Følg os

Europa-Kommissionen

Net-Zero Industry Act: Gør EU til hjemsted for rene teknologier, fremstilling og grønne job

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Den 20. marts foreslog Kommissionen Net-Zero Industry Act at opskalere fremstillingen af ​​rene teknologier i EU og sikre, at Unionen er godt rustet til overgangen til ren energi. Dette initiativ blev annonceret af præsident von der Leyen som en del af Green Deal Industriplan.

Loven vil styrke modstandskraften og konkurrenceevnen for fremstilling af net-nul-teknologier i EU og gøre vores energisystem mere sikkert og bæredygtigt. Det vil skabe bedre betingelser for at etablere net-nul-projekter i Europa og tiltrække investeringer med det mål, at Unionens overordnede strategiske netto-nul-teknologier-produktionskapacitet nærmer sig eller når op på mindst 40 % af Unionens implementeringsbehov inden 2030. Dette vil accelerere fremskridtene mod EU's 2030 klima- og energimål og overgangen til klimaneutralitet, samtidig med at EU's industris konkurrenceevne styrkes, skabes kvalitetsjob og støttes EU's bestræbelser på at blive energiuafhængige.

Europa-Kommissionens formand Ursula von der Leyen sagde: "Vi har brug for et lovgivningsmæssigt miljø, der giver os mulighed for hurtigt at opskalere den rene energiomstilling. Net-Zero Industry Act vil gøre netop det. Det vil skabe de bedste betingelser for de sektorer, der er afgørende for, at vi kan nå netto-nul i 2050: teknologier som vindmøller, varmepumper, solpaneler, vedvarende brint samt CO2 opbevaring. Efterspørgslen vokser i Europa og globalt, og vi handler nu for at sikre, at vi kan imødekomme mere af denne efterspørgsel med europæisk udbud." 

Sammen med forslaget til en europæisk lov om kritiske råstoffer og den reform af elmarkedets design, Net-Zero Industry Act opstiller en klar europæisk ramme for at mindske EU's afhængighed af stærkt koncentreret import. Ved at trække på erfaringerne fra Covid-19-pandemien og energikrisen udløst af Ruslands invasion af Ukraine, vil det bidrage til at øge modstandskraften i Europas rene energiforsyningskæder.

Den foreslåede lovgivning omhandler teknologier, der vil yde et væsentligt bidrag til dekarbonisering. Disse omfatter: solcelle- og solvarme, onshore vind og offshore vedvarende energi, batterier og lagring, varmepumper og geotermisk energi, elektrolysere og brændselsceller, biogas/biometan, kulstofopsamling, udnyttelse og lagring, og netteknologier, bæredygtige alternative brændselsteknologier , avancerede teknologier til at producere energi fra nukleare processer med minimalt spild fra brændselskredsløbet, små modulære reaktorer og relaterede bedst-i-klassen brændstoffer. Strategiske Net Zero-teknologier, der er identificeret i bilaget til forordningen, vil modtage særlig støtte og er underlagt benchmark for indenlandsk produktion på 40 %.

Nøglehandlinger til at drive netto-nul-teknologiproduktionsinvesteringer

Net-Zero Industry Act er bygget på følgende søjler:

  • Indstilling af aktiveringsbetingelser: loven vil forbedre betingelserne for investeringer i net-nul-teknologier ved at forbedre informationen, reduktion af administrativ byrde at sætte projekter op og forenkling af tilladelsesprocedurerne. Derudover foreslås det i loven at prioritere Net-Nul strategiske projekter, der anses for at være afgørende for at styrke EU-industriens modstandsdygtighed og konkurrenceevne, herunder steder til sikker opbevaring af opfanget CO2 emissioner. De vil kunne drage fordel af kortere tilladelsestidslinjer og strømlinede procedurer.
  • Accelererer CO2 fange: Loven sætter et EU-mål om at nå en årlig 50Mt injektionskapacitet i strategisk CO2 lagerpladser i EU inden 2030 med forholdsmæssige bidrag fra EU's olie- og gasproducenter. Dette vil fjerne en stor barriere for udvikling af CO2 fangst og lagring som en økonomisk levedygtig klimaløsning, især for svære energiintensive sektorer.
  • Lettere adgang til markeder:  For at øge diversificeringen af ​​udbuddet af net-nul-teknologier pålægger loven offentlige myndigheder at overveje bæredygtigheds- og modstandsdygtighedskriterier for net-nul-teknologier i offentlige indkøb eller auktioner.
  • Forbedring af færdigheder: loven indfører nye foranstaltninger for at sikre, at der er en kvalificeret arbejdsstyrke, der støtter produktionen af ​​net-nul-teknologier i EU, herunder etablering af Net-Zero Industry Akademier, med støtte og tilsyn fra Net-Zero Europe Platform. Disse vil bidrage til kvalitetsjob i disse væsentlige sektorer.
  • Fremme innovation: loven gør det muligt for medlemsstaterne at oprette regulatoriske sandkasser at teste innovative net-nul-teknologier og stimulere innovation under fleksible regulatoriske forhold.
  • A Net-Zero Europe Platform vil bistå Kommissionen og medlemsstaterne med at koordinere indsatsen og udveksle oplysninger, herunder omkring Net-Zero Industrial Partnerships. Kommissionen og medlemsstaterne vil også arbejde sammen for at sikre tilgængelighed af data for at overvåge fremskridt hen imod målene i Net-Zero Industry Act. Net-Zero Europe Platformen vil støtte investeringer ved at identificere finansielle behov, flaskehalse og bedste praksis for projekter på tværs af EU. Det vil også fremme kontakter på tværs af Europas netto-nul-sektorer ved at gøre særlig brug af eksisterende industrielle alliancer.

For yderligere at støtte optagelsen af ​​vedvarende brint i EU samt import fra internationale partnere præsenterer Kommissionen i dag også sine ideer om udformningen og funktionerne af Den Europæiske Brintbank. Dette sender et klart signal om, at Europa er stedet for brintproduktion.

reklame

Som annonceret i Green Deal Industriplan, igangsættes de første pilotauktioner over vedvarende brintproduktion under Innovationsfonden i efteråret 2023. Udvalgte projekter får tildelt et tilskud i form af en fast præmie per kg produceret brint i maksimalt 10 års drift. Dette vil øge projekternes bankbarhed og bringe de samlede kapitalomkostninger ned. EU-auktionsplatformen kan også tilbyde "auktioner-som-en-service" til medlemslandene, hvilket også vil lette produktionen af ​​brint i Europa. Kommissionen undersøger yderligere, hvordan den internationale dimension af Den Europæiske Brintbank kan udformes for at tilskynde til import af vedvarende brint. Inden årets udgang skulle alle elementer i Brintbanken være operationelle.

Næste trin

Den foreslåede forordning skal nu drøftes og godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet for Den Europæiske Union, inden den vedtages og træder i kraft.

Baggrund

European Green Deal, fremlagt af Kommissionen den 11. december 2019, opstiller målet om at gøre Europa til det første klimaneutrale kontinent i 2050. EU's forpligtelse til klimaneutralitet og det mellemliggende mål om at reducere nettoudledningen af ​​drivhusgasser med mindst 55 % inden 2030, i forhold til til 1990-niveauer, gøres juridisk bindende af Den europæiske klimarov.

Den lovgivningsmæssige pakke til at levere på European Green Deal giver en plan for at sætte den europæiske økonomi solidt på rette spor for at nå sine klimaambitioner, med REPowerEU-plan fremskynde overgangen fra importerede russiske fossile brændstoffer. Ved siden af Circular Economy handlingsplan, sætter dette rammerne for at transformere EU's industri til netto-nul-alderen.

Green Deal-industriplanen blev præsenteret den 1. februar for at booste netto-nul-industrien og sikre, at målene for den europæiske grønne aftale bliver leveret til tiden. Planen beskriver, hvordan EU vil skærpe sin konkurrencefordel gennem investeringer i ren teknologi og fortsætte med at lede på vejen mod klimaneutralitet. Det svarer på opfordringen fra Det Europæiske Råd til Kommissionen om at fremsætte forslag til at mobilisere alle relevante nationale og EU-redskaber og forbedre rammebetingelserne for investeringer med henblik på at sikre EU's modstandsdygtighed og konkurrenceevne. Planens første søjle sigter mod at skabe et forudsigeligt og forenklet reguleringsmiljø for industrier, der ikke er nul. Med henblik herpå præsenterer Kommissionen ud over Net-Zero Industry Act en European Critical Raw Materials Act, for at sikre en bæredygtig og konkurrencedygtig kritisk råvareværdikæde i Europa, og har foreslået en reform af elmarkedets design, der vil give forbrugerne mulighed for at drage fordel af de lave produktionsomkostninger ved vedvarende energi.

Mere information

Spørgsmål & svar

Faktaark om Net-Zero Industry Act

Faktaark om den europæiske brintbank

A Net-Zero Industry Act

En Green Deal Industrial Plan for Net-Zero Age

En Green Deal industriplan pressemeddelelse

En europæisk grøn handel

European Critical Raw Materials Act

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending