Følg os

Støtte

Statsstøtte: Kommissionen hører om udkast til retningslinjer for støtte til kriseramte virksomheder

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

mønterEuropa-Kommissionen inviterer til kommentarer til betingelserne for, at medlemslande kan yde offentlig støtte til at redde og omstrukturere kriseramte virksomheder. Forslaget sigter mod at sikre, at en sådan støtte målrettes mod de tilfælde, hvor der er størst behov for den, og at investorer i konkursramte virksomheder bærer deres del af omkostningerne ved omstrukturering i stedet for at overlade byrden til skatteyderne. Forslaget gælder kun for kriseramte ikke-finansielle virksomheder. et særskilt sæt regler er på plads for banker og andre finansielle institutioner (se senest IP / 13 / 672). Bemærkninger kan fremsendes indtil den 31. december 2013. Kommissionen planlægger at vedtage nye retningslinjer i første halvdel af 2014. Kommissionen vil nøje analysere alle de modtagne bemærkninger, inden den tager endelig stilling.

Joaquín Almunia, vicepræsident i Kommissionen med ansvar for konkurrencepolitik, sagde: "Selvom det at holde ineffektive virksomheder kunstigt i live, er spild af skatteydernes penge, hvilket skader konkurrencen og hindrer økonomisk vækst, kan job og knowhow for virksomheder, der er levedygtige, hvis de omstrukturerer, bevares gennem velmålrettet støtte. Vores retningslinjer om statsstøtte sigter mod at bevare dette vanskelige forslag til virksomheder i dag, som i dag er den samme målsætning som det nuværende forslag. linjer, men forestiller sig bedre værktøjer til at nå dem."

Hovedelementerne i Kommissionens forslag er:

  • Et nyt koncept for midlertidig omstruktureringsstøtte, der er designet til at forenkle tildelingen af ​​statsstøtte til omstrukturering og samtidig mindske konkurrenceforvridninger, ved at gøre det lettere for medlemslandene at anvende foranstaltninger, der er mindre konkurrenceforvridende, såsom lån og garantier. En sådan midlertidig støtte vil kun være tilgængelig for SMV'er.
  • Bedre filtre for at sikre, at statsstøtte målrettes mod tilfælde, hvor der virkelig er brug for det. Dette omfatter behovet for at vise, at støtten er nødvendig for at forhindre vanskeligheder, f.eks. i områder med høj arbejdsløshed, og at tildelingen af ​​omstruktureringsstøtte vil forbedre resultatet.
  • Forslag til, hvordan byrdefordeling kan implementeres for ikke-finansielle virksomheder. Dette koncept kræver, at en virksomheds investorer yder et rimeligt bidrag til omkostningerne ved dens omstrukturering. Det har været et værdifuldt værktøj til at beskytte skatteydernes og forbrugernes interesser i forbindelse med de store mængder offentlige penge, der er stillet til rådighed for bankerne under den nuværende krise.

Kommissionen opfordrer også interessenternes synspunkter om definitionen af ​​"virksomheder i vanskeligheder". Kun virksomheder, der kan betegnes som kriseramte virksomheder, kan modtage støtte i henhold til retningslinjerne for redning og omstrukturering. Da der er tvivl om deres levedygtighed, er de også generelt afskåret fra at modtage andre former for støtte. Dagens udkast til retningslinjer indeholder nogle ideer til, hvordan denne definition kunne gøres mere objektiv og præcis.

Forslaget er sammen med en begrundende bemærkning tilgængelig her.

Kommentarer skal sendes senest den 31. december 2013 til: [e-mail beskyttet]. Modtagne bidrag vil blive offentliggjort på Kommissionens konkurrencewebsted, medmindre de tydeligt er markeret som fortrolige.

Baggrund

reklame

De rednings- og omstruktureringsretningslinjer, der i øjeblikket er i kraft, er fra 2004 (se IP / 04 / 856). De skulle oprindeligt udløbe i 2009, men er blevet forlænget to gange, senest i 2012 (se IP / 12 / 1042) for at undgå at foregribe diskussionerne om modernisering af statsstøtteordningen (se IP / 12 / 458).

I henhold til EU's retningslinjer for rednings- og omstruktureringsstøtte fra 2004 kan kriseramte virksomheder modtage statsstøtte under visse betingelser. Sådan støtte har et stort potentiale for at fordreje konkurrencen på EU's indre marked, da den kunstigt holder liv i virksomheder, som ellers ville have forladt markedet. Støtten kan ydes for en periode på 6 måneder (»redningsstøtte«). Efter denne periode skal støtten enten tilbagebetales, eller en omstruktureringsplan skal anmeldes til Kommissionen, for at støtten kan godkendes (»omstruktureringsstøtte«). Planen skal sikre, at en virksomheds langsigtede levedygtighed genoprettes uden yderligere statsstøtte, at konkurrenceforvridninger som følge af statsstøtten imødegås gennem kompenserende foranstaltninger, og at virksomheden bidrager til omkostningerne ved omstrukturering. Endelig kan omstruktureringsstøtte kun ydes én gang over en periode på ti år (princippet om "en gang, sidste gang").

Kommissionen startede den nuværende revision i december 2010 med en offentlig høring, der opfordrede interessenter til at kommentere deres seneste erfaringer med reglerne om rednings- og omstruktureringsstøtte (se høringsside på Kommissionens konkurrencewebsted). Dagens udkast til retningslinjer trækker på resultaterne af denne høring samt Kommissionens erfaringer med at anvende de eksisterende regler og principperne i dagsordenen for modernisering af statsstøtte.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending