Følg os

Klima forandring

EU-reaktioner på klimaændringer 

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Bekæmpelse af klimaændringer er en prioritet for Europa-Parlamentet. Nedenfor finder du detaljer om de løsninger, EU og parlamentet arbejder på, Samfund.

Begrænsning af den globale opvarmning: Et spørgsmål om 2 ° C stigning

Gennemsnitlige globale temperaturer er steget betydeligt siden den industrielle revolution og det sidste årti (2011-2020) var varmeste årti på rekord. Af de varmeste år 20 er 19 sket siden 2000.

Data fra Copernicus Climate Change Service viser, at 2020 også var varmeste år på rekord for Europa. Størstedelen af ​​beviserne tyder på, at dette skyldes stigningen i drivhusgasemissioner (GHG) produceret af menneskelig aktivitet.

Den gennemsnitlige globale temperatur er i dag 0.95 til 1.20 °C højere end i slutningen af ​​det 19. århundrede. Forskere overvejer en stigning på 2°C sammenlignet med præ-industrialiserede niveauer som en tærskel med farlige og katastrofale konsekvenser for klima og miljø.

Derfor er det internationale samfund enig i, at den globale opvarmning skal forblive langt under en 2 ° C-stigning.

Hvorfor er et EU-svar vigtigt?

EU er påvirket af klimaforandringerne

Klimaændringer påvirker allerede Europa i forskellige former, afhængigt af regionen. Det kan føre til tab af biodiversitet, skovbrande, faldende afgrødeudbytte og højere temperaturer. Det kan også påvirke folks helbred.

EU er en stor udleder

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur var EU verdens tredjestørste udleder af drivhusgasser efter Kina og USA i 2015.

Flere fakta i vores Infographics om klimaændringer i Europa.

reklame

EU er et engageret medlem af internationale klimaforhandlinger

EU er en nøgleaktør i FN's klimaforhandlinger og har underskrevet Paris-aftalen. Alle EU-lande er også underskrivere, men de koordinerer deres holdninger og opstiller fælles emissionsreduktionsmål på EU-niveau.

Under Paris-aftalen, forpligtede EU sig i 2015 til at reducere drivhusgasemissionerne i EU med mindst 40 % under 1990-niveauet i 2030. I 2021 blev målet ændret til mindst 55 % reduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

Tjek den tidslinje for klimaændringsforhandlinger.

EU-indsatsen giver pote

I 2008 satte EU sig som mål at reducere emissionerne med 20 % sammenlignet med 1990-niveauer i 2020. Emissionerne var faldet 24 % i 2019 og til 31 % i 2020, delvist på grund af Covid-10-pandemien. Nye mål blev sat i 2021.

Tjek vores infografik om EU's fremskridt hen imod sine 2020-klimamål.

Den europæiske grønne aftale: Opnå nul nettoemissioner i 2050

I 2021 lavede EU klimaneutralitet, målet om nul nettoemissioner i 2050, juridisk bindende i EU. Det satte et foreløbigt mål om 55 % emissionsreduktion inden 2030.

Dette mål om nul nettoudledning er nedfældet i klimaloven. Den europæiske grønne aftale er køreplanen for, at EU bliver klimaneutralt i 2050.

Den konkrete lovgivning, der vil give Europa mulighed for at nå Green Deal-målene, er fastlagt i Fit for 55-pakken, som Kommissionen præsenterede i juli 2021. Den vil omfatte revisionen af ​​eksisterende lovgivning om emissionsreduktion og energi, som forklares yderligere nedenfor.

EU arbejder også på opnå en cirkulær økonomi i 2050, skabe et bæredygtigt fødevaresystem og beskytte biodiversitet og bestøvere.

For at finansiere Green Deal præsenterede Europa-Kommissionen i januar 2020 Investeringsplan for bæredygtigt Europa, som sigter mod at tiltrække mindst 1 billion euro af offentlige og private investeringer i løbet af det næste årti.

I henhold til investeringsplanen Bare overgangsfond er designet til at støtte regioner og samfund, der er mest berørt af en grøn omstilling, for eksempel regioner, der er stærkt afhængige af kul.

Læs mere om Green Deal.

Infografik om drivhusgasemissioner
Infografik om drivhusgasemissioner  

Udledning af drivhusgasemissioner

EU har indført forskellige typer mekanismer afhængigt af sektoren.

Kraftværker og industri

For at reducere emissionerne fra kraftværker og industri har EU indført den første store kulstofmarkedet. Med Emissions Trading System (ETS) skal virksomheder købe tilladelser til at udlede CO2, så jo mindre de forurener, jo mindre betaler de. Dette system dækker 40 % af EU's samlede drivhusgasemissioner.

Parlamentet overvejer i øjeblikket en revision af ordningen for at tilpasse den til de højere emissionsreduktionsmål i Green Deal.

Byggeri og landbrug

For andre sektorer såsom byggeri eller landbrug vil reduktioner blive opnået gennem aftalt nationale emissionsmål, som er beregnet ud fra landes bruttonationalprodukt pr. indbygger. Som en del af Fit for 55-pakken støttede MEP'erne op om at hæve emissionsreduktionsmålet for disse sektorer fra 29 % til 40 % inden 2030.

Transport

Vedrørende vejtransport, i juni 2022 støttede Europa-Parlamentet et forslag om at nå nul-emissioner fra nye biler og varevogne i EU inden 2035.

Hidtil har der ikke været EU-krav til skibe om at reducere udledningen af ​​drivhusgasser.Søtransport er indstillet til at blive inkluderet i den reformerede EU ETS, som foreslået i Fit for 55-pakken.

I juni 2022 stemte Parlamentet for en revision af ETS for luftfart, herunder alle flyvninger med afgang fra Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde i ordningen.

Skovrydning og arealanvendelse

EU ønsker også at bruge Skovenes CO2-optagelsesevne at bekæmpe klimaforandringerne. I juni 2022 stemte MEP'erne for en opdatering af reglerne for skovrydning og ændring af arealanvendelse (LULUCF). Målet er at forbedre EU's kulstofdræn for at opnå endnu større emissionsreduktion end det nuværende mål på 55 % inden 2030.

Import fra lande med lavere klimaambitioner

I juli 2021 foreslog Europa-Kommissionen en COXNUMX-grænsejusteringsmekanisme for at tilskynde virksomheder i og uden for EU til at dekarbonisere ved at placere en kulstofpris på importen af ​​visse varer, hvis de kommer fra mindre klimaambitiøse lande. Det er beregnet til at undgå kulstoflækage, som sker, når industrier flytter produktionen til lande med mindre strenge regler for udledning af drivhusgasser.

Få flere oplysninger om EU-foranstaltninger til reduktion af drivhusgasemissioner.

Adressering af energiudfordringen

EU bekæmper også klimaforandringerne med en ren energipolitik vedtaget af parlamentet i 2018. Fokus er på at øge andel af vedvarende energi forbrugt til 32 % i 2030 og skabe mulighed for, at folk kan producere deres egen grønne energi.

Derudover vil EU gerne forbedre energieffektiviteten 32.5 % i 2030 og vedtaget lovgivning om bygninger og husholdningsapparater.

Målene for både andel af vedvarende energi og energieffektivitet vil blive revideret i forbindelse med Green Deal.

Oplev mere om EU-foranstaltninger til fremme af ren energi.

Find ud af mere 

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending