Slut med os

Miljø

European Green Deal: Kommissionen foreslår en transformation af EU's økonomi og samfund for at imødekomme klimaambitionerne

DEL:

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har vedtaget en pakke med forslag for at gøre EU's klima-, energi-, arealanvendelses-, transport- og beskatningspolitikker egnet til at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030 sammenlignet med 1990-niveauerne. At nå disse emissionsreduktioner i det næste årti er afgørende for, at Europa bliver verdens første klimaneutrale kontinent inden 2050 og gør European Green Deal en realitet. Med dagens forslag præsenterer Kommissionen de lovgivningsmæssige værktøjer til at opfylde de mål, der er aftalt i den europæiske klimalov og fundamentalt omdanne vores økonomi og samfund til en retfærdig, grøn og velstående fremtid.

Et omfattende og sammenkoblet sæt af forslag

Forslagene vil muliggøre den nødvendige acceleration af reduktioner af drivhusgasemissioner i det næste årti. De kombinerer: anvendelse af handel med emissioner i nye sektorer og en stramning af det eksisterende EU-emissionshandelssystem; øget brug af vedvarende energi større energieffektivitet en hurtigere udrulning af transportmåder med lavemission og infrastruktur og brændstoffer til støtte for dem en tilpasning af skattepolitikkerne med de europæiske Green Deal-mål foranstaltninger til at forhindre kulstoflækage og værktøjer til at bevare og dyrke vores naturlige kulstofdræn.

reklame
 • EU Emissions Trading System (ETS) sætter en pris på kulstof og sænker loftet for emissioner fra visse økonomiske sektorer hvert år. Det er lykkedes reducerede emissioner fra kraftproduktion og energiintensive industrier med 42.8% i de sidste 16 år. I dag er Kommissionen foreslår at sænke det samlede emissionsloft yderligere og øge dets årlige reduktionsgrad. Kommissionen er også foreslå at udfase gratis emissionskvoter til luftfart og tilpasse med den globale kulstofudlignings- og reduktionsordning for international luftfart (CORSIA) og at inkludere skibsfartsemissioner for første gang i EU ETS. For at imødegå manglen på emissionsreduktioner inden for vejtransport og bygninger oprettes et separat nyt emissionshandelssystem til distribution af brændstof til vejtransport og bygninger. Kommissionen foreslår også at øge størrelsen af ​​innovations- og moderniseringsfondene.
 • Som supplement til de betydelige udgifter til klima i EU-budgettet Medlemsstaterne bør bruge hele deres omsætning til handel med emissioner på klima- og energirelaterede projekter. En dedikeret del af indtægterne fra det nye system til vejtransport og bygninger skal adressere den mulige sociale indvirkning på sårbare husstande, mikrovirksomheder og transportbrugere.
 • Forordning om deling af indsats tildeler hvert medlemsland styrkede emissionsreduktionsmål til bygninger, vejtransport og indenlandsk søtransport, landbrug, affald og små industrier. I erkendelse af de forskellige udgangspunkter og kapaciteter i hver medlemsstat er disse mål baseret på deres BNP pr. Indbygger med justeringer foretaget for at tage højde for omkostningseffektivitet.
 • Medlemsstaterne deler også ansvaret for at fjerne kulstof fra atmosfæren, så Forordning om arealanvendelse, skovbrug og landbrug sætter et overordnet EU-mål for fjernelse af kulstof ved naturlige dræn, svarende til 310 millioner tons CO2-emissioner inden 2030. Nationale mål vil kræve, at medlemsstaterne tager sig af og udvider deres kulstofdræn for at nå dette mål. Inden 2035 bør EU sigte mod at opnå klimaneutralitet i sektorerne for arealanvendelse, skovbrug og landbrug, herunder også ikke-CO2-emissioner fra landbruget, såsom dem fra gødningsbrug og husdyr. Det EU's skovstrategi sigter mod at forbedre kvaliteten, kvantiteten og modstandsdygtigheden i EU-skove. Det understøtter skovbrugere og skovbaseret bioøkonomi, samtidig med at høst og anvendelse af biomasse holdes bæredygtigt, bevares biodiversitet og går ud en plan om at plante tre milliarder træer i hele Europa inden 2030.
 • Energiproduktion og -anvendelse tegner sig for 75% af EU-emissionerne, så det er afgørende at fremskynde overgangen til et grønnere energisystem. Det Vedvarende direktiv Energi vil indstille en øget mål om at producere 40% af vores energi fra vedvarende kilder inden 2030. Alle medlemsstater vil bidrage til dette mål, og der foreslås specifikke mål for anvendelse af vedvarende energi inden for transport, opvarmning og køling, bygninger og industri. At opfylde både vores klima- og miljømål bæredygtighedskriterier for anvendelse af bioenergi styrkes og medlemsstaterne skal designe eventuelle støtteordninger for bioenergi på en måde, der respekterer det kaskadeprincip for anvendelser til træagtig biomasse.
 • For at reducere det samlede energiforbrug, reducere emissionerne og tackle energifattigdom, er det Direktiv om energieffektivitet vil indstille en mere ambitiøst bindende årligt mål for reduktion af energiforbruget på EU-niveau. Den vil guide, hvordan nationale bidrag etableres, og næsten fordoble den årlige energibesparelsesforpligtelse for medlemslandene. Det den offentlige sektor skal renovere 3% af sine bygninger hvert år for at drive renoveringsbølgen, skabe arbejdspladser og nedbringe energiforbruget og omkostningerne for skatteyderne.
 • Der kræves en kombination af foranstaltninger for at tackle stigende emissioner inden for vejtransport for at supplere handel med emissioner. Stærkere CO2-emissionsstandarder for biler og varevogne vil fremskynde overgangen til nulemissionsmobilitet ved der kræver, at de gennemsnitlige emissioner fra nye biler falder med 55% fra 2030 og 100% fra 2035 sammenlignet med 2021 niveauer. Som et resultat vil alle nye biler, der er registreret fra 2035, være uden emission. For at sikre, at chauffører er i stand til at oplade eller tanke deres køretøjer på et pålideligt netværk i hele Europa, er det revideret forordningen om infrastruktur for alternative brændstoffer vilje kræve, at medlemslandene udvider opladningskapaciteten på linje med nulemissionssalget, og at installere opladnings- og brændstofpunkter med jævne mellemrum på større motorveje: hver 60 kilometer til elektrisk opladning og hver 150 kilometer til brintpåfyldning.
 • Luftfart og maritimt brændstof forårsager betydelig forurening og kræver også en særlig indsats for at supplere handel med emissioner. Forordningen om alternative brændstofinfrastrukturer kræver, at fly og skibe har adgang til ren elforsyning i større havne og lufthavne. Det ReFuelEU Aviation Initiative vil forpligte brændstofleverandører til at blande sig stigende niveauer af bæredygtige luftfartsbrændstoffer i flybrændstof, der tages om bord i EU-lufthavne, herunder syntetiske brændstoffer med lavt kulstofindhold, kendt som e-brændstoffer. Tilsvarende er FuelEU Maritime Initiative vil stimulere optagelsen af ​​bæredygtige maritime brændstoffer og nulemissionsteknologier ved at fastsætte et maksimum begrænsning af drivhusgasindholdet i energi, der bruges af skibe anløber europæiske havne.
 • Afgiftssystemet for energiprodukter skal beskytte og forbedre det indre marked og støtte den grønne overgang ved at sætte de rigtige incitamenter. EN revision af energibeskatningsdirektivet foreslår at tilpasse beskatningen af ​​energiprodukter til EU's energi- og klimapolitikker, fremme af rene teknologier og fjernelse af forældede undtagelser og nedsatte satser, der i øjeblikket tilskynder til brugen af ​​fossile brændstoffer. De nye regler sigter mod at reducere de skadelige virkninger af konkurrencen om energiafgift og hjælpe med at sikre indtægter for medlemsstater fra grønne afgifter, som er mindre skadelige for vækst end afgifter på arbejdskraft.
 • Endelig En ny Justeringsmekanisme for kulstofgrænser vil sætte en kulstofpris på importen af et målrettet udvalg af produkter for at sikre, at en ambitiøs klimaindsats i Europa ikke fører til "kulstoflækage". Dette vil sikre, at europæiske emissionsreduktioner bidrager til et globalt fald i emissioneri stedet for at skubbe kulstofintensiv produktion uden for Europa. Det har også til formål at tilskynde industrien uden for EU og vores internationale partnere til at tage skridt i samme retning.

Disse forslag er alle sammenhængende og supplerende. Vi har brug for denne afbalancerede pakke og de indtægter, den genererer, for at sikre en overgang, der gør Europa retfærdigt, grønt og konkurrencedygtigt, idet ansvaret fordeles jævnt i forskellige sektorer og medlemsstater og yder yderligere støtte, hvor det er relevant.

En socialt retfærdig overgang

Mens fordelene ved EU's klimapolitik på mellemlang til lang sigt opvejer omkostningerne ved denne overgang, risikerer klimapolitikker på kort sigt at lægge ekstra pres på sårbare husstande, mikrovirksomheder og transportbrugere. Udformningen af ​​politikkerne i dagens pakke fordeler derfor retfærdigt omkostningerne ved at tackle og tilpasse sig klimaændringerne.

Derudover øger COXNUMX-prissætningsinstrumenter indtægter, der kan reinvesteres for at anspore innovation, økonomisk vækst og investeringer i rene teknologier. EN ny social klimafond foreslås at yde dedikeret finansiering til medlemsstaterne til at hjælpe borgerne med at finansiere investeringer i energieffektivitet, nye varme- og kølesystemer og renere mobilitet. Den sociale klimafond ville blive finansieret over EU-budgettet ved hjælp af et beløb svarende til 25% af de forventede indtægter fra handel med emissioner til bygge- og vejtransportbrændstoffer. Den vil yde 72.2 mia.EUR i finansiering til medlemsstaterne i perioden 2025-2032 baseret på en målrettet ændring af den flerårige finansielle ramme. Med et forslag om at trække på matchende medlemsstatsfinansiering ville fonden mobilisere 144.4 mia.EUR til en socialt retfærdig overgang.

Fordelene ved at handle nu for at beskytte mennesker og planeten er klare: renere luft, køligere og grønnere byer, sundere borgere, lavere energiforbrug og regninger, europæiske job, teknologier og industrielle muligheder, mere plads til naturen og en sundere planet at overdrage til fremtidige generationer. Udfordringen i centrum for Europas grønne overgang er at sikre, at fordelene og mulighederne med det er tilgængelige for alle så hurtigt og så retfærdigt som muligt. Ved at bruge de forskellige politiske værktøjer, der findes på EU-niveau, kan vi sikre os, at ændringstakten er tilstrækkelig, men ikke alt for forstyrrende.

Baggrund

European Green Deal, præsenteret af Kommissionen den 11. december 2019, sætter målet om at gøre Europa til det første klimaneutrale kontinent inden 2050 Den europæiske klimarov, der træder i kraft denne måned, forankrer i bindende lovgivning EU's forpligtelse til klimaneutralitet og det mellemliggende mål om at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030 sammenlignet med 1990-niveauer. emissioner med mindst 55% inden 2030 var kommunikeret til UNFCCC i december 2020 som EU's bidrag til at nå målene i Parisaftalen.

Som et resultat af EU's eksisterende klima- og energilovgivning er EU's drivhusgasemissioner allerede faldet af 24% sammenlignet med 1990, mens EU's økonomi er vokset med omkring 60% i samme periode, hvilket afkobler væksten fra emissionerne. Denne afprøvede og gennemprøvede lovgivningsmæssige ramme danner grundlaget for denne lovpakke.

Kommissionen har gennemført omfattende konsekvensanalyser, inden den fremlagde disse forslag for at måle mulighederne og omkostningerne ved den grønne overgang. I september 2020 a omfattende konsekvensanalyse understøttede Kommissionens forslag om at hæve EU's mål for reduktion af nettoemissionerne i 2030 til mindst 55% sammenlignet med 1990-niveauet. Det viste, at dette mål er både opnåeligt og gavnligt. Dagens lovgivningsforslag understøttes af detaljerede konsekvensanalyser under hensyntagen til samtrafikken med andre dele af pakken.

EU's langsigtede budget for de næste syv år vil støtte den grønne overgang. 30% af programmerne under 2 billioner euro 2021-2027 Flerårige finansielle ramme og NæsteGenerationEU er dedikeret til at støtte klimaindsats 37% af 723.8 mia. € (i løbende priser) Genopretnings- og modstandsdygtighedsfacilitet, som skal finansiere medlemsstaternes nationale genopretningsprogrammer under NextGenerationEU, er afsat til klimaindsats.

Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen sagde: ”Den fossile brændstoføkonomi har nået sine grænser. Vi vil efterlade den næste generation en sund planet samt gode job og vækst, der ikke skader vores natur. Den europæiske grønne aftale er vores vækststrategi, der bevæger sig mod en decarboniseret økonomi. Europa var det første kontinent, der erklærede sig klimaneutralt i 2050, og nu er vi de allerførste til at lægge en konkret køreplan på bordet. Europa fører samtalen om klimapolitikker gennem innovation, investeringer og social kompensation. ”

Den europæiske direktørs vicepræsident, Frans Timmermans, sagde: ”Dette er det år, der gør det, eller bryd det, i kampen mod klima- og biodiversitetskriser. Den Europæiske Union har sat ambitiøse mål, og i dag præsenterer vi, hvordan vi kan nå dem. At komme til en grøn og sund fremtid for alle vil kræve betydelig indsats i alle sektorer og i alle medlemsstater. Tilsammen vil vores forslag anspore til de nødvendige ændringer, sætte alle borgere i stand til at opleve fordelene ved klimahandling så hurtigt som muligt og yde støtte til de mest sårbare husstande. Europas overgang vil være retfærdig, grøn og konkurrencedygtig. "

Økonomikommissær Paolo Gentiloni sagde: ”Vores bestræbelser på at tackle klimaforandringer skal være politisk ambitiøse, globalt koordinerede og socialt retfærdige. Vi opdaterer vores to-årtier gamle energibeskatningsregler for at tilskynde til brugen af ​​grønnere brændstoffer og reducere skadelig energiafgiftskonkurrence. Og vi foreslår en mekanisme til justering af kulstofgrænsen, der vil tilpasse kulstofprisen ved import til den, der gælder inden for EU. Under fuld overholdelse af vores WTO-forpligtelser vil dette sikre, at vores klimaambition ikke undermineres af udenlandske virksomheder, der er underlagt mere slappe miljøkrav. Det vil også tilskynde til grønnere standarder uden for vores grænser. Dette er det ultimative øjeblik eller nu. For hvert år der går, bliver den forfærdelige virkelighed af klimaændringer mere tydelig: i dag bekræfter vi vores vilje til at handle, før det virkelig er for sent. ”

Energikommissær Kadri Simson sagde: ”At nå Green Deal-målene vil ikke være muligt uden at omforme vores energisystem - det er her, de fleste af vores emissioner genereres. For at opnå klimaneutralitet inden 2050 er vi nødt til at gøre udviklingen af ​​vedvarende energi til en revolution og sørge for, at ingen energi spildes undervejs. Dagens forslag sætter mere ambitiøse mål, fjerner barrierer og tilføjer incitamenter, så vi bevæger os endnu hurtigere mod et net-nul energisystem. ”

Transportkommissær Adina Vălean sagde: ”Med vores tre transportspecifikke initiativer - ReFuel Aviation, FuelEU Maritime og den alternative brændstofinfrastrukturforordning - vil vi støtte transportsektorens overgang til et fremtidssikkert system. Vi vil skabe et marked for bæredygtige alternative brændstoffer og kulstoffattige teknologier, samtidig med at vi får den rette infrastruktur til at sikre et bredt forbrug af nulemissionskøretøjer og skibe. Denne pakke tager os ud over en grønnere mobilitet og logistik. Det er en chance for at gøre EU til et førende marked for banebrydende teknologier. ”

Miljø-, ocean- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: ”Skove er en stor del af løsningen på mange af de udfordringer, vi står over for i tacklingen af ​​klima- og biodiversitetskriser. De er også nøglen til at nå EU's klimamål for 2030. Men den nuværende bevaringsstatus for skove er ikke gunstig i EU. Vi skal øge brugen af ​​biodiversitetsvenlig praksis og sikre sundhed og modstandsdygtighed i skovøkosystemer. Skovstrategien er en reel skifter for den måde, vi beskytter, forvalter og dyrker vores skove på for vores planet, mennesker og økonomi. ”

Landbrugskommissær Janusz Wojciechowski sagde: ”Skove er vigtige i kampen mod klimaændringer. De giver også job og vækst i landdistrikterne, bæredygtigt materiale til udvikling af bioøkonomien og værdifulde økosystemtjenester til vores samfund. Skovstrategien sigter sammen ved at behandle de sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter at sikre og forbedre vores skoves multifunktionalitet og fremhæver den centrale rolle, som millioner af skovbrugere arbejder på stedet. Den nye fælles landbrugspolitik vil være en mulighed for mere målrettet støtte til vores skovbrugere og til en bæredygtig udvikling af vores skove. ”

Mere information

Kommunikation: egnet til 55, der leverer EU's klimamål for 2030

Websted, der leverer den europæiske grønne aftale (inklusive lovgivningsforslag)

Hjemmeside med audiovisuelt materiale om forslagene

Spørgsmål og svar om EU's emissionshandelssystem

Spørgsmål og svar om forskrifterne om deling af indsats og arealanvendelse, skovbrug og landbrug

Spørgsmål og svar om, hvordan vores energisystemer passer til vores klimamål

Spørgsmål og svar om tilpasningsmekanismen for kulstofgrænser

Spørgsmål og svar om revisionen af ​​energibeskatningsdirektivet

Spørgsmål og svar om bæredygtig transportinfrastruktur og brændstoffer

Arkitektur af pakken Faktaark

Socialt retfærdig overgang Faktaark

Fakta om natur og skove

Transport Faktaark

Faktablad om energi

Bygninger Faktaark

Industriens faktaark

Faktablad for brint

Mekanisme til justering af kulstofgrænse Faktablad

Gør energibeskatning grønnere faktaark

Brochure om levering af den europæiske grønne aftale

El sammenkobling

Kommissionen godkender en fransk ordning på 30.5 mia.EUR til støtte for produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har i henhold til EU-reglerne for statsstøtte godkendt en fransk støtteordning til støtte for vedvarende elproduktion. Foranstaltningen vil hjælpe Frankrig med at nå sine mål for vedvarende energi uden unødigt at fordreje konkurrencen og vil bidrage til det europæiske mål om at opnå klimaneutralitet inden 2050.

Koncerndirektør Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: ”Denne bistandsforanstaltning vil stimulere udviklingen af ​​vigtige vedvarende energikilder og støtte en overgang til en miljømæssig bæredygtig energiforsyning i tråd med EU's Green Deal-mål. Udvælgelsen af ​​modtagerne gennem en konkurrencedygtig udbudsproces vil sikre den bedste værdi for skatteydernes penge og samtidig opretholde konkurrencen på det franske energimarked. ” 

Den franske ordning

reklame

Frankrig meddelte Kommissionen, at den havde til hensigt at indføre en ny ordning til støtte for elektricitet produceret fra vedvarende energikilder, nemlig til landoperatører af sol-, landvind- og vandkraftanlæg. Ordningen giver støtte til disse operatører, der tildeles via konkurrencedygtige bud. Foranstaltningen omfatter især syv udbudstyper på i alt 34 GW ny vedvarende energikapacitet, der vil blive organiseret mellem 2021 og 2026: (i) sol på jorden, (ii) sol på bygninger, (iii) vind på land, iv) vandkraftanlæg, v) innovativ sol, vi) eget forbrug og vii) et teknologineutralt udbud. Støtten har form af en præmie oven på elmarkedsprisen. Foranstaltningen har et foreløbigt samlet budget på omkring 30.5 mia.EUR. Ordningen er åben indtil 2026, og der kan udbetales støtte i højst 20 år, efter at den nye vedvarende installation er tilsluttet nettet.

Kommissionens vurdering

Kommissionen vurderede foranstaltningen i henhold til EU's statsstøtteregler, især 2014 retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi.

Kommissionen fandt, at støtten er nødvendig for yderligere at udvikle vedvarende energiproduktion for at opfylde Frankrigs miljømål. Det har også en tilskyndelseseffekt, da projekterne ellers ikke ville finde sted i mangel af offentlig støtte. Desuden er støtten proportional og begrænset til det nødvendige minimum, da støtteniveauet fastsættes gennem konkurrencedygtige bud. Derudover fandt Kommissionen, at de positive virkninger af foranstaltningen, især de positive miljøeffekter, opvejer eventuelle mulige negative virkninger med hensyn til konkurrencefordrejning. Endelig forpligtede Frankrig sig også til at gennemføre en efterfølgende evaluering for at vurdere funktionerne og implementeringen af ​​ordningen for vedvarende energi.

På dette grundlag konkluderede Kommissionen, at den franske ordning er i tråd med EU's statsstøtteregler, da den vil lette udviklingen af ​​vedvarende elektricitetsproduktion fra forskellige teknologier i Frankrig og reducere drivhusgasemissioner i tråd med European Green Deal og uden unødigt at fordreje konkurrencen.

Baggrund

Kommissionens 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi give medlemsstaterne mulighed for at støtte produktionen af ​​elektricitet fra vedvarende energikilder på visse betingelser. Disse regler har til formål at hjælpe medlemslandene med at nå EU's ambitiøse energi- og klimamål til de mindst mulige omkostninger for skatteydere og uden unødig fordrejning af konkurrencen i det indre marked.

Vedvarende direktiv Energi af 2018 etablerede et bindende mål for vedvarende energi på EU-plan på 32% inden 2030. Med Europæisk Green Deal-kommunikation i 2019 forstærkede Kommissionen sine klimaambitioner og satte et mål om ingen nettoemission af drivhusgasser i 2050. Den for nylig vedtagne Den europæiske klimarov, der fastlægger målsætningen om klimaneutralitet i 2050 og indfører det mellemliggende mål om at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030, lægge grunden til 'passer til 55' lovgivningsforslag vedtaget af Kommissionen den 14. juli 2021. Blandt disse forslag har Kommissionen fremlagt en ændring af direktivet om vedvarende energi, der sætter et øget mål om at producere 40% af EU-energi fra vedvarende kilder inden 2030.

Den ikke-fortrolige udgave af beslutningen vil kunne findes under sagsnummer SA.50272 i statsstøtte register om Kommissionens konkurrence hjemmeside, når der er blevet løst nogen fortrolighedsproblemer. Nye publikationer af statsstøttebeslutninger på internettet og i De Europæiske Fællesskabers Tidende er opført i Konkurrence ugentlige e-nyheder.

Læs

Plastaffald

Plastaffald og genbrug i EU: Fakta og tal

Udgivet

on

Næsten en tredjedel af plastaffaldet i Europa genbruges. Find ud af flere fakta og tal om plastaffald og dets genanvendelse i EU med denne infografik, Samfund.

Infografik om plastaffald og genbrug i Europa
Find ud af fakta om plastaffald og genbrug i EU  

Produktionen af ​​plast er vokset eksponentielt på få årtier - fra 1.5 millioner tons i 1950 til 359 millioner tons i 2018 på verdensplan - og dermed mængden af ​​plastaffald. Efter et kraftigt fald i produktionen i første halvår af 2020 på grund af COVID-19-pandemien kom produktionen sig igen i andet halvår.

EU træffer allerede foranstaltninger for at reducere mængden af ​​plastaffald, men hvad sker der med det affald, der genereres på trods af alle bestræbelser? Og hvordan kan plastikgenvindingsgraden øges?

reklame

Behandling af plastaffald i Europa

I Europa er energigenvinding den mest anvendte måde at bortskaffe plastaffald efterfulgt af genanvendelse på. Cirka 25% af alt det genererede plastaffald deponeres.

Halvdelen af ​​den plast, der indsamles til genbrug, eksporteres til behandling i lande uden for EU. Årsager til eksport inkluderer mangel på kapacitet, teknologi eller økonomiske ressourcer til at behandle affaldet lokalt.

Tidligere blev en betydelig del af det eksporterede plastaffald afsendt til Kina, men for nylig restriktioner for import af plastaffald i Kina vil sandsynligvis reducere EU's eksport yderligere. Dette udgør en risiko for øget forbrænding og deponering af plastaffald i Europa. I mellemtiden forsøger EU at finde cirkulære og klimavenlige måder at håndtere sit plastaffald på.

Den lave andel plastgenbrug i EU betyder betydelige tab for økonomien såvel som for miljøet. Det anslås, at 95% af værdien af ​​plastemballagemateriale går tabt for økonomien efter en kort første brugscyklus.

Globalt forskere vurderer at produktion og forbrænding af plastik pumpede mere end 850 millioner ton drivhusgasser ud i atmosfæren i 2019. I 2050 kunne disse emissioner stige til 2.8 milliarder ton, hvoraf en del kunne undgås gennem bedre genanvendelse.

Læs mere om affaldshåndtering i EU.

Problemer med plastgenbrug

De væsentligste problemer, der komplicerer plastgenanvendelse, er kvaliteten og prisen på det genbrugte produkt sammenlignet med deres ikke-genvundne modstykke. Plastprocessorer kræver store mængder genanvendt plast, fremstillet efter strengt kontrollerede specifikationer og til en konkurrencedygtig pris.

Da plast imidlertid let tilpasses til hver producents behov - funktionelle eller æstetiske - komplicerer råvarens mangfoldighed genbrugsprocessen, hvilket gør det dyrt og påvirker slutproduktets kvalitet. Som en konsekvens vokser efterspørgslen efter genanvendt plast hurtigt, selvom det i 2018 kun tegnede sig for 6% af efterspørgslen efter plast i Europa.

Få mere at vide om EUs planer om at nå en cirkulær økonomi inden 2050, herunder plast reduktion.

EU -løsninger til at øge genanvendelsesgraden

I maj 2018 fremsatte Europa-Kommissionen et forslag til løsning af spørgsmålet om plast marine strøelse. Det inkluderer et EU-forbud mod produktion af de top 10 engangsplastik, der findes på europæiske strande fra 3. juli 2021.

Som en del af Green Deal, 55% af plastemballageaffald bør genbruges inden 2030. Dette ville betyde bedre design for genanvendelighed, men MEP'er mener, at der også er behov for foranstaltninger til at stimulere markedet for genbrugsplast.

Disse foranstaltninger kan omfatte:

 • Udarbejdelse af kvalitetsstandarder for sekundær plast;
 • opmuntring til certificering for at øge tilliden hos både industrien og forbrugerne
 • indførelse af obligatoriske regler for minimum genbrugsindhold i visse produkter, og;
 • tilskynde EU -lande til at overveje at reducere momsen på genbrugsprodukter.


Europa - Parlamentet støttede også begrænsning af lette plastposer i EU i 2015.

Desuden opfordrede MEP'erne Kommissionen til at tage handling mod mikroplast.

Læs mere om EU-strategien for at reducere plastaffald.

Find ud af mere 

Læs

Miljø

Vandforvaltning: Kommissionen rådfører sig med at opdatere lister over forurenende stoffer, der påvirker overflade- og grundvand

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat en online offentlig høring at søge synspunkter om den kommende gennemgang af listerne over forurenende stoffer, der forekommer i overflade- og grundvand, samt om tilsvarende lovgivningsmæssige standarder. Dette initiativ er særlig vigtigt for at gennemføre det nyligt vedtagne Nul handlingsplan for forurening som en del af European Green Dealog bredere indsats for at sikre en mere effektiv og sikrere brug af vand.

Miljø-, ocean- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: ”Alle europæere bør drage fordel af rent vand. At sikre en god kvalitet af overflade og grundvand i Europa er altafgørende for menneskers sundhed og for miljøet. Forurening forårsaget af pesticider, menneskeskabte kemikalier eller fra rester af lægemidler skal undgås så meget som muligt. Vi vil gerne høre dine synspunkter om, hvordan dette bedst kan opnås. ”

En nylig evaluering ('fitnesscheck') i december 2019 blev fundet EU's vandlovgivning er stort set egnet til formålet. Der er dog behov for forbedring af aspekter såsom investering, gennemførelsesregler, integration af vandmål i andre politikker, administrativ forenkling og digitalisering. Denne revision har til formål at løse nogle af manglerne i forbindelse med kemisk forurening og den juridiske forpligtelse til regelmæssigt at gennemgå listerne over forurenende stoffer samt at hjælpe med at fremskynde gennemførelsen. Den offentlige høring er åben for feedback frem til 1. november 2021. Flere oplysninger findes i dette pressemeddelelse.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending