Følg os

Miljø

Kommissionen foreslår mere fair og grøn forbrugerpraksis

DEL:

Udgivet

on

Europa-Kommissionen vedtog en række forslag til Green Deal i dag på deres kollegiemøde. Forslagene fokuserer på bæredygtig økonomisk praksis som at sikre, at forbrugerne kender deres rettigheder, og at produkter, der sælges i EU, er bæredygtigt konstruerede, repareres og genanvendelige. 

"Det er tid til at afslutte modellen med 'tag, lav, bryd og smid væk', der er så skadelig for vores planet, vores sundhed og vores økonomi," sagde Executive Vice President for Kommissionen Frans Timmermans. "Det er sådan, vi bringer balance tilbage i vores forhold til naturen og reducerer vores sårbarhed over for forstyrrelser i globale forsyningskæder."

Ifølge de nye forslag skal alle produkter have et digitalt produktpas. Dette pas ville lette reparation eller genbrug af komponenter i et produkt samt sporingsproblemer inden for forsyningskæden. Dette forslag vil udvide de eksisterende rammer for miljøvenligt design til at omfatte så mange produkter som muligt og øge antallet af regler, som produkter skal overholde. Disse regler vil omfatte øget energieffektivitet i byggeriet, øget genanvendelighed og generelt mere klimaeffektiv forretningspraksis.

Den eksisterende økodesignramme har været i gang siden dens første gentagelse i 2009. Disse standarder etablerede måder, hvorpå produkter produceret og solgt i EU kunne være mere miljøvenlige på alle stadier af dets livscyklus. Siden da er standarderne for produkterne blevet forbedret til at omfatte flere produkter, der kan repareres, mere bæredygtige materialer og mere energieffektivitet generelt. 

Kommissionen vedtog også EU-strategien for bæredygtige og cirkulære tekstiler. Målet er at regulere tekstiler ved at gøre dem mere genanvendelige og langtidsholdbare, ikke-giftige og bæredygtige skabt i 2030. Forslaget søger at skubbe "fast fashion" ud af EU-markedet. Fast fashion er, når butikker skaber billigt tøj for hurtigt at overholde den nuværende stil. Tøj fremstillet til dette formål er ofte dårligt lavet og designet til at være nedlagt, når stilen ændres. 

Den sidste del af Kommissionens forslag var en opdatering af EU's forbrugerregler. Det ville gøre information om, hvordan et produkt er konstrueret, og hvor længe det skal holde, tilgængeligt for forbrugeren. Målet er at give europæiske forbrugere mulighed for at træffe mere informerede beslutninger om de produkter, de køber. Forslaget vil også opdatere den eksisterende liste over urimelig handelspraksis til at omfatte vage miljøpåstande uden fakta, ikke informere om holdbarhedsbegrænsende funktioner og bruge et frivilligt bæredygtighedsmærke, der ikke er forbundet med uafhængig gennemgang.

reklame

Del denne artikel:

trending