Følg os

Biodiversitet

Havets biodiversitet: Global aftale om beskyttelse og bæredygtig brug af ressourcer og biodiversitet i åbent hav

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

Globale forhandlinger er afsluttet om den skelsættende traktat om det åbne hav for at beskytte havet, tackle miljøforringelse, bekæmpe klimaændringer og forhindre tab af biodiversitet.

Den nye traktat vil tillade etablere store marine beskyttede områder på åbent hav, som også er nødvendige for at opfylde den globale forpligtelse Kunming-Montreal Global Biodiversity Agreement indgik i december sidste år for at beskytte mindst 30 % af havet inden 2030. For første gang vil traktaten også kræve vurdering af økonomiske aktiviteters indvirkning på biodiversiteten på åbent hav. Udviklingslandene vil blive støttet i deres deltagelse i og implementering af den nye traktat gennem en stærk kapacitetsopbygning og havteknologioverførselskomponent, finansieret fra en række offentlige og private kilder og af en retfærdig mekanisme til deling af de potentielle fordele ved marine genetiske ressourcer.

Denne "biodiversitet ud over national jurisdiktion"-traktat, vedtaget i dag på 5th regeringskonference i New York, er frugten af ​​mere end ti års globalt engagement for at finde løsninger på dette afgørende globale miljøproblem. Det EU og dets medlemslandene har været førende BBNJ High Ambition Coalitionsom spillede en central rolle i at nå til enigheden. Koalitionen samler 52 lande, som på højeste politiske niveau er forpligtet til at opnå ambitiøse handlinger til beskyttelse af havet. Det var lanceret ved One Ocean Summit 2022 i Brest af præsident von der leyen sammen med det franske formandskab for Rådet.

Næste skridt

Nu hvor forhandlingerne er slut, træder aftalen i kraft, når 60 stater har ratificeret. EU vil arbejde for at sikre, at dette sker hurtigt, og for at hjælpe udviklingslandene med at forberede sig på implementeringen. Til denne ende, EU har givet tilsagn om 40 millioner euro som en del af et globalt havprogram og har inviteret medlemmer af High Ambition Coalition til at gøre det samme inden for deres evner.

Den formelle vedtagelse af traktaten vil finde sted, når den juridiske skrubning på FN-sprog er afsluttet.

Baggrund

reklame

Det åbne hav giver uvurderlige økologiske, økonomiske, sociale og fødevaresikkerhedsmæssige fordele for menneskeheden og har behov for akut beskyttelse.

Områder uden for national jurisdiktion dækker næsten to tredjedele af verdenshavet, der omfatter åbent hav og havbunden uden for national jurisdiktion. De indeholder marine ressourcer og biodiversitet og giver uvurderlige økologiske, økonomiske, sociale, kulturelle, videnskabelige og fødevaresikkerhedsmæssige fordele for menneskeheden. Men de er under stigende pres fra forurening (herunder støj), overudnyttelse, klimaændringer og faldende biodiversitet.

Stillet over for disse udfordringer og i lyset af fremtidens stigende efterspørgsel efter marine ressourcer til blandt andet fødevarer, medicin, mineraler og energi, var et overvældende flertal af stater enige om behovet for denne højsøtraktat, som tager form af en ny implementeringsaftale under De Forenede Nationers havretskonvention (UNCLOS) for at beskytte og bæredygtigt bruge ressourcerne i disse områder. Aftalen vil yderligere implementere eksisterende principper i UNCLOS for at opnå en mere holistisk styring af aktiviteter udført på åbent hav. Disse principper omfatter pligten til at samarbejde, til at beskytte og bevare havmiljøet og til at foretage forudgående konsekvensvurdering af aktiviteter.

Denne gennemførelsesaftale er den tredje af sin art efter specifikke aftaler om havbundsminedrift i 1994 og forvaltningen af ​​fælles og stærkt vandrende fiskebestande i 1995. Den nye aftale vil bringe UNCLOS op i hastighed med udviklingen og udfordringerne, der er sket siden den blev udviklet for tredive år siden og vil yderligere understøtte opnåelsen af ​​Agenda 2030 for bæredygtig udvikling, især mål 14 for bæredygtig udvikling ("Livet under vandet").

Mere information

Kommissionens websted om koalitionen med høj ambition og BBNJ-forhandlingerne "Beskyttelse af havet, tid til handling"

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending