Følg os

Belgien

opfordrer Belgien til at genoverveje udleveringen af ​​en dømt iransk statsborger

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

John Bercow, den tidligere formand for det britiske underhus, har ført til opfordringer til Belgien om at genoverveje den mulige udlevering af en dømt iransk statsborger. Bercow, en af ​​de umiddelbart mest genkendelige britiske politikere i de senere år, var blandt flere talere, der rejste til Bruxelles for at fremsætte en lidenskabelig bøn om en genovervejelse af sagen fra de belgiske myndigheders side.

Den belgiske stat er blevet stærkt kritiseret over planerne om at udlevere den iranske diplomat Assadollah Assadi til Iran.

Assadi blev i Belgien den 4. februar 2021 dømt til 20 års fængsel for sin deltagelse i et forpurret bombeangreb i juni 2018 på Verdenstopmødet i Fri Iran i juni 2018 nær Paris.

Han og tre af hans medsammensvorne blev af en domstol i Antwerpen dømt fra 17 til 20 års fængsel for deres del i komplottet og afsoner deres tid i Belgien.

National Council for the Resistance in Iran (NCRI) organiserede en pressebriefing i Bruxelles Press Club (16. september), hvor Bercow og andre talte. Det var også en chance for at promovere en bog fra NCRI om sagen.

Furore kommer efter, at det belgiske parlament kontroversielt vedtog et lovforslag, der ville tillade udleveringer mellem Belgien og Iran, herunder en udveksling af en fængslet hjælpearbejder og en akademiker. Ratificering af traktaten ville bane vejen for løsladelsen af ​​Assadi.

Kritikere, herunder Bercow, siger, at Belgien giver efter for "iransk afpresning" for at sikre løsladelsen af ​​en af ​​sine statsborgere i Iran, og at traktaten vil bringe flere belgiere i landet og andre steder i Europa i "virkelig" fare. Iran har afvist sådanne påstande og forsvaret traktatordningen med Belgien.

reklame

Assadi nægter fortsat kraftigt enhver involvering i plottet, og Teheran har også reageret rasende på dommen og krævet, at Belgien anerkender Assadis diplomatiske status og løslader ham.

Iranske statsdrevne medier har også kraftigt kritiseret Assadis arrestation og domfældelse og insisterer på, at han blev dømt.

Tidligere i år, idet den belgiske justitsminister Vincent Van Quickenborne præsenterede den belgiske traktat "om overførsel af dømte personer" for MEP'erne, forsøgte den belgiske justitsminister Vincent Van Quickenborne at afkoble teksten fra Assadi-sagen.

Striden kommer i takt med, at spændingerne stiger mellem EU, USA og Iran om en atomaftale uden ende i sigte.

Ingen fra iransk side var til stede, men det velbesøgte møde i Presseklubben var betimeligt, da en belgisk domstol skal tage stilling til striden.

Retten vil blive bedt om at afgøre, om løsladelsen skal stoppes og henvises til landets forfatningsdomstol, hvis rolle ville være at foretage en "omfattende" gennemgang af sagen.

Bercow fortalte pressebriefingen: "Jeg er ikke let rørt, men jeg er blevet rørt og permanent brændt over det, jeg har hørt her i dag, og jeg bør takke presseklubben for at have gjort det muligt for folk, der ikke kender hinanden, men som er mødtes i dag. i fælles ånd.

"Vi er alle, ærligt talt, forfærdede over (terrorist)handlingen og også den ganske ekstraordinære reaktion på den handling til dato," sagde han.

Med henvisning til det forpurrede angreb i Paris hævdede han: "Det er svært at tænke på noget mere afskyeligt eller en mere overlagt handling, alt sammen med regeringens godkendelse og udført over en periode på mange måneder.

"Målet var koldt, kynisk og grusomt at begå massemord," sagde han.

Han tilføjede: "Vi er alle klar over virkningen af ​​terrorisme og særlige hændelser, inklusive i London og Manchester, og dette plot blev udtænkt af en person, der glæder sig over titlen som en diplomat med tilsyneladende fulde støtte fra hans regering. Hvis dette angreb ikke var blevet forhindret, kunne antallet af ofre have løbe op i tusindvis, såsom den bevidste ligegyldighed over for menneskeliv. At hævde retten til diplomatisk immunitet er en fornærmelse mod de tusinder, der er engageret i den meget ansvarlige profession af diplomatisk tjeneste."

Bercow fortalte pressebriefingen: "I Iran ser det ud til, at ideen om diplomati er at planlægge og planlægge drab i en masseskala af mennesker, der tør have andre synspunkter end deres egne."

Om den planlagte belgiske udleveringsaftale hævdede han: "Dette må være en af ​​de mest risikable stykker lovgivning, jeg har stødt på. Det er absolut beklageligt, en ynkelig tilstand."

"Husk: Hvis du formilder monsteret, vil det fortære dig. Dette burde være blændende indlysende, så denne lov bør tilsidesættes og afvises. Dette spørgsmål fortjener massiv medieopmærksomhed, fordi det bare er forkert."

Han hyldede også National Council for Resistance i Iran og sagde: "På 22 år i Commons er jeg aldrig stødt på en oppositionsstyrke, der er mere resolut og effektiv end dette."

På bogen udtalte han: "Dette er ikke retorik, men et seriøst akademisk stykke arbejde."

Bogen, "Diplomatic Terrorism, Anatomy of Iran's State Terror," giver en redegørelse for plottet fra start, planlægning og udførelse. Beretningen er blevet kraftigt tilbagevist af de iranske myndigheder.

Flere civile parter i sagen, herunder Ingrid Betancourt, tidligere colombiansk senator og præsidentkandidat, og Robert Torricelli, en tidligere amerikansk senator (demokrat), talte også ved pressemødet. De var begge til stede i Free Iran-samlingen i 2018 og sagde, at de kunne have været blandt de potentielle ofre.

Torricelli udtalte: "Jeg undgår normalt at blive involveret i et andet lands interne anliggender, men på trods af dette er jeg frustreret over dette. Jeg håber, at denne traktat aldrig vil blive implementeret og vil blive ophævet, men vil det kræve en tragedie, før det sker? Skal andre dø?”

Han hævdede: "Bogen er en plan for en terrorhandling. Dette var ikke en slyngel handling fra en almindelig kriminel. Den iranske regering besluttede at bruge Belgien til at dræbe mennesker. Sidste juni sad jeg et par pladser fra hovedmålet for angrebet, og den eneste grund til, at jeg ikke blev dræbt, var myndighedernes dygtighed. Det er ikke for sent at gøre noget, før denne mand går ombord på det fly til Iran, men det øjeblik, han er vendt tilbage, vil sende beskeden om, at Belgien er blevet en base for terrorisme i Europa."

"Iran vil basere sine operationer i Belgien, fordi det føler, at det kan gøre det ustraffet."

Han konkluderede: "Denne lovgivning kan udløse terror. Alt dette står i kontrast til den internationale enhed, der blev udvist mod Vladimir Putin. Hvilken selvmodsigelse."

Betancourt kommenterede "Jeg tilbragte 6 år som gidsel, og det er meget vigtigt at fremhæve denne bog. Jeg vidste mange af disse ting (i bogen), men vil også gerne vide detaljerne om plottet. Det fik mig til at indse noget, som jeg fandt meget foruroligende: den menneskelige del bag plottet. Vi skal huske, hvem vi taler om her: en af ​​Irans vigtigste agenter og den 1. iranske diplomat dømt af en europæisk domstol for en sådan forbrydelse."

Hun fortalte journalister i Bruxelles: "Jeg var meget opsat på, at retfærdigheden skulle ske, men det var ikke let, fordi han var en diplomat, og mange agenturer skulle skaffe alle beviser til dommeren, som skulle tage den svære beslutning om at tilbageholde en diplomat, hvilket ikke er normalt.

"Han blev idømt 20 års fængsel, det maksimale, og årsagen er, at han er en meget farlig person, farlig i Iran og rundt om i verden," sagde hun.

Hun tilføjede: "Min bekymring er, at han kan blive sendt tilbage til Iran. Vi skal se nærmere på dette, før vi giver et pas til iranske kriminelle over hele verden, som er under beskyttelse af det iranske regime. Denne traktat om at returnere ham til Iran blev gjort via afpresning. Jeg ved, hvad det er at være gidsel, og jeg og min familie led i over 6 år. Efter 15 års frihed lider vi stadig under det traume, dette forårsagede, så jeg kender prisen for frihed. Min erfaring siger mig, at vi ikke må overgive os til afpresning. Hvis vi gør det, åbner vi Pandoras æske.

"Jeg blev befriet af en fremragende militæroperation. Det åbnede vejen for en fredsaftale i mit land. EU's hovedstæder har været mål for massedrab og har alle en rød tråd. Hvis vi accepterer at forhandle og udveksle kriminelle, vil de vide, at de har en vej ud. Jeg siger ikke, at vi ikke skal finde en løsning på alt dette, og vi har brug for diplomati for at bringe vores borgere tilbage, men vi kan ikke bytte dem ud med kriminelle."

En anden taler var Mohammad Mohaddessin, formand for Udenrigsudvalget for NCRI, der talte om det iranske regimes apparat og "hvordan straffrihed kan lette mere terrorisme", tilføjede: "Paris var statsterrorisme og lavet på højeste niveau. Men EU-landene undlod at handle, og det gav yderligere mod til regimet, som nu forsøger at sikre denne mands løsladelse under påskud af at kræve diplomatisk immunitet. Regimet kræver også kompensation for det, de siger, er hans ulovlige tilbageholdelse, sagde han.

Om traktaten underskrevet af Belgien hævdede han: "Hvis han bliver løsladt, vil det give carte blanche til regimet og flere lignende planer, så det er på tide, at Europa tager afgørende skridt og lukker alle sine diplomatiske missioner i Europa og udviser sine diplomater. ."

Panelet omfattede også Mark Demesmaeker, et medlem af det belgiske senat og en tidligere MEP, som sagde, at der havde været en vis modstand mod traktaten i Belgien. Han tilføjede: "Jeg var også rørt og imponeret over, hvad Ingrid sagde i dag. Jeg må fortælle dig, at mange i parlamentet var imod denne aftale, men den blev stemt igennem. Det er meget skadeligt for demokratiet og også mit lands troværdighed. Det er det, der er på spil.

Han sagde, at udlevering vil sende et "dårligt signal til det internationale samfund. Hvorfor løslade en terrorist idømt højst 20 års fængsel? Dette er tragisk for Belgien og tilskynder Iran til at tage flere gidsler. Det er en fornærmelse mod dem, der bragte ham for retten. Deres indsats vil være blevet ødelagt. Det er utroligt, at der skal stilles så mange spørgsmål til Belgien om dette," sagde parlamentsmedlemmet.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending