Følg os

Faktacheck

Forkæmper for muslimsk menneskehed for at opfatte den russiske invasion i Indonesien-Malaysia unge muslimske samfund 

DEL:

Udgivet

on

Den russiske invasion af Ukraine har genereret omfattende reaktioner fra samfund over hele kloden. I Indonesien identificerede vi 6,280 tweets til støtte for Rusland i begyndelsen af ​​2022-invasionen. I mellemtiden hævder anden forskning, at malaysiske netbrugere producerede 1,142 pro-russiske tweets og snesevis af Facebook-opslag.

Baseret på ovenstående data, indonesiske og malaysiske brugere af sociale medier virke distraheret fra at diskutere invasionens destruktive virkning og i stedet fokusere på den overfladiske karakter af det indhold, de forbruger. Som et resultat er publikum sårbare over for at blive udsat for indhold, der flytter deres opmærksomhed fra krigens virkelighed til gerningsmandens synspunkt.

Vores forskning viste, at brugere af sociale medier formulerede islamiske fortællinger for at udtrykke deres støtte til invasionen. For at undersøge dette begreb yderligere gennemførte vi en fokusgruppediskussion (FGD) med studerende fra to islamiske universiteter i Indonesien og Malaysia. Vi kompilerede derefter resultaterne med online undersøgelse data, der blev distribueret til et bredere publikum i begge regioner. I betragtning af at sociale medier potentielt er forvrænget af social støj, er en krydsanalyse mellem digitale og traditionelle data påkrævet.

Selvom indonesisk-malaysiske muslimske samfund deler samfundsmæssige værdier, er der bemærkelsesværdige forskelle med hensyn til deres opfattelse af den russiske invasion. Vores resultater viste, at unge malaysiske muslimer udtrykte støtte til den russiske invasion, overvejende på grund af "anti-vestlig" følelse. I mellemtiden udtrykte unge indonesiske muslimer beundring for Putins tapperhed i at føre krig.

Metode

For at få dataene gennemførte vi FGD'er og onlineundersøgelser af unge muslimer i Indonesien og Malaysia. FGD'erne involverede studerende fra Universitas Pesantren Tinggi Darul Ulum i Indonesien og Universiti Sultan Zainal Abidin i Malaysia, som begge har en lang tradition for at inkorporere islamiske værdier i læring. I denne session stillede vi respondenterne spørgsmål om, hvordan de opfattede den russiske invasion af Ukraine, efterfulgt af en modereret peer-diskussion af emnet. Spørgsmålene fokuserede på, hvordan de ville beskrive den russiske invasion af Ukraine, og hvordan de ville beskrive relateret indhold, de støder på på sociale medier.

reklame

Desuden administrerede vi en enkelt online-undersøgelse, der blev distribueret gennem den islamiske skolekoordinator og sendt til 315 respondenter på tværs af Java-regionen og 69 respondenter fra Malaysia. Respondenterne blev opnået ved tilfældig stikprøve og derefter udvalgt ud fra specifikke kriterier, herunder en aldersgruppe på 15-40 år og kravet om at have gennemført eller at gennemgå en formel islamisk uddannelse. Deltagerne skulle besvare en kombination af 22 åbne og lukkede spørgsmål til undersøgelsen, som omfattede både kvantitative og kvalitative data vedrørende respondenternes mening om den russiske invasion. Herefter blev de kvalitative undersøgelsesdata analyseret ved hjælp af indholdsanalyseværktøjet CAQDAS (Computer-Assisted Qualitative Data Analysis), som bruges til at segmentere undersøgelsesdata i forskellige temaer.

Unge indonesiske muslimers beundring for Putin

Undersøgelsens resultater afslørede, at de fleste unge indonesiske muslimer var tiltrukket af Putins macho-persona. Da undersøgelsen stillede spørgsmålet: 'Kender du Vladimir Putin?' det dominerende svar fra respondenterne (76%) var "Ja", mens de resterende respondenter svarede "Nej". Respondenterne blev derefter spurgt, 'Hvad ved du om Vladimir Putin?', hvor det mest almindelige svar var, at de beundrede Putins machismo-egenskaber, såsom hans tapperhed i at føre krig og forsvare den islamiske sag. Flere respondenter i FGD-sessionen anerkendte også Putins macho-personlighed. Desuden spørgsmålet 'Tror du, Rusland er et "sejt" land?' resulterede i, at 53 % af de adspurgte svarede ”Ja”, 17 % svarede ”Nej”, og 30 % svarede ”Ved ikke”. Da de blev bedt om at uddybe deres svar, mente de fleste respondenter, at Rusland var "coolt" på grund af Putins pro-islamiske holdning.

Angående spørgsmålet 'Kender du til Ruslands invasion af Ukraine i 2022?' 72 % af de adspurgte svarede ”Ja” og 28 % svarede ”Nej”. På spørgsmålet om, hvad de vidste om invasionen, fokuserede flertallet af de adspurgte udelukkende på NATO og Putins forsvar af sin nation og forsømte fuldstændig det humanitære aspekt. Til sidst spurgte vi respondenterne, om det sociale medieindhold, de forbrugte, indeholdt historier om Putin, der støtter islam, hvor 69 % af de adspurgte hævdede at have stødt på indhold, der skildrer Rusland som pro-islam, hvilket afspejler vores tidligere undersøgelser.

Unge malaysiske muslimer og deres anti-vestlige følelser

Det malaysiske muslimske samfund havde et andet perspektiv på den russiske invasion end deres indonesiske modstykker. De opfatter den russiske invasion overvejende gennem historisk anti-vestlig linse. Dette stemmer overens med det, vi observerede i FGD-sessionen. Som svar på spørgsmålet: 'Ser du indhold, der indeholder budskabet om, at Rusland/Putin støtter islam?' 20 % af de adspurgte svarede ”Ja”, 42 % svarede ”Nej”, og 38 % sagde ”Ved ikke”. Et andet spørgsmål, 'Tror du, Rusland/Putin er et pro-islam land?' blev svaret med 26% "Ja", 46% "Nej" og 28% "Ved ikke". Da de blev bedt om at uddybe deres svar, sagde de malaysiske respondenter, at de var tilbøjelige til at støtte Rusland på grund af Malaysias kolonihistorie med Storbritannien. Disse svar fremhæver forskellen i perspektiver mellem malaysiske og indonesiske respondenter på grund af det forskellige indhold, de forbruger.

100 % af de malaysiske respondenter svarede "Ja", da de blev spurgt: "Kender du Vladimir Putin?" Forskellene mellem de to sæt af respondenter fortsatte, da de beskrev ham. Mens de indonesiske respondenter udtrykte deres tilknytning til Putins macho persona, opfattede malaysiske respondenter for det meste Putin udelukkende gennem hans rolle som præsident. På spørgsmålet 'Tror du, Rusland er et "sejt" land?' 58 % af de adspurgte svarede ”Ja”, 18 % svarede ”Nej”, og 24 % svarede ”Ved ikke”. Efter at have uddybet, fortolkede de fleste respondenter "cool" i forhold til Ruslands kultur og stærke militære magt, med nogle nævnte Ruslands bekymring for dets nationale interesser.

100 % af de malaysiske respondenter svarede også "Ja" til spørgsmålet 'Kender du til den russiske invasion af Ukraine i 2022?' Desuden mente respondenterne også, at invasionen var forårsaget af Vestens tilgang til Ukraine. De håber også, at den malaysiske regering vil støtte Rusland, da Vesten støtter Ukraine.

Krydsanalyse af undersøgelsesresultater

Vi observerede et lignende mønster i svarene vedrørende forbrug af sociale medier blandt begge sæt af respondenter. Det fremherskende svar var, at de fik adgang til sociale medier op til fem timer om dagen, med TikTok og Instagram de mest populære platforme. De udtalte også, at sociale medier var deres primære kilde til information om den russiske invasion. Baseret på indsamlede data hævdede 100 % af de malaysiske respondenter og 72 % af de indonesiske respondenter, at de var stødt på indhold på sociale medier om den russiske invasion. Indonesiske respondenter hævder at have mødt flere Putin-centrerede historier, mens malaysiske respondenter erklærede, at de havde set indhold, der gav Vesten skylden. På trods af disse forskelle sagde både indonesiske og malaysiske respondenter, at Rusland var et pro-islamisk land.

Der eksisterer en mulig sammenhæng mellem, hvordan disse samfund forbruger indhold på sociale medier og vedvarende anti-vestlig stemning. Jo mere tid der bruges på at få adgang til sociale medier, jo større er risikoen for at blive udsat for propagandarelateret indhold. Malaysiske respondenter, der brugte mindst fire timer på sociale medier, havde en tendens til at betragte Rusland som et køligt og anti-vestligt land. I mellemtiden var indonesiske respondenter mere sårbare over for informationsforstyrrelser.

Forkæmper menneskeheden

I en tid, hvor digital information dominerer, skal det muslimske samfund vise informationsresiliens. Det betyder at identificere propaganda og adskille fakta fra desinformation. På grund af dets stærke solidaritetsbånd er det muslimske samfund mere sårbare til propaganda på sociale medier, især om emnet Jihad. Undladelse af at skelne propaganda fra faktisk Islamisk lære kan resultere i terrorisme.

Det muslimske samfund bør reagere på krig ved at gense humane islamiske læresætninger i stedet for at falde for propaganda på sociale medier. Muslimer bør tænke over konsekvenserne for menneskeheden, før de danner sig meninger om et bestemt emne. Krigens ofre har brug for støtte og beskyttelse uanset deres historiske eller politiske baggrund. Disse ideer kan inspirere unge muslimer til at skelne mellem fakta og propaganda og inkorporere islamisk undervisning som reaktion på den russiske invasion.

Konklusion og henstillinger

Ovenstående forskning viser, hvordan de indonesiske og malaysiske muslimske samfund opfatter den russiske invasion på sociale medier. På trods af ligheder mellem samfundene fokuserede indonesiske respondenter specifikt på Putins macho-persona. På den anden side havde malaysiske respondenter en tendens til at udtrykke deres støtte til Rusland baseret på anti-vestlige forestillinger. Som et resultat opfordrer vi indtrængende muslimske samfund i begge lande til at skifte paradigmet fra sociale mediers diskurs til en mere substantiel diskussion. At kæmpe for menneskeheden er et væsentligt træk ved islamisk lære, som ikke bør forsømmes.

I denne situation kan en dialog på tværs af lande mellem muslimske samfund sikre, at reaktioner på krigen afspejler islamiske værdier. Dialog mellem islamiske samfund, især mellem unge muslimer i Indonesien og Malaysia, er afgørende for at skabe fælles grundlag for at se internationale anliggender og Ruslands invasion af Ukraine ved hjælp af islamiske værdier. Humanitarisme er et universelt koncept, der stemmer overens med islamiske værdier og tillader unge indonesiske og malaysiske muslimer at stræbe efter konfliktløsning og fred i hele verden.

Dias PS Mahayasa is en underviser i Gender Studies, Institut for Internationale Relationer, Universitas Jenderal Soedirman, Indonesien. Han fungerer også som direktør for Center for Identitet og Bystudier.

Bimantoro K. Pramono er underviser i Digital Diplomacy ved International Relations Department, Universitas Paramadina, Indonesien. Han tjener også som gæsteforsker for Data & Democracy Research Hub ved Monash University, Indonesien.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending