Følg os

CO2 emissioner

Hvordan EU reducerer drivhusgasser ud over CO2 

DEL:

Udgivet

on

Find ud af, hvordan EU arbejder for at reducere udledningen af ​​drivhusgasser udover CO2.

Som EU arbejder hårdt på reducere CO2-udledningen, gør det også en indsats for at regulere andre drivhusgasser, der opvarmer planeten Jorden, såsom metan, fluorholdige gasser - også kendt som F-gasser - og ozonnedbrydende stoffer. Selvom de er til stede i mindre mængder end CO2 i atmosfæren, kan de have en betydelig opvarmningseffekt.

MEP'er opfordrer til ambitiøse emissionsreduktioner af fluorholdige drivhusgasser og ozonlagsnedbrydende stoffer. De støtter Europa-Kommissionens forslags at fremme brugen af ​​alternativer til fluorholdige drivhusgasser og ozonlagsnedbrydende stoffer, hvor det er muligt, eller at iværksætte foranstaltninger til at reducere deres lækage og emission under produktion eller brug.

Den 30. marts 2023 vedtog Parlamentet sine holdninger vedr reduktion af emission af fluorholdige gasser og ozonlagsnedbrydende stoffer, hvilket gør det muligt for den at indlede forhandlinger med EU's regeringer.

Find ud af mere om ikke-C02-drivhusgasser og deres indvirkning på den globale opvarmning.

Reduktion af fluorholdige drivhusgasser

Hvad er fluorholdige gasser?

Fluorholdige gasser er menneskeskabte og kan findes i almindelige apparater som køleskabe, aircondition eller varmepumper, aerosoler, opløsningsmidler og skumblæsemidler. De tegner sig for omkring 2.5 % af EU's drivhusgasemissioner.

Selvom F-gasser findes i mindre mængder i atmosfæren end CO2, kan de opfange mere solenergi. EU skal reducere deres emissioner for at nå sit 2050-mål om at reducere emissionerne til netto nul.

Da de ikke skader det atmosfæriske ozonlag, bruges F-gasser ofte som erstatning for ozonnedbrydende stoffer.

Hvad har EU gjort indtil videre?

F-gasser er omfattet af Paris-aftalen sammen med CO2, metan og lattergas samt under internationale aftaler om ozonlagsnedbrydende stoffer.

For at kontrollere emissioner fra F-gasser har EU vedtaget F-gas regulering og Direktiv om mobile klimaanlæg. Hvert år Det rapporterer Det Europæiske Miljøagentur om produktion, import, eksport, destruktion og råvareanvendelse af F-gasser udledt af virksomheder i EU.

reklame

Hvad ønsker Parlamentet?

For yderligere at reducere F-gasser i EU ønsker MEP'erne at:

  • Styrke nye krav foreslået af Kommissionen, der forbyder markedsføring på det indre marked af produkter, der indeholder F-gasser
  • Udfasning af hydrofluorcarboner (HFC'er) - almindeligt anvendt i klimaanlæg og køling - markedsført på EU-markedet inden 2050.
  • Overvåg nøje for at sikre, at HFC-afviklingen ikke bringer den i fare RePowerEU mål for varmepumpeinstallation.
  • Øg håndhævelsen for at forhindre ulovlig handel og manglende overholdelse

Kommissionen anslår, at dens forslag til F-gasforordningen vil spare 310 millioner ton CO2-ækvivalent frem til 2050, hvilket er det samme som Spaniens samlede årlige drivhusgasemissioner i 2019.

Udfasning af ozonlagsnedbrydende gasser

Hvad er ozonnedbrydende stoffer?

Findes i lignende apparater som F-gasser, ozonnedbrydende stoffer er også menneskeskabte kemikalier. Når de når den øvre atmosfære, kan disse stoffer skade ozonlaget, som holder Jorden fra farlig solstråling.

Hvad har EU gjort indtil videre?

På grund af deres indvirkning på miljøet udfases ozonlagsnedbrydende stoffer af EU i overensstemmelse med en global aftale fra 1989 kendt som Montreal-protokollen om stoffer, der nedbryder ozonlaget og at overholde EU's klimamål og Parisaftalen.

Hvad ønsker Parlamentet?

For yderligere at reducere udledningen af ozonnedbrydende stoffer, MEP'er støtter Kommissionens forslag til ajourføring af lovgivningen, herunder et forbud mod produktion, brug eller handel med sådanne stoffer, undtagen i nøje definerede tilfælde. De opfordrer også til bedre overvågning, forbedret håndhævelse og strengere sanktioner for at undgå ulovlige aktiviteter.

Ifølge Kommissionen vil de foreslåede ændringer i forordningen om ozonlagsnedbrydende stoffer føre til besparelser på yderligere 180 millioner ton CO2-ækvivalent i 2050 - det samme som Hollands samlede årlige drivhusgasemissioner i 2019.

Reduktion af metan-emissioner

Hvad er metan?

Metan forekommer naturligt i atmosfæren, men genereres også gennem menneskelige aktiviteter, såsom landbrug, industri og forbrænding af fossile brændstoffer. Det tegnede sig for 12 % af virkningen af ​​EU's drivhusgasemissioner i 2021.

Hvad laver EU?

Parlamentet vedtog en beslutning om en EU-forslag til en strategi til reduktion af metan-emissioner i oktober 2021 og opfordrede Kommissionen til at fastsætte bindende metanreduktionsmål og -foranstaltninger for alle sektorer gennem indsatsfordelingsforordningen. MEP'er vil stemme om Parlamentets holdning vedr metanreduktioner i energisektoren senere på året.

Mere om fluorholdige drivhusgasser og ozonlagsnedbrydende stoffer 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending