Slut med os

Miljø

EU lancerer stor klimaplan for 'vores børn og børnebørn'

DEL:

Udgivet

on

Den Europæiske Unions politiske beslutningstagere afslørede onsdag (14. juli) deres mest ambitiøse plan endnu til at tackle klimaforandringerne med det formål at gøre grønne mål til konkret handling i dette årti og være et eksempel for verdens andre store økonomier at følge, skriver Kate Abnett, Foo Yun-Chee og Reuters bureauer i hele EU.

Europa-Kommissionen, EU's udøvende organ, redegjorde i omhyggelig detalje for, hvordan blokens 27 lande kan nå deres kollektive mål om at reducere netto drivhusgasemissioner med 55% fra 1990-niveauet inden 2030 - et skridt mod "netto nul" -emissioner inden 2050. Læs mere.

Dette vil betyde at øge omkostningerne ved udledning af kulstof til opvarmning, transport og fremstilling, beskatning af luftfartsbrændstof med højt kulstofindhold og forsendelsesbrændstof, der ikke er blevet beskattet før, og opkrævning af importører ved grænsen for det kulstof, der udledes ved fremstilling af produkter som cement, stål og aluminium i udlandet. Det vil overføre forbrændingsmotoren til historien.

reklame

”Ja, det er svært,” sagde EU's klimapolitiske chef Frans Timmermans på en pressekonference. "Men det er også en forpligtelse, for hvis vi afstår fra vores forpligtelse til at hjælpe menneskeheden, leve inden for planetariske grænser, ville vi fejle, ikke kun os selv, men vi ville svigte vores børn og vores børnebørn."

Prisen for fiasko, sagde han, var at de ville ”kæmpe krige om vand og mad”.

Foranstaltningerne "Fit for 55" kræver godkendelse af medlemsstaterne og Europa-Parlamentet, en proces der kan tage to år.

Da politikere søger at afbalancere industrielle reformer med behovet for at beskytte økonomien og fremme social retfærdighed, vil de stå over for intens lobbyvirksomhed fra erhvervslivet, fra fattigere medlemsstater, der ønsker at afværge stigninger i leveomkostningerne og fra de mere forurenende lande, som står over for en dyr overgang.

Nogle miljøkampagner sagde, at Kommissionen var for forsigtig. Greenpeace var skændende. ”At fejre disse politikker er som en højspranger, der hævder en medalje for at løbe ind under baren,” sagde Greenpeace-EU-direktør Jorgo Riss i en erklæring.

"Hele denne pakke er baseret på et mål, der er for lavt, ikke modstår videnskaben og ikke stopper ødelæggelsen af ​​vores planets livsstøttende systemer."

Men erhvervslivet bekymrer sig allerede om bundlinjen.

Peter Adrian, præsident for DIHK, den tyske sammenslutning af industri- og handelskamre, sagde, at de høje CO2-priser var "kun bæredygtige, hvis der samtidig ydes kompensation til de virksomheder, der er særligt berørt".

EU producerer kun 8% af de globale emissioner, men håber, at dets eksempel vil fremkalde ambitiøse handlinger fra andre større økonomier, når de mødes i november i Glasgow til den næste milepæl FN-klimakonference.

"Europa var det første kontinent, der erklærede sig klimaneutralt i 2050, og nu er vi de allerførste, der lagde en konkret køreplan på bordet," sagde Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen.

Pakken ankommer dage efter, at Californien led en af ​​de højeste temperaturer, der er registreret på jorden, den seneste af en serie varmebølger, der har ramt Rusland, Nordeuropa og Canada.

Europa-Kommissionens næstformand Frans Timmermans ser på under en pressekonference for at præsentere EU's nye klimapolitiske forslag i Bruxelles, Belgien, den 14. juli 2021. REUTERS / Yves Herman
Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen præsenterer EU's nye klimapolitiske forslag, da EU-kommissær Paolo Gentiloni sidder ved siden af ​​hende i Bruxelles, Belgien, den 14. juli 2021. REUTERS / Yves Herman

Da klimaændringerne gør sig gældende fra de tyfon-fejede troper til Australiens blæseudbrudte buskager, foreslog Bruxelles et dusin politikker for at målrette mod de fleste store kilder til de fossile brændstofemissioner, der udløser det, herunder kraftværker, fabrikker, biler, fly og varmesystemer. i bygninger.

EU har hidtil reduceret emissionerne med 24% fra 1990-niveauet, men mange af de mest åbenlyse skridt, såsom at reducere afhængigheden af ​​kul til at producere energi, er allerede taget.

Det næste årti vil kræve større tilpasninger med et langsigtet øje på 2050, betragtet af forskere som en frist for verden til at nå netto nul kulstofemissioner eller risikere, at klimaforandringer bliver katastrofale.

Foranstaltningerne følger et grundlæggende princip: at gøre forurenende dyrere og grønne muligheder mere attraktive for EU's 25 millioner virksomheder og næsten en halv milliard mennesker.

I henhold til forslagene vil strammere emissionsgrænser gøre det umuligt at sælge benzin- og dieselbilsalg i EU inden 2035. Læs mere.

For at hjælpe potentielle købere, der frygter, at el-biler til en overkommelig pris har for kort rækkevidde, foreslog Bruxelles, at stater skulle installere offentlige ladepunkter, der ikke mere end 60 km (37 miles) fra hinanden på hovedveje inden 2025.

En revision af EU's emissionshandelssystem (ETS), det største kulstofmarked i verden, vil tvinge fabrikker, kraftværker og flyselskaber til at betale mere for at udlede CO2. Rederne skal også betale for deres forurening for første gang. Læs mere.

Et nyt EU-kulstofmarked vil pålægge transport- og byggesektoren og opvarmning af bygninger CO2-omkostninger.

Ikke alle vil være tilfredse med et forslag om at bruge nogle af indtægterne fra kulstoftilladelser til at dæmpe den uundgåelige stigning i husholdningernes lavregningsbrændstofregninger - især da lande står over for strammere nationale mål for at reducere emissionerne i disse sektorer.

Kommissionen ønsker også at indføre verdens første kulstofgrænsetold for at sikre, at udenlandske producenter ikke har en konkurrencemæssig fordel i forhold til virksomheder i EU, der er forpligtet til at betale for den CO2, de har produceret, ved fremstilling af kulstofintensive varer såsom cement eller gødning. Læs mere.

I mellemtiden vil en skattetilpasning pålægge en EU-dækkende skat på forurenende luftfartsbrændstoffer. Læs mere.

EU-lande bliver også nødt til at opbygge skove og græsarealer - reservoirerne, der holder kuldioxid ude af atmosfæren. Læs mere.

For nogle EU-lande er pakken en chance for at bekræfte EU's globale lederskab i bekæmpelsen af ​​klimaforandringer og være i spidsen for dem, der udvikler de nødvendige teknologier.

Men planerne har afsløret velkendte kløfter. Fattigere medlemsstater er forsigtige med alt, hvad der vil øge omkostningerne for forbrugeren, mens regioner, der er afhængige af kulfyrede kraftværker og miner, ønsker garantier for mere støtte til en transformation, der vil forårsage forskydning og kræve masseuddannelse.

El sammenkobling

Kommissionen godkender en fransk ordning på 30.5 mia.EUR til støtte for produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har i henhold til EU-reglerne for statsstøtte godkendt en fransk støtteordning til støtte for vedvarende elproduktion. Foranstaltningen vil hjælpe Frankrig med at nå sine mål for vedvarende energi uden unødigt at fordreje konkurrencen og vil bidrage til det europæiske mål om at opnå klimaneutralitet inden 2050.

Koncerndirektør Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: ”Denne bistandsforanstaltning vil stimulere udviklingen af ​​vigtige vedvarende energikilder og støtte en overgang til en miljømæssig bæredygtig energiforsyning i tråd med EU's Green Deal-mål. Udvælgelsen af ​​modtagerne gennem en konkurrencedygtig udbudsproces vil sikre den bedste værdi for skatteydernes penge og samtidig opretholde konkurrencen på det franske energimarked. ” 

Den franske ordning

reklame

Frankrig meddelte Kommissionen, at den havde til hensigt at indføre en ny ordning til støtte for elektricitet produceret fra vedvarende energikilder, nemlig til landoperatører af sol-, landvind- og vandkraftanlæg. Ordningen giver støtte til disse operatører, der tildeles via konkurrencedygtige bud. Foranstaltningen omfatter især syv udbudstyper på i alt 34 GW ny vedvarende energikapacitet, der vil blive organiseret mellem 2021 og 2026: (i) sol på jorden, (ii) sol på bygninger, (iii) vind på land, iv) vandkraftanlæg, v) innovativ sol, vi) eget forbrug og vii) et teknologineutralt udbud. Støtten har form af en præmie oven på elmarkedsprisen. Foranstaltningen har et foreløbigt samlet budget på omkring 30.5 mia.EUR. Ordningen er åben indtil 2026, og der kan udbetales støtte i højst 20 år, efter at den nye vedvarende installation er tilsluttet nettet.

Kommissionens vurdering

Kommissionen vurderede foranstaltningen i henhold til EU's statsstøtteregler, især 2014 retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi.

Kommissionen fandt, at støtten er nødvendig for yderligere at udvikle vedvarende energiproduktion for at opfylde Frankrigs miljømål. Det har også en tilskyndelseseffekt, da projekterne ellers ikke ville finde sted i mangel af offentlig støtte. Desuden er støtten proportional og begrænset til det nødvendige minimum, da støtteniveauet fastsættes gennem konkurrencedygtige bud. Derudover fandt Kommissionen, at de positive virkninger af foranstaltningen, især de positive miljøeffekter, opvejer eventuelle mulige negative virkninger med hensyn til konkurrencefordrejning. Endelig forpligtede Frankrig sig også til at gennemføre en efterfølgende evaluering for at vurdere funktionerne og implementeringen af ​​ordningen for vedvarende energi.

På dette grundlag konkluderede Kommissionen, at den franske ordning er i tråd med EU's statsstøtteregler, da den vil lette udviklingen af ​​vedvarende elektricitetsproduktion fra forskellige teknologier i Frankrig og reducere drivhusgasemissioner i tråd med European Green Deal og uden unødigt at fordreje konkurrencen.

Baggrund

Kommissionens 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi give medlemsstaterne mulighed for at støtte produktionen af ​​elektricitet fra vedvarende energikilder på visse betingelser. Disse regler har til formål at hjælpe medlemslandene med at nå EU's ambitiøse energi- og klimamål til de mindst mulige omkostninger for skatteydere og uden unødig fordrejning af konkurrencen i det indre marked.

Vedvarende direktiv Energi af 2018 etablerede et bindende mål for vedvarende energi på EU-plan på 32% inden 2030. Med Europæisk Green Deal-kommunikation i 2019 forstærkede Kommissionen sine klimaambitioner og satte et mål om ingen nettoemission af drivhusgasser i 2050. Den for nylig vedtagne Den europæiske klimarov, der fastlægger målsætningen om klimaneutralitet i 2050 og indfører det mellemliggende mål om at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030, lægge grunden til 'passer til 55' lovgivningsforslag vedtaget af Kommissionen den 14. juli 2021. Blandt disse forslag har Kommissionen fremlagt en ændring af direktivet om vedvarende energi, der sætter et øget mål om at producere 40% af EU-energi fra vedvarende kilder inden 2030.

Den ikke-fortrolige udgave af beslutningen vil kunne findes under sagsnummer SA.50272 i statsstøtte register om Kommissionens konkurrence hjemmeside, når der er blevet løst nogen fortrolighedsproblemer. Nye publikationer af statsstøttebeslutninger på internettet og i De Europæiske Fællesskabers Tidende er opført i Konkurrence ugentlige e-nyheder.

Læs

Plastaffald

Plastaffald og genbrug i EU: Fakta og tal

Udgivet

on

Næsten en tredjedel af plastaffaldet i Europa genbruges. Find ud af flere fakta og tal om plastaffald og dets genanvendelse i EU med denne infografik, Samfund.

Infografik om plastaffald og genbrug i Europa
Find ud af fakta om plastaffald og genbrug i EU  

Produktionen af ​​plast er vokset eksponentielt på få årtier - fra 1.5 millioner tons i 1950 til 359 millioner tons i 2018 på verdensplan - og dermed mængden af ​​plastaffald. Efter et kraftigt fald i produktionen i første halvår af 2020 på grund af COVID-19-pandemien kom produktionen sig igen i andet halvår.

EU træffer allerede foranstaltninger for at reducere mængden af ​​plastaffald, men hvad sker der med det affald, der genereres på trods af alle bestræbelser? Og hvordan kan plastikgenvindingsgraden øges?

reklame

Behandling af plastaffald i Europa

I Europa er energigenvinding den mest anvendte måde at bortskaffe plastaffald efterfulgt af genanvendelse på. Cirka 25% af alt det genererede plastaffald deponeres.

Halvdelen af ​​den plast, der indsamles til genbrug, eksporteres til behandling i lande uden for EU. Årsager til eksport inkluderer mangel på kapacitet, teknologi eller økonomiske ressourcer til at behandle affaldet lokalt.

Tidligere blev en betydelig del af det eksporterede plastaffald afsendt til Kina, men for nylig restriktioner for import af plastaffald i Kina vil sandsynligvis reducere EU's eksport yderligere. Dette udgør en risiko for øget forbrænding og deponering af plastaffald i Europa. I mellemtiden forsøger EU at finde cirkulære og klimavenlige måder at håndtere sit plastaffald på.

