Følg os

Støtte

Faktaark: Centralafrikanske Republik

DEL:

Udgivet

on

ct-lgflagDen Europæiske Union (EU) er en nøglepartner for Den Centralafrikanske Republik (CAR) og landets største donor. Forholdet er bundet af Cotonou-aftalen.

Selv før den nuværende krise stod CAR over for en skræmmende blanding af regeringsførelse, økonomiske, sociale og humanitære samt sikkerhedsmæssige udfordringer. Som reaktion herpå har EU på mange kritiske områder været forpligtet til at støtte langsigtet socioøkonomisk genopretning inden for rammerne af en omfattende stats- og fredsopbygningsdagsorden og hjælpe med at opbygge et mere stabilt land.

EU har været bekymret over den konstant forværrede sikkerhedsmæssige, politiske og humanitære situation i CAR, især gennem 2012.

Den forskudte implementering af tidligere fredsaftaler, kombineret med kronisk underudvikling og landets lange erfaring med politisk ustabilitet, førte til udbruddet af en ny konflikt i december 2012. På trods af underskrivelsen den 11. januar 2013 i Libreville af en politisk aftale, der indleder en overgangsperiode kulminerede spændingerne i den voldelige magtovertagelse og SELEKA-oprørsgruppernes forfatningsstridige regeringsskifte i marts 2013

Den nuværende krise påvirker størstedelen af ​​befolkningen (4.6 millioner, halvdelen af ​​dem børn). Den 24. september var der 394,900 internt fordrevne i CAR, og næsten 61,000 centralafrikanere har søgt tilflugt i nabolandene (OCHA). Humanitær adgang er blevet begrænset af usikkerhed. Manglende adgang gør det vanskeligt at overvåge den overordnede humanitære situation. EU har taget føringen i fortalervirksomhed og finansiering af CAR blandt humanitære donorer og har haft en permanent humanitær tilstedeværelse i Bangui længe før de seneste begivenheder.

Situationen i CAR har en potentiel destabiliserende virkning, som kan sprede sig til regionen. Manglen på officielle sikkerhedsstyrker øger yderligere risikoen for, at landet bliver en sikker havn for kriminelle og væbnede grupper fra nabolandene.

Landet, der tidligere allerede har været karakteriseret som en arketype på en "skrøbelig stat", står nu over for et totalt sammenbrud af lov og orden og sammenbrud af statslige institutioner.

reklame

Libreville-aftalerne og N'Djamena-erklæringen af ​​18. april, begge formidlet af Det Økonomiske Fællesskab af Centralafrikanske Stater (ECCAS), udgør fortsat grundlaget for politisk løsning af krisen i Den Centralafrikanske Republik. I henhold til rammerne udviklet af ECCAS er der indført et overgangscharter og overgangsmyndigheder, der skal lede den 18-måneders overgangsperiode, der skal føre frem til afholdelse af almindelige valg i begyndelsen af ​​2015 og genetablering af forfatningsordenen. .

Genoprettelse af sikkerhed og offentlig orden er fortsat de umiddelbare prioriteter for at stabilisere landet til støtte for den politiske proces. Forbedring af den humanitære dækning og relancering af udviklingsbistand er direkte forbundet med en positiv udvikling i sikkerhedssituationen.

EU's reaktion på krisen

Siden udbruddet af ny vold i slutningen af ​​2012 har EU intensiveret sin udbredelse til partnere. Det er aktivt engageret i internationale og regionale bestræbelser på at stabilisere situationen i CAR og genoprette en mere stabil regering i landet. Kommissær Georgieva har besøgt landet to gange i 2013 (senest den 13. oktober til en fælles mission med den franske udenrigsminister Laurent Fabius) og var medformand for et ministermøde om den humanitære krise i CAR ved FN's Generalforsamling i 2013 med Frankrig og FN.

I juni 2013 sendte EU en tværtjenstlig mission (EU-Udenrigstjenesten, Kommissionen) til CAR for at gennemgå situationen på stedet og EU's muligheder. Som en del af det anbefalede omfattende sæt af hastetiltag, der kunne træffes af EU for yderligere at støtte stabiliseringen og den skrøbelige politiske proces, vedtog Europa-Kommissionen i midten af ​​august et stabiliseringsprogram på 10 mio. EUR som reaktion på krisen efter kuppet. Stabilitetsinstrument (IfS). Programmet er designet til at sikre komplementaritet med igangværende projekter finansieret under 10. EUF (Den Europæiske Udviklingsfond). De forskellige komponenter i programmet:

1. Inkludere en indledende støttepakke til civile sikkerhedsstyrker gennem en pilotaktion for at genoprette elementer af politiet og gendarmeriet i hovedstaden;

2. støtte genindførelsen af ​​uafhængige mediers kapacitet for at bidrage til tilgængeligheden af ​​objektive og konfliktfølsomme oplysninger i Bangui og provinserne;

3. sigte mod at forhindre yderligere menneskerettighedskrænkelser gennem udsendelse af menneskerettighedsobservationsmissioner, som skal udføres af FN's højkommissær for menneskerettigheder (OHCHR), og;

4. fokus på at fremme dialog mellem samfundene og deeskaleringen af ​​stigende spændinger mellem kristne og muslimer.

I overensstemmelse med resultaterne af den tværtjenstlige mission er der blevet iværksat en genjusteringsøvelse af EU-kommissær for udvikling, Andris Piebalgs, for bedre at tilpasse EU's eksisterende udviklingsbistand til de nye behov (se nedenfor).

EU er fortsat stærkt forpligtet til at støtte overgangsprocessen i CAR.

EU's humanitære bistand

Prioriteten for Europa-Kommissionens Generaldirektorat for Humanitær Bistand og Civilbeskyttelseskontor (ECHO) i Den Centralafrikanske Republik er at hjælpe de mest udsatte mennesker i landets konfliktområder. Den oprindelige ramme på 8 mio. EUR for 2013 er blevet øget til 20 mio. EUR, hvilket gør EU (ECHO) til landets største donor. Disse midler bliver brugt til at støtte beskyttelse, adgang til sundhedspleje, fødevare- og ernæringsassistanceinterventioner, drikkevandsdistribution, sanitetstjenester, logistik og humanitær koordinering samt tilgodese behovene hos de konfliktramte. Finansieringen understøtter også en øget kapacitet til humanitær nødhjælp hos FN-organer og ngo'er.

På grund af vanskelig adgang til mennesker med behov for humanitær bistand i CAR støtter Europa-Kommissionen også FN's Humanitære Hjælpetjeneste (UNHAS) med €650.

Et hold af EU (ECHO) humanitære eksperter er på stedet og overvåger situationen, vurderer behov, fører tilsyn med brugen af ​​EU-midler og arbejder tæt sammen med EU-medlemsstater og andre donorer. EU samarbejder med de humanitære organisationer, der er bedst placeret til at yde bistand i CAR (UNICEF, Den Internationale Røde Kors Komité, UNOCHA og flere ngo'er).

EU (ECHO) har støttet livreddende aktiviteter i CAR siden 2001 med et samlet budget på 63.7 millioner euro og har stået i spidsen for indsatsen for at synliggøre en humanitær krise, som i mange år har været "glemt".

EU's udviklingsbistand

EU har også gennem årene ydet udviklingsbistand for at opfylde de mest udsatte menneskers basale behov. Med begivenhederne i december 2012 og marts 2013 er EU's udviklingsbistand ikke blevet suspenderet, men er delvist sat i bero af sikkerhedsmæssige årsager. Vores prioriteter tilpasses i lyset af situationen på stedet. Prioritet vil nu blive givet til arbejdsintensive infrastrukturprogrammer i Bangui-området for at yde direkte støtte til befolkningen og til teknisk bistand for at hjælpe med at genoprette administrationen.

Mellem 2008 og 2013 er der afsat ca. 225 mio. EUR til hele landet gennem de forskellige finansielle instrumenter (160 mio. EUR gennem den 10. Europæiske Udviklingsfond (EUF) og 65 mio. EUR gennem EU-budgettet).

Yderligere foranstaltninger til støtte for civilsamfundsorganisationer og lokale myndigheder, demokrati- og menneskerettighedsrelaterede aktiviteter, men også til at bidrage til skovbrugsforvaltning, finansieres under flere tematiske instrumenter fra EU-budgettet.

Understøttelse af MICOPAX/AFISM-CAR

Tidligere var CAR vært for flere regionale og internationale fredsstøttende operationer. Den nuværende er MICOPAX-operationen, der er indsat siden juli 2008, og som hører under Det Økonomiske Fællesskab af Centralafrikanske Stater (ECCAS). MICOPAX forventedes at blive udfaset, indtil den nye krise brød ud i slutningen af ​​2012. Den spillede en vigtig stabiliseringsrolle, men i betragtning af dets begrænsede troppeantal var den dog ude af stand til at forhindre SELEKA-oprørere i at komme ind i hovedstaden Bangui.

Krisen førte til, at ECCAS anmodede om at omkonfigurere MICOPAX med et nyt mandat til at genoprette stabiliteten, beskytte civile, støtte CAR-sikkerhedsstyrkerne og tilrettelæggelsen af ​​valg.

Troppeniveauet steg tilsvarende fra indledende 700 til mere end 2,300 mand. Via den afrikanske fredsfacilitet (APF) har EU støttet MICOPAX og dets forgænger (FOMUC) siden 2008 med et beløb på €90 mio.

Den 18. juli 2013 godkendte Den Afrikanske Unions politiske og sikkerhedsmæssige komité udsendelsen af ​​den afrikansk-ledede internationale støttemission i Den Centralafrikanske Republik (AFISM-CAR) til landet. Det vil have et bredere mandat end MICOPAX og vil også disponere over yderligere tropper (op til 3,500).

Selvom ECCAS-tropper vil udgøre dens rygrad, vil det også give andre lande mulighed for at bidrage. Overdragelsen af ​​ansvar mellem ECCAS/MICOPAX og AU/AFISM-CAR forventes at finde sted inden udgangen af ​​2013. EU er villig til at yde finansiel støtte til AFISM-CAR inden for rammerne af de disponible ressourcer.

Udenrigsrådets konklusioner 21. oktober.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending