Følg os

Forsiden

Aserbajdsjans Ilham Aliyev hævder valgsejr

DEL:

Udgivet

on

Aserbajdsjan_præsident_Ilham_Aliyev_001ændre størrelse

Aserbajdsjans leder Ilham Aliyev har hævdet sejren i præsidentens meningsmålinger og takker det aseriske folk for at have valgt ham til en tredje periode. Med omkring tre fjerdedele af stemmerne talt havde Aliyev vundet næsten 85 %, sagde den nationale valgkommission. Præsidenten kaldte valget for en "demokratiets triumf", men oppositionsgrupper påstod udbredt bedrageri. Aliyev arvede præsidentembedet fra sin far i 2003. Han har kvælt uenighed og skrottet periodegrænser. Så sikker var han på sejren i onsdags, at han ikke kørte en kampagne.  

"Aserbajdsjan vil fortsætte med at udvikle sig som et demokratisk land," sagde Aliyev i en forudindspillet tv-tale. "Det faktum, at dette valg var frit og gennemsigtigt, er endnu et alvorligt skridt mod demokrati."

Menneskerettighedsgrupper siger, at regeringen forud for valget lancerede et hidtil uset undertrykkelse af sine kritikere. Men politisk opposition i landet på ni millioner er også blevet afstumpet af velstand, hvor olierigdommen er mere end tredoblet bruttonationalproduktet.

Med 75 % af stemmerne talt var andelen for den vigtigste oppositionskandidat, Jamil Hasanli, kun på 5.2 %, oplyser valgkommissionen. Hasanli, en 61-årig historieprofessor, repræsenterer en koalition af partier. Han fortalte tidligere på dagen til journalister, at hans kampagne havde været vidne til "tilfælde af stemmesedler på en række valgsteder".

"Desværre er mange regeringsembedsmænd involveret i forfalskning, idet de bliver medskyldige til en alvorlig forbrydelse," blev han citeret for at sige.

Oppositionsaktivister cirkulerede billeder og videoer, der så ud til at vise personer, der afgav flere stemmesedler - selvom disse ikke kunne verificeres.

reklame

Andre udfordrere omfattede fem parlamentsmedlemmer og to lavprofilerede oppositionsfigurer. Kritikere siger, at nogle er i samarbejde med regeringen og kun i kapløbet om at udvande oppositionens stemme.

Aliyev, som nyder enorm magt efter at have arvet præsidentposten fra sin far i 2003, afskaffede en grænse for to periode på præsidentvalget i en kontroversiel folkeafstemning i 2009.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending