Slut med os

Bosnien-Hercegovina

Efter ti års løfter fortæller myndighederne i Bosnien-Hercegovina stadig ikke de mennesker, der forurener luft i deres byer

Udgivet

on

Luft i Bosnien-Hercegovina er blandt de mest beskidte i Europa (1), og i 2020 blev den rangeret 10. i PM2.5-forurening på verdensplan (2). På trods af det har borgerne stadig svært ved at prøve at forstå: Hvem er ansvarlig? Selvom de statslige myndigheder har været forpligtet til at indsamle og offentliggøre dataene om forurening siden 2003, er de ikke i stand til at lancere et passende system hidtil. Ikke-statslige organisationer Arnika (Tjekkiet) og Eko forum Zenica (Bosnien-Hercegovina) offentliggjort top tiere af de største forurenere i 2018 (3) baseret på de tilgængelige data. De opfordrer regeringerne til at sikre adgang til information fra alle store industrier. Top ti af de største forurenere i Bosnien-Hercegovina kan være findes her.

Ikke overraskende fører store fabrikker, der normalt betragtes som synderne af forurening, top tierne for 2018: ArcelorMittal Zenica, termiske kraftværker Tuzla, Ugljevik, Gacko, cementovne Lukavac og Kakanj, GIKIL koksværk og raffinaderi i Slavonski Brod. Arnika og Eko forum Zenica offentliggør de data, der er indsamlet fra de statslige myndigheder siden 2011. For første gang viser den alternative database brancher fra begge enheder i landet.

”Der var en lille forbedring af datatransparensen i 2019, da de årlige emissionsrapporter endelig er offentligt tilgængelige online (4). De officielle websteder er dog ikke brugervenlige, og kun eksperter kan forstå, hvad tallene repræsenterer. Derfor fortolker vi dataene og mener, at offentligheden vil bruge dem til at handle over for forurenerne og myndighederne. Uden offentlig efterspørgsel vil miljøforholdene aldrig blive bedre, ”sagde Samir Lemeš fra Eko forum Zenica.

Sammenligning af data fra det sidste årti gør det muligt for os at genkende, hvilke virksomheder der investerer i modernisering og teknologier for at beskytte miljøet og menneskers sundhed. Fald i forurening fra kulkraftværket Ugljevik skyldtes investering i afsvovling i 2019. Emissioner fra ArcelorMittal Zenica faldt også, men det skyldtes produktionsfaldet i forbindelse med den globale økonomiske krise; borgere i Zenica venter stadig på modernisering. 

Nogle af de største forurenere skjuler stadig deres miljømæssige fodaftryk - såsom kulkraftværket i Kakanj. Mens i EU rapporterer kulkraftværker emissioner af ca. 15 forurenende stoffer, offentliggør bosniske anlæg - såsom kulkraftværk Gacko - kun data om 3-5 basiske kemikalier. F.eks. Mangler oplysninger om udslip af tungmetaller, der udgør alvorlige trusler mod menneskers sundhed.

Analyse af Arnika og Eko forum Zenica viser, at de data, der er indsendt af de industrielle virksomheder, ikke er pålidelige og indeholder en enorm mængde fejl - næsten 90% af dataene er irrelevante. Desuden driver enheder i Bosnien-Hercegovina forskellige systemer ved hjælp af forskellige metoder. 

”Selvom Bosnien-Hercegovina underskrev PRTR-protokollen (5) i 2003, ratificerede parlamenterne den først i dag. Systemet er således ikke obligatorisk for industrier. Gennemsigtighed i data om forurening er et vigtigt skridt på vejen til renere luft. Uden adgang til information kan de statslige myndigheder ikke handle. Offentligheden og medierne er ikke i stand til at kontrollere situationen, og forurenerne kan fortsætte med at drive deres forretning som sædvanlig på bekostning af miljøet og folkesundheden, "siger Martin Skalsky, en ekspert på offentlig deltagelse fra Arnika.

Til sammenligning rapporterede 1,334 anlæg i Tjekkiet emissioner i 2018, og rapporterne omfattede 35 forurenende stoffer i luften og andre i jord, spildevand og affald, mens det i Føderationen Bosnien-Hercegovina kun var 19 luftforurenende stoffer (6) og i Republikken Srpska kun 6 kemikalier. Situationen forbedres ikke, og antallet af rapporterede stoffer er stort set det samme i dag, som det var tilbage i 2011.

(1) Om forurening af Bosnien-Hercegovinas byer som de mest forurenede i Europa.     

(2) IQ Air - Verdens mest forurenede lande 2020 (PM2.5).

(3) 2018 er året, for hvilket de nyeste data er tilgængelige i ansvarlige ministerier for FBiH og RS. 

(4) To myndigheder er ansvarlige for dataindsamlingen, da landet Bosnien-Hercegovina blev opdelt af Dayton-fredsaftalen i 1995 i to enheder: Republika Srpska og en føderation for Bosnien-Hercegovina og i 1999 en selvstyrende administrativ enhed. Brčko District blev dannet.
Tilmeld dig Federation of Bosnia and Herzegovina (Forbundsministeriet for miljø og turisme).
Tilmeld dig Republikken Srpska (Hydrometeorological Institute of Republika Srpska).

(5) Et obligatorisk informationsværktøj for underskriverne af protokollen om forurenings- og overførselsregistre til UNECE Aarhus-konventionen om miljødemokrati, underskrevet af Bosnien-Hercegovina tilbage i 2003. Landet ratificerede imidlertid ikke PRTR-protokollen indtil i dag.

(6) Arsen, cadmium, kobber, kviksølv, nikkel, bly, zink, ammonium, methan, HCL, HF, PAH, PCDD / F, NMVOC, CO, CO2, SO2 / SOx, NO2 / NOx, PM10. Mere om kemiske stoffer og deres indvirkning på menneskers sundhed.

Bosnien-Hercegovina

Bosniens efterretningschef arresteret over forfalskede eksamensbevis

Udgivet

on

By

Bosnisk politi arresterede onsdag den 14. juli landets efterretningschef på anklager om hvidvaskning af penge og misbrug af hans kontor til at smede universitetseksaminer, sagde politi og anklagere, skriver Daria Sito-Sucic, Reuters.

Osman Mehmedagic (afbilledet), lederen af ​​Intelligence-Security Agency (OSA), blev arresteret på anmodning af statsanklagere, og politiet udførte aktiviteter i overensstemmelse hermed, sagde Mirza Hadziabdic, talsmand for Sarajevo-politiet, til Reuters.

Anklagemyndigheden sagde i en erklæring, at de efterforskede Mehmedagic for de kriminelle handlinger, der misbrugte embedsmagt eller myndighed, for forfalskning af dokumenter og hvidvaskning af penge.

Det sagde, at flere oplysninger ville være tilgængelige senere på onsdag.

Korruption er udbredt i Bosnien, etnisk opdelt efter den blodige sammenbrud af Jugoslavien i Balkan-krigen i 1990'erne og infiltrerer alle livssfærer, herunder domstol, uddannelse og sundhed.

Sidste måned arresterede politiet direktøren for det amerikanske universitet i Sarajevo og Tuzla og to medarbejdere for angiveligt ulovligt udstedelse af et eksamensbevis til Mehmedagic.

I oktober blev Mehmedagic og en medarbejder anklaget for misbrug af embedet for angiveligt at have brugt agenturets ressourcer til at udspionere en mand, der indgav en strafferetlig klage mod ham, men retten frikendte dem for anklagerne. Anklagere appellerede.

Continue Reading

Bosnien-Hercegovina

Stærk støtte til Bosnien-Hercegovinas integration i Den Europæiske Union

Udgivet

on

I en rapport, der blev vedtaget torsdag (24. juni), glæder Parlamentet sig over Bosnien-Hercegovinas tilsagn om at komme videre på sin EU-vej, men kræver yderligere omfattende reformer, plenum  KATASTROFE.

Reagerer på 2019-2020 Kommissionens rapporter om Bosnien-Hercegovina, Opfordrer MEP'er Det Europæiske Råd til fortsat at støtte Bosnien-Hercegovinas europæiske perspektiv, "herunder at sende et positivt politisk budskab om tildeling af kandidatstatus".

De anerkender de skridt, der er taget af Bosnien-Hercegovina for at tage fat på centrale aspekter af EU Kommissionens udtalelse om landets ansøgning om EU-medlemskab, men husk, at effektiv funktion af uafhængige og ansvarlige demokratiske institutioner er en forudsætning for at komme videre i EU-integrationsprocessen, herunder opnåelse af kandidatstatus. Reformer inden for områderne demokratisk funktionalitet, retsstatsprincippet, grundlæggende rettigheder og offentlig administration er afgørende, tilføjer de.

I lyset af forsøg på at underminere landets statsforhold og forfatningsmæssige værdier udtrykker Parlamentet sin stærke støtte til Bosnien-Hercegovinas suverænitet, territoriale integritet og uafhængighed og minder om, at vejen mod EU-medlemskab afhænger af bæredygtig fred, stabilitet og meningsfuld forsoning, der understøtter demokratiet og multikulturel karakter af Bosnien-Hercegovina.

Forfatnings- og valgreformer

MEP'er understreger, at Bosnien-Hercegovina er nødt til at afhjælpe mangler i sin forfatningsmæssige ramme og gå videre med reformer for at omdanne landet til en fuldt funktionel og inkluderende stat.

Rapporten opfordrer også myndighederne til at genoptage inkluderende forhandlinger om valgreform og eliminere alle former for ulighed og diskrimination i valgprocessen. Det understreger, at aftalen om valg i Mostar gjorde det muligt for byens borgere at stemme ved lokalvalget i 2020 for første gang siden 2008.

Vandrende pres

Bekymret over det øgede migrationspres, der har ført til en alvorlig humanitær situation, opfordrer MEP'er til en koordineret, strategisk, landsdækkende indsats for at forbedre grænseforvaltningen og opbygge passende modtagekapacitet over hele landet. For at bekæmpe grænseoverskridende kriminalitet mere effektivt er tættere samarbejde med nabolande og relevante EU-agenturer afgørende, understreger MEP'erne.

Gevinst

Ordfører Paulo Rangel (EPP, Portugal) sagde: ”Bosnien-Hercegovina er kernen i Europa, og dets mangfoldighed er kernen i europæisk DNA. Der er behov for yderligere reformer, der bygger på beskedne fremskridt hidtil. Vi støtter en inklusiv dialog med reformer, der gør det muligt for BiH at komme videre på sin europæiske vej og opnå kandidatstatus. Dette er kun muligt ved at bekræfte Bosnien-Hercegovinas pluralistiske natur og samtidig sikre et funktionelt demokrati, hvor alle folk og borgere er lige! ”

Betænkningen blev vedtaget med 483 stemmer for, 73 imod og 133 hverken for eller imod.

Mere information 

Continue Reading

Bosnien-Hercegovina

Overbevisning om folkedrab opretholdt mod den tidligere bosniske serbiske militærchef Mladic

Udgivet

on

By

FN's dommere om krigsforbrydelser bekræftede tirsdag (8. juni) en domfældelse af folkedrab og livstidsdom mod den tidligere bosnisk-serbiske militærkommandør Ratko Mladic, hvilket bekræftede hans centrale rolle i Europas værste grusomheder siden XNUMX. verdenskrig, skriver Anthony Deutsch og Stephanie Van Den Berg.

Mladic, 78, ledede bosniske serbiske styrker under Bosniens krig 1992-95. Han blev dømt i 2017 for anklager om folkedrab, forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, herunder terrorisering af civilbefolkningen i den bosniske hovedstad Sarajevo under en 43-måneders belejring og drab på mere end 8,000 muslimske mænd og drenge taget til fange i den østlige by af Srebrenica i 1995.

"Hans navn skal tildeles listen over historiens mest fordærvede og barbariske figurer," sagde chefdomstol anklager Serge Brammertz efter dommen. Han opfordrede alle embedsmænd i den etnisk splittede region i det tidligere Jugoslavien til at fordømme ex-general.

Mladic, der havde anfægtet både den skyldige dom og livstidsdom under sin retssag, havde en kjole på og en sort dragt og stod og så på gulvet, da appeldommen blev læst op i retten i Haag.

Appelkammeret "afviser Mladic-appellen i sin helhed ..., afviser anklagemyndighedens appel i sin helhed ..., bekræfter dommen over livstidsfængsel, som retssalen er idømt Mladic," sagde præsiderende dommer Prisca Nyambe.

Resultatet dækker 25 års retssager ved ad hoc International Criminal Tribunal for the Former of Jugoslavia, der dømte 90 mennesker. ICTY er en af ​​forgængerne for Den Internationale Straffedomstol, verdens første permanente krigsforbryderdomstol, også med hjemsted i Haag.

"Jeg håber, at børn i (Bosniens serbisk-styrede enhed) Republika Srpska og børn i Serbien, der lever i løgne, med denne Mladic-dom vil læse dette," sagde Munira Subasic, hvis søn og mand blev dræbt af serbiske styrker, der overstyrede Srebrenica, sagde efter kendelsen og fremhæver serbisk folkemordstægt.

Mange serbere betragter stadig Mladic som en helt, ikke en kriminel.

Efterkrigstidens bosnisk-serbiske leder Milorad Dodik, der nu er formand for Bosniens tredobbelt interetniske formandskab, fordømte dommen. "Det er klart for os, at der er et forsøg her på at skabe en myte om folkedrab, der aldrig fandt sted," sagde Dodik.

'HISTORISK DOM'

Bosnisk-serbisk general Ratko Mladic ledes af en fransk udenrigslegion-officer, da han ankommer til et møde, der er vært for den franske FN-kommandør general Philippe Morillon i lufthavnen i Sarajevo, Bosnien-Hercegovina i marts 1993. Billedet taget i marts 1993. REUTERS / Chris Helgren
Tidligere bosnisk-serbisk militærleder Ratko Mladic gestikulerer forud for afsigelsen af ​​hans appeldomstol ved FN's internationale restmekanisme for strafferetlige domstole (IRMCT) i Haag, Holland 8. juni 2021. Peter Dejong / Pool via REUTERS
En bosnisk muslimsk kvinde reagerer, mens hun afventer den endelige dom fra den tidligere bosnisk-serbiske militærleder Ratko Mladic i Srebrenica-Potocari-mindedrætscentret, Bosnien-Hercegovina, 8. juni 2021. REUTERS / Dado Ruvic

I Washington roste Det Hvide Hus FN's domstoles arbejde med at bringe gerningsmænd til krigsforbrydelser for retten.

"Denne historiske dom viser, at de, der begår forfærdelige forbrydelser, vil blive holdt ansvarlige. Det styrker også vores fælles beslutning om at forhindre fremtidige grusomheder i at forekomme overalt i verden," sagde det i en erklæring.

Appeldommerne sagde, at Mladic, der efter hans ICTY-anklage var en flygtning i 16 år, indtil han blev taget til fange i 2011, ville forblive i varetægtsfængsling i Haag, mens der blev truffet foranstaltninger til overførsel til en stat, hvor han vil afsone sin dom. Det vides endnu ikke, hvilket land der tager ham.

Advokater for Mladic havde argumenteret for, at den tidligere general ikke kunne holdes ansvarlig for mulige forbrydelser begået af hans underordnede. De søgte en frifindelse eller en ny retssag.

Anklagere havde bedt appelpanelet om at opretholde Mladics overbevisning og livstidsdom fuldt ud.

De ønskede også, at han blev fundet skyldig i en yderligere afgift for folkedrab over en kampagne med etnisk udrensning - et forsøg på at udvise bosniske muslimer, kroater og andre ikke-serbere for at udskære et større Serbien - i krigens tidlige år. der omfattede brutale tilbageholdelseslejre, der chokerede verden.

Denne anklagemyndighed blev også afvist. Dommen fra 2017 viste, at den etniske udrensningskampagne udgjorde forfølgelse - en forbrydelse mod menneskeheden - men ikke folkedrab.

FN's menneskerettighedschef Michelle Bachelet sagde tirsdag, at den endelige Mladic-afgørelse betød, at det internationale retssystem havde holdt ham til ansvar.

"Mladics forbrydelser var den afskyelige kulmination af had, der var anlagt til politisk vinding," sagde Bachelet i en erklæring.

Den lavere ICTY-domstol besluttede, at Mladic var en del af "en kriminel sammensværgelse" med bosnisk-serbiske politiske ledere. Den fandt også, at han var i "direkte kontakt" med den daværende serbiske præsident Slobodan Milosevic, der døde i 2006 kort før dommen i sin egen ICTY-retssag for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Mladic blev anset for at have spillet en afgørende rolle i nogle af de mest grufulde forbrydelser begået på europæisk jord siden nazisternes holocaust under XNUMX. verdenskrig.

Retten bestemte, at Mladic var afgørende for slagtningen i Srebrenica - som fandt sted i et FN-udpeget ”sikkert område” for civile - da han kontrollerede både de involverede militære enheder og politienheder.

Fælles erklæring fra den højtstående repræsentant Josep Borrell og kommissær Olivér Várhelyi om dommen over Ratko Mladic for folkedrab

Den endelige dom i sagen Ratko Mladic fra International Residual Mechanism for Criminal Tribunals (IRMCT) bringer en afslutning på en nøgleproces i Europas nylige historie for krigsforbrydelser, herunder folkedrab, der fandt sted i Bosnien-Hercegovina.

"Når vi husker dem, der mistede deres liv, er vores dybeste sympati med deres kære og dem, der overlevede. Denne dom vil bidrage til helbredelsen for alle dem, der led.

"EU forventer, at alle politiske aktører i Bosnien-Hercegovina og på det vestlige Balkan demonstrerer fuldt samarbejde med internationale domstole, respekterer deres beslutninger og anerkender deres uafhængighed og upartiskhed.

"Afvisning af folkedrab, revisionisme og forherligelse af krigsforbrydere strider mod de mest grundlæggende europæiske værdier. Dagens beslutning er en mulighed for ledere i Bosnien-Hercegovina og regionen i lyset af de faktiske omstændigheder at gå foran i ære for ofre og fremme et miljø, der er befordrende til forsoning for at overvinde krigens arv og skabe varig fred. 

"Dette er en forudsætning for stabiliteten og sikkerheden i Bosnien-Hercegovina og grundlæggende for dets EU-vej. Det er også blandt de 14 nøgleprioriteter i Kommissionens udtalelse om Bosnien-Hercegovinas ansøgning om EU-medlemskab.

"Internationale og indenlandske domstole i Bosnien-Hercegovina og i nabolandene har brug for at fortsætte deres mission for at give retfærdighed for alle ofre for krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden og folkedrab og deres familiemedlemmer. Der kan ikke være straffrihed."

Continue Reading
reklame
reklame

trending