Følg os

EU

Kan EU komme med en fælles Libyen-politik?

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Da Den Europæiske Unions ambassadør i Libyen José Sabadell annoncerede genåbningen af ​​blokens mission til Libyen den 20. maj, to år efter at den blev lukket, modtog nyheden tydeligt dæmpet fanfare. Da nye geopolitiske kriser rammer overskrifter hver uge, er det næppe overraskende, at det europæiske politiske kommentar er gået stille over for sin nabo over Middelhavet. Men radiostilstanden om den nylige udvikling i det nordafrikanske land afspejler en bekymrende mangel på refleksion på EU-niveau om kommende valg som vil bestemme landets gang i december efter et årti med blodsudgydelse, skriver Colin Stevens.

Men på trods af de ti år, der er gået siden Nicolas Sarkozys skæbnesvangre beslutning om at kaste Frankrigs vægt bag anti-Gaddafi-styrkerne, er medlemslandenes aktioner i Libyen forbliver både inkonsekvente og modstridende - et problem, der kun har været med til at forværre landets politiske splittelse. Netop fordi Libyes fremtid er afhængig af afstemningen i december, bør EU søge at bygge bro over splittelserne mellem dets større medlemmer og forene europæiske ledere bag en fælles udenrigspolitik.

Den hjemsøgte arv fra det arabiske forår

reklame

Spørgsmålstegnet omkring det kommende valg afspejler magten i Libyen i det sidste årti. Efter en otte-måneders borgerkrig i 2011, hvor mindst 25,000 civile mistede livet, demonstranter lykkedes at vælte oberst Gaddafis 42 år lange regime. Men højt humør blev hurtigt knust, da uenighed og mistillid gik ind mellem de vindende militser. I kølvandet tre forskellige regeringer trådte ind i magtvakuumet og udløste således a anden borgerkrig og tusinder flere dødsfald.

Så da Tripolis overgangsregering (GNU) var etableret i marts, indenlandske og internationale optimisme for en afslutning på denne destruktive dødvande var udbredt. Men som landets polariserede politiske fraktioner fortsæt for at kollidere i afstemningen frem til afstemningen viser de tilsyneladende gevinster, der er opnået mod stabil ledelse i Libyen, skrøbelige - med EU's manglende fælles strategiske vision, der yderligere komplicerer tingene. Tiden er moden for EU til at tage en fælles holdning til den strategisk kritiske nations politiske fremtid.

Et to-hest løb

reklame

At en stabil fremtid for Libyen hænger ved disse valg, har ikke slået hjemmet i Bruxelles. Faktisk, mens Unionen er hurtig til mobilisere om libysk migrationspolitik og tilbagetrækning af ikke-vestlige udenlandske tropper fra landet er der ingen konsensus over hele kloden om den bedste kandidat til ledelsen. Især de europæiske kraftcentre, Frankrig og Italien, har været i uenighed om, hvilken feuderende fraktion, der har været tilbage siden oprøret i 2011, da en diplomat sarkastisk at EU's drøm om en fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) "døde i Libyen - vi skal bare vælge en klit, hvor vi kan begrave den". Medlemsstaternes uforsonlighed har kompliceret et samlet EU-svar.

På den ene side har Italien det vokaliserede deres støtte til regeringen for national aftale (GNA), et FN-implementeret parti, der også nyder støtte fra Qatar og Tyrkiet, som har holdt svaje i Tripoli siden 2014. Men på trods af sin FN-opbakning har kritikere set i stigende grad ud skæbne på festen tvivlsom finansielle aftaler med Tyrkiet og dets nære forbindelser islamistiske ekstremister, herunder Libyens gren af ​​det muslimske broderskab. På et tidspunkt, hvor Libyes stigende antal væbnet Salafi og Jihadi-grupper truer både indenrigs, regional og europæisk sikkerhed, Italiens støtte til den islamistiske GNA løfter øjenbrynene.


Den anden styrke i landet er marskal Khalifa Haftar, der støttes af Frankrig, forsøger at vende den bekymrende spredning af ekstremisme i Libyen. Som leder af den libyske nationale hær (LNA) og de facto leder af tre fjerdedele af landets territorium (inklusive dets største oliefelter) har Haftar en track record for at bekæmpe terrorisme efter undertrykke de islamiske ekstremister i landets østlige Benghazi-region i 2019. Denne dobbelte libyske-amerikanske borger betragtes som godt placeret til at stabilisere landet, der nyder støtte fra nabolandet Egypten, samt De Forenede Arabiske Emirater og Rusland. På trods af at nogle har trukket sin vrede, er Haftar populær i den kamptrætte nation med over 60 % af befolkningen, der erklærede tillid til LNA i meningsmåling i 2017 sammenlignet med kun 15% for GNA.

Proxyvalg?

Jo længere EU undlader at tale med én stemme og lede landet ud af sine to borgerkrige, jo mere flak vil det trække for at gribe ind i første omgang. Bruxelles har et væld af erfaringer i konfliktløsning og har opnået nogle bemærkelsesværdige succeser i konflikter, hvor den har grebet ind med den fulde styrke af sine medlemslande bag den. Men i stedet for at udnytte sin ekspertise i Libyen, ser det ud til, at EU har taget en temmelig håndfri tilgang for ikke at rasle fjer internt.

Det dæmpede svar på EU's genåbning af sin mission i Libyen afspejler Bruxelles bekymrende frigørelse fra den politiske konstellation af nationen. Når valget nærmer sig, bliver Berlaymont nødt til at være sikker på, at denne manglende snak ikke fører til manglende tanke i de kommende måneder. Uden en sammenhængende EU-Libyen-politik vil magtfordelingen i landet mellem de to hovedmagter kun blive uddybet og forværre den islamistiske trussel i Europa. For at sikre, at landets forsigtige optimisme ikke forrådes igen, bør EU orkestrere diplomatiske drøftelser mellem sine medlemmer hurtigere end senere.

Europa-Kommissionen

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 231 mio. EUR i forfinansiering til Slovenien

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 231 mio. EUR til Slovenien i forfinansiering, svarende til 13% af landets tildelingstilskud under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil bidrage til at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Sloveniens plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage € 2.5 mia., Bestående af € 1.8 mia. I tilskud og € 705 mio. I lån, i løbet af planens levetid. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. EUR i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU.

RRF er kernen i NextGenerationEU, som vil yde 800 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne. Den slovenske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Cypern

NextGenerationEU: Europa-Kommissionen udbetaler 157 mio. EUR i forfinansiering til Cypern

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har udbetalt 157 mio. EUR til Cypern i forfinansiering, svarende til 13% af landets finansielle tildeling under Recovery and Resilience Facility (RRF). Forfinansieringsbetalingen vil hjælpe med at sætte gang i gennemførelsen af ​​de afgørende investerings- og reformforanstaltninger, der er skitseret i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed. Kommissionen vil godkende yderligere udbetalinger baseret på gennemførelsen af ​​de investeringer og reformer, der er beskrevet i Cyperns plan for genopretning og modstandsdygtighed.

Landet vil i alt modtage 1.2 milliarder euro i løbet af planens levetid, med 1 milliard euro i tilskud og 200 millioner euro i lån. Dagens udbetaling følger den seneste vellykkede gennemførelse af de første låneoperationer under NextGenerationEU. Ved årets udgang har Kommissionen til hensigt at rejse op til i alt 80 mia. Euro i langsigtet finansiering, der skal suppleres med kortsigtede EU-regninger, for at finansiere de første planlagte udbetalinger til medlemsstaterne under NextGenerationEU. En del af NextGenerationEU vil RRF yde 723.8 mia. Euro (i løbende priser) til støtte for investeringer og reformer på tværs af medlemsstaterne.

Den cypriotiske plan er en del af den hidtil usete EU-reaktion på at komme stærkere ud af COVID-19-krisen, fremme de grønne og digitale overgange og styrke modstandskraft og samhørighed i vores samfund. EN pressemeddelelse er tilgængelig online.

reklame

Læs

Belgien

EU's samhørighedspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien og Italien modtager 373 mio. EUR til støtte for sundheds- og socialtjenester, SMV'er og social inklusion

Udgivet

on

Kommissionen har bevilget 373 mio. EUR til fem Europæiske Socialfond (ESF) og Europæiske Fond for Regionaludvikling (EFRU) operationelle programmer (OP'er) i Belgien, Tyskland, Spanien og Italien for at hjælpe landene med beredskab og reparation af coronavirus inden for rammerne af REACT-EU. I Belgien vil ændringen af ​​Wallonia OP stille yderligere 64.8 mio. EUR til rådighed for anskaffelse af medicinsk udstyr til sundhedstjenester og innovation.

Midlerne vil støtte små og mellemstore virksomheder (SMV'er) i udviklingen af ​​e-handel, cybersikkerhed, websteder og onlinebutikker samt den regionale grønne økonomi gennem energieffektivitet, miljøbeskyttelse, udvikling af smarte byer og lavemission offentlige infrastrukturer. I Tyskland, i forbundsstaten Hessen, vil 55.4 mio. EUR støtte sundhedsrelateret forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet og innovation på universiteter og andre forskningsinstitutioner samt forskning, udvikling og innovationsinvesteringer inden for klima og bæredygtig udvikling. Dette ændringsforslag vil også yde støtte til SMV'er og midler til opstart via en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt vil 75.7 mio. EUR lette samarbejdet mellem SMV'er og institutioner inden for forskning, udvikling og innovation, og tilvejebringe investeringer og arbejdskapital til mikrovirksomheder, der er ramt af coronavirus-krisen. Desuden vil midlerne muliggøre investeringer i virksomheders energieffektivitet, støtte digital innovation i SMV'er og erhverve digitalt udstyr til skoler og kulturinstitutioner. I Italien modtager den nationale OP 'Social Inklusion' 90 mio. EUR til fremme af social integration af mennesker, der oplever alvorlig materiel afsavn, hjemløshed eller ekstrem marginalisering, gennem 'Housing First' -tjenester, der kombinerer levering af umiddelbare boliger med mulighed for social- og arbejdsformidling .

reklame

I Spanien tilføjes 87 mio. EUR til ESF OP for Castilla y León for at støtte selvstændige og arbejdstagere, der fik deres kontrakter suspenderet eller reduceret på grund af krisen. Pengene vil også hjælpe hårdt ramte virksomheder med at undgå fyringer, især i turistsektoren. Endelig er midlerne nødvendige for at give vigtige sociale tjenester mulighed for at fortsætte på en sikker måde og for at sikre uddannelseskontinuitet under hele pandemien ved at ansætte yderligere personale.

REACT-EU er en del af NæsteGenerationEU og yder 50.6 mia.EUR ekstra finansiering (i løbende priser) til samhørighedspolitiske programmer i løbet af 2021 og 2022. Tiltag fokuserer på at understøtte arbejdsmarkedets modstandsdygtighed, job, SMV'er og lavindkomstfamilier samt etablere fremtidssikret grundlag for de grønne og digitale overgange og et bæredygtigt socioøkonomisk opsving.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending