Følg os

Forurening

Støv fra Sahara, vulkanudbrud og skovbrande påvirker alle den luft, vi indånder

DEL:

Udgivet

on

Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) sporer rutinemæssigt nøgleindikatorer for atmosfærens sammensætning over hele kloden, inklusive overfladeluftkvalitet i Europa, røgemissioner fra naturbrande og globale koncentrationer af atmosfæriske forurenende stoffer og drivhusgasser, blandt andre. I løbet af det boreale forår (marts-april-maj) 2024 var der adskillige relevante atmosfæriske sammensætningsrelaterede begivenheder, som præsenteres i dette sæsonresumé.

CAMS Data in Action – CAMS og det nye europæiske direktiv om luftkvalitet

Med det mål yderligere at tackle de negative virkninger, som luftforurening har på europæernes sundhed, har Europa-Kommissionen har opdateret European Ambient Air Quaity Direktiver (AAQD) med henblik på at opnå en sundere og mere bæredygtig fremtid. De nye direktiver sætter mere ambitiøse mål for 2030 og strengere grænser for flere luftforurenende stoffer. For at opnå dette giver direktiverne videnskaben en særlig rolle i overvågningen af ​​luftkvaliteten for at give nøjagtige, pålidelige og sammenlignelige oplysninger til medlemsstaterne.

CAMS nævnes eksplicit i denne revision af AAQD, da de data, CAMS producerer, er et særligt nyttigt værktøj, der gør det muligt for medlemsstaterne at udarbejde nye strategier for effektivt at reducere luftforureningen, samt at evaluere de fremskridt, der er gjort med at nå deres miljømål.

Laurence Rouil, CAMS-direktør, siger: "Dette er en vigtig forpligtelse fra EU til at sikre god luftkvalitet for vores samfund. Og dette er også et vigtigt øjeblik for Copernicus Atmosphere Monitoring Service, der viser, at vi har nået modenhed som en operationel tjeneste. CAMS er fuldt ud klar til at støtte EU-medlemsstater, der anmoder om vores tjenester i deres evaluerings- og kvalitetsvurderingsaktiviteter efter anvendelsen af ​​AAQD.

Derudover har CAMS udviklet nye aktiviteter for at lette optagelsen af ​​CAMS-produkter i medlemsstaterne: Nationale samarbejdsprogrammer støtter nationale eksperter i at bruge og tilpasse CAMS-produkter og -værktøjer, så de passer bedre til deres egne behov og til at videreudvikle deres ejerskab i anvendelse af direktiverne."

reklame

Brandemissionsovervågning – skovbrandsæson i troperne

Emissionerne fra naturbrande og åben afbrænding i Sydøstasien, mellem januar og maj, var mindre intense i 2024 end i de foregående år, hvad angår deres emissioner (inklusive kulstof, aerosoler og luftforurenende stoffer) og Fire Radiative Power (FRP). CAMS overvågede udviklingen af ​​brande i denne region i hele foråret og observerede emissioner under gennemsnittet for 2024-sæsonen på trods af en stigning i slutningen af ​​april og begyndelsen af ​​maj. På trods af emissionerne under gennemsnittet bidrog brandene i sæsonen til forringet luftkvalitet ud over andre emissionskilder.

Adskillige regioner i det tropiske Sydamerika, især Venezuela og nabolande, oplevede øget brandaktivitet på grund af de tørrere forhold i slutningen af ​​2023. Venezuela, Guyana, Surinam, Bolivia og den brasilianske stat Roraima oplevede rekordhøje FRP-værdier og høje kulstofemissioner mellem 1. januar og 15. maj. Derudover har Mexico og Mellemamerika siden slutningen af ​​marts stået over for betydelig naturbrandaktivitet, hvilket har ført til kulstofemissioner over gennemsnittet for denne tid af året.

En anden relevant episode overvåget af CAMS i de seneste måneder var den tidlige start på naturbrandsæsonen i Canada. Ifølge data fra CAMS Global Fire Assimilation System (GFAS) var naturbrandemissionerne i maj 2024 i British Columbia mere end det dobbelte af det tidligere højeste niveau registreret i maj 2023, hvor Canadas samlede emissioner i maj også var en af ​​de højeste i de seneste 22 år . CAMS fortsætter med at overvåge naturbrandsituationen i Nordamerika, Europa og Sibirien, efterhånden som sommeren skrider frem.

Vulkanisk SO2 overvågning – Reykjanes og Ruang vulkanudbrud

Mount Ruang-vulkanen, der ligger i Sulawesi, Indonesien, brød ud den 16. april for første gang siden 2002. CAMS overvågede nøje svovldioxid (SO2) og sulfataerosoler, der blev udledt af udbruddene, for at vurdere langtransporten af ​​fanerne og påvirkningerne på atmosfæren og den lokale luftkvalitet.

Askefanen, der blev genereret af det indledende udbrud, anslås at have nået over 15 km. Derudover blev SO2-fanerne observeret som et resultat af udbruddet transporteret over store afstande og nåede Indien og endda Afrikas Horn. Vulkanudbruddet påvirkede dog kun luftkvaliteten lokalt, da denne transport er sket i store højder.

CAMS har også fulgt nøje den vulkanske aktivitet på Islands Reykjanes-halvø. Den 16. marts brød vulkanen ud, i en episode, der varede indtil den 9. maj. Et par uger senere, den 29. maj, begyndte en ny episode, der resulterede i yderligere udledning af SO2.

Hvis du er interesseret i CAMS-overvågning af vulkansk SO2, kan du læse vores Spørgsmål og svar på vulkanen.

Tilbagevendende støvepisoder fra Sahara påvirker Europa

Foråret i Sydeuropa var domineret af tilbagevendende indtrængen af ​​Saharas støv. Mellem 1. marts og 31. maj observerede CAMS adskillige episoder, hvor høje koncentrationer af partikler krydsede Middelhavet. En af de mest betydningsfulde af disse episoder fandt sted mellem 22. april og 24. april og ramte især Grækenland. Som et resultat af denne episode oplevede man rød- og orangefarvet himmel i mange dele af Grækenland, inklusive Athen.

Observationer viser en stigning i intensiteten og hyppigheden af ​​disse begivenheder for nogle dele af Europa i de seneste år.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending