Følg os

Forsiden

Efter Snowden, Rusland optrapper internet overvågning

DEL:

Udgivet

on

By Keir Giles, Associate Fellow, International Security og Rusland og Eurasien Programmet  
06dd6_130801194053-08-Snowden-vandret-galleriInternetbrugere i Rusland kunne komme under øget og mere effektiv åben overvågning og overvågning under nye bestemmelser sponsoreret af Federal Security Service (FSB).

Et udkast til ordre er planlagt at træde i kraft den juli 1, 2014, der ville ændre den nuværende overvågningsmekanisme ved at forpligte russiske internetudbydere (ISP'er) til at gemme omfattende registreringer af alle aktiviteter af brugere i en periode på 12 timer med direkte og øjeblikkelig adgang til disse oplysninger til rådighed for FSB. Officielle og halvofficielle russiske talsmænd bemærker, at dette ikke ville give sikkerhedstjenestene nye invasive beføjelser; men brugere og internetindustrien er uenige og har rejst bekymringer over både privatlivets fred og praktiske.

Den nye ordre tilføjer en række nyere initiativer, der styrker FSB's rolle inden for internetsikkerhed i Rusland. Et lovudkast om beskyttelse af kritisk infrastruktur, der blev fremsat i 2012 og nu under drøftelse, sætter FSB til ansvar for dette område af cybersikkerhed. I begyndelsen af ​​oktober vakte planerne om omfattende teknisk overvågning af kommunikationen fra konkurrenter og tilskuere ved OL i Sochi i 2014 af FSB ophidset opmærksomhed i vestlige medier. Og et lovforslag, der blev forelagt statsdumaen den 17. oktober, bekræftede FSB som det ledende agentur for en bred vifte af aktiviteter, herunder bekæmpelse af cyberkriminalitet og andre 'trusler mod Ruslands informationssikkerhed', som ligger ud over tjenestens mandat som specificeret i den føderale lov, der regulerer dets aktiviteter.

Det seneste initiativ ville indebære en radikal opgradering af SORM-overvågningssystemet, som giver FSB og retshåndhævende myndigheder en begrænset mængde data om internetbrug. De nye krav vil udvide rækken af ​​oplysninger om internetaktivitet, herunder talekommunikation. Nogle internetudbydere er bekymrede over, at bestemmelsen om direkte adgang er forfatningsstridig og ulovlig og vil omgå ethvert nuværende krav til FSB om at retfærdiggøre og opnå godkendelse for enhver aflytning eller gendannelsesaktivitet, der krænker en brugers lovbestemte ret til kommunikationsbeskyttelse.

Fortrolighed og anvendelighed

Men som med andre internetsikkerhedsinitiativer i Rusland, såsom det forenede register over websteder, der anses for at være potentielt skadelige for mindreårige (den såkaldte "internet-sortliste"), er internetindustrien og informerede kommentatorer bekymrede ikke kun over konsekvenserne af privatlivets fred, men også over gennemførligheden af ​​det, der foreslås. Tidlig frygt for, at 'den sorte liste' ville blive brugt som et værktøj til undertrykkelse, har indtil videre vist sig ubegrundet, og det meste af kritikken fokuserer nu på dens mangelfulde implementering, hvilket resulterer i udfald af helt legitime internetressourcer.

På samme måde fremhæver flertallet af bemærkningerne til den foreslåede nye forordning først og fremmest omkostninger og upraktiske forhold og potentielle brud på lovgivningen om privatlivets fred og den russiske forfatning andet. Det rene datamængde, der skal lagres på aktiviteten af ​​75 millioner russiske internetbrugere i 12 timer ad gangen, og den tilhørende dataindfangning, repræsenterer en betydelig og dyr teknisk udfordring, selv for de største telekomoperatører. Bestemmelsen for internetudbydere til at administrere opbevaring er blevet tolket af nogle kommentatorer som et middel til at overføre denne arbejdsbyrde og omkostninger fra FSB til den private industri - med alvorlige konsekvenser for mindre spillere, der ville finde det endnu sværere at opfylde kravene.

Det faktum, at disse russiske initiativer kommer tykt og hurtigt efter Edward Snowdens ankomst til Moskva, tilføjer flere lag af ironi. Russiske medier har bemærket manglen på officiel begrundelse eller begrundelse for de nye tiltag. Men i et klima, hvor den implicitte og eksplicitte kritik af Rusland for dets internetovervågnings- og overvågningssystem er blevet markant mindre udtalt efter offentliggørelsen af ​​de påståede kapaciteter og rækkevidde af amerikanske systemer, kan det være, at de russiske myndigheder føler endnu mindre behov for at undskylde overfor enhver for deres egne midler til at beskytte den nationale sikkerhed. I mellemtiden, efter at have klaget over hemmelig aktivitet fra USA og allierede, har Snowden søgt tilflugt som 'menneskerettighedsaktivist' i et land, der søger at efterligne denne aktivitet efter bedste evne, noget af det åbenlyst.

Privatliv og sikkerhed

En gennemgang af russisk kommentar til de nye regler afslører den velkendte diskussion om balancen mellem privatlivets fred og national sikkerhed, men med relativt større vægt på sikkerhedsinteresser end vi er vant til i Storbritannien. Blandt andet kan dette betyde en langvarig accept af eksistensen af ​​SORM. De få internetbrugere, der overhovedet overvejer det, er vant til, at kommunikationen overvåges som standard af sikkerhedshensyn og ikke har lidt af illusionen om internetbrugernes privatliv i Europa og Nordamerika.

reklame

Det seneste udkast til bekendtgørelse, der søger at øge FSB's rolle i at sikre Ruslands online-sikkerhed, begynder i øjeblikket en anden runde af konsultationer i andre interesserede regeringsorganer. Tidligere erfaringer tyder på, at denne proces samt offentlig og branchediskussion kan resultere i en lempelse af de foreslåede regler, før de bliver stadfæstet i loven. Men indtil videre forbliver den nuværende version af ordren på den russiske regerings portal til offentlig diskussion af lovgivningsinitiativer – med feltet for "ekspertudtalelse" resolut tomt.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending