Følg os

Europa-Parlamentet

EU og Kina investeringer foredrag: EP samtykke uden gennemsigtighed, handel MEP'erne advarer

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

ArbejdsdagSamtaler mellem EU og Kina om en aftale om investering og markedsadgang vil berøre interesser, der er meget følsomme for EU's offentlighed. De skal derfor gennemføres "med den højest mulige grad af gennemsigtighed" og være underlagt parlamentarisk tilsyn. Det vil være en forudsætning for Europa-Parlamentets samtykke til aftalen, som bliver påkrævet senere, advarer International Trade Committee i en beslutning, der blev stemt den 17. september.

Denne aftale, designet til at beskytte investorer på begge sider, ville være den første, siden Lissabontraktaten gjorde udenlandske direkte investeringer til en eksklusiv EU-kompetence. Det ville erstatte 26 bilaterale investeringsaftaler, som EU's medlemslande har med Kina i dag.

MEP'er siger, at forhandlingerne først bør starte, efter at Kina formelt har accepteret at lægge sine markedsadgangsregler på forhandlingsbordet, og at enhver aftale skal give større lighed mellem de to siders investeringsmiljøer. Resolutionen, udarbejdet af Helmut Scholz (GUE/NGL, DE), blev vedtaget med 25 stemmer for, 2 imod og 3 hverken for eller imod.

Ligestilling af investeringsmiljøer

Mens kineserne opfatter EU som et stabilt investeringsmiljø, er EU-virksomheders investeringer i Kina ofte tynget af bl.a. den revisionsmekanisme, som Kina bruger til at "filtrere" udenlandske investeringer og de strategiske teknologioverførsler, der kræves i bytte for at tillade udenlandske investorer ind, bemærker teksten. Enhver aftale skal derfor fjerne disse byrder og udjævne konkurrencevilkårene mellem Kinas statsdrevne virksomheder og EU's private, tilføjer den.

Kulturel undtagelse

MEP'erne opfordrer til, at kulturelle og audiovisuelle tjenester udelukkes fra markedsadgangsforhandlingerne. Aftalen skal også beskytte offentlige tjenester i EU og sikre overholdelse af EU's databeskyttelsesstandarder, tilføjer de.

Sociale og miljømæssige klausuler

reklame

Enhver aftale bør yderligere omfatte bindende virksomheders sociale ansvar, sociale og miljømæssige klausuler, hedder det i teksten.

Udelukke EU-investeringer i kinesiske tvangsarbejdsvarer

Varer produceret i Kinas Laogai tvangsarbejdslejre "bør ikke drage fordel af investeringer foretaget under denne bilaterale investeringsaftale", siger MEP'erne.

Næste skridt

En beslutning, der beskriver Parlamentets krav, vil blive sat til plenarafstemning ved mødet i oktober I, kort før EU's Ministerråd forventes at godkende lanceringen af ​​bilaterale investeringsforhandlinger mellem EU og Kina. Når aftalen er indgået, vil Parlamentets godkendelse være nødvendig for at den kan træde i kraft.

Baggrund

Handelen mellem EU og Kina er vokset hurtigt i de seneste 30 år til 433.8 mia. EUR i 2012. Kinas handelsoverskud med EU var 146.0 mia. EUR i 2012, en stigning fra 49 mia. i alt 2000 milliarder euro og Kinas investeringer i EU 2011 milliarder euro.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending