Følg os

Konflikter

EU indstiller våbeneksporten til Egypten

DEL:

Udgivet

on

Тйнк

Discussing the situation in Egypt, the EU’s foreign affairs ministers have agreed to suspend the export licenses of any equipment that might be used for internal repression, and review their security assistance.

However, based on the EU subsidiary principle, member states must assess what the concrete steps are for national governments to define: “It is up to member states to interpret that,” said EU High Representative Catherine Ashton at a brief press conference that followed the meeting.

There was a ‘long and in-depth’ discussion, according to Ashton, but she declined to elaborate, referring to her previous statements condemning violence and supporting the  “people of Egypt” including the most vulnerable, citing women and children’s rights in particular.

Egypt remains a “crucial” partner country to the EU, and the top EU diplomat promised to follow events closely, however she underlined that that the EU has no official role in the process: “We don’t mediate. The people of Egypt are determining their own history.”

Det fortalte en EU-diplomat EU Reporter at institutionerne ikke har kompetencer til at kontrollere, overvåge eller føre tilsyn med de enkelte landes våbeneksport. På tærsklen til mødet havde Tyskland, Italien og Holland allerede suspenderet våbeneksporten til Egypten. Efter Hosni Mubaraks regimes fald i 2011 tildelte EU-lande våbeneksportlicenser til en værdi af omkring 300 millioner euro med Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Italien, Belgien, Holland, Tjekkiet og Bulgarien.

reklame

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending