette henstilling med argumentet om, at individuelle hændelser er det respektive medlemslands ansvar. Emily O'Reilly var uenig og forelagde en særlig rapport til Europa-Parlamentet, hvor hun bad om dets støtte til at overtale Frontex til at revidere sin tilgang.

Særberetningen er tilgængelig her.

Baggrund

Den Europæiske Ombudsmand undersøger klager over fejl eller forsømmelser i EU's institutioner og organer. Enhver EU-borger, bosiddende eller en virksomhed eller sammenslutning i en medlemsstat kan indgive en klage til Ombudsmanden. Ombudsmanden tilbyder et hurtigt, fleksibelt og gratis middel til at løse problemer med EU-administrationen. For mere information, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending