Slut med os

Hviderusland

Hvideruslands leder siger, at tilbageholdt journalist planlagde 'blodigt oprør'

DEL:

Udgivet

on

Hviderusslands præsident Alexander Lukashenko (billedet) sagde onsdag (26. maj), at en journalist trak et fly, der blev tvunget til at lande i Minsk, havde planlagt et oprør, og han beskyldte Vesten for at føre en hybrid krig mod ham, skriver Tom Balmforth og Maria Kiselyova.

I sine første offentlige bemærkninger, siden en hviderussisk krigsfly opfangede en Ryanair-flyvning søndag mellem EU-medlemmer Grækenland og Litauen, viste han intet antydning til at bakke op fra konfrontation med lande, der beskylder ham for luftpirateri.

”Som vi forudsagde, ændrede vores dårlige ønsker fra uden for landet og indefra deres metoder til angreb på staten,” sagde Lukashenko til parlamentet.

reklame

"De har krydset mange røde streger og har forladt sund fornuft og menneskelig moral," sagde han og henviste til en "hybrid krig" uden at give nogen detaljer.

Hviderusland har været udsat for EU og USA sanktioner, siden Lukashenko slog hårdt ned for protokratiske protester efter et omstridt valg sidste år. Men hans beslutning om at opfange en international passagerfly i hviderussisk luftrum og arrestere en 26-årig dissidentjournalist har aflagt løfter om meget mere seriøs handling.

I sin tale til parlamentet gav Lukashenko ingen detaljer om det "blodige oprør", han beskyldte journalisten Roman Protasevich for planlægning.

Protasevich, hvis feed på sociale medier fra eksil havde været en af ​​de sidste tilbageværende uafhængige kilder til nyheder om Hviderusland, blev vist på stats-tv mandag og indrømmede at organisere demonstrationer.

Men Hvideruslands oppositionsfigurer afviste tilståelsen og så videoen som bevis, at Protasevich var blevet tortureret, en påstand gentaget af hans mor, Natalia.

"Jeg beder simpelthen hele det internationale samfund ... vær venlig, verden, stå op og hjælp, jeg beder dig så meget, fordi de vil dræbe ham," sagde hun til den polske tv-station TVN.

Sent på tirsdag udsendte stats-tv en lignende tilståelsesvideo af Sophia Sapega, en 23-årig studerende arresteret med Protasevich. Læs mere

Tyskland førte fordømmelse af Hviderusland over videobåndene, som Lukashenkos modstandere sagde blev optaget under tvang.

"Vi fordømmer på det stærkest mulige udtryk de hviderussiske herskers praksis med at parade deres fanger offentligt med såkaldte 'tilståelser," sagde den tyske regerings talsmand Steffen Seibert.

Hviderusland benægter, at det mishandler fanger. Rettighedsgrupper har dokumenteret, hvad de siger, er hundreder af tilfælde af misbrug og tvungen tilståelse siden sidste år.

Europas luftfartsmyndighed udsendte en bulletin onsdag, hvor man opfordrede alle flyselskaber til at undgå Hvideruslands luftrum af sikkerhedsmæssige årsager og sagde, at den tvungne omdirigering af Ryanair-flyvningen havde sat spørgsmålstegn ved dets evne til at give en sikker himmel. Læs mere

Vestlige regeringer har bedt deres luftfartsselskaber om at omdirigere flyvninger for at undgå Hvideruslands luftrum og har annonceret planer om at forbyde hviderussiske fly. Den Europæiske Union siger, at der også er andre uspecificerede sanktioner.

Kreditvurderingsbureauet S&P Global signaliserede, at det kunne nedgradere Hvideruslands kreditvurdering, hvis vestlige regeringer indfører stærkere økonomiske sanktioner.

Lukashenko sagde, at han ville reagere hårdt på eventuelle sanktioner. Hans premierminister sagde, at landet kunne forbyde import og begrænse transit som reaktion uden at give detaljer.

Landlocked Belarus ligger mellem dets allierede Rusland og EU, og noget russisk olie og gas strømmer gennem det. Sidste år gengældte det sanktioner ved at begrænse noget olieeksporttrafik gennem en havn i Litauen.

I sine bemærkninger til parlamentet sagde Lukashenko (66), at gadeprotester ikke længere var mulige i Hviderusland. De fleste kendte oppositionspersoner er nu i fængsel eller eksil.

Ved magten siden 1994 stod Lukashenko over for uges masseprotester, efter at han blev erklæret vinderen af ​​et præsidentvalg, som hans modstandere sagde var rigget. Protesterne mistede fart efter tusinder af anholdelser i en politiets nedbrud.

Den eksilerede oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya sagde, at oppositionen nu forberedte en ny fase med aktive protester.

"Der er ikke mere at vente på - vi er nødt til at stoppe terroren en gang for alle," sagde hun.

Vestlige magter søger måder at øge isolationen af ​​Lukashenko, der tidligere har trukket vestlige sanktioner, som for det meste bestod i at placere embedsmænd på sorte lister. Vesten er forsigtig med at forstyrre Moskva, som betragter Hviderusland som en strategisk vigtig buffer.

Den amerikanske præsident Joe Biden vil diskutere hændelsen med den russiske præsident Vladimir Putin på et topmøde i næste måned, men Det Hvide Hus sagde, at det ikke mener, at Moskva spillede nogen rolle i hændelsen.

Hviderussiske myndigheder offentliggjorde tirsdag en udskrift af en samtale mellem Ryanair-flyet og en flyveleder. I det fortæller controlleren piloten om en bombetrussel og råder ham til at lande i Minsk. Piloten sætter flere gange spørgsmålstegn ved kilden til informationen, inden han accepterer at omdirigere flyet.

Udskriften, som Reuters ikke kunne uafhængigt bekræfte, adskilte sig fra uddrag frigivet af Hvideruslands stats-tv, der rapporterede, at piloten havde bedt om at lande i Minsk, snarere end at controlleren rådede ham til at gøre det.

Ryanair-flyet forbliver i den litauiske hovedstads lufthavn, hvor det fløj efter Minsk, mens data indsamles fra det, sagde det litauiske anklagemyndighed.

Hviderusland

Migration: Kommissær Johansson rejser til Litauen for at diskutere støtte til håndtering af situationen ved ydre grænse med Hviderusland

Udgivet

on

Søndag (1. august) kom kommissær for indenrigsanliggender Ylva Johansson (billedet), rejste til Litauen for at mødes med højtstående embedsmænd for at drøfte situationen ved den ydre grænse med Hviderusland og enhver yderligere europæisk støtte, der er nødvendig for grænse- og migrationsstyring eller diplomatisk opsøgende, i overensstemmelse med principperne i den nye pagt om migration og asyl.

Kommissæren mødtes med Gitanas Nausėda, Litauens præsident, Ingrida Šimonytė, Litauens premierminister, Agnė Bilotaitė, indenrigsminister og Mantas Adomėnas, udenrigsminister, ansvarlig for østligt partnerskab og forbindelser med asiatiske lande.

Den 2. august afholdt kommissæren og statsministeren et fælles pressepunkt, der var tilgængeligt den EbS. Derefter besøgte hun Padvarionys grænseovergangssted med indenrigsministeren og vil mødes med litauiske, Frontex og European Asylum Support Office -personale på uddannelsescentret Medininkai Border Guard Service. Endelig holdt kommissæren og minister Bilotaitė et pressemøde, der også var tilgængeligt den EbS.

reklame

Kommissærens besøg vil blive fulgt den 5.-6. August af et besøg af tjenestemænd i Kommissionen for at foretage en strategisk vurdering på stedet. I år er over 3,000 mennesker, heriblandt mange børn, krydset uregelmæssigt til Litauen fra Hviderusland. EU afviser på det kraftigste tredjelandes forsøg på at tilskynde til eller acceptere irregulær migration mod EU og støtter fuldt ud Litauen gennem operationel støtte fra europæiske agenturer, økonomisk støtte, støtte til styrkelse af grænseovervågningskapacitet og humanitær bistand gennem EU's civilbeskyttelse Mekanisme.

Høj repræsentant/vicepræsident Borrell og Kommissionen er også fuldt ud engageret i diplomatisk opsøgende til oprindelseslande. For flere detaljer henvises til et interview med kommissær Johansson her.

Læs

Hviderusland

Ukraine sigter mod at opbygge et oplagringsanlæg til nukleart brændstof, der udfordrer det globale miljø

Udgivet

on

Med store klima- og miljøudfordringer, verden står over for i dag, skal en lille risiko, der kan forårsage yderligere skade på naturen (for ikke at nævne en global trussel) beregnes med ekstra dedikation til detaljer. Og Ukraine er ikke en undtagelse, skriver Olga Malik.

Da landets nye midlertidige opbevaringsfacilitet i Tjernobyl (ISF-2) i Tjernobyl blev tildelt driftstilladelse tidligere i april, begyndte Ukraine lastningen af ​​brugt brændstof i de containertørrede lagringssystemer. Den 8. juli blev første del af det brugte atombrændstof lastet til ISF-2.

Alligevel stiller dette mange spørgsmål, selv blandt landets myndigheder, da eksperimentet måske ikke var så sikkert, som det oprindeligt syntes at være.

reklame

Ifølge Stanislav Mitrahovich, den førende ekspert i National Energy Security Fund, er den største driftsrisiko ved ISF-2, at den er jordbaseret, og transporten af ​​atomaffaldet vil også blive drevet gennem overfladetransit. Designet af Holtec International er prisen på $ 1,4 Storage-projekt ifølge Energoatom, hovedoperatøren og investoren i ISF-2, multipla højere end dens reelle omkostninger. På grund af det begrænsede antal nukleare opbevaringsplads i Ukraine vil det brugte brændstof til ISF-2 blive transporteret i hele landet, hvilket ikke kun udgør en stor økologisk trussel mod ukrainske byer, men for hele Europa.

Ironisk nok kan det se ud til, at det tidligere projekt med den nye Tjernobyl Nuclear Fuel Storage Facility designet af franskmændens Framatom var en stor fiasko, som Ukraines myndigheder indrømmer. For eksempel havde lagerets hoveddel brud på vandsystemet. For Holtec International, der redesignede og færdiggjorde konstruktionen, er ISF-2 et eksperiment, da virksomheden aldrig har implementeret lignende faciliteter før. Det er overflødigt at sige, at sikkerheden ved dette "eksperiment" må være en prioritet for det globale atomkraftsamfund, såsom International Atomic Energy Agency og WANO Biennial General Meeting, for verden vil ikke overleve en anden katastrofe i Tjernobyl.

Læs

Hviderusland

Hviderusland går videre med atomprojektet på trods af en vis modstand

Udgivet

on

På trods af modstand i nogle kvartaler er Hviderusland blevet det seneste i et voksende antal lande, der bruger atomkraft.

Hver insisterer nukleare producerer ren, pålidelig og omkostningseffektiv elektricitet.

EU støtter sikker nuklear produktion, og et af de nyeste anlæg er i Hviderusland, hvor den første reaktor i landets første atomkraftværk nogensinde blev tilsluttet det nationale net og tidligere i år startede fuldt ud kommerciel drift.

reklame

Det hviderussiske kernekraftværk, også kendt som Astravets-anlægget, vil have to driftsreaktorer med en samlet produktionskapacitet på ca. 2.4 GW, når de er færdige i 2022.

Når begge enheder har fuld effekt, vil 2382 MWe-anlægget undgå emission af mere end 14 millioner ton kuldioxid hvert år ved at erstatte kulstofintensiv produktion af fossile brændstoffer.

Hviderusland overvejer opførelse af et andet atomkraftværk, som yderligere vil reducere dets afhængighed af importerede fossile brændstoffer og flytte landet tættere på nul-nul.

I øjeblikket er der omkring 443 atomkraftreaktorer i 33 lande, der leverer ca. 10% af verdens elektricitet.

Cirka 50 kraftreaktorer er i øjeblikket under opførelse i 19 lande.

Sama Bilbao y León, generaldirektør for World Nuclear Association, den internationale organisation, der repræsenterer den globale nukleare industri, sagde: ”Beviset er ved at blive stigende, for at vi kan fortsætte med en bæredygtig energibane med lavt kulstofindhold, for at vi hurtigt kan accelerere mængden af ​​nye nuklear kapacitet bygget og forbundet til nettet globalt. 2.4 GW ny kernekapacitet i Hviderusland vil være et vigtigt bidrag til at nå dette mål. ”

Hviderusland-anlægget har haft fortsat modstand fra nabolandet Litauen, hvor embedsmænd har givet udtryk for bekymring over sikkerhed.

Det hviderussiske energiministerium har sagt, at anlægget, når det er fuldt operationelt, vil levere omkring en tredjedel af landets elektricitetsbehov.

Anlægget koster angiveligt omkring 7-10 milliarder dollars.

På trods af bekymring fra nogle MEP'er, der har startet en stærk lobbyvirksomhedskampagne mod det hviderussiske anlæg, har internationale vagthunde, såsom International Atomic Energy Agency (IAEA) hilst velkommen projektets afslutning.

IAEA-ekspertholdet har for nylig afsluttet en rådgivende mission om nuklear sikkerhed i Hviderusland, udført på anmodning af den hviderussiske regering. Målet var at gennemgå den nationale sikkerhedsordning for nukleart materiale og tilknyttede faciliteter og aktiviteter, og besøget omfattede en gennemgang af fysiske beskyttelsesforanstaltninger implementeret på stedet, sikkerhedsaspekter i forbindelse med transport af nukleart materiale og computersikkerhed.

Holdet, der omfattede eksperter fra Frankrig, Schweiz og Det Forenede Kongerige, konkluderede, at Hviderusland havde etableret en nuklear sikkerhedsregime i overensstemmelse med IAEAs vejledning om det grundlæggende i nuklear sikkerhed. Der blev identificeret god praksis, der kan tjene som eksempler for andre IAEA-medlemsstater for at styrke deres nukleare sikkerhedsaktiviteter.

IAEA's afdeling for nuklear sikkerhedsdirektør Elena Buglova sagde: ”Ved at være vært for en IPPAS-mission har Hviderusland demonstreret sit stærke engagement og fortsatte bestræbelser på at styrke sit nationale nukleare sikkerhedsregime. Hviderusland har også bidraget til at forfine IPPAS-metoder i de seneste måneder, især ved at foretage en pilot-selvvurdering af dets nukleare sikkerhedsregime som forberedelse til missionen. ”

Missionen var faktisk den tredje IPPAS-mission, der var vært for Hviderusland, efter to, der fandt sted i henholdsvis 2000 og 2009.

På trods af bestræbelserne på at give forsikringer er der stadig bekymringer over sikkerheden i den nukleare industri.

Den franske energiekspert Jean-Marie Berniolles indrømmer, at ulykker på atomkraftværker gennem årene har "dybt ændret" Europas opfattelse af atomkraftværker, "omdannet det, der skulle have været en af ​​de mest bæredygtige elproduktionskilder, til et lyn for kritik".

Han sagde: "Dette er bevis på et stadig mere ideologisk plettet synspunkt, der er helt skilt fra videnskabelige fakta."

Frankrig er et land, der er faldet ud af kærlighed til nuklear teknologi, der kulminerede i 2015-loven om energiomstillingen for grøn vækst, hvor det forventes, at andelen af ​​nukleart udstyr i Frankrigs energimix falder til 50% (ned fra ca. 75%) med 2025.

Der er mange, der hævder, at dette vil være umuligt at opnå. 

Berniolles siger, at Hviderusland-anlægget er "et andet eksempel på, hvordan nuklear sikkerhed udnyttes for at forhindre, at NPP'er opnår fuld og rettidig drift".

Han sagde: "Selvom det ikke er en EU-medlemsstat, krævede flere MEPS på opfordring fra Litauen i februar 2021, at Hviderusland suspenderede projektet på grund af formodede sikkerhedsproblemer."

Sådanne krav fremsættes fortsat inderligt, selv efter at Den Europæiske Nukleare Sikkerhedsreguleringsgruppe (ENSREG) sagde, at sikkerhedsforanstaltningerne ved Astravets er helt i tråd med europæiske standarder. Den peer-reviewed rapport - offentliggjort efter omfattende stedbesøg og sikkerhedsevalueringer - sagde, at reaktorerne såvel som NPP's placering er "ingen grund til bekymring".

Faktisk erklærede IAEAs generaldirektør Rafael Grossi i en nylig høring i Europa-Parlamentet, at: "Vi har haft kontakt med Hviderusland i lang tid," "vi er til stede i marken hele tiden", og IAEA har fundet "god praksis" og ting der kan forbedres, men vi har ikke fundet nogen grund til, at anlægget ikke fungerer ”.

Hvideruslands-fabriks modstandere fortsætter med at sammenligne Tjernobyl, men Berniolles siger, at "en af ​​de grundlæggende lektioner, der blev hentet fra Tjernobyl, var, at komplette kernesmeltninger skulle holdes grundigt inde".

”Dette udføres normalt med en enhed kaldet en core-catcher, og hver VVER-1200-reaktor - hvoraf to er i Astravets - er udstyret med den. Kernefangerens kølesystem skal være i stand til at afkøle kerneaffaldet, hvor der genereres en termisk effekt på ca. 50 MW i de første dage efter den nukleare ulykke. Ingen neutronisk udflugt forekommer under disse omstændigheder, i hvad der er en anden grundlæggende forskel for Tjernobyl. I betragtning af at europæiske sikkerhedseksperter ikke har rejst disse spørgsmål under deres analyser af Astravets, indikerer det, at der ikke er problemer med disse foranstaltninger, ”tilføjede han.

Han og andre bemærker, at mens Litauen og nogle MEP'er måske har brugt år på at kritisere anlæggets sikkerhedsforanstaltninger, "er det faktum, at de aldrig blev fundet manglende alvorligt".

Læs
reklame
reklame
reklame

trending