Følg os

Miljø

Petrokemisk producent SIBUR tager imod madspild

DEL:

Udgivet

on

Ifølge FN's miljøprogrammig, over 1 milliard tons mad spildes årligt på verdensplan, hvilket repræsenterer 19 % af den mad, der produceres globalt. Dette er et kolossalt tal, og det inkluderer ikke engang de tab, der opstår under produktion og transport af fødevarer (yderligere 13%). Ifølge Verdensbanken, rangerer madspild først blandt fast kommunalt affald.

Mad, der kasseres af husholdninger, fødevarevirksomheder og detailhandel nedbrydes og tegner sig for op til 10 % af drivhusgasemissionerne globalt. Det er fem gange så meget som emissioner fra luftfart. FN sigter mod at opnå en 50% reduktion af det globale madspild inden 2030, hvilket skulle yde et væsentligt bidrag til kampen mod global opvarmning.

Ikke overraskende hævder Sibur, at polymeremballage er en måde at reducere madspild på. Denne form for emballage bevarer fødevarer og forlænger dermed holdbarheden. Dens barriereegenskaber - forhindrer vand og luft i at passere igennem - lette vægt, fleksibilitet og lave omkostninger adskiller den fra andre typer emballage. Polymeremballage er uundværlig til mange anvendelser, såsom opbevaring af frosne produkter og spiseklar mad i portionsemballage, hvilket er med til at reducere madspild.

Ifølge FN skøn, Rusland, hvor der årligt bruges omkring 3 millioner tons polymerer til emballageproduktion, har et af de laveste niveauer af madspild i Europa: mindre end 60 kg pr. indbygger om året.

Man kan argumentere for, at polymeremballage i sig selv er en kilde til forurening. Men for det første er den samlede mængde plastaffald en tredjedel af mængden af ​​madaffald. For det andet løses problemet med plastaffald gradvist, efterhånden som virksomheder indsamler og genbruger brugt polymeremballage og inkorporerer det i produktionen af ​​nye produkter.

Offentlighedens bekymringer om bæredygtighed presser polymerproducenter til at investere i projekter, der indsamler og genbruger brugte plastikflasker og polymeremballage. Sibur er for eksempel ved at opbygge et netværk af partnervirksomheder, hvis opgave er at indsamle og knuse det indsamlede affald til små flager, som SIBUR derefter blander med primære polymerråmaterialer til produktion.

reklame

Virksomheden har udviklet en lang række polymerer til forskellige formål under mærket Vivilen, som indeholder op til 70 % genbrugsplast – for eksempel rPET-granulat til fremstilling af miljøvenlige plastikflasker med 30 % genbrugsindhold. Til at producere disse granulat bruger SIBUR op til 34,000 tons genanvendt plast om året, hvilket er med til at undgå bortskaffelse af op til 1.7 milliarder plastikflasker årligt.

Flerlagsemballage og forurenet emballage er sværere at genbruge. For at overvinde denne vanskelighed ser SIBUR lovende i kemisk genanvendelse (termolyse) - en teknologi, der bruger høj temperatur og tryk til at omdanne emballageaffald til flydende råmaterialer til produktion af nye polymerprodukter. Virksomheden planlægger at træffe en investeringsbeslutning om et termolysepilotprojekt i år.

Men det hjælper alt sammen, at private virksomheders initiativer også opmuntres eller ligefrem reguleres af regeringens politikker. I 2022 godkendte Rusland sit program for cirkulær økonomi, som har til formål at sikre, at 100 % af det faste kommunale affald sorteres i 2030, og at 50 % af dette affald genanvendes til sekundære råmaterialer, der derefter kan bruges i produktionen af ​​nye produkter .

Verden som helhed bevæger sig i retning af genanvendelse af polymeraffald. Ifølge Inger Andersen, administrerende direktør for FN's miljøprogram, kan en kommende global plastaftale forbyde "unødvendige engangs- og kortlivede plastprodukter", der ofte bliver begravet, brændt eller dumpet.

Samtidig har FN ikke tænkt sig helt at opgive polymerer, da de "har mange applikationer, der hjælper verden". Det er vigtigt for polymerer at blive en del af en lukket kredsløbsproduktionscyklus i samme omfang som stål og aluminium. Omkring 30 % af den årlige produktion af disse metaller kommer fra genanvendelse af deres skrot. Et lignende resultat kan opnås med polymerer.

Del denne artikel:

EU Reporter udgiver artikler fra en række eksterne kilder, som udtrykker en bred vifte af synspunkter. Standpunkterne i disse artikler er ikke nødvendigvis EU Reporters.

trending