Den lave andel plastgenbrug i EU betyder betydelige tab for økonomien såvel som for miljøet. Det anslås, at 95% af værdien af ​​plastemballagemateriale går tabt for økonomien efter en kort første brugscyklus.

Globalt forskere vurderer at produktion og forbrænding af plastik pumpede mere end 850 millioner ton drivhusgasser ud i atmosfæren i 2019. I 2050 kunne disse emissioner stige til 2.8 milliarder ton, hvoraf en del kunne undgås gennem bedre genanvendelse.

Læs mere om affaldshåndtering i EU.

Problemer med plastgenbrug

De væsentligste problemer, der komplicerer plastgenanvendelse, er kvaliteten og prisen på det genbrugte produkt sammenlignet med deres ikke-genvundne modstykke. Plastprocessorer kræver store mængder genanvendt plast, fremstillet efter strengt kontrollerede specifikationer og til en konkurrencedygtig pris.

Da plast imidlertid let tilpasses til hver producents behov - funktionelle eller æstetiske - komplicerer råvarens mangfoldighed genbrugsprocessen, hvilket gør det dyrt og påvirker slutproduktets kvalitet. Som en konsekvens vokser efterspørgslen efter genanvendt plast hurtigt, selvom det i 2018 kun tegnede sig for 6% af efterspørgslen efter plast i Europa.

Få mere at vide om EUs planer om at nå en cirkulær økonomi inden 2050, herunder plast reduktion.

EU -løsninger til at øge genanvendelsesgraden

I maj 2018 fremsatte Europa-Kommissionen et forslag til løsning af spørgsmålet om plast marine strøelse. Det inkluderer et EU-forbud mod produktion af de top 10 engangsplastik, der findes på europæiske strande fra 3. juli 2021.

Som en del af Green Deal, 55% af plastemballageaffald bør genbruges inden 2030. Dette ville betyde bedre design for genanvendelighed, men MEP'er mener, at der også er behov for foranstaltninger til at stimulere markedet for genbrugsplast.

Disse foranstaltninger kan omfatte:

  • Udarbejdelse af kvalitetsstandarder for sekundær plast;
  • opmuntring til certificering for at øge tilliden hos både industrien og forbrugerne
  • indførelse af obligatoriske regler for minimum genbrugsindhold i visse produkter, og;
  • tilskynde EU -lande til at overveje at reducere momsen på genbrugsprodukter.


Europa - Parlamentet støttede også begrænsning af lette plastposer i EU i 2015.

Desuden opfordrede MEP'erne Kommissionen til at tage handling mod mikroplast.

Læs mere om EU-strategien for at reducere plastaffald.

Find ud af mere 

Læs

Miljø

Vandforvaltning: Kommissionen rådfører sig med at opdatere lister over forurenende stoffer, der påvirker overflade- og grundvand

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat en online offentlig høring at søge synspunkter om den kommende gennemgang af listerne over forurenende stoffer, der forekommer i overflade- og grundvand, samt om tilsvarende lovgivningsmæssige standarder. Dette initiativ er særlig vigtigt for at gennemføre det nyligt vedtagne Nul handlingsplan for forurening som en del af European Green Dealog bredere indsats for at sikre en mere effektiv og sikrere brug af vand.

Miljø-, ocean- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: ”Alle europæere bør drage fordel af rent vand. At sikre en god kvalitet af overflade og grundvand i Europa er altafgørende for menneskers sundhed og for miljøet. Forurening forårsaget af pesticider, menneskeskabte kemikalier eller fra rester af lægemidler skal undgås så meget som muligt. Vi vil gerne høre dine synspunkter om, hvordan dette bedst kan opnås. ”

En nylig evaluering ('fitnesscheck') i december 2019 blev fundet EU's vandlovgivning er stort set egnet til formålet. Der er dog behov for forbedring af aspekter såsom investering, gennemførelsesregler, integration af vandmål i andre politikker, administrativ forenkling og digitalisering. Denne revision har til formål at løse nogle af manglerne i forbindelse med kemisk forurening og den juridiske forpligtelse til regelmæssigt at gennemgå listerne over forurenende stoffer samt at hjælpe med at fremskynde gennemførelsen. Den offentlige høring er åben for feedback frem til 1. november 2021. Flere oplysninger findes i dette pressemeddelelse.

reklame

Læs
reklame
reklame
reklame

trending