Slut med os

Corporate skatteregler

Huller i udvekslingen af ​​skatteoplysninger i EU kan tilskynde til skatteundgåelse og -unddragelse

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Der er stadig utilstrækkelig deling af skatteoplysninger mellem EU-medlemslandene for at sikre en fair og effektiv beskatning i hele det indre marked, ifølge en ny særlig rapport offentliggjort den 26. januar af Den Europæiske Revisionsret (ECA). Problemerne er ikke kun med EU's lovgivningsmæssige ramme, men også med dens gennemførelse og overvågning. Især fandt revisorerne, at den udvekslede information ofte er af begrænset kvalitet eller underudnyttet.

Det stadigt voksende antal grænseoverskridende transaktioner gør det vanskeligt for medlemslandene at vurdere skatter, der skal betales korrekt, og tilskynder til skatteunddragelse og unddragelse. Indtægter, der er gået tabt ved undgåelse af selskabsskat, anslås til mellem 50 og 70 mia. EUR årligt i EU og når op på omkring 190 mia. EUR, hvis særlige skatteordninger og ineffektivitet i skatteopkrævningen er inkluderet.

Samarbejde mellem medlemslande er derfor vigtigt for at sikre, at skatter opkræves fuldt ud, og hvor de skal betales. ”Skattelighed er afgørende for EU's økonomi: det øger sikkerheden for skatteydere, øger investeringerne og stimulerer konkurrence og innovation,” sagde Ildikó Gáll-Pelcz, medlem af Den Europæiske Revisionsret, der er ansvarlig for rapporten. ”Initiativer i de senere år har givet administrationer uovertruffen adgang til skattedata. Alligevel skal den udvekslede information stadig bruges meget mere for at systemet kan nå sit fulde potentiale. ”

De lovgivningsmæssige rammer, som Europa-Kommissionen har oprettet for udveksling af skatteoplysninger, er gennemsigtige og logiske. Men det lider under flere huller, advarer revisorerne. For det første forbliver den ufuldstændig med hensyn til skatteundgåelse og skatteunddragelse. Kryptovalutaer, men også andre former for indkomst, er for eksempel ikke underlagt obligatorisk rapportering og forbliver således stort set ubeskattet. For det andet går støtten til medlemsstaterne ikke langt nok.

Navnlig behandler Kommissionen næppe spørgsmålet om dårlig datakvalitet og vurderer ikke, hvor effektive og afskrækkende sanktionerne for manglende overholdelse er. Endelig bør Kommissionen give mere vejledning til at hjælpe medlemsstaterne, især inden for dataanalyse og anvendelse.

Corporate skatteregler

Europa-Kommissionen appellerer den europæiske domstols dom til fordel for #Apple

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Europa-Kommissionen appellerer Domstolens dom, der annullerede deres beslutning i august 2016 om Apples modtagelse af, hvad de anser for at være ulovlig statsstøtte ydet af Irland i form af selektive skattelettelser. 

Sagen drejer sig om det kritiske spørgsmål om EU's kompetence i skattesager, der normalt nidkært bevogtes af medlemslandene. Europa-Kommissionen finder, at Retten i sin dom har begået en række retlige fejl.

Kommissionen gentager, at dette ikke er et spørgsmål om at fastlægge en EU-landes skattepolitik, det er hovedsageligt et spørgsmål om selektiv fordel: ”Hvis medlemslande giver visse multinationale selskaber skattefordele, der ikke er tilgængelige for deres rivaler, skader dette retfærdig konkurrence i EU i strid med reglerne om statsstøtte. ”

Kommissionen siger, at de er nødt til at bruge alle de værktøjer, de har til rådighed, for at sikre, at virksomheder betaler deres rimelige andel af skat. I sin erklæring har kommissær og nu administrerende vicepræsident Margrethe Vestager (afbilledet) gør en klar sammenhæng mellem Apple-sagen og en rimelig beskatning generelt og siger, at det uretfærdige system fratager de nationale statskasser indtægter: ”Den offentlige pung og borgerne fratages midler til meget nødvendige investeringer - behovet for det er endnu mere akut nu for at støtte Europas økonomiske opsving. ”

Fair skat

Vestager siger også, at EU er nødt til at fortsætte sine bestræbelser på at få den rigtige lovgivning til at løse smuthuller og sikre gennemsigtighed og berører det bredere spørgsmål om lige vilkår for virksomheder: ”Der er mere arbejde fremad - herunder for at sikre at alle virksomheder, herunder digitale, betaler deres rimelige andel af skat, hvor det med rette skyldes. ”

Irland hævder, at der ikke blev ydet statsstøtte til Apple

Irlands finansminister og formand for Eurogruppen, Paschal Donohoe, bemærkede Kommissionens erklæring og sagde: ”Irland har altid hævdet, at der ikke blev givet statsstøtte, og at de irske filialer fra de relevante Apple-virksomheder betalte det fulde skyldige skat i henhold til med loven. En appel til EU-Domstolen skal ske på et eller flere punkter i loven. ”

”Irland har altid været klar over, at det korrekte beløb af irsk skat blev betalt, og at Irland ikke leverede nogen statsstøtte til Apple. Irland appellerede Kommissionens beslutning på dette grundlag, og dommen fra Den Europæiske Unions Domstol bekræfter denne holdning. ”

Donohoe vurderer, at klageprocessen kan tage op til to år at gennemføre. I mellemtiden frigøres midler i Escrow kun, når der i EU-domstolene har været en endelig afgørelse om gyldigheden af ​​Kommissionens beslutning.

Continue Reading

Corporate skatteregler

#TaxJustice - Paul Tang valgt som formand for det nye underudvalg om skattesager

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Paul Tang blev valgt ved akklamation onsdag den 23. september til at være formand for parlamentets nyoprettede underudvalg om skattesager (FISC).

Tang (S&D, NL) blev valgt ved åbningen af ​​underudvalgets konstituerende møde onsdag formiddag.

Efter sit valg sagde Tang: '' Europa-Parlamentets bestræbelser på at kæmpe for skatteretfærdighed har i dag nået det næste niveau med lanceringen af ​​det nye underudvalg om skattesager. Jeg er stolt over at være valgt som dets første formand og vil gøre mit yderste for at sætte skatteretfærdighed øverst på Parlamentets dagsorden.

”Hvert år en anslået EUR 1 billion i skatteindtægter går tabt ved skatteunddragelse. Denne uforståelige sum penge er uretfærdigt afledt fra væsentlige investeringer i uddannelse, sundhedspleje, kritisk infrastruktur, lov og orden og så mange andre områder, der er afgørende for et samfund til at trives. Især i sammenhæng med covid19-krisen er disse forudgående indtægter ikke længere acceptable. Desuden har skattekonkurrence og skatteunddragelse ført til et voksende kløft mellem verdens rigeste og resten. Og historien viser os, at når uligheder går ud af kontrol, følger vrede og social ustabilitet.

”Vi er nødt til at afslutte de nuværende niveauer af skatteundgåelse for at forme samfundet efter vores borgeres ønsker og genvinde offentlig tillid til vores demokratier. Dette inkluderer aktivt at modsætte sig skatteparadiser inden for Den Europæiske Union. Vi er også nødt til at gøre beskatning til en kraft for overgangen til en bæredygtig europæisk økonomi. Ved at lade forurenere betale for den skade, de påfører vores samfund, kan vi bane vejen for, at den europæiske grønne aftale bliver en realitet.

”Underudvalget vil skabe et permanent forum, inden for hvilket det komplekse beskatningsemne kan behandles. Vi vil kaste lys over den praksis, der ikke kan bære dagens lys, lægge pres på dem, der ikke implementerer aftalt lovgivning, og presse på for et retfærdigt og bæredygtigt europæisk skattesystem.

”Vi kan ændre status quo. Det vil være en hård kamp for at sikre, at enorme virksomheder og velstående individer bidrager mere retfærdigt til det samfund og de systemer, de i sidste ende er afhængige af. Men det er en kamp, ​​som underudvalget er klar til at tage på. ''

Underudvalgets MEP'er valgte også de fire næstformænd, der sammen med Paul Tang vil danne underudvalgets præsidium. Disse er:

- Første næstformand: Markus Ferber (EPP, DE)

Anden næstformand: Martin Hlavacek (Forny, CZ)

- Tredje næstformand: Kira Marie Peter-Hansen(Grønne, DK)

- Fjerde næstformand: Othmar Karas(EPP, AT)

Det første regelmæssige møde i underudvalget vil være i dag (24. september) (fra kl. 10-15 til kl. 11), hvor MEP'erne vil udspørge kommissær Paolo Gentiloni, der er ansvarlig for beskatning.

Du kan følge alle nyheder relateret til underudvalget ved at tilmelde dig dens Twitter-konto, @EP_Taxation.

Baggrund

Paul Tang begyndte at tale for skattereformer som medlem af det hollandske parlament, der startede i 2007 og gennem finanskrisen.

Efter valget til Europa-Parlamentet i 2014 fortsatte han sit fokus på skatteretfærdighed. Han var ordfører for skatten på digitale tjenester og det fælles selskabsskattegrundlag, som han turnerede i medlemsstaternes hovedstæder for at drøfte nødvendige skattereformer. I 2019 var Paul Tang drivkraften bag Europa-Parlamentets udpegelse af Cypern, Irland, Luxembourg, Malta og Holland som selskabsskatteparadis som en del af EP's særlige udvalgs (TAX3) rapport.

Underudvalget om skattesager fik grønt lys af plenarforsamlingen i juni. Den består af 30 medlemmer og Mandat pålægger den at beskæftige sig primært med bekæmpelse af skattesvindel, skatteunddragelse og skatteunddragelse samt finansiel gennemsigtighed med henblik på beskatning. Før nedsættelsen af ​​underudvalget havde EP en række særlige udvalg, der undersøgte specifikke aspekter af skatteunddragelse og -undgåelse, hvidvaskning af penge og andre økonomiske forbrydelser.

Der er i øjeblikket to andre underudvalg, den Menneskerettigheder og det af Sikkerhed og forsvar, begge under EP'erne Udenrigsudvalget.

Mere information

Continue Reading

Corporate skatteregler

Kommissionen anbefaler at begrænse støtten til virksomheder med links til #TaxHavens

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har anbefalet, at medlemslandene ikke yder økonomisk støtte til virksomheder med tilknytning til lande, der er i EU liste over skattemyndigheder, der ikke er samarbejdsvillige. Listen inkluderer ikke EU's egne skatteparadiser.

Restriktioner kan også gælde for virksomheder, der er blevet dømt for alvorlige økonomiske forbrydelser, herunder blandt andet økonomisk svig, korruption, manglende betaling af skatter og sociale sikringsforpligtelser.

Målet med Kommissionens henstilling er at vejlede medlemslandene om, hvordan de kan stille betingelser for økonomisk støtte, der forhindrer misbrug af offentlige midler, og styrke sikkerhedsforanstaltningerne mod skattemisbrug i hele EU i tråd med EU-lovgivningen.

Koncerndirektør Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: "Vi befinder os i en hidtil uset situation, hvor der ydes ekstraordinære mængder statsstøtte til virksomheder i forbindelse med koronavirusudbruddet. Især i denne sammenhæng er det ikke acceptabelt, at virksomheder nyder godt af offentlig støtte, deltager i skatteundgåelsespraksis, der involverer skatteparadiser. Dette ville være et misbrug af nationale og EU-budgetter på bekostning af skatteydere og sociale sikringssystemer. Sammen med medlemslandene ønsker vi at sikre, at dette ikke sker. ”

Økonomikommissær Paolo Gentiloni sagde: ”Retfærdighed og solidaritet er kernen i EU's genopretningsindsats. Vi er alle sammen i denne krise, og alle skal betale deres rimelige andel af skat, så vi kan støtte og ikke underminere vores kollektive indsats for at komme sig. Dem, der bevidst omgår skatteregler eller udøver kriminel aktivitet, bør ikke drage fordel af de systemer, de forsøger at omgå. Vi skal beskytte vores offentlige midler, så de virkelig kan støtte ærlige skatteydere i hele EU. ”

I tværgående partihavn på økonomiske forbrydelser, skatteunddragelse og skatteplanlægning der modtog overvældende støtte i Europa-Parlamentet (505 stemmer for) MEP'erne argumenterede for Cypern, Irland, Luxembourg, Malta og Holland bør betragtes som selskabsskatteparadiser.

En fuld pressemeddelelse er tilgængelig online.

Continue Reading

Twitter

Facebook

trending