Følg os

Europa-Kommissionen

Kommissær Handel fremmer fremskridt på gratis handelsaftaler og handelslettelser på besøg i Sydafrika, Cameroun og Elfenbenskysten

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Karel-de-guchtHandelskommissær Karel De Gucht (billedet) vil rejse til Sydafrika (medlem af Southern African Development Community, SADC), Cameroun (Centralafrika) og Elfenbenskysten (Vestafrika) i denne uge for at diskutere måder at styrke EU's handels- og investeringsforbindelser med disse regioner, især gennem Økonomiske partnerskabsaftaler (EPA'er) og handelslettelser.

Efter en Afrika-turné til Kenya, Namibia, Botswana og Sydafrika i juli i år, vil De Gucht besøge virksomheder og møde flere vigtige beslutningstagere med det formål at bringe EPA'erne med SADC EPA Group og Vestafrika tættere på afslutningen. Indgåelse af ØPA'erne er nøglen til at sikre disse landes frie adgang til EU-markedet, fremme handelsrelateret samarbejde og fremme investeringer. Forud for WTO-ministermødet på Bali i december vil kommissæren også besøge Cameroun, et land, der har investeret i handelslettelser og nyder godt af fordelene.

"Afrika oplever i øjeblikket noget af den bedste økonomiske vækst i verden på trods af alle dets udfordringer, og det er derfor, jeg vender tilbage til Afrika for anden gang i år. Jeg lægger stor vægt på at cementere vores handels- og investeringsforhold med Afrikanske lande og regioner,” sagde De Gucht.

"Vi har nu mulighed for at forsegle aftaler, der vil sikre den nødvendige adgang til et marked med 500 millioner forbrugere for afrikansk nøgleeksport, samtidig med at vores handels- og udviklingspartnerskab bringes på et mere avanceret stadium. Når man ser frem til WTO-ministermødet på Bali, giver handelslettelser yderligere fordele for udviklingslandene. Der er allerede gode eksempler i Afrika og et stort potentiale for mere effektiv told, logistik og tilhørende administrativ håndtering."

I Sydafrika skal kommissæren efter planen mødes med handelsminister Rob Davies, mens han både i Cameroun og Côte d'Ivoire skal møde højtstående regerings- og erhvervsrepræsentanter.

Baggrund

På grundlag af Cotonou-aftalen, der blev underskrevet i 2000, har landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS), organiseret i selvdefinerede regionale grupperinger, og Den Europæiske Union forhandlet økonomiske partnerskabsaftaler. Disse aftaler har til formål at sikre toldfri, kvotefri adgang til EU-markedet sammen med andre bestemmelser (f.eks. om handelsrelaterede regler og samarbejde), der er skræddersyet til AVS-landenes behov.

reklame

Til dato er der tre EPA'er under implementering: en med den caribiske region (CARIFORUM), en med Stillehavsregionen (Papua Ny Guinea og Fiji, kun Papua Ny Guinea anvender den), og en med Øst- og Sydafrika (ESA, inkl. Zimbabwe og de tre nationer i Det Indiske Ocean Madagaskar, Mauritius og Seychellerne).

ØPA-forhandlinger søger at etablere stabile og bæredygtige partnerskaber baseret på gensidig handel, men at tillade tilstrækkelig asymmetri til at tage højde for udviklingsbehovene hos EU's ØPA-partnere.

Sydafrika forhandler om en regional økonomisk partnerskabsaftale med EU som en del af Southern African Development Community (SADC) EPA Group, som også omfatter Angola, Botswana, Lesotho, Mozambique, Namibia og Swaziland. Handel mellem EU og Sydafrika er i øjeblikket styret af handels-, udviklings- og samarbejdsaftalen (TDCA), der blev underskrevet i 1999. Sydafrika er en vigtig eksportør af råvarer, herunder landbrugsvarer og mineraler (diamanter, uran, platin). Sydafrikas stærke landbrugsfødevaresektor fokuserer på vin, sukker, citrusfrugter og anden frugt, men som et vækstland snarere end et udviklingsland har det en meget mere diversificeret økonomi og eksporterer også fremstillede eller halvfabrikata.

EU eksporterer en lang række varer til Sydafrika, herunder køretøjer, maskiner, elektrisk udstyr, lægemidler og forarbejdede fødevarer. Den samlede bilaterale handel mellem EU og Sydafrika steg med mere end tre fjerdedele siden 2000 og udgjorde 46 mia. EUR sidste år. Gennem årene har handelen mellem EU og Sydafrika været afbalanceret. Sydafrika er også en central aktør i servicesektoren i Afrika, med en stærk tilstedeværelse inden for telekommunikation, bank og finansielle tjenesteydelser, turisme, hoteller og catering, transport osv. Handel med tjenesteydelser med EU har derfor også oplevet stejle væksttal.

Cameroun underskrev en foreløbig økonomisk partnerskabsaftale med EU i 2009. EU er også i gang med forhandlinger om en økonomisk partnerskabsaftale med hele den centralafrikanske region, herunder Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Tchad, Congo, Den Demokratiske Republik Congo, Ækvatorialguinea, Gabon, Sao Tome og Principe. Olie dominerer eksporten til EU fra de centralafrikanske lande (70%). Andre vigtigste eksportvarer er kakao, trækobber, bananer og diamanter. Importen fra EU til den centralafrikanske region er domineret af maskiner og mekaniske apparater, udstyr, køretøjer, fødevarer og farmaceutiske produkter.

Cameroun er meget aktiv i gennemførelsen af ​​foranstaltninger for at lette handelen. Handelsfacilitering fremmer forbedringer inden for told-, logistik- og handelsadministration, alle disse yderst relevante for et dynamisk land som Cameroun. Mange eksempler, herunder i Afrika, og flere uafhængige undersøgelser viser tydeligt fordelene ved handelslettelser for udviklingslandene. Det er målet for Verdenshandelsorganisationens 9. ministerkonference på Bali i december at indgå en multilateral aftale om handelslettelser.

EU underskrev en midlertidig økonomisk partnerskabsaftale med Elfenbenskysten i november 2008. EU er i øjeblikket i gang med forhandlinger om en økonomisk partnerskabsaftale med den bredere vestafrikanske region, herunder Benin, Burkina Faso, Kap Verde, Elfenbenskysten, Gambia, Ghana (som paraferet en foreløbig aftale i december 2007), Guinea, Guinea-Bissau, Liberia, Mali, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Togo og Mauretanien. Côte d'Ivoire alene repræsenterer omkring 60 % af den samlede kakaoeksport på verdensplan. Den eksporterer også bananer og fiskevarer til EU. EU's import til Côte d'Ivoire omfatter industrivarer, maskiner, køretøjer, transportudstyr og kemikalier. Udfordringer, som Côte d'Ivoire står over for, omfatter overgangen efter borgerkrigen og kampen mod børnearbejde i kakaodyrkningsbedrifter.

EPA-forhandlingerne mellem EU og Vestafrika forventes at blive genoptaget snart efter ECOWAS-topmødet i Dakar den 25. oktober.

Yderligere information

EU's forbindelser med landene i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS).

Status i EPA-forhandlinger (PDF)

Tale af kommissær De Gucht (SPEECH / 13 / 812): Økonomiske partnerskabsaftaler (EPA'er) - Status, fremtidsperspektiver og implementering, 11. oktober 2013

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending