Følg os

Forsiden

Photo-Op på Schloss

DEL:

Udgivet

on

Uanset hvad David Cameron håbede at få ved at tage sin familie med til at møde Angela Merkel på Schloss Messeberg, havde den tyske kansler en begrænset dagsorden. Det var en praktisk fotomulighed at distrahere fra oppositionens SPD's partikongres forud for efterårets føderale valg - og det er værd at bemærke, at hun syntes, det var en god idé at lade vælgerne se hende som en ven af ​​Storbritanniens euroskeptiske premierminister.

foto-op

Det var en nyttig distraktion fra de videre skridt mod europæisk integration, med Tyskland i centrum - og Storbritannien i det yderste. Fremskridt hen imod enighed om banktilsyn, hvor langsomt det end er, er blot den seneste fase. Et tættere samarbejde om beskatning og økonomisk politik vil følge, i hvert fald for Euozonen.

For Tysklands leder er dette spørgsmål, der bedst tales om efter valget, men for mindre heldige regeringschefer er der ingen forsinkelse. Det, Kommissionen kalder "korrektion", er nu meget påtrængende. Embedsmænd er sikre på, at hvis det havde været på plads for 10 år siden, ville Irland have fået formelle advarsler om ubæredygtig vækst finansieret gennem kredit. I 2005 ville der være blevet anvendt direkte pres, først truslen om sanktioner og om nødvendigt pålæggelsen af ​​dem.

Kriminelle regeringer får nu at vide, hvad de skal gøre - med hensyn til boligpolitik og planlægningsregler samt om realkreditrenter og endda beskatning af bankindskud. Demokratiet går i bagsædet. Afstemning med kvalificeret flertal går i omvendt rækkefølge, da det land, der står over for sanktioner, skal vinde en afstemning for at blokere dem, ellers starter de automatisk.

Sanktionerne, men ikke overvågningen, er begrænset til stater i euroområdet. En tysk MEP, Sven Giegold fra De Grønne, hævder, at redningsforanstaltningerne har gavnet kreditorer såvel som debitorer, men alligevel har der ikke været nogen sanktioner mod de lande, hvis banker foretog udlånet. Han hævder, at politikere gemmer sig bag Den Europæiske Centralbank og lader den gøre deres arbejde for dem.

Hans løsning er at demokratisere Europa-Kommissionen, hvor Parlamentet vælger præsidenten, som derefter udnævner kommissærerne, hvor medlemslandene er forpligtet til at foreslå mere end én kandidat. Det ville betyde, at MEP'er og kommissærer uden for eurozonen skulle have en rolle i at udforme politik for den fælles valuta. Gielgold siger, at det er et problem, vi bare må leve med et stykke tid. Euroen er allerede den sekundære valuta for mange lande, som forventes at tilslutte sig en dag. Han ønsker heller ikke, som han udtrykker det, at 'sparke briterne ud'.

reklame

Nicolas Véron fra den økonomiske tænketank Bruegel i Bruxelles hævder, at en større rolle for europæiske institutioner er afgørende, fordi de er mindre "fanget" af nationale interesser. Han ser intet alternativ til at opbygge demokratisk kontrol på europæisk plan. Peter Spiegel fra Financial Times har fremsat det radikale forslag om at have direkte valgt kommissærer. Han spekulerer også på, om fælles sessioner i de nationale parlamenters europæiske udvalg kan være en nyttig tilføjelse til Europa-Parlamentet.

Kommissæren med ansvar for euroen, næstformand Olli Rehn, forlod for nylig en pressebriefing i Økofin-rådet, fordi han havde et møde med det finske parlaments europæiske udvalg. Den irske finansminister, Michael Noonan, var formand for sessionen, men kommissæren var overbevist om, at han ikke ville blive fornærmet; når alt kommer til alt, skulle Olli Rehn bede sine medfinner om at støtte nye kautionsbetingelser for Irland.

Ved samme orientering beskrev kommissæren for det indre marked, Michel Barnier, aftalen om banktilsyn som en "grundlæggende tekst", der ville gælde for banker i hele det indre marked. Sådanne udtalelser sender rystelser ned af britiske konservative.

David Cameron forsøger at opfordre Angela Merkel til at støtte integration inden for euroområdet, men modsætter sig enhver udvidelse af denne integration til Storbritannien. Han ser en ny traktat som sit bedste håb om at vinde indrømmelser til Storbritannien forud for folkeafstemningen, som han har lovet at opfordre til at blive medlem af EU. Men Kommissionen har vist sig dygtig til at finde måder at arbejde på inden for de eksisterende traktater, f.eks. ved at indpode et "tilsynsråd" på styringen af ​​Den Europæiske Centralbank.

Det er lige så godt for Cameron, at det er kansler Merkel og ikke præsident Gauck, der har det meste af den politiske magt i Tyskland. Joachim Gauck er en uforskammet tilhænger af 'mere Europa', selvom han selv indrømmer, at han er mindre 'impulsiv' med hensyn til yderligere integration, end han engang var. Han fortalte for nylig enhver britisk statsborger, der lyttede, at "mere Europa kan ikke betyde et Europa uden dig".

Alligevel var det Europa, han beskrev i sin tale, en blanding af euroområdet og Schengen-området, to aspekter af Den Europæiske Union, som Storbritannien har udelukket sig selv fra. Gauck kaldte manglen på en overordnet økonomisk politik for euroen for "en strukturel fejl", men fejrede friheden til at rejse uden pas "fra Memel til Atlanterhavet".

Memel var lidt for specifik, måske ubevidst fremkaldte en lang forladt linje i den tyske nationalsang, at landet strakte sig 'fra Memel til Maas'. Men præsidentens henvisning til Atlanterhavet var pænt tvetydig. Der er ingen udsigt til en ende på paskontrollen mellem det europæiske fastland og Storbritannien, der politisk såvel som geografisk stadig er en atlantisk ø i lige så høj grad som et europæisk land.

 

Anna van Densky

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.
reklame

trending