Følg os

Kina

EU og Kina til at holde de økonomiske og handelsmæssige samtaler på højt niveau

DEL:

Udgivet

on

002170196e1c0e7a5f4506Europa-Kommissionen og den kinesiske regering vil fortsætte deres tætte samarbejde med den fjerde økonomiske og handelsdialog på højt niveau (HED), der finder sted den 24. oktober i Bruxelles. Det er det første møde af denne art siden skiftet i den kinesiske ledelse og er en nøglemekanisme til styring af samarbejde og konkurrence mellem de to økonomier. Dialogen vil dække makroøkonomiske udfordringer, som den internationale økonomi står over for, fremtidige vækstkilder, industripolitiske spørgsmål samt handels- og investeringsspørgsmål og toldsamarbejde.

Olli Rehn, næstformand i Kommissionen med ansvar for økonomiske og monetære anliggender og euroen sagde: "EU og Kina repræsenterer tilsammen omkring en tredjedel af det globale BNP, og begge økonomier er i gang med vigtige strukturelle reformer. I en stadig mere sammenkoblet verden har vi er nødt til at forstå hinandens perspektiver og problemer, hvis vi skal give et effektivt, samarbejdsvilligt svar på aktuelle udfordringer og fremme stærk, bæredygtig og afbalanceret vækst i EU, Kina og globalt."

Handelskommissær Karel De Gucht sagde: "Handelsbånd er kernen i vores bilaterale forhold. Men efterhånden som den indbyrdes afhængighed mellem vores to økonomier øges, kan der opstå spændinger. Dette møde vil være en vigtig lejlighed til at diskutere, hvordan man kan arbejde bedre sammen for at identificere og diffuse potentielle friktionsområder, før de påvirker vores økonomiske og handelsmæssige relationer."

HED giver mulighed for at diskutere strategiske spørgsmål i det økonomiske og handelsmæssige forhold mellem EU og Kina. Det ledes i fællesskab af næstformand Rehn og kommissær De Gucht samt den kinesiske vicepræsident Ma Kai. Yderligere syv kinesiske ministre og viceministre vil deltage i dialogen. EU vil endvidere være repræsenteret af kommissær for beskatning og toldunion Algirdas Šemeta og vicegeneraldirektør for Enterprise Antti Peltomaki.

Mødet finder sted, mens den globale økonomi viser tegn på bedring og på et tidspunkt, hvor både EU og Kina bevæger sig fremad med dristige planer for deres økonomiers fremtid. Det er vigtigt for EU og Kina, som to af de største økonomier i verden, at diskutere de økonomiske udfordringer, de står over for, fordi indenrigspolitiske beslutninger i enten EU eller Kina vil påvirke den anden side, såvel som resten af ​​verden. . Både EU og Kina kan bidrage til en stærk bæredygtig og afbalanceret global vækst gennem større politisk koordinering og styrket bilateralt samarbejde og inden for G20.

HED vil også forberede det kommende topmøde mellem EU og Kina, hvor begge sider forventer at kunne indlede forhandlingerne om en investeringsaftale.

Baggrund

reklame

I 2012 var Kina den næststørste økonomi og største eksportør i verden. I løbet af de sidste ti år har Kina været en af ​​de hurtigst voksende økonomier i verden, en bemærkelsesværdig bedrift taget i betragtning af landets størrelse. Samtidig er Kina – sammen med EU – ved et vigtigt tidspunkt. EU er gradvist ved at komme ud af statsgældskrisen og er i gang med vigtige strukturelle reformer, mens vækstmodellen i Kina udviser stigende belastninger, og den kinesiske ledelse har selv fremhævet behovet for yderligere reformer.

HED repræsenterer en mulighed for på højeste politiske niveau at diskutere igangværende reformer samt behovet for fortsat bilateralt og multilateralt samarbejde i G20 og andre steder

Kina tegner sig nu for omkring 12 % af verdenshandlen med varer. Kinas bilaterale handel med varer med EU er gået fra 4 milliarder euro i 1978 til 432 milliarder euro i 2012. Det betyder, at EU og Kina handler langt over 1 mia. euro om dagen.

Siden tilslutningen til WTO er Kina blevet et af Europas hurtigst voksende eksportmarkeder. I 2012 steg EU's eksport til Kina med 5.6 % og nåede op på rekordhøje 143.9 milliarder euro, og den er mere end fordoblet i de seneste fem år, hvilket har bidraget til at genoprette forholdet. EU er også Kinas vigtigste eksportdestination med 289.7 milliarder euro i varer i 2012. Dette gav et handelsunderskud på 145.8 milliarder euro med Kina, et fald på 13.9 % sammenlignet med rekorden i 2010 på 169.3 milliarder euro. Europas handelsunderskud med Kina skyldes hovedsageligt sektorer som kontor- og telekommunikationsudstyr, sko og tekstiler, jern og stål. Gennem bedre markedsadgang bør europæiske eksportører have gode forudsætninger for i stigende grad at sælge deres produkter på det hastigt voksende kinesiske forbrugermarked.

Den samlede bilaterale handel med varer nåede op på 433.6 milliarder euro i 2012. Handelen med tjenesteydelser er dog stadig omkring ti gange lavere til 49.8 milliarder euro og er fortsat et område fuld af potentiale, hvis Kina skulle åbne sit marked mere.

I løbet af de første 8 måneder af 2013 forbliver EU's eksport til Kina uændret sammenlignet med sidste år og beløber sig til 96.8 milliarder euro. Derimod er EU's import fra Kina faldet med 5.8 % til 181.2 mia. EUR, hvilket indikerer et yderligere fald i det bilaterale underskud i løbet af 2013.

Investeringsstrømme viser også et stort uudnyttet potentiale. EU-virksomheder investerede 9.9 mia. EUR i Kina i 2012, med kinesiske udenlandske direkte investeringer i EU på 3.5 mia. EUR. Alligevel tegner Kina sig for kun 2 % af de samlede europæiske investeringer i udlandet, mens kinesiske investeringer i EU i 2012 kun udgjorde 2.2 % af de samlede udenlandske direkte investeringsstrømme til EU - så der er stadig et stort potentiale. Den 18. oktober godkendte Rådet for Udenrigsanliggender (handel) et mandat, som vil give Europa-Kommissionen mulighed for at forhandle en ambitiøs investeringsaftale med Kina, der dækker både markedsadgang og investeringsbeskyttelse. Europa håber, at forhandlingerne med Kina på dette grundlag kan indledes på topmødet mellem EU og Kina i næste måned.

For yderligere information om EU's handelsforbindelser med Kina, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending