Følg os

Dyrevelfærd

'Etisk og miljømæssigt' katastrofale planer om at opdrætte blæksprutter i Spanien

DEL:

Udgivet

on

Eksperter og dyrevelfærdsforkæmpere er rystede, da det spanske skaldyrsfirma Nueva Pescanova annoncerede planer om at åbne verdens første blækspruttefarm på trods af flere etiske og økologiske bekymringer.

Nueva Pescanova håber at kunne begynde at markedsføre opdrættede blæksprutter til sommer, inden de sælger 3,000 tons blæksprutte om året fra 2023 og fremefter. Den kommercielle gård vil have base tæt på havnen i Las Palmas på De Kanariske Øer. Indtil videre er de forhold, hvorunder blæksprutten vil blive holdt fanget - størrelsen af ​​tanke, den mad, de vil spise, og hvordan de vil blive dræbt - ikke blevet oplyst af virksomheden. 

Eksperter har ringet med alarmklokker om etik og bæredygtighed af blækspruttefarme i mange år. Det London School of Economics konkluderede i en skelsættende rapport sidste år: "Vi er overbeviste om, at højvelfærdsblæksprutteopdræt er umuligt." Compassion in World Farming udgav en indberette i 2021 advarede om, at blæksprutteopdræt er en "opskrift på katastrofe". I 2019, forskere indgået at "af etiske og miljømæssige årsager er det en dårlig idé at opdrætte blæksprutter i fangenskab for mad". 

Blæksprutter er ensomme dyr, der er meget nysgerrige, intelligente og udfører kompleks adfærd og interaktioner med deres miljø. De er territoriale dyr og kan nemt blive beskadiget uden skeletter til at beskytte dem. De golde og indelukkede forhold i landbrugssystemerne skaber derfor en høj risiko for dårlig velfærd, herunder aggression og endda kannibalisme. Vanddyr er de mindst beskyttede af alle opdrættede arter, og på nuværende tidspunkt er der ingen videnskabeligt validerede metoder til deres humane slagtning. 

Opdræt af blæksprutter vil også øge det voksende pres på vilde fiskebestande. Blæksprutter er kødædere og har brug for at spise to til tre gange deres egen vægt i mad i løbet af deres korte levetid. I øjeblikket bliver omkring en tredjedel af de fisk, der fanges på verdensplan, til foder til andre dyr - og omkring halvdelen af ​​den mængde går til akvakultur. Så opdrættede blæksprutter vil sandsynligvis blive fodret med fiskeprodukter fra bestande, der allerede er overfisket og på bekostning af fødevaresikkerheden i kystsamfundene.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending