Følg os

Klima forandring

"Historisk sejr": Bangladeshisk klimaforkæmper hylder COP27's gennembrud på tab og skader

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Klimakonferencen COP27 i Sharm el Sheikh i Egypten er i fare for at blive husket som det internationale topmøde, hvor der ikke blev aftalt nok til at bringe verden virkelig på kurs for at eliminere fossile brændstoffer. Men der var et område, hvor der blev gjort flere fremskridt, end mange havde forventet, med enighed om en tabs- og skadesfond, skriver politisk redaktør Nick Powell.

"Det er en historisk sejr at få fonden" var reaktionen fra klimaforkæmperen Saleemal Huq på det ene virkelige gennembrud på COP27. Den bangladeshiske direktør for Det Internationale Center for Klimaændringer og Udvikling sagde, at en tabs- og skadesfond havde været et krav fra de mest sårbare lande i lang tid, men altid var blevet blokeret af udviklede lande.

Fonden er for de lande, der har haft størst gavn af industriel udvikling drevet af kul, olie og gas, for at kompensere de lande, der er værst ramt af oversvømmelser, tørke, stigende vandstand og de øvrige konsekvenser af klimaændringer. Bangladesh er en af ​​de nationer, der er mest udsat for disse farer, på trods af at de har ydet et ubetydeligt bidrag til de globale kulstofemissioner.

Professor Huq, som er baseret på det uafhængige universitet i Bangladesh, sagde, at forskellen denne gang var udviklingslandenes enhed i at presse på for fonden, selvom han tilføjede, at "nu skal vi bygge videre på den og få den til at levere noget. til de mennesker, der lider”.

For et år siden advarede Saleemul Huq ved COP26 i Glasgow i Skotland om, at COP-processen var mislykket, da "vi har gjort det 26 gange, og klimaændringerne sker, mens vi taler", og argumenterede for, at det ikke længere blot var et spørgsmål om tilpasning og afhjælpning efterhånden som tab og skade fandt sted.

Han havde sagt, at det at gå med til en dialog for at diskutere tab og skade var absolut uacceptabelt, når han talte om nogle af de mest sårbare mennesker på planeten. Meget vil nu afhænge af, hvor hurtigt, hvor meget og hvor ofte verdens rigere nationer bidrager til fonden.

Lederen af ​​Europa-Parlamentets delegation i Sharm el Sheikh, den grønne MEP Bas Eickhout, fremhævede tabs- og skadefonden som COP27's eneste præstation. »EU viste lederskab og brød dødvandet ved at erklære sig for en fond. Som et resultat opnåede COP trods alt noget”, sagde han.

reklame

"Jeg er fortsat ked af, at vi er så langt fra at nå klimamålet i Paris, men jeg er optimistisk over, at den multilaterale proces ikke er kollapset på trods af alle undergangsprofetierne. Der er fremskridt og håb om mere”, tilføjede Bas Eickhout og beskrev ikke desto mindre COP27 som en “forpasset mulighed”.

»Jo længere vi holder fast i kul, olie og gas, desto mere katastrofale bliver konsekvenserne af klimaforandringerne og i sidste ende omkostningerne. Beslutningen om etablering af en tabs- og skadefond er et vigtigt politisk signal, men vil stadig være i centrum for mange diskussioner på de kommende konferencer”, sagde han.

Han advarede om, at det stadig var uklart, hvilke lande der vil betale til fonden, og hvilke der vil være berettiget til støtte, som skulle nå ud til de mest sårbare mennesker og dem, der er hårdest ramt af klimaændringer.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending