Følg os

Europa-Kommissionen

Næstformand Redings intervention i Justitsrådet om databeskyttelsesreformen og one-stop shop-princippet

DEL:

Udgivet

on

Vicepræsident Viviane Reding taler til medierne under et pressemøde sammen med Heidelbergs borgmester Eckart Wuerzner på rådhuset i Heidelberg, Tyskland, den 16. juli 2013."Præsident Barroso udtalte i dette års State of the Union-tale, at det er yderst vigtigt at komme hurtigt videre med databeskyttelsesreformpakken. Den er afgørende for både virksomheder og borgere. Vores diskussion i dag og afstemningen i LIBE-udvalget i EU Parlamentet den 21. oktober er vigtige skridt hen imod færdiggørelsen af ​​denne reform under denne lovgivende forsamling.

"Lad os huske på den økonomiske betydning af dette forslag. Den anslåede værdi af EU-borgeres data var 315 milliarder euro i 2011. Det har potentiale til at vokse til næsten 1 billion euro årligt i 2020. Hvis vi ønsker at udnytte dette potentiale, vi er nødt til at åbne Europas persondatamarked. At gøre fremskridt med denne fil opfylder borgernes og virksomhedernes forventninger.

"Omfattende diskussioner har fundet sted om detaljerne på teknisk niveau. I Vilnius blev der i juli givet politiske tilsagn om at komme hurtigt videre med denne sag. Vi har nu mulighed for at omsætte disse politiske forpligtelser til reelle fremskridt."

Bekræftelse af politisk støtte til one-stop-shoppen

"Jeg glæder mig især over diskussionen i dag om one-stop-shoppen. Det er en vigtig byggesten i EU's databeskyttelsesreform og et glimrende eksempel på merværdien af ​​forordningen. Den sikrer retssikkerhed for virksomheder, der opererer i hele EU og det giver fordele for virksomheder, enkeltpersoner og databeskyttelsesmyndigheder.

"Virksomheder vil drage fordel af hurtigere beslutninger, fra én enkelt samtalepartner (der eliminerer flere kontaktpunkter) og af mindre bureaukrati. De vil drage fordel af konsekvens i beslutninger, hvor den samme behandlingsaktivitet finder sted i flere medlemsstater.

"Samtidig vil enkeltpersoner se deres beskyttelse styrket via deres lokale tilsynsmyndigheder, fordi enkeltpersoner altid vil kunne henvende sig til deres lokale databeskyttelsesmyndighed, og fordi beslutninger vil være konsekvente. Målet er at reparere det nuværende system, hvor enkeltpersoner bor i et medlemsland skal rejse til et andet medlemsland for at indgive en klage til en databeskyttelsesmyndighed. I øjeblikket, når en virksomhed er etableret i et medlemsland, er det kun databeskyttelsesmyndigheden i det pågældende land, der er kompetent, selvom virksomheden behandler data i hele Europa. Derfor måtte den østrigske studerende, Max Schrems, rejse til Dublin for at klage over Facebook. Det er vi nødt til at rette op på. Det er formålet med Kommissionens forslag.

reklame

"Databeskyttelsesmyndighederne vil blive styrket. I øjeblikket har nogle databeskyttelsesmyndigheder ikke beføjelse til at idømme en bøde. Den beføjelse vil vi give dem. Myndighederne vil også fungere som et team, når de handler med grænseoverskridende virksomheder. Dette vil undgå dobbeltarbejde, spare ressourcer og sikre hurtigere undersøgelser og beslutninger. 28 stemmer er højere end én. Det vil give fordele for borgere og for erhvervslivet.

I dag bør vi give et enstemmigt signal om, at one-stop-shoppen er den eneste vej frem for en 'Win-Win-Win-situation', hvor:

  1. Virksomheder har én samtalepartner;
  2. enkeltpersoner har altid beskyttelse af deres lokale databeskyttelsesmyndighed, herunder i transnationale sager, og;
  3. databeskyttelsesmyndighederne styrkes ved at arbejde sammen om at levere bedre og mere konsekvent beskyttelse i hele Unionen.

Formandskabet stiller spørgsmål om, hvordan man kan forbedre one-stop-shoppens funktion

For at finde en løsning på one-stop-shoppen skal vi være sikre på, at der er den rette balance mellem rollen som hovedvirksomhedsmyndigheden og beføjelserne hos den myndighed, der modtager en klage. Hvis vi tildeler den ledende myndighed beføjelser, der er for vigtige, vil nærheden til borgerne lide. Hvis vi begrænser de ledende myndighedsbeføjelser til det yderste, mister vi konsistensen.

Alle de elementer, vi skal bruge for at finde denne balance, er i formandskabets papir. Det er et spørgsmål om at forbinde dem på den rigtige måde.

For det første skal hovedvirksomhedens myndighed bevare meningsfulde beføjelser. Hvis dets beføjelser er for begrænsede, for eksempel hvis det ikke er ansvarligt for at pålægge bøder, går fordelene ved one-stop-shoppen tabt. Det sidste, vi ønsker, er at skabe problemer med sammenhæng og effektivitet og få nye former for fragmentering.

For det andet er vi nødt til at give databeskyttelsesmyndigheder, som modtager klager, en øget rolle for at sikre, at beslutningstagningen er tæt på borgerne.

  1. For det første kan vi hente inspiration fra det franske forslag: ved at sikre, at databeskyttelsesmyndigheden på hovedvirksomheden ikke kan træffe en beslutning uden at have gjort sit yderste for at nå til enighed med andre myndigheder, hvis borgere er berørt af behandlingen;
  2. For det andet kan vi trække på det italienske forslag: de databeskyttelsesmyndigheder, som modtager en klage, bør kunne forelægge et udkast til afgørelse til hovedetableringsmyndigheden;
  3. For det tredje kan vi, som den tyske delegation har mindet os om, sikre deltagelse af alle databeskyttelsesmyndigheder ved at styrke det europæiske databeskyttelsesråds rolle.

Jeg er enig i, at eksperter bør undersøge, hvordan Det Europæiske Databeskyttelsesråd kan styrkes. Det ville være for tidligt at antage, at den eneste måde at styrke bestyrelsen på er at give den status som juridisk person. Styrkelse af bestyrelsen er en mulighed for at øge sammenhængen i, hvordan loven anvendes, samtidig med at det sikres, at systemet forbliver hurtigt, brugbart og effektivt og giver merværdi.

Afslutningsvis foreslår jeg, at vi bliver enige:

  1. Til princippet om en one-stop-shop;
  2. til et stærkt samarbejde mellem myndigheder, især de myndigheder, der modtager klager;
  3. med mulighed for at eskalere en diskussion til Det Europæiske Databeskyttelsesråd, og;
  4. under disse retningslinjer bør vi instruere vores eksperter, så vi kan træffe en endelig beslutning i december.

Jeg ser frem til at høre dine synspunkter.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending