Følg os

Landbrug

Europa-Parlamentet er ved at stemme om en stor aftale om landbrugsstøtte

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Medlemmer af Europa-Parlamentet deltager i en debat om den fælles landbrugspolitik (CAP) under et plenarmøde i Europa-Parlamentet i Strasbourg, Frankrig, den 23. november 2021. REUTERS/Christian Hartmann/Pool
EU-kommissær for landbrug Janusz Wojciechowski taler under en debat om den fælles landbrugspolitik (CAP) under et plenarmøde i Europa-Parlamentet i Strasbourg, Frankrig, den 23. november 2021. REUTERS/Christian Hartmann/Pool

Lovgivere, der hjalp med at formidle en aftale med regeringer om reformer af EU's enorme landbrugsstøtteprogram, opfordrede indtrængende Europa-Parlamentet til at give det endeligt grønt lys tirsdag (23. november), skriver Ingrid Melander, Reuters.

Aftalen nået i juni afsluttede en næsten tre-årig kamp om fremtiden for EU's fælles landbrugspolitik, og den tegner sig for omkring en tredjedel af blokkens budget for 2021-2027 - at bruge omkring 387 milliarder euro (436 mia. USD) på landmænd og støtte til landdistrikterne udvikling.

De nye regler for den fælles landbrugspolitik, som vil gælde fra 2023, har til formål at flytte penge fra intensiv landbrugspraksis til beskyttelse af naturen og reducere de 10 % af EU's drivhusgasser, der udledes af landbruget.

Reformerne har gode muligheder for at blive godkendt af Europa-Parlamentet senere tirsdag. Men miljøgrupper og nogle lovgivere siger, at de ikke tilpasser landbruget til EU's mål for at bekæmpe klimaændringer, og at mange af de planlagte foranstaltninger for at tilskynde landmændene til at skifte til miljøvenlige metoder er svage eller frivillige.

reklame

"Jeg opfordrer dig venligst, i de europæiske landmænds interesse, i klimaets interesse, til at stemme for," sagde Peter Jahr, et tysk medlem af Europa-Parlamentet.

Han adresserede kritik af reformerne og sagde, at der var behov for kompromiser.

Den udøvende EU-kommissions landbrugschef, Janusz Wojciechowski, sagde, at reformerne ville "fremme en bæredygtig og konkurrencedygtig landbrugssektor, der kan understøtte landmændenes levebrød og levere sunde og bæredygtige fødevarer til samfundet, samtidig med at de leverer væsentligt mere med hensyn til miljø og klima."

reklame

Reformerne vil kræve, at 20 % af betalingerne til landmænd fra 2023-2024 bliver brugt på "øko-ordninger", hvilket stiger til 25 % af betalingerne i 2025-2027. Mindst 10 % af den fælles landbrugspolitiks midler vil gå til mindre landbrug, og alle landmænds betalinger vil være bundet til overholdelse af miljøreglerne.

Aftalen skaber også en krisefond på 450 millioner euro i tilfælde af, at landbrugsmarkederne forstyrres af en nødsituation såsom en pandemi.

($ 1 = € 0.8880)

Del denne artikel:

Landbrug

'Dai the Dairy' vinder walisisk landbrugspris

Udgivet

on

Velkendt Pembrokeshire mælkeproducent, Dai Miles (billedet), der driver landbrug lige uden for Haverfordwest i Wales, er blevet udvalgt som vinder af 2021 Farmers' Union of Wales (FUW)-prisen for den person, der har ydet et fremragende bidrag til den walisiske mejeriindustri

Prisen anerkender en person, der har ydet et stort bidrag og er blevet en integreret del af mejeriindustrien i Wales. Dommerne var imponerede over de bidrag, som Miles har ydet og fortsat yder til mejeriindustrien.

Ved at overrække prisen på Royal Welsh Winter Fair mandag den 29. november sagde FUW-præsident Glyn Roberts: "Dai Miles kan kun beskrives som en trofast i vores mejeriindustri. Hans passion, dedikation og entusiasme for alt mejeri er inspirerende. 

"Han gør ikke kun et enestående stykke arbejde som mælkeproducent, passer på husdyrene, jorden og producerer bæredygtige næringsrige fødevarer, han var også medvirkende til at sikre et langsigtet marked for økologisk mælk fra Wales ved at støtte økologiske forarbejdningsbehov i Wales. Prisen kunne ikke gå til en mere værdig vinder.”

reklame

Dai Miles voksede op i Felin Fach nær Lampeter og gik på Aberaeron Comprehensive School. Dai var ikke fra en landbrugsfamilie, men startede sin landbrugskarriere ved at gå på Welsh Agricultural College i Aberystwyth, hvor han modtog et nationalt diplom i landbrug og afsluttede et sandwich-år på Godor Nantgaredig.

Efter college tilbragte han fem år som hyrde for 160 køer i Waun Fawr, Glynarthen, Llandysul og derefter yderligere fem år hos IGER Trawscoed, hvor han arbejdede som nødhjælpshyrde mellem de to malkekvægsbesætninger, Lodge Farm og den økologiske besætning i Ty Gwyn, før han tog det modige skridt til at tage et lejemål på egen hånd.

Dai, som er FUW's vicepræsident for South Wales, er også tidligere formand for FUW's mælke- og mejeriproduktudvalg, tidligere amtsformand for FUW i Pembrokeshire og næstformand for FUW's lejerudvalg. 

reklame

Derudover har Dai deltaget i Farming Connects Agri-Academy Rural Leadership Program, som har hjulpet ham med at videreudvikle sine kommunikationsevner for at sætte ham i stand til at varetage sine roller væk fra gården mere effektivt.

Ud over at drive sin egen økologiske mejerifarm blev Dai Miles i 2000 en af ​​de fire grundlæggere og den første bestyrelsesformand for Calon Wen Organic Milk Co-operative. Kooperativet, som ejes af 25 landbrugsfamilier, hjælper med at sikre et langsigtet marked for økologisk mælk fra Wales ved at støtte økologiske forarbejdningsbehov i Wales. 

I 2013 blev han administrerende direktør for virksomheden og gik i gang med at udvikle mærket inden for nichemarkedet for økologisk mælk. Virksomheden leverer nu sit eget mærke af mælk, smør, oste og frossen yoghurt til store detailhandlere i Wales og Storbritannien, samt en lang række andre detailforretninger.

Centralt for Dais succes er en lidenskabelig tro på, at en profitabel landbrugsindustri er nøglen til at bevare landskabet og landdistrikternes kultur i Wales for fremtidige generationer.

Del denne artikel:

Læs

Landbrug

Landbrug: Stadig stigning i EU's handel med landbrugsfødevarer

Udgivet

on

De seneste tal for handel med landbrugsfødevarer i EU offentliggjort viser, at handelen fortsætter med at stige støt, hvor eksporten er steget med 7 % sammenlignet med de første otte måneder af 2020. Den samlede værdi af EU's handel med landbrugsfødevarer (eksport plus import) for januar-august 2021 nåede en værdi på 210.5 mia. svarende til en stigning på 5.1 % i forhold til samme periode sidste år. Eksporten steg med 7 % til 127.5 mia. euro, mens importen voksede med 2.3 % til 85 mia. euro, hvilket gav et samlet handelsoverskud på landbrugsfødevarer på 44 mia. euro i årets første otte måneder. Dette er en stigning på 17 % i forhold til den tilsvarende periode i 2020. Der blev rapporteret positive tal i eksporten til USA, som voksede med 2 mia. EUR eller 15 %, hovedsageligt drevet af stærke resultater fra vin, spiritus og likører.

Derudover steg eksporten til Kina med €812 mio., mens værdistigninger også blev rapporteret i eksporten til Schweiz (op €531 mio.), Sydkorea (op €464 mio.), Norge (op €393 mio.) og Israel (op €288 mio.). Eksporten til Det Forenede Kongerige i denne periode (116 mio. EUR) havde næsten samme værdi som sidste år. Eksporten til en række lande faldt sammenlignet med samme periode i 2020. Det største fald sås i eksporten til Saudi-Arabien, som faldt med €399 mio. eller 16%. Andre bemærkelsesværdige fald blev rapporteret i eksporten til Hong Kong (et fald på 103 mio. EUR) og Kuwait (et fald på 101 mio. EUR). Med hensyn til specifikke produktkategorier oplevede de første otte måneder af 2021 store stigninger i eksportværdierne af vin (op 2.5 mia. EUR) og spiritus og likører (op 1.3 mia. EUR), svarende til stigninger på henholdsvis 31 % og 32 %. Der blev rapporteret fald for eksporten af ​​hvede (fald 892 mio. EUR) og spædbørnsmad (fald 736 mio. EUR). De mest bemærkelsesværdige stigninger i værdien af ​​importen sås i oliekager (op 1.1 mia. EUR), sojabønner (op 1.1 mia. EUR), fedtsyrer og voks (op 500 mio. EUR), palme- og kerneolie (op 479 mio. EUR) og kakaobønner (op 291 mio. €).

De største fald i importværdier blev på den anden side set i tropisk frugt, nødder og krydderier (ned 669 mio. €), frugtjuice (ned 194 mio. €), citrusfrugter (ned 159 mio. €), råtobak (ned 158 mio. €) , og ris (ned €140 mio.). Mere information er tilgængelig her og om EU's handel med landbrugsfødevarer hendee.

reklame

Del denne artikel:

Læs

Landbrug

EU's landbrugsstatistik: Subsidier, arbejdspladser, produktion

Udgivet

on

Opdag fakta og tal om landbrug i EU, herunder finansiering efter land, beskæftigelse og produktion, Samfund.

Landbrug er en vigtig industri for alle EU-lande, og de modtager alle EU-midler gennem den fælles landbrugspolitik (CAP). Disse midler støtter landmænd direkte gennem Den Europæiske Landbrugsgarantifond og landdistrikter, klimaindsats og forvaltning af naturressourcer gennem Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikter.

Finde ud af hvordan den fælles landbrugspolitik støtter landmændene.

EU's landbrugsstøtte efter land

I 2019 blev der brugt 38.2 milliarder euro på direkte betalinger til landmænd og 13.8 milliarder euro på udvikling af landdistrikter. Yderligere 2.4 mia. EUR støttede markedet for landbrugsprodukter.

reklame

Reglerne for, hvordan midler fra den fælles landbrugspolitik bruges, bestemmes af EU's langsigtede budget. Det gældende regler gælder indtil december 2022, hvorefter den seneste reform af den fælles landbrugspolitik træder i kraft og løber indtil 2027.

Infografik med kort, der viser størrelsen af ​​tilskud fra den fælles landbrugspolitik pr. EU-land i 2019. Nøgledata kan findes under overskriften EU-landbrugsstøtte efter land.
Fordelingen af ​​den fælles landbrugspolitiks midler mellem EU-landene  

EU's landbrugsbeskæftigelsesstatistik

Landbrugsindustrien støttede 9,476,600 arbejdspladser i 2019 og 3,769,850 arbejdspladser i fødevareproduktion (i 2018) og tegnede sig for 1.3 % af EU's bruttonationalprodukt i 2020.

Rumænien havde flest beskæftigede i landbruget i 2019, mens Danmark havde flest beskæftigede i fødevareproduktion i 2018.

reklame

For hver euro brugt, skaber landbrugssektoren yderligere 0.76 euro til EU-økonomien. Bruttoværditilvæksten fra landbruget - forskellen mellem værdien af ​​alt, hvad EU's primære landbrugssektor producerede, og omkostningerne ved de tjenester og varer, der blev brugt i produktionsprocessen - var €178.4 milliarder i 2020.

Infografik, der viser beskæftigelsen i landbruget (i 2019) og fødevareproduktionen (i 2018) pr. EU-land. Nøgledata kan findes under overskriften EU's landbrugsbeskæftigelsesstatistik.
Fødevare- og landbrugssektorerne i EU  

Landbrugsproduktion i Europa

EU's landbrug producerer et rigt udvalg af fødevarer, fra korn til mælk. EU har lovgivet for at sikre, at de fødevarer, der produceres og sælges i EU, er sikre at spise. Det EU's jord til bord-strategi, annonceret i 2020, har til formål at sikre, at fødevarer også produceres mere bæredygtigt. MEP'er ønsker at reducere brugen af ​​pesticider til bedre beskytte bestøvere og biodiversitet, afslutte brugen af ​​bure i dyreavl og øge arealanvendelsen til økologisk landbrug af 2030.

Infografik, der viser, hvor mange tons forskellige fødevarer, der blev produceret i EU i 2019.
Fødevareproduktion i EU  

Den fælles landbrugspolitik 

Data kilder 

Del denne artikel:

Læs
reklame
reklame

trending