Følg os

Europa-Kommissionen

EU-investeringsforhandlinger med Kina og ASEAN

DEL:

Udgivet

on

euflag-353x265Ministerrådet for Udenrigsanliggender (handel) vedtog i dag (18. oktober) mandater, der vil give Europa-Kommissionen mulighed for at forhandle investeringsaftaler med Kina og foreningen af ​​sydøstasiatiske nationers (ASEAN) medlemslande (Brunei Darussalam, Myanmar/Burma, Cambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Filippinerne, Singapore, Thailand og Vietnam).

EU-investeringsforhandlinger med Kina

En investeringsaftale mellem EU og Kina ville være EU's første selvstændige investeringsaftale nogensinde, siden udenlandske direkte investeringer blev EU's enekompetence i henhold til Lissabon-traktaten. Det ville strømline de eksisterende bilaterale investeringsbeskyttelsesaftaler mellem Kina og 26 medlemslande til en enkelt, sammenhængende tekst.

Rådet gav i dag grønt lys til at indlede forhandlinger om en investeringsaftale mellem EU og Kina på grundlag af forhandlingsdirektiverne foreslået af Europa-Kommissionen i maj 2013 (IP / 13 / 458). Europa håber, at forhandlingerne om en investeringsaftale med Kina kan indledes på topmødet mellem EU og Kina i næste måned.

Hovedformålene med en aftale på EU-plan er at:

  • Reducere hindringer for investering i Kina og som følge heraf øge bilaterale investeringsstrømme;
  • forbedre beskyttelsen af ​​EU's investeringer i Kina såvel som kinesiske investeringer i Europa;
  • forbedre retssikkerheden vedrørende behandlingen af ​​EU-investorer i Kina;
  • forbedre adgangen for europæiske investeringer til det kinesiske marked – tage fat på vigtige spørgsmål såsom obligatoriske joint ventures, som europæiske virksomheder i øjeblikket står over for, når de ønsker at investere i Kina, og;
  • for i sidste ende at øge investeringsstrømmene mellem EU og Kina.

Handelsstrømmene mellem Kina og EU er imponerende, med varer og tjenester til en værdi af godt 1 milliard euro, der handles mellem begge partnere hver dag. Imidlertid er det nuværende niveau for bilaterale investeringer langt under, hvad der kunne forventes af to af de vigtigste økonomiske blokke på planeten. Kun 2.1 % af EU's samlede direkte udenlandske investeringer (FDI) er i Kina. Selv om disse tal er stigende, repræsenterer det stadig mindre end 3 % af begge siders samlede udenlandske direkte investeringer. Til sammenligning er 30 % af EU's lagre i USA. Derfor er der et enormt potentiale for at videreudvikle bilaterale investeringsforbindelser.

Baggrund

reklame

Efter Lissabontraktatens ikrafttræden i 2009 identificerede Kommissionens meddelelse om den fremtidige europæiske investeringspolitik, der blev offentliggjort i juli 2010, Folkerepublikken Kina som en potentiel partner, med hvem EU kunne fortsætte forhandlinger om en selvstændig investeringsaftale. På det 14. EU-Kina-topmøde i februar 2012 blev EU og Kina enige om at gå hen imod forhandlinger om en investeringsaftale, der dækker "alle spørgsmål af interesse for begge sider", og denne vilje blev bekræftet på det 15. EU-Kina-topmøde i september 2012 .

EU-ASEAN-forhandlinger om investeringer

Ministrene fra Udenrigsrådet (handel) besluttede i dag også at ændre de allerede eksisterende forhandlingsdirektiver for EU-ASEAN-forhandlingerne hen imod en frihandelsaftale (FTA) til at omfatte investeringsbestemmelser, efter at investeringer er blevet en del af EU's fælles handelspolitik efter Lissabontraktatens ikrafttræden. Beslutningen vil give Europa-Kommissionen mulighed for at færdiggøre forhandlingsdagsordenerne for de allerede igangværende forhandlinger om frihandelsaftaler med Malaysia, Vietnam og Thailand ved at inkludere investeringsbeskyttelse i disse frihandelsaftaler.

En lignende ændring var blevet foretaget i september 2011 af forhandlingsmandatet for at tillade forhandlinger om frihandelsaftale (FTA) med Singapore til at dække investeringsbeskyttelse ud over liberalisering af investeringer. I mellemtiden blev FTA-forhandlinger med Singapore afsluttet i december 2012, og aftalen blev paraferet den 20. september 2013 (IP / 13 / 849). Investeringsforhandlinger med Singapore er i gang og vil forhåbentlig være afsluttet inden udgangen af ​​2013.

Ministerrådet bemyndiger nu forhandlinger om investeringsbeskyttelse med de resterende ASEAN-lande, efterhånden som rådet accepterer at indlede individuelle forhandlinger med ASEAN-medlemslande.

Baggrund

I april 2007 bemyndigede Ministerrådet Kommissionen til at indlede forhandlinger om en frihandelsaftale med medlemslandene i Sammenslutningen af ​​Sydøstasien (ASEAN) (Brunei Darussalam, Myanmar/Burma, Cambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Filippinerne, Singapore, Thailand og Vietnam) og vedtog forhandlingsdirektiver. I december 2009 bemyndigede Rådet Kommissionen til at fortsætte forhandlingerne om frihandelsaftaler med individuelle ASEAN-lande. Efterfølgende startede forhandlinger med Singapore i marts 2010 (afsluttet i december 2012), med Malaysia i oktober 2010, med Vietnam i juni 2012 og i Thailand i marts 2013.

EU er stor investor på verdensplan

EU er verdens førende vært for udenlandske direkte investeringer og tiltrækker investeringer for 225 milliarder euro fra resten af ​​verden alene i 2011. I 2010 udgjorde lagrene af udenlandske direkte investeringer € 4.2 billioner (26.4 % af den globale FDI-beholdning i FDI), mens EU's indgående lagre tegnede sig for € 3 billioner (19.7 % af den globale total).

Disse investeringer er sikret via bilaterale investeringsaftaler (BIT'er), indgået mellem individuelle EU-medlemsstater og ikke-EU-lande. De fastlægger vilkår og betingelser for investering af statsborgere og virksomheder fra et land i et andet og opstiller et juridisk bindende beskyttelsesniveau for at fremme investeringsstrømme mellem to lande. BIT'er giver blandt andet investorer retfærdig, retfærdig og ikke-diskriminerende behandling, beskyttelse mod ulovlig ekspropriation og direkte anvendelse af international voldgift. EU-landene er de største brugere af BIT'er globalt, med et samlet antal på omkring 1,200 bilaterale traktater, der allerede er indgået.

Siden Lissabon-traktatens ikrafttræden i 2009 er investeringer nu en del af EU's fælles handelspolitik, en eksklusiv kompetence for Unionen (artikel 207 i TEUF). Som en konsekvens heraf kan Europa-Kommissionen lovgive om investeringer. Ifølge Forordning om bilaterale investeringsaftaler, vedtaget af Europa-Parlamentet og Rådet den 12. december 2012 (IP / 12 / 1362), bilaterale investeringsaftaler, der i øjeblikket tilbyder investeringsbeskyttelse til mange europæiske investorer, vil blive bevaret, indtil de erstattes af EU-aftaler.

For mere information, klik her.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending