Følg os

Forsiden

Efter Snowden, Rusland optrapper internet overvågning

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

By Keir Giles, Associate Fellow, International Security og Rusland og Eurasien Programmet  
06dd6_130801194053-08-Snowden-vandret-galleriInternetbrugere i Rusland kunne komme under øget og mere effektiv åben overvågning og overvågning under nye bestemmelser sponsoreret af Federal Security Service (FSB).

Et udkast til ordre er planlagt at træde i kraft den juli 1, 2014, der ville ændre den nuværende overvågningsmekanisme ved at forpligte russiske internetudbydere (ISP'er) til at gemme omfattende registreringer af alle aktiviteter af brugere i en periode på 12 timer med direkte og øjeblikkelig adgang til disse oplysninger til rådighed for FSB. Officielle og halvofficielle russiske talsmænd bemærker, at dette ikke ville give sikkerhedstjenestene nye invasive beføjelser; men brugere og internetindustrien er uenige og har rejst bekymringer over både privatlivets fred og praktiske.

Den nye ordre føjer til en række nylige initiativer, der styrker FSB's rolle i internetsikkerhed i Rusland. Et udkast til lov om beskyttelse af kritisk infrastruktur, der blev fremsat i 2012 og nu drøftes, sætter FSB i ansvar for dette område af cybersikkerhed. I begyndelsen af ​​oktober planlagde FSB opmærksomhed i vestlige medier om planer for gennemgribende teknisk overvågning af konkurrenter og tilskuere ved OL i Sochi i 2014. Og et lovforslag, der blev forelagt Statsdumaen den 17. oktober, bekræftede FSB som det ledende agentur for en bred vifte af aktiviteter, herunder bekæmpelse af internetkriminalitet og andre 'trusler mod Ruslands informationssikkerhed', som ligger ud over tjenestens ansvarsområde som specificeret i den føderale lov, der regulerer dens aktiviteter.

Det seneste initiativ ville medføre en radikal opgradering af SORM-overvågningssystemet, som giver FSB og retshåndhævende myndigheder en begrænset mængde data om internetbrug. De nye krav ville udvide rækkevidden af ​​information, der er fanget på internetaktivitet, herunder talekommunikation. Nogle internetudbydere er bekymrede over, at bestemmelsen om direkte adgang er forfatningsstridig og ulovlig og vil omgå ethvert nuværende krav til FSB for at retfærdiggøre og opnå godkendelse for enhver aflytnings- eller gendannelsesaktivitet, der krænker en brugers lovbestemte rettigheder til privatlivets fred ved kommunikation.

Fortrolighed og anvendelighed

Som med andre internetsikkerhedsinitiativer i Rusland, såsom det samlede register over websteder, der betragtes som potentielt skadelige for mindreårige (den såkaldte 'internet-sortliste'), er internetindustrien og informerede kommentatorer ikke kun bekymrede over privatlivets konsekvenser, men også over gennemførligheden af ​​det, der foreslås. Tidlig frygt for, at den 'sorte liste' ville blive brugt som et redskab til undertrykkelse, har hidtil vist sig ubegrundet, og mest kritik fokuserer nu på dens mangelfulde implementering, hvilket resulterer i afbrydelser af helt legitime internetressourcer.

På samme måde fremhæver flertallet af bemærkningerne til den foreslåede nye forordning først og fremmest omkostninger og upraktiske forhold og potentielle brud på lovgivningen om privatlivets fred og den russiske forfatning andet. Det rene datamængde, der skal lagres på aktiviteten af ​​75 millioner russiske internetbrugere i 12 timer ad gangen, og den tilhørende dataindfangning, repræsenterer en betydelig og dyr teknisk udfordring, selv for de største telekomoperatører. Bestemmelsen for internetudbydere til at administrere opbevaring er blevet tolket af nogle kommentatorer som et middel til at overføre denne arbejdsbyrde og omkostninger fra FSB til den private industri - med alvorlige konsekvenser for mindre spillere, der ville finde det endnu sværere at opfylde kravene.

Det faktum, at disse russiske initiativer kommer tykke og hurtige efter Edward Snowdens ankomst til Moskva, tilføjer flere lag med ironi. Russiske medier har bemærket manglen på officiel begrundelse eller begrundelse for de nye foranstaltninger. Men i et klima, hvor den implicitte og eksplicitte kritik af Rusland for dets internetovervågnings- og overvågningssystem er blevet markant mindre udtalt efter offentliggørelsen af ​​de påståede kapaciteter og rækkevidden af ​​amerikanske systemer, kan det være, at de russiske myndigheder føler endnu mindre behov for at undskylde for nogen for deres egne midler til at beskytte den nationale sikkerhed. I mellemtiden, efter at have klaget over skjult aktivitet fra USA og allierede, har Snowden søgt tilflugt som 'menneskerettighedsaktivist' i et land, der søger at efterligne denne aktivitet efter bedste evne, nogle af det åbenlyst.

Privatliv og sikkerhed

En gennemgang af russisk kommentar til de nye regler afslører den velkendte diskussion om balancen mellem privatlivets fred og national sikkerhed, men med relativt større vægt på sikkerhedsinteresser end vi er vant til i Storbritannien. Blandt andet kan dette betyde en langvarig accept af eksistensen af ​​SORM. De få internetbrugere, der overhovedet overvejer det, er vant til, at kommunikationen overvåges som standard af sikkerhedshensyn og ikke har lidt af illusionen om internetbrugernes privatliv i Europa og Nordamerika.

reklame

Det seneste udkast til ordre, der søger at øge FSB's rolle med hensyn til at sikre Ruslands onlinesikkerhed, er i øjeblikket i gang med en anden konsultationsrunde i andre interesserede regeringsorganer. Tidligere erfaring tyder på, at denne proces såvel som offentlig og industriel diskussion kan resultere i en lempelse af de foreslåede regler, før de bekræftes i loven. Men for øjeblikket forbliver den nuværende version af ordren på den russiske regerings portal til offentlig diskussion af lovgivningsinitiativer - med feltet for 'ekspertudtalelse' absolut blankt.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending