Følg os

Dyrevelfærd

Fugleinfluenzaens spøgelse betyder, at dyresundhed skal være en prioritet i Europa-Parlamentet

DEL:

Udgivet

on

Af Roxane Feller, generalsekretær for AnimalhealthEurope, Europas dyresundhedsforening

Den voksende risiko for en krydsning af husdyrsygdomme – som verden er vidne til med spredning af fugleinfluenza til malkekvæg – er netop derfor, at EU længe har været en forkæmper for forbedret dyresundhed inden for sine landbrugsfødevaresystemer. Den hastighed, hvormed vacciner blev udviklet og indsat for at beskytte husdyr mod udbrud af bluetonguevirus i de seneste uger, for eksempel viser den banebrydende karakter af Europas dyresundhedssektor.

Alligevel er truslen om sygdomme som fugleinfluenza ikke den eneste udfordring, som kontinentets fødevareforsyning står over for. Voksende klimapåvirkninger, herunder stigende varme, tørke og oversvømmelser, lægger også stigende byrder på Europas landmænd for at producere fødevarer mere bæredygtigt.

Med et nyt parlament tiltræden i juli, skal EU's politiske beslutningstagere derfor fortsætte med at udnytte denne stærke kontinentale arv af støtte til bedre dyresundhed.

At gøre det vil ikke kun give landmændene mulighed for at fodre kontinentet mere bæredygtigt, men vil også opbygge deres modstandsdygtighed over for stigende klima- og sygdomsudfordringer verden over. På trods af drastiske ændringer til sammensætningen af ​​EU-Parlamentet efter det seneste valg, bør god dyresundhed fortsat være en tværpolitisk prioritet, eftersom det er grundlaget for forbedret menneskers og miljømæssig sundhed for os alle.

For at sætte dyresundhed som en prioritet betyder det først, at EU's politiske beslutningstagere skal anerkende dyresundhed som centralt for blokkens dagsorden for fremtiden.

EU skal sikre, at støtten til dyresundhedssektoren, og dens bidrag til at nå blokkens dagsorden – fra kl. reduktion af emissioner at forbedre kontinentets bæredygtighed fødevareproduktion – prioriteres gennem løbende lovgivning og dialoger.

reklame

For eksempel kan dyresundhedssektoren spille en nøglerolle i resultaterne af Strategisk dialog, som blev lanceret af EU for at forme en fremtid for kontinentets landbrug, som bedre understøtter landmændene og deres behov.

Støtte til forbedrede sundhedsinterventioner for kontinentets husdyr, hvad enten det er gennem levering af nye teknologier som vacciner eller uddannelse af flere dyrlæger, kan give en lang række fordele for Europas landmænd og de samfund, de tjener.

Dette ville ikke kun beskytte landmændenes levebrød mod stigende sygdomstrusler, men ville også bidrage til at sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion og færre sygdomstab. Enhver fremtidig støtte til Europas landmænd kan derfor ikke komme uden bestemmelser om bedre dyresundhed.

For det andet skal en konkurrencedygtig europæisk veterinærmedicinsektor opretholdes for at udnytte dyresundhedssektorens fulde potentiale og fremme forbedrede sundheds- og bæredygtighedsresultater.

For at opnå dette skal regulering og politik afspejle realiteterne i husdyrsektoren og understøtte en mere fremsynet tilgang til dyresundhed og dens mange fordele.

Frankrigs seneste vaccinationskampagne for ænder var f.eks. et effektivt svar mod truslen om fugleinfluenza, men viste samtidig de udfordringer, der er tilbage fra et til tider modstridende politikmiljø for dyresundhed og -velfærd kontra handel.

For eksempel, selvom vaccination utvivlsomt hjalp med at redde liv og beskytte levebrødet for Frankrigs landmænd, udløste dette skridt ikke desto mindre en bølge af importrestriktioner fra Frankrigs handelspartnere.

Alligevel er Europa på trods af disse udfordringer fortsat verdensførende inden for dyresundhed og skal forankre denne arv yderligere.

Europas politiske beslutningstagere kan gøre dette ved at fortsætte med at støtte en levende og konkurrencedygtig veterinærmedicinsektor til at levere tiltrængte produkter til at håndtere stigende sygdomsudfordringer. Dette betyder at sikre, at lovgivningen understøtter dyresundhedssektoren i at spille en førende rolle i at hjælpe kontinentet med at opfylde dets bæredygtighed og fremtidige agrofødevaredagsorden.

Endelig skal EU's politiske beslutningstagere anerkende dyresundhedens rolle i at give landmændene mulighed for at producere flere fødevarer, mere bæredygtigt.

Med dyresygdomme forårsager tabet af mindst 20 % af husdyrproduktionen globalt hvert år, og støtte landmænd med større adgang til veterinærtjenester og de nyeste dyresundhedsprodukter kan give dem mulighed for at fodre kontinentet mere bæredygtigt, samtidig med at de beskytter deres levebrød.

Afgørende betyder det, at man lytter til og forstår de udfordringer, kontinentets landmænd står over for, samtidig med at man støtter dem med større adgang til veterinærtjenester og alle dyresundhedsprodukter – adgangen til den er ikke ensartet på tværs af kontinentet. At gøre det vil ikke kun sikre deres levebrød, men også beskytte deres bidrag til fødevaresikkerhed på hele kontinentet.

Fra klimaændringer til utilfredshed blandt landmænd omkring retningen af ​​blokkens landbrugsfødevaredagsorden vil to-do-listen for EU's næste parlament utvivlsomt blive stablet, med opmærksomheden rettet i mange forskellige retninger.

Ved at sætte dyresundheden i centrum kan EU sikre, at kontinentet ikke blot modstår stigende trusler mod fødevareproduktionen, men at det også kan tage de første skridt, der er nødvendige for at skabe en mere bæredygtig og sund fremtid for alle.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending