Følg os

Forretning

Lancering af UNODC-rapport: 'Forretning, korruption og kriminalitet på det vestlige Balkan'

DEL:

Udgivet

on

UNODC_logo_E_unblueDe Forenede Nationers Kontor for Narkotika og Kriminalitet (UNODC) og Europa-Kommissionen (EC) offentliggjorde i fællesskab i dag (24. oktober) en undersøgelse, der viser, at korruption spiller en væsentlig rolle i mange virksomheders daglige forretning på det vestlige Balkan. Baseret på interviews med mere end 12,700 virksomheder viser undersøgelsen, at korruption er den tredjestørste hindring for at drive forretning i regionen. I gennemsnit betalte hver tiende virksomhed, der havde kontakt med offentlige embedsmænd, bestikkelse over en 12-måneders periode.

Undersøgelsen 'Erhverv, korruption og kriminalitet i det vestlige Balkan: Indvirkningen af ​​bestikkelse og anden kriminalitet på private virksomheder' viser, at der findes forskellige mønstre for bestikkelse i hele regionen. Andelen af ​​virksomheder, der oplever bestikkelse over en 12-måneders periode, er høj i Serbien (17 procent) og Albanien (15.7 procent), mens flere bestikkelser betales af virksomheder i Kroatien (8.8 bestikkelser om året) og i Kosovo[1] (7.7 bestikkelse om året). De dyreste bestikkelser betales i Kosovo (gennemsnitlig €1,787 pr. bestikkelse) og Serbien (gennemsnitlig €935 pr. bestikkelse).

På regionalt plan betales over en tredjedel (35.7 procent) af bestikkelse til offentlige embedsmænd kontant, med et kraftigt gennemsnit på €880 pr bestikkelse. Mad og drikke (33.6 pct.) er den næstmest populære betalingsform, efterfulgt af andre varer i bytte for en 'tjeneste' (21 pct.).

Hyppigheden og udbredelsen af ​​bestikkelse er væsentligt højere blandt små virksomheder end større virksomheder, såvel som blandt de virksomheder, hvori der er investeret udenlandsk kapital (16.6 pct.) end blandt dem uden udenlandsk kapital.

Byggeri og anlæg er den sektor, der er hårdest ramt, og 12.2 procent af de adspurgte bekræfter, at de har betalt bestikkelse til en offentlig embedsmand. Herefter følger virksomheder i engros- og detailhandelssektoren (10.3 pct.), transport og opbevaring (9.9 pct.), fremstilling, elektricitet, gas og vandforsyning (9.2 pct.) og indkvartering og madservice (9 pct. ).

De største andele af bestikkelse udbetales til lokale embedsmænd (kommune eller provinsembedsmænd) og embedsmænd i skatte- og toldadministrationen, hvilket tyder på, at bestikkelse almindeligvis bruges til skatteunddragelse, hvilket kan have en potentiel negativ indvirkning på de offentlige finanser.

Undersøgelsen fremhæver, at korruption sammen med kriminalitet lægger en betydelig byrde på den økonomiske udvikling i regionen. Ser man på regionen som helhed, besluttede 5.9 procent af virksomhederne ikke at foretage en større investering i de 12 måneder forud for undersøgelsen på grund af frygt for at skulle betale bestikkelse, mens 9.1 procent besluttede ikke at foretage en større investering pga. frygt for kriminalitet.

reklame

"At indføre flere og bedre målrettede foranstaltninger til at beskytte virksomheder og forhindre korruption - såsom effektive interne overholdelsesforanstaltninger - kan gøre denne byrde betydeligt lettere," sagde UNODCs vicedirektør Sandeep Chawla.

Det mest almindelige formål med at betale bestikkelse er at "fremskynde forretningsrelaterede procedurer" (40.3 pct. af alle bestikkelser), hvor virksomheder citerer "bedre behandling" (14.1 pct.) og "at gøre færdiggørelsen af ​​en procedure mulig" (12.7. procent) som andre årsager. Interessant nok tjener så meget som 18.1 procent af de udbetalte bestikkelser ikke noget specifikt øjeblikkeligt formål, men gives som "sødemidler" til offentlige embedsmænd for at "soignere" dem til fremtidige interaktioner.

Den opfattede normalitet af bestikkelse blandt virksomheder i regionen afspejles i lave rapporteringsrater - så lidt som 1.8 procent af bestikkelse betalt af virksomheder indberettes til de officielle myndigheder. De væsentligste årsager, der nævnes, er, at rapportering betragtes som "meningsløst", eller at bestikkelse er "almindelig praksis" eller "et tegn på taknemmelighed".

Den EU-kommissionsfinansierede rapport om privat virksomhed følger UNODC's 2011-undersøgelse af bestikkelse og andre former for korruption, som private husholdninger oplever på det vestlige Balkan. "Bedre data om korruption og kriminalitet er afgørende for at skabe passende politikker til at tackle disse problemer, og myndighederne på det vestlige Balkan bør have ros for at påtage sig opgaven med bedre at forstå omfanget og arten af ​​disse forbrydelser i regionen," sagde Chawla.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending