Følg os

Faktacheck

Nova Resistência i Brasilien: Identifikation af farlige fortællinger og afstivning af deres indflydelse

DEL:

Udgivet

on

I de senere år har Brasilien været vidne til fremkomsten af ​​den højreekstremistiske organisation Nova Resistência (NR), som ikke kun har formået at skabe en bemærkelsesværdig tilstedeværelse i landets socio-geopolitiske landskab, men også har fået sine ideer til at gennemsyre det brasilianske samfund. hvor dets radikale fortællinger cirkulerer ganske frit ved hjælp af dets Kreml-forbindelser. At forstå essensen af ​​de fortællinger, der udbredes af Nova Resistência og den rækkevidde, som de har formået at skabe for deres arbejde med støtte fra Rusland, på tværs af forskellige segmenter af det brasilianske samfund, især gennem Telegram, er vigtigt for at forstå det store udvalg af risici, som denne gruppe stiller til samfundsmæssig sammenhæng. Det er også vigtigt at se ud over Brasilien på den måde, hvorpå den vellykkede udbredelse af denne radikale ideologi i Brasilien potentielt kan kopieres andre steder.

Før du dykker ned i risiciene, er det bydende nødvendigt at forstå de primære historier, som Nova Resistências dagsorden drejer sig om. Hver af disse er sammenflettet med adskillige underfortællinger, der tilsammen giver næring til organisationens potente og alt for ofte ignorerede velsmurte propagandamekanisme, som med succes har trængt ind i det brasilianske samfund med bistand fra dets Kreml-støtter. Disse meta-fortællinger er ikke blot abstrakte begreber; de er blevet omhyggeligt udformet til at tjene specifikke formål, hvis ultimative mål er at omforme den offentlige mening over hele landet (med et øje mod at bruge lignende modeller til at påvirke regionen bredere såvel som lande uden for regionen), fremme et klima, der er befordrende for inkubation af ekstremistiske ideologier.

Når man diskuterer disse, er det vigtigt først at se på, hvad der har den største potentielle indvirkning på at så uenighed og hæve social orden, nemlig Nova Resistências militarisme og dens forbindelse til Moskva. Faktisk, hvordan Nova Resistências tilhængeres tunge vægt på militarisme mest fremtrædende kan ses gennem det tunge træk i dens propaganda af Ruslands rapporterede "triumfer" i Ukraine-konflikten. Rusland portrætteres som et eksempel på nationalisme at stræbe efter, hvor Nova Resistência åbenlyst og ofte stille antyder, at Brasilien har meget at lære af den russiske nationalistiske model.

Historier, der er en integreret del af enhver sådan organisations indsats, som understøtter denne fortælling, rammer Ukraine som et centrum for nazistisk racisme og moralsk forfald mere bredt. Organisationen forherliger indirekte splittende politiske skikkelser, som Donald Trump, der i deres sind stemmer overens med disse ekstreme verdenssyn. Det er en fejltagelse at betragte denne fortælling som blot om udenrigspolitik. Snarere er de bredere strategiske mål for sådanne bestræbelser at tilskynde til omfavnelsen af ​​en langt mere aggressiv form for nationalisme i Brasilien; specifikt en form for nationalisme, der ærer militær magt og autoritært lederskab som nøgleprincipper at stræbe efter. Det er netop denne form for nationalisme, som passer godt til Ruslands egen dagsorden om at så splid og øge den samfundsmæssige sammenhængskraft i udvalgte geografiske områder globalt.

Ser man ud over disse meget konkrete grundsætninger i Nova Resistências ideologi, er det vigtigt at forstå den pseudo-intellektualistiske måde, hvorpå organisationen opererer, hvilket fremmer et velkendt koncept kaldet "Multipolaritet." Som med enhver pseudo-intellektualistisk dagsorden, forsøger denne fortælling at give en intellektuel finér til Nova Resistências ekstreme dagsorden ved at udnytte allerede eksisterende (og udbredte i Brasilien), konservative perspektiver på spørgsmål som kønsroller, anti-LGBTQIA+-følelse og gennemtrængende stereotyper , sideløbende med begrundelser for vold mod minoriteter. Sådanne emner er blevet udvalgt omhyggeligt, ikke kun på grund af den rolle, de kan spille i at opdele det brasilianske samfund, men også på grund af deres potentielle relevans i andre lokaliteter.

Disse er ofte sammenvævet med religiøse undertoner, der appellerer til mange religiøse brasilianere, for eksempel, der skildrer Vesten som under indflydelse af "Satan". Denne fortælling har til formål at appellere til et mere intellektuelt indstillet religiøst publikum. Nova Resistência har udnyttet et værktøj, som mange en ekstremistisk organisation har brugt, nemlig at legitimere ekstreme positioner under dække af teoretisk diskurs, skabe en illusion af sofistikering omkring regressive og farlige ideologier.

reklame

Dette forbinder naturligvis til et yderligere punkt skubbet af Nova Resistência; sin dybe mistillid til de traditionelle medier. Efter at have vist sig at fungere på et intellektuelt niveau, der er langt overlegent i forhold til "mainstream-medierne", hævder Nova Resistências vilje for eksempel, at vestlige medier bevidst misrepræsenterer enheder som Rusland for at bevare deres egen elite, USA-drevet hegemoni. Ved at udnytte den allerede udbredte eksisterende skepsis over for mainstream-medierne arbejder den for at forværre splittelse og fremme en anden-baseret "os versus dem"-mentalitet. Ifølge dem skal Nova Resistência ikke ses som andet end et sandhedsfyrtårn, der leder et korstog mod en enorm global sammensværgelse, der søger at sløre virkeligheden. Dette miskrediterer ikke kun ofte veletablerede nyhedskilder. Det positionerer også Nova Resistência som den eneste leverandør af uforfalsket sandhed.

Der blev forsket i netværket til formidling, som er blevet bygget, for at sprede Nova Resistência-fortællingen. Dette var primært centreret omkring den krypterede beskedapp, Telegram, og viste, at Nova Resistência-indhold blev delt gennem et års forskning på 752 kanaler. Det skal bemærkes, at disse kanaler slet ikke er monolitiske, men snarere fungerer som en del af et komplekst økosystem, hvor ikke kun fortællinger identificeret med Nova Resistência skubbes. Disse er snarere blandet med lignende ideologier, alle skræddersyet til at give genlyd med specifikke nøglemåldemografi, som Nova Resistência sigter mod at nå.

Som med enhver indsats på sociale medier, spiller influencers, der allerede har en etableret tilstedeværelse på disse kanaler, en afgørende rolle. Disse præsenterer sig oftest som intellektuelle, som et middel til at give troværdighed til Nova Resistência pseudo-intellektuelle fortællinger. Operationen er kompleks, med yderligere kanaler, der fungerer som kuratorer, som forstærker og legitimerer indhold på tværs af netværket, mobiliserer tilhængere og tilskynder til handling. Dette ligner faktisk den taktik, der blev brugt af Kreml andre steder.

Implikationerne og potentielle trusler fra Nova Resistências handlinger er vidtrækkende og spreder fortællinger, der retfærdiggør vold og tilskynder til ekstremistiske tendenser. Disse radikaliserer naturligt individer, men mere bekymrende destabiliserer de et allerede fragmenteret brasiliansk samfund yderligere, og skaber i fællesskab et miljø, der er modent til ekstremistiske handlinger og blomstringen af ​​autoritarisme. Som nævnt har de også potentialet til at blive replikeret i andre udsatte geografier af Nova Resistências russiske tilhængere.

At bekæmpe denne snigende indflydelse kræver en flerstrenget tilgang med adskillige trin. Det skal omfatte styrkelse af mediekendskab, som utvivlsomt vil hjælpe med at bekæmpe misinformation, fremme inkluderende fortællinger, der opvejer splittende retorik, og styrkelse af juridiske rammer, som kan være værktøjerne, hvormed Nova Resistências handlinger dæmpes online.

Denne velkoordinerede organisation kan ikke ignoreres. Dagsordenen er klar; omformning af Brasiliens politiske og sociale landskab, med Kremls skarpe øje altid mod at genskabe denne succesrige model i andre lande. At ignorere dette bliver ikke kun umuligt, det er farligt. I stedet skal vi ikke kun forstå, men arbejde på at afsløre fortællinger og metoder, tage alle nødvendige skridt for at beskytte det forenede struktur i vores demokratiske samfund.

Bernardo Almeida er freelanceanalytiker baseret i Rio de Janeiro, fokuseret på russisk storstrategi i Latinamerika. Han har en MA i konfliktstudier fra University of São Paulo.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending