Følg os

Faktacheck

Hvordan Rusland vildledte sydafrikanere om krigen mellem Rusland og Ukraine

DEL:

Udgivet

on

Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar 2022 markerede fortsættelsen af ​​dets regionale erobring, der begyndte i 2014. I første omgang med det formål at annektere Ukraine helt, vaklede Ruslands ambitioner hurtigt, hvilket førte til en langvarig konflikt koncentreret i den østlige Donbas-region. - skriver Štephan Dubček.

Denne krig, som har været i gang i 2 år nu, har set alvorlige tab blandt ukrainske civile, ødelagt kritisk infrastruktur og udløst massefordrivelse, som ikke er set siden Anden Verdenskrig. I mellemtiden er Ruslands omdømme i det internationale samfund, blandt hvilket det nu betragtes som en pariastat, blevet alvorligt plettet af rapporter om omfattende overtrædelser af krigens love. Dens ambassader rundt om i verden, herunder i Pretoria, har været engageret i en sofistikeret misinformationskampagne, der sigter mod positivt at vippe den offentlige mening, især i udviklingslandene, til Moskvas favør.

Som med mange russiske missioner i udlandet, har den russiske ambassade med base i Pretoria været engageret i en aggressiv social mediekampagne på X (tidligere Twitter), som søger at vende bordet og fremstille Moskva som et offer for vestlig og NATO-aggression. Mellem februar og april 2024 var ambassaden ansvarlig for udgivelsen af ​​466 indlæg, også genpostering af 231 gamle stykker indhold og forstærkning af 66 stykker propaganda fra det russiske udenrigsministerium (MFA) til dets 171,000 følgere. Disse bestræbelser resulterede i næsten 24 millioner visninger og næsten 800,000 engagementer, hvilket viser den betydelige rækkevidde af deres kampagne.

Visuel repræsentation af de temaer og fortællinger, der er identificeret i X (tidligere Twitter) indlæg, der deles af den russiske ambassade i Sydafrika. Jo større ord, jo højere forekomst af ordet eller sætningen.

En analyse af Ukraine Crisis Media Center (UCMC) fremhæver ambassadens strategiske fokus. I stedet for at fremme bilaterale forbindelser mellem Moskva og Pretoria eller fremme landets økonomiske mål i en tid med alvorlig krise, har ambassadens aktivitet på sociale medier i stedet fokuseret på at skubbe to primære fortællinger, nemlig at fremstille USA og Vesten mere generelt som imperialistiske aggressorer. . Denne fortælling anvender Sydafrikas historiske klager og søger at bringe Rusland på linje med anti-koloniale følelser, som ambassaden mener vil give genlyd hos borgerne. Indlæg glorificerer også Ruslands militære dygtighed og skildrer Ukraines lederskab som et "nazistisk" regime, der støttes af vestlig imperialisme.

Det centrale budskab, som disse bestræbelser søger at fremme, er, at Rusland er ikke en aggressor overhovedet. Tværtimod bør Moskva med rette ses som den sidste eneste forsvarer mod vestlige indgreb, der forsvarer sine allierede i udviklingslandene, især fra moderne imperialistiske tendenser. Indlæg hævder ofte, at NATO etablerer baser i Ukraine med henblik på at true Rusland og dets allierede, og at Ukraines regering ikke har nogen legitimitet, men i stedet er et terrorregime. Øverst på dagsordenen burde ifølge ambassaden være "denazificering" og "demilitarisering" af Ukraine.

reklame

Gennem denne indsats på sociale medier får det russiske militær ros for at stå op mod disse trusler. Præsident Putins retorik forstærkes og trækker "åbenlyse" forbindelser til Ruslands historiske modstand mod vestlige forsøg på dominans. Indsatsen presses fremad uden hensyntagen til russiske tab under hele konflikten og uden hensyntagen til de alvorlige økonomiske konsekvenser. En rapport fra Rand Corporation anslået, at krigen kostede Rusland mellem 81 og 104 milliarder dollars i BNP-tab alene i 2022. Dette tager ikke engang højde for de rene omkostninger ved dens militære kampagne, kun med fokus på omkostningerne for økonomien. Den militære balance i en rapport 2024, bemærkede, at Rusland mistede over 2,900 kampvogne, omtrent lige så mange, som det havde i aktiv beholdning ved starten af ​​operationen i Ukraine.

Ambassaden i Sydafrika engagerer sig med lokale influencers med henblik på at få dem til at forstærke relevante fortællinger. Julius Malema, lederen af ​​den radikale Economic Freedom Fighters (EFF)-organisation, har taget opfordringen op og støttet vokalt Rusland, idet han formulerer konflikten som noget, der skal støttes, da det er et standpunkt mod imperialismen. I en interview med BBC, udtrykte Malema sit ønske om at "justere og bevæbne" Rusland mod imperialistiske kræfter, såsom USA, Europa og deres allierede. På samme måde talte studerendes leder Nkosinathi Mabilane fra UNISA, det største korrespondanceuniversitet i verden, og hyldede Ruslands historiske modstandsdygtighed over for vestlig ekspansionisme. Dette blev gjort ved at trække langt ude paralleller mellem Ruslands nuværende handlinger og dets tidligere modstand mod vestlige kolonistyrker. Mabilane, ved en diplomatisk begivenhed med den russiske ambassadør Ilya Rogachev, roste elevlederen Ruslands holdning mod vestlig imperialisme, der opfordrer medborgere i Sydafrika til at se Rusland som en model for suverænitet og uafhængighed, der skal efterlignes og efterlignes.

TikTok er også blevet brugt som et middel til at få budskabet igennem. Influencers som Lulama Anderson er blevet rekrutteret til at formidle russisk propaganda. En sådan video, som tiltrak omkring 1.8 millioner visninger, fremsatte den falske påstand om, at Rusland vinder krigen trods vestlig militær støtte. Endnu en sådan video rejste sagen mod Ukraines optagelse i NATO, da det har potentiale til at antænde 3. Verdenskrig. Dette genlyde yderligere Mabilanes tidligere bemærkninger om, at Vesten skubbede mindre nationer hen imod global konflikt, og identificerede en koordineret indsats for at skubbe lignende beskeder.

ukrainske ambassade i Sydafrikas sociale medier præsenterer en meget anderledes virkelighed, med en minimal tilstedeværelse. Fra januar til april 2024 var alt, hvad det postede, primært fokuseret på dokumentation af Russisk aggression. Det gjorde et punkt for at fremhæve ødelæggelsen af ​​kritisk infrastruktur og opfordrede til en ende på krigen ved siden af afkast af krigsfanger og bortførte børn i overensstemmelse med international lov. Selv indlæg fra den russiske ambassades konto, som ikke var direkte relateret til krigen, endte med at finde en militær forbindelse. Sådan var de to indlæg, der fejrede Sydafrikas Frihedsdag, som endte med at blive opslag, der nostalgisk mindedes Ruslands støtte under Sydafrikas befrielseskamp, ​​og naturligvis skildrede Rusland som en mangeårig allieret.

Forskellen i volumen på de respektive sociale mediekonti understreger den russiske ambassades ret aggressive strategi om at dominere onlinerummet og tankerne for at vinde sydafrikanske hjerter og sind. Ignorerer virkeligheden på stedet i, hvad der er et åbenlyst forsøg på at diktere virkeligheden, som Moskva ser den, og ambassadens tweets betaler ofte Rusland og præsident Putin for bestræbelser på at eliminere, hvad det kalder, det "nazistiske Kiev-regime", alt imens de fuldstændig ignorerer hårde belastninger på Ruslands økonomi og militære kapacitet. Et indlæg den 9. majth for eksempel, citerede Putin, der hævder, at de russiske væbnede styrkers handlinger i Ukraine er bevis på russisk militær tapperhed, idet de sammenligner soldater med deres forfædre, der kæmpede i den store patriotiske krig.

Denne aggressive misinformationskampagne er blevet styrket af lokale influencers og politiske personer med et meget klart mål for øje; forvrængning af den offentlige forståelse af krigen. Det er afgørende for sydafrikanere kritisk at vurdere den information, de finder i online-sfæren, se efter modbalancerende perspektiver og vigtigst af alt, kun stole på troværdige kilder. Dette bliver stadig vigtigere, efterhånden som globale konflikter udspiller sig i den digitale verden. Mediekendskab og kritisk tænkning er dermed ved at blive altafgørende for at modvirke propagandas gennemgående indflydelse.

Ruslands strategi i Sydafrika afspejler en bredere geopolitisk taktik, som den også anvender i andre lokaliteter; det med narrativ kontrol. Gennem den uforskammede manipulation af historiske fakta og med hjælp fra lokale influencers, som offentligheden opfatter som pålidelige, søger Rusland at underminere den internationale støtte til Ukraine og omplacere sig selv som det sande offer for vestlig aggression. Integriteten af ​​det globale informationsmiljø afhænger af vores evne til at skelne mellem sandhed og manipulation med henblik på at fremme mere informeret forståelse og, når det er nødvendigt, debattere, i denne tid med giftig misinformation.

Štephan Dubček modtog sin kandidatgradstuderende ved University of South Bohemia i České Budějovice og er i øjeblikket ved at fremme sin forskning i historien om koloniale arv i Afrika.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending