Følg os

Miljø

Nobels fredspris: Er dette Greta Thunbergs år?

DEL:

Udgivet

on

Vi bruger din tilmelding til at levere indhold på måder, du har givet samtykke til, og til at forbedre vores forståelse af dig. Du kan til enhver tid afmelde dig.

En åben hovedbog for de modtagne nomineringer til Nobels fredspris fra 1971 ses i arkiverne for det norske Nobelinstitut i det centrale Oslo, Norge 14. september 2021. Billedet taget 14. september 2021. REUTERS/Nora Buli
Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg taler på FN's klimatopmøde i 2019 i FN's hovedkvarter i New York City, New York, USA, 23. september 2019. REUTERS/Carlo Allegri

Nobels fredspris vil blive annonceret kun tre uger før verdens ledere samles til et klimatopmøde, som forskere siger kunne bestemme planetens fremtid, en grund til at prisvagter siger, at dette kan være året for Greta Thunberg (billedet), skriver Nora Buli og Gwladys Fouche.

Verdens mest prestigefyldte politiske anerkendelse vil blive afsløret den 8. oktober. Selvom vinderen ofte ser ud til at være en total overraskelse, siger de, der følger den nøje, at den bedste måde at gætte på er at se på de globale spørgsmål, der sandsynligvis vil have hovedet på fem udvalgsmedlemmer, der vælger.

Med COP26 -klimatopmødet i begyndelsen af ​​november i Skotland, kan dette problem være global opvarmning. Forskere maler dette topmøde som den sidste chance for at sætte bindende mål for reduktioner i drivhusgasemissioner i det næste årti, afgørende for at verden skal have håb om at holde temperaturændringer under 1.5 grader Celsius -målet for at afværge katastrofe.

Det kan pege på Thunberg, den svenske klimaaktivist, der som 18 -årig ville være den næstyngste vinder i historien med et par måneder, efter Pakistans Malala Yousafzai.

reklame

"Udvalget ønsker ofte at sende en besked. Og dette vil være en stærk besked at sende til COP26, som vil ske mellem offentliggørelsen af ​​prisen og ceremonien," siger Dan Smith, direktør for Stockholm International Peace Research Institute, til Reuters.

Et andet stort spørgsmål, udvalget måske vil tage op, er demokrati og ytringsfrihed. Det kan betyde en pris for en pressefrihedsgruppe, f.eks. Udvalget for Beskyttelse af Journalister eller Reportere Uden Grænser, eller for en fremtrædende politisk dissident, såsom den eksiliserede Hvideruslands oppositionsleder Sviatlana Tsikhanouskaya eller den fængslede russiske aktivist Alexei Navalny.

En sejr for en journalistisk fortalergruppe ville give genklang "med den store debat om vigtigheden af ​​uafhængig rapportering og bekæmpelse af falske nyheder for demokratisk regeringsførelse," sagde Henrik Urdal, direktør for Peace Research Institute Oslo.

reklame

En nobel til enten Navalny eller Tsikhanouskaya ville være et ekko af den kolde krig, da fred og litteraturpriser blev uddelt til fremtrædende sovjetiske dissidenter som Andrei Sakharov og Alexander Solzhenitsyn.

Oddsmakere tipser også grupper som Verdenssundhedsorganisationen eller vaccinationsdelingsorganet COVAX, der er direkte involveret i den globale kamp mod COVID-19. Men prisvagterne siger, at dette kan være mindre sandsynligt, end man kunne antage: udvalget citerede allerede den pandemiske reaktion sidste år, da det valgte FN's World Food Program.

Mens parlamentarikere fra ethvert land kan indstille kandidater til prisen, har vinderen i de senere år haft en tendens til at være en nomineret foreslået af lovgivere fra Norge, hvis parlament udpeger priskomiteen.

Norske lovgivere undersøgt af Reuters har inkluderet Thunberg, Navalny, Tsikhanouskaya og WHO på deres lister.

SKÆVENS HEMLIGHEDER

Udvalgets fulde drøftelser forbliver for evigt hemmelige, uden at der tages referater af diskussioner. Men andre dokumenter, herunder årets fulde liste over 329 nominerede, opbevares bag en foruroliget dør beskyttet af flere låse ved det norske Nobelinstitut, der skal offentliggøres om 50 år.

Inde i hvælvningen ligger dokumentmapper langs væggene: grøn til nomineringer, blå til korrespondance.

Det er en hylde for historikere, der søger at forstå, hvordan prisvindere dukker op. De seneste dokumenter, der blev offentliggjort, handler om prisen fra 1971, der blev vundet af Willy Brandt, kansler i Vesttyskland, for hans skridt til at reducere spændingen mellem øst og vest under den kolde krig.

"Det Europa, du ser i dag, er dybest set arven fra disse bestræbelser," siger bibliotekar Bjoern Vangen til Reuters.

Dokumenterne afslører, at en af ​​hovedfinalisterne, Brandt slog om prisen, var den franske diplomat Jean Monnet, en af ​​grundlæggerne af Den Europæiske Union. Det ville tage yderligere 41 år, før Monnets oprettelse, EU, endelig vandt prisen i 2012.

Del denne artikel:

Biodiversitet

European Business and Nature Summit strømliner biodiversitet til erhvervslivet

Udgivet

on

I dag (1. december) samles politikere og virksomhedsledere på højt niveau på European Business & Nature Summit at opskalere erhvervsindsatsen for naturen forud for den afgørende FN's biodiversitetskonference (COP 15) i foråret 2022. Arrangeret af EU [e-mail beskyttet] perron af Europa-Kommissionen og andre partnere, har topmødet til formål at styrke den voksende bevægelse af virksomheder på tværs af Europa og videre, som sætter naturen og mennesker i centrum for deres genopretningsstrategier.

European Green Deal Executive Vice President Frans Timmermans sagde: "Mens klimakrisen bliver behandlet med hast, er biodiversitetskrisen og truslen om økocid endnu ikke kommet højt nok på den globale dagsorden. Virksomheder erkender i stigende grad, at det haster med at handle, og jeg opfordrer dem til at udtale sig om risikoen for tab af biodiversitet. At genoprette vores forhold til naturen vil afværge økonomiske tab, skabe nye job og sikre en beboelig planet for fremtidige generationer."

Miljø-, hav- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: "Virksomheder er en afgørende løftestang i den systemomspændende ændring, der skal ske, hvis vi skal have et stabilt klima og en levende planet, hvor alle kan trives. Jeg regner med, at de vil drive ambitionen om en global biodiversitetsramme, der skal vedtages på Biodiversity COP15, med øget biodiversitetsfinansiering og tilstrækkelig mainstreaming af biodiversitet i alle sektorer."

Topmødet byder på frontløbende virksomheder og finansielle institutioner, der deler erfaringer, eksempler på bedste praksis og initiativer, der har til formål at integrere naturkapital og biodiversitet i virksomhedernes beslutningstagning, og opfordrer andre til at deltage. Arrangementet inviterer nye underskrivere til Finansiering til Biodiversitetsløfte opfordrer globale ledere til at vende naturtab inden for dette årti og forpligter sig til at beskytte og genoprette biodiversiteten gennem deres finansieringsaktiviteter og investeringer. Disse nye underskrivere vil booste gruppen af ​​75 finansielle institutioner, der repræsenterer aktiver på 12 billioner euro. Mere information findes i nyhed.

reklame

Del denne artikel:

Læs

CO2 emissioner

Kommissionen vedtager nye bilag til retningslinjerne for statsstøtte i EU's emissionshandelssystem, der definerer gældende effektivitetsbenchmarks og CO2-faktorer

Udgivet

on

Europa-Kommissionen har vedtaget to nye bilag til EU's emissionshandelssystem Retningslinjer for statsstøtte ('ETS-retningslinjerne'). De nye bilag supplerer ETS-retningslinjerne og definerer de gældende effektivitetsbenchmarks og CO2-faktorer. ETS-retningslinjerne sigter mod at reducere risikoen for "carbon leakage", hvor virksomheder flytter produktion til lande uden for EU med mindre ambitiøse klimapolitikker, hvilket fører til mindre økonomisk aktivitet i EU og ingen reduktion af drivhusgasemissioner globalt. Retningslinjerne giver især medlemslandene mulighed for at kompensere sektorer med risiko for flytning for en del af de højere elpriser som følge af COXNUMX-prissignalerne skabt af EU ETS (såkaldte "indirekte emissionsomkostninger").

Da de reviderede ETS-retningslinjer blev vedtaget i september 2020, signalerede Kommissionen, at de to bilag om "Effektivitetsbenchmarks" og om "CO2-faktorer" ville blive offentliggjort på et senere tidspunkt. Effektivitetsbenchmarks repræsenterer mængden af ​​elektricitet, der er involveret i den mest effektive produktionsproces for hvert produkt. CO2-faktorerne, som er baseret på blandingen af ​​fossilt brændstofproduktion i hvert land eller hver region, afspejler, i hvilket omfang engrosprisen på den elektricitet, der forbruges af støttemodtageren, er påvirket af ETS-omkostninger i de relevante priszoner.

Kommissionen har i dag vedtaget en Kommunikation supplerer ETS-retningslinjerne og introducerer de udestående bilag. Effektivitetsbenchmarks og CO2-faktorer defineret i bilagene er baseret på ekspertinput, tidligere praksis og statistiske data. Mere specifikt blev effektivitetsbenchmarks sat på baggrund af en ekspertundersøgelse foretaget af en ekstern konsulent. Metoden til at fastlægge de gældende CO2-faktorer svarer til den, der blev anvendt i de tidligere retningslinjer, og er baseret på Eurostat-data.

De nye effektivitetsbenchmarks og CO2-faktorer vil indgå i beregningen af ​​kompensationsbeløbet for indirekte omkostninger, som støttemodtagerne har afholdt fra 2021, og er derfor vigtige elementer for at sikre proportionaliteten af ​​de støtteforanstaltninger, der ydes i henhold til ETS-retningslinjerne.

reklame

Del denne artikel:

Læs

Landbrug

EU's landbrugsstatistik: Subsidier, arbejdspladser, produktion

Udgivet

on

Opdag fakta og tal om landbrug i EU, herunder finansiering efter land, beskæftigelse og produktion, Samfund.

Landbrug er en vigtig industri for alle EU-lande, og de modtager alle EU-midler gennem den fælles landbrugspolitik (CAP). Disse midler støtter landmænd direkte gennem Den Europæiske Landbrugsgarantifond og landdistrikter, klimaindsats og forvaltning af naturressourcer gennem Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikter.

Finde ud af hvordan den fælles landbrugspolitik støtter landmændene.

EU's landbrugsstøtte efter land

I 2019 blev der brugt 38.2 milliarder euro på direkte betalinger til landmænd og 13.8 milliarder euro på udvikling af landdistrikter. Yderligere 2.4 mia. EUR støttede markedet for landbrugsprodukter.

reklame

Reglerne for, hvordan midler fra den fælles landbrugspolitik bruges, bestemmes af EU's langsigtede budget. Det gældende regler gælder indtil december 2022, hvorefter den seneste reform af den fælles landbrugspolitik træder i kraft og løber indtil 2027.

Infografik med kort, der viser størrelsen af ​​tilskud fra den fælles landbrugspolitik pr. EU-land i 2019. Nøgledata kan findes under overskriften EU-landbrugsstøtte efter land.
Fordelingen af ​​den fælles landbrugspolitiks midler mellem EU-landene  

EU's landbrugsbeskæftigelsesstatistik

Landbrugsindustrien støttede 9,476,600 arbejdspladser i 2019 og 3,769,850 arbejdspladser i fødevareproduktion (i 2018) og tegnede sig for 1.3 % af EU's bruttonationalprodukt i 2020.

Rumænien havde flest beskæftigede i landbruget i 2019, mens Danmark havde flest beskæftigede i fødevareproduktion i 2018.

reklame

For hver euro brugt, skaber landbrugssektoren yderligere 0.76 euro til EU-økonomien. Bruttoværditilvæksten fra landbruget - forskellen mellem værdien af ​​alt, hvad EU's primære landbrugssektor producerede, og omkostningerne ved de tjenester og varer, der blev brugt i produktionsprocessen - var €178.4 milliarder i 2020.

Infografik, der viser beskæftigelsen i landbruget (i 2019) og fødevareproduktionen (i 2018) pr. EU-land. Nøgledata kan findes under overskriften EU's landbrugsbeskæftigelsesstatistik.
Fødevare- og landbrugssektorerne i EU  

Landbrugsproduktion i Europa

EU's landbrug producerer et rigt udvalg af fødevarer, fra korn til mælk. EU har lovgivet for at sikre, at de fødevarer, der produceres og sælges i EU, er sikre at spise. Det EU's jord til bord-strategi, annonceret i 2020, har til formål at sikre, at fødevarer også produceres mere bæredygtigt. MEP'er ønsker at reducere brugen af ​​pesticider til bedre beskytte bestøvere og biodiversitet, afslutte brugen af ​​bure i dyreavl og øge arealanvendelsen til økologisk landbrug af 2030.

Infografik, der viser, hvor mange tons forskellige fødevarer, der blev produceret i EU i 2019.
Fødevareproduktion i EU  

Den fælles landbrugspolitik 

Data kilder 

Del denne artikel:

Læs
reklame
reklame

trending