Slut med os

European Green Deal

Gebyr for justering af kulstofgrænsen indføres i 2026

Udgivet

on

Kommissær Gentiloni præsenterede i dag (15. juli) Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM), der sigter mod at tackle risikoen for kulstoflækage, hvilket vil give andre lande med mindre ambitiøse miljømål en prisfordel. 

CBAM er et af tretten forslag, der blev fremlagt i går (14. juli), der sigter mod at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030 sammenlignet med 1990-niveauet. For at opnå disse emissionsreduktioner, der kræves i den nyligt afsluttede europæiske klimalov, kræves grundlæggende ændringer for forskellige sektorer og værktøjer til at ændre industriens og forbrugernes adfærd. 

Mange EU-virksomheder er allerede underlagt EU's emissionshandelssystem (ETS), men så længe industrielle installationer uden for EU ikke er underlagt tilsvarende ambitiøse foranstaltninger, kan denne indsats miste deres effekt. CBAM sigter mod at udligne kulstofprisen mellem indenlandske produkter og importerede varer til visse energiintensive sektorer.

reklame

Ligesom ETS vil CBAM være baseret på certifikater, hvis priser svarer til den indlejrede emission i importerede varer. Kommissionen håber, at dette vil tilskynde andre til at "grønne" deres produktionsprocesser og også tilskynde udenlandske regeringer til at indføre grønnere politikker for industrien.

Der vil være en overgangsperiode, der varer fra 2023-2025, CBAM gælder for jern- og stål-, cement-, gødnings-, aluminium- og elektricitetssektoren. I denne fase vil importører kun skulle rapportere emissioner indlejret i deres varer uden at betale en økonomisk justering. Dette giver tid til at forberede sig på det endelige system, der skal indføres i 2026, hvor importører skal købe certifikater, der kan modregnes i indlejrede emissioner. Dette falder sammen med udfasningen af ​​gratis kvoter under ETS. 

Kommissionen har gjort ondt med at beskrive den nye mekanisme som et miljøpolitisk redskab, ikke som et toldinstrument. Det gælder for produkter, ikke lande, baseret på deres faktiske kulstofindhold uafhængigt af deres oprindelsesland.

Gentiloni rapporterede, at finansministre og centralbankfolk, der mødtes som G20 i Venedig, modtog EU-forslaget positivt og med interesse. Han sagde, at lignende COXNUMX-prissætningsforanstaltninger var under diskussion, herunder i USA og Canada.

WTO-kompatibel?

Brasilien, Sydafrika, Indien og Kina har allerede udtrykt "alvorlig bekymring" over, at CBAM kunne pålægge urimelig forskelsbehandling ved import af deres produkter. Tidligere WTO-dommer James Bacchus skriver i a blog for Verdensøkonomiske Forum skrev: ”For at bevise, at CBAM er berettiget til WTO's generelle undtagelser, ville Europa-Kommissionen skulle fastslå, at det ikke vil blive anvendt på en måde, der ville udgøre et middel til vilkårlig eller ubegrundet forskelsbehandling mellem lande de samme forhold hersker ''. Og desuden, at det ikke er 'en skjult begrænsning af international handel'. ”

For at berolige tredjelande foreslår Bacchus, at den går i dialog med alle interessenter. Kommissionens forslag indeholder også en mulighed for økonomisk støtte i form af teknisk bistand til at hjælpe udviklingslandene med at tilpasse sig de nye forpligtelser.

Egen ressource?

EU's næste generations EU-fond, der tillader EU at låne 750 mia. € fra de finansielle markeder, vil blive finansieret med nye egne indtægter. CBAM er opført som en af ​​de nye indtægtskilder, men det anslås at yde et meget lille bidrag på kun 10 mia. € i indtægter inden 2030, og kun 20% heraf går til EU. EU Reporter har bedt om en afklaring af disse tal og afventer stadig et svar.

El sammenkobling

Kommissionen godkender en fransk ordning på 30.5 mia.EUR til støtte for produktion af elektricitet fra vedvarende energikilder

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har i henhold til EU-reglerne for statsstøtte godkendt en fransk støtteordning til støtte for vedvarende elproduktion. Foranstaltningen vil hjælpe Frankrig med at nå sine mål for vedvarende energi uden unødigt at fordreje konkurrencen og vil bidrage til det europæiske mål om at opnå klimaneutralitet inden 2050.

Koncerndirektør Margrethe Vestager med ansvar for konkurrencepolitikken sagde: ”Denne bistandsforanstaltning vil stimulere udviklingen af ​​vigtige vedvarende energikilder og støtte en overgang til en miljømæssig bæredygtig energiforsyning i tråd med EU's Green Deal-mål. Udvælgelsen af ​​modtagerne gennem en konkurrencedygtig udbudsproces vil sikre den bedste værdi for skatteydernes penge og samtidig opretholde konkurrencen på det franske energimarked. ” 

Den franske ordning

reklame

Frankrig meddelte Kommissionen, at den havde til hensigt at indføre en ny ordning til støtte for elektricitet produceret fra vedvarende energikilder, nemlig til landoperatører af sol-, landvind- og vandkraftanlæg. Ordningen giver støtte til disse operatører, der tildeles via konkurrencedygtige bud. Foranstaltningen omfatter især syv udbudstyper på i alt 34 GW ny vedvarende energikapacitet, der vil blive organiseret mellem 2021 og 2026: (i) sol på jorden, (ii) sol på bygninger, (iii) vind på land, iv) vandkraftanlæg, v) innovativ sol, vi) eget forbrug og vii) et teknologineutralt udbud. Støtten har form af en præmie oven på elmarkedsprisen. Foranstaltningen har et foreløbigt samlet budget på omkring 30.5 mia.EUR. Ordningen er åben indtil 2026, og der kan udbetales støtte i højst 20 år, efter at den nye vedvarende installation er tilsluttet nettet.

Kommissionens vurdering

Kommissionen vurderede foranstaltningen i henhold til EU's statsstøtteregler, især 2014 retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi.

Kommissionen fandt, at støtten er nødvendig for yderligere at udvikle vedvarende energiproduktion for at opfylde Frankrigs miljømål. Det har også en tilskyndelseseffekt, da projekterne ellers ikke ville finde sted i mangel af offentlig støtte. Desuden er støtten proportional og begrænset til det nødvendige minimum, da støtteniveauet fastsættes gennem konkurrencedygtige bud. Derudover fandt Kommissionen, at de positive virkninger af foranstaltningen, især de positive miljøeffekter, opvejer eventuelle mulige negative virkninger med hensyn til konkurrencefordrejning. Endelig forpligtede Frankrig sig også til at gennemføre en efterfølgende evaluering for at vurdere funktionerne og implementeringen af ​​ordningen for vedvarende energi.

På dette grundlag konkluderede Kommissionen, at den franske ordning er i tråd med EU's statsstøtteregler, da den vil lette udviklingen af ​​vedvarende elektricitetsproduktion fra forskellige teknologier i Frankrig og reducere drivhusgasemissioner i tråd med European Green Deal og uden unødigt at fordreje konkurrencen.

Baggrund

Kommissionens 2014 Retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi give medlemsstaterne mulighed for at støtte produktionen af ​​elektricitet fra vedvarende energikilder på visse betingelser. Disse regler har til formål at hjælpe medlemslandene med at nå EU's ambitiøse energi- og klimamål til de mindst mulige omkostninger for skatteydere og uden unødig fordrejning af konkurrencen i det indre marked.

Vedvarende direktiv Energi af 2018 etablerede et bindende mål for vedvarende energi på EU-plan på 32% inden 2030. Med Europæisk Green Deal-kommunikation i 2019 forstærkede Kommissionen sine klimaambitioner og satte et mål om ingen nettoemission af drivhusgasser i 2050. Den for nylig vedtagne Den europæiske klimarov, der fastlægger målsætningen om klimaneutralitet i 2050 og indfører det mellemliggende mål om at reducere netto drivhusgasemissioner med mindst 55% inden 2030, lægge grunden til 'passer til 55' lovgivningsforslag vedtaget af Kommissionen den 14. juli 2021. Blandt disse forslag har Kommissionen fremlagt en ændring af direktivet om vedvarende energi, der sætter et øget mål om at producere 40% af EU-energi fra vedvarende kilder inden 2030.

Den ikke-fortrolige udgave af beslutningen vil kunne findes under sagsnummer SA.50272 i statsstøtte register om Kommissionens konkurrence hjemmeside, når der er blevet løst nogen fortrolighedsproblemer. Nye publikationer af statsstøttebeslutninger på internettet og i De Europæiske Fællesskabers Tidende er opført i Konkurrence ugentlige e-nyheder.

Læs

European Green Deal

Beskyttelse af Europas have: Kommissionen iværksætter offentlig høring om havstrategirammedirektivet

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har lanceret en offentlig høring søge borgernes, institutionernes og organisationernes synspunkter fra den offentlige og private sektor om, hvordan man opretter EU Direktiv havstrategirammedirektivet mere effektiv, effektiv og relevant for ambitionerne i programmet European Green Deal. Baseret på de initiativer, der blev annonceret under den europæiske grønne aftale, især Nul handlingsplan for forurening og EU's biodiversitetsstrategi til 2030, denne revision søger at sikre, at Europas havmiljø styres af en robust ramme, der holder det rent og sundt, samtidig med at det sikres en bæredygtig anvendelse.

Miljø-, ocean- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: “Sunde have og have er vigtige for vores velbefindende og for at nå vores klima- og biodiversitetsmål. Men menneskelige aktiviteter påvirker livet i vores have negativt. Tab og forurening af biodiversitet truer fortsat marine liv og levesteder, og klimaændringer udgør enorme trusler mod havene og for hele planeten. Vi er nødt til at styrke beskyttelsen og plejen af ​​vores have og have. Derfor er vi nødt til at se nærmere på vores nuværende regler og om nødvendigt ændre dem, før det er for sent. Dit syn på havmiljøet er afgørende i denne proces. ”

Rammedirektivet om havstrategi er EU's vigtigste værktøj til beskyttelse af havmiljøet og sigter mod at opretholde sunde, produktive og modstandsdygtige marine økosystemer, samtidig med at der sikres en mere bæredygtig anvendelse af havressourcerne til fordel for nuværende og fremtidige generationer. Gennemgangen af ​​direktivet vil se mere detaljeret på, hvordan det hidtil har fungeret, under hensyntagen til Kommissionens konklusioner Rapport om havstrategien, der blev offentliggjort i juni 2020 og vurderer dens egnethed til at tackle de kumulative virkninger af menneskelige aktiviteter på havmiljøet. Det offentlig høring er åben indtil 21. oktober. Flere oplysninger findes i pressemeddelelsen her.

reklame

Læs

Miljø

European Green Deal: Kommissionen foreslår en ny strategi for at beskytte og genoprette EU-skove

Udgivet

on

I dag (16. juli) vedtog Europa-Kommissionen programmet Ny EU-skovstrategi for 2030, et flagskibsinitiativ fra European Green Deal der bygger på EU Biodiversitetsstrategi for 2030. Strategien bidrager til pakke af foranstaltninger foreslået at opnå reduktion af drivhusgasemissioner på mindst 55% inden 2030 og klimaneutralitet i 2050 i EU. Det hjælper også EU med at opfylde sit tilsagn om at forbedre kulstoffjernelse ved naturlige dræn i henhold til Klimareg. Ved at tage fat på de sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter tilsammen tager skovstrategien sigte på at sikre multifunktionaliteten i EU-skove og fremhæver den centrale rolle, som skovbrugere spiller.

Skove er en vigtig allieret i kampen mod klimaændringer og tab af biodiversitet. De fungerer som kulstofdræn og hjælper os med at reducere virkningerne af klimaændringer, for eksempel ved at nedkøle byer, beskytte os mod kraftige oversvømmelser og reducere tørkepåvirkningen. Desværre lider Europas skove under mange forskellige pres, herunder klimaforandringer.

Beskyttelse, restaurering og bæredygtig forvaltning af skove

reklame

Skovstrategien opstiller en vision og konkrete tiltag for at øge skovmængden og kvaliteten i EU og styrke deres beskyttelse, restaurering og modstandsdygtighed. De foreslåede aktioner vil øge kulstofbindingen gennem forbedrede dræn og lagre og dermed bidrage til at afbøde klimaændringer. Strategien forpligter sig til strengt at beskytte primære og gamle vækstskove, genoprette forringede skove og sikre, at de forvaltes bæredygtigt - på en måde, der bevarer de vitale økosystemtjenester, som skove leverer, og som samfundet afhænger af.

Strategien fremmer den mest klima- og biodiversitetsvenlige skovforvaltningspraksis, understreger behovet for at holde brugen af ​​træbiomasse inden for bæredygtighedsgrænser og tilskynder ressourceeffektiv anvendelse af træ i overensstemmelse med kaskadeprincippet.

Sikring af multifunktionaliteten i EU-skove

Strategien forudser også udviklingen af ​​betalingsordninger til skovejere og -forvaltere til levering af alternative økosystemtjenester, f.eks. Ved at holde dele af deres skove intakte. Den nye fælles landbrugspolitik (CAP) vil blandt andet være en mulighed for mere målrettet støtte til skovbrugere og bæredygtig udvikling af skove. Den nye forvaltningsstruktur for skove vil skabe et mere inkluderende rum for medlemsstater, skovejere og -forvaltere, industrien, den akademiske verden og civilsamfundet til at diskutere om skovenes fremtid i EU og hjælpe med at opretholde disse værdifulde aktiver for de kommende generationer.

Endelig offentliggør skovstrategien et lovligt forslag om at intensivere skovovervågning, rapportering og dataindsamling i EU. Harmoniseret EU-dataindsamling kombineret med strategisk planlægning på medlemslandeniveau vil give et omfattende billede af staten, udviklingen og den forventede fremtidige udvikling af skove i EU. Dette er altafgørende for at sikre, at skove kan udføre deres mange funktioner til klima, biodiversitet og økonomi.

Strategien ledsages af en vejkort til plantning af tre milliarder ekstra træer i hele Europa inden 2030 under fuld respekt for økologiske principper - det rigtige træ på det rigtige sted til det rigtige formål.

Executive Vice President for the European Green Deal Frans Timmermans sagde: ”Skove er hjemsted for det meste af den biodiversitet, vi finder på Jorden. For at vores vand skal være rent og vores jord være rig, har vi brug for sunde skove. Europas skove er i fare. Derfor vil vi arbejde på at beskytte og gendanne dem, forbedre skovforvaltningen og støtte skovbrugere og skovbrugere. I sidste ende er vi alle en del af naturen. Hvad vi gør for at bekæmpe klima- og biodiversitetskrisen, gør vi for vores egen sundhed og fremtid. ”

Landbrugskommissær Janusz Wojciechowski sagde: ”Skovene er lungerne på vores jord: de er vitale for vores klima, biodiversitet, jord og luftkvalitet. Skove er også lungerne i vores samfund og økonomi: de sikrer levebrød i landdistrikterne, leverer vigtige produkter til vores borgere og har en dyb social værdi gennem deres natur. Den nye skovstrategi anerkender denne multifunktionalitet og viser, hvordan miljøambitioner kan gå hånd i hånd med økonomisk velstand. Gennem denne strategi og med støtte fra den nye fælles landbrugspolitik vil vores skove og vores skovbrugere puste liv i et bæredygtigt, velstående og klimaneutralt Europa. ”

Miljø-, ocean- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: ”Europæiske skove er en værdifuld naturarv, som ikke kan tages for givet. Det er ikke kun vigtigt at beskytte, genoprette og opbygge modstandsdygtigheden i europæiske skove for at bekæmpe klimaet og biodiversitetskriserne, men også for at bevare skovenes socio-økonomiske funktioner. Den enorme involvering i offentlige høringer viser, at europæere bryr sig om fremtiden for vores skove, så vi skal ændre den måde, vi beskytter, forvalter og dyrker vores skove på, så det vil give reelle fordele for alle. ”

Baggrund

Skove er en væsentlig allieret i kampen mod klimaændringer og tab af biodiversitet takket være deres funktion som kulstofdræn samt deres evne til at reducere virkningerne af klimaændringer, for eksempel ved at nedkøle byer, beskytte os mod kraftige oversvømmelser og reducere tørke. indvirkning. De er også værdifulde økosystemer, der er hjemsted for en stor del af Europas biodiversitet. Deres økosystemtjenester bidrager til vores sundhed og velvære gennem vandregulering, mad, medicin og materialer, katastroferisikoreduktion og -kontrol, jordstabilisering og erosionskontrol, luft- og vandrensning. Skove er et sted for rekreation, afslapning og læring såvel som en del af levebrødet.

Mere information

Ny EU-skovstrategi for 2030

Spørgsmål og svar om den nye EU-skovstrategi for 2030

Fakta om natur og skove

Faktaark - 3 mia. Ekstra træer

3 mia. Træers websted

European Green Deal: Kommissionen foreslår en transformation af EU's økonomi og samfund for at imødekomme klimaambitionerne

Læs
reklame
reklame
reklame

trending