Slut med os

Miljø

Brintsenergi: Hvad er fordelene for EU?

Udgivet

on

Find ud af, hvad fordelene ved brintenergi er, og hvordan EU ønsker at få mest muligt ud af det til at støtte den grønne overgang.

Ren energi: Væsentlig for et klimaneutralt Europa

På vejen til en klimaneutralt Europa og en renere planet, er det vigtigt at modernisere den samlede energiforsyning og skabe et fuldt integreret energisystem under European Green Deal, EU-økonomiens grønne overgang bør kombineres med adgang til ren, overkommelig og sikker energi for virksomheder og forbrugere.

EU står over for en udfordring, da energiproduktion og -forbrug tegnede sig for 75% af EU's drivhusgasemissioner i 2018, og det afhænger stadig af import for 58% af sin energi, hovedsagelig olie og gas.

I juli 2020 foreslog Europa-Kommissionen en brintstrategi for et klimaneutralt Europa, der sigter mod at fremskynde udviklingen af ​​rent brint og sikre dets rolle som en hjørnesten i et klimaneutralt energisystem inden 2050.

Læs mere på EU's politik for ren energi.

Er brint en vedvarende energi?

Der findes forskellige typer brint, kategoriseret efter produktionsproces og de deraf følgende drivhusgasemissioner. Rens brint ("vedvarende brint" eller "grønt brint") produceres ved elektrolyse af vand ved hjælp af elektricitet fra vedvarende kilder og udsender ingen drivhusgasser under produktionen.

MEP'er insisterer på vigtigheden af ​​en klassificering af de forskellige brinttyper og ønsker en ensartet EU-dækkende terminologi for at skelne klart mellem vedvarende og kulstoffattig brint.

Under majs plenarmøde vil MEP'erne stemme om en rapport, der svarer på Kommissionens forslag. De forventes kun at sige det grønt brint - produceret fra vedvarende kilder - kan bæredygtigt bidrage til at opnå klimaneutralitet på lang sigt.

I øjeblikket spiller brint kun en mindre rolle i den samlede energiforsyning. Der er udfordringer med hensyn til omkostningskonkurrenceevne, produktionsskala, infrastrukturbehov og opfattet sikkerhed. Imidlertid forventes brint at muliggøre emissionsfri transport, opvarmning og industrielle processer samt inter-sæsonbestemt energilagring i fremtiden.

MEP'er ønsker, at Kommissionen og EU-landene stimulerer produktionen og brugen af ​​brændstoffet fra vedvarende kilder.

Hvad er fordelene ved brint?

Brint udgør ca. 2% af EU's energimix, hvoraf 95% produceres af fossile brændstoffer, der frigiver 70-100 millioner ton CO2 hvert år.

Ifølge forskning kunne vedvarende energi levere en væsentlig del af det europæiske energimiks i 2050, hvoraf brint kan tegne sig for op til 20%, især 20-50% af energibehovet i transport og 5-20% i industrien.

Det bruges mest som råmateriale i industrielle processer, men også som brændstof til rumraketter.

På grund af dets egenskaber kan brint være et godt brændstof, fordi:

  • Dets anvendelse til energiformål forårsager ikke drivhusgasemissioner (vand er det eneste biprodukt af processen)
  • Det kan bruges til at producere andre gasser såvel som flydende brændstoffer
  • Eksisterende infrastruktur (gastransport og gaslagring) kan genbruges til brint
  • Den har en højere energitæthed end batterier, så den kan bruges til langdistance- og tunggodstransport

Hvad ønsker Parlamentet?

  • Incitamenter til at tilskynde til efterspørgsel og skabe et europæisk brintmarked og hurtig implementering af brintinfrastruktur
  • Udfasning af fossilbaseret brint hurtigst muligt
  • Certificering af al brintimport på samme måde som EU-produceret brint, inklusive produktion og transport, der skal undgås lækage kulstof
  • Vurdering af muligheden for at genbruge eksisterende gasrørledninger til transport og underjordisk opbevaring af brint

Strategi for integration af Europas energisystem


MEP'erne vil også stemme om en særskilt rapport om strategien for integration af Europas energisystem samme dag som den anden betænkning. Strategien sigter mod at fremskynde dekarbonisering, sikre balance i netværk, oprette samtrafik, lette implementeringen af ​​vedvarende energi, udvikle digitalisering og udvide lager og lokal produktion.

Mere om EU's politik for ren energi

Find ud af mere 

Miljø

Vandforvaltning: Kommissionen rådfører sig med at opdatere lister over forurenende stoffer, der påvirker overflade- og grundvand

Udgivet

on

Kommissionen har iværksat en online offentlig høring at søge synspunkter om den kommende gennemgang af listerne over forurenende stoffer, der forekommer i overflade- og grundvand, samt om tilsvarende lovgivningsmæssige standarder. Dette initiativ er særlig vigtigt for at gennemføre det nyligt vedtagne Nul handlingsplan for forurening som en del af European Green Dealog bredere indsats for at sikre en mere effektiv og sikrere brug af vand.

Miljø-, ocean- og fiskerikommissær Virginijus Sinkevičius sagde: ”Alle europæere bør drage fordel af rent vand. At sikre en god kvalitet af overflade og grundvand i Europa er altafgørende for menneskers sundhed og for miljøet. Forurening forårsaget af pesticider, menneskeskabte kemikalier eller fra rester af lægemidler skal undgås så meget som muligt. Vi vil gerne høre dine synspunkter om, hvordan dette bedst kan opnås. ”

En nylig evaluering ('fitnesscheck') i december 2019 blev fundet EU's vandlovgivning er stort set egnet til formålet. Der er dog behov for forbedring af aspekter såsom investering, gennemførelsesregler, integration af vandmål i andre politikker, administrativ forenkling og digitalisering. Denne revision har til formål at løse nogle af manglerne i forbindelse med kemisk forurening og den juridiske forpligtelse til regelmæssigt at gennemgå listerne over forurenende stoffer samt at hjælpe med at fremskynde gennemførelsen. Den offentlige høring er åben for feedback frem til 1. november 2021. Flere oplysninger findes i dette pressemeddelelse.

Læs

Miljø

EU investerer 122 millioner euro i innovative projekter for at dekarbonisere økonomien

Udgivet

on

For første gang siden oprettelsen af Innovationsfonden, Den Europæiske Union investerer 118 millioner euro i 32 små innovative projekter i 14 EU-lande, Island og Norge. Tilskuddene vil støtte projekter, der sigter mod at bringe kulstoffattige teknologier på markedet i energiintensive industrier, brint, energilagring og vedvarende energi. Ud over disse tilskud vil 15 projekter i 10 EU-lande og Norge nyde godt af projektudviklingsbistand til op til 4.4 mio. EUR med det formål at fremme deres modenhed.

Executive Vice President Timmermans sagde: ”Med dagens investering yder EU konkret støtte til rene teknologiprojekter over hele Europa for at opskalere teknologiske løsninger, der kan hjælpe med at nå klimaneutralitet inden 2050. Forøgelsen af ​​Innovationsfonden foreslået i Fit for 55 Pakken gør det muligt for EU at støtte endnu flere projekter i fremtiden, fremskynde dem og bringe dem på markedet så hurtigt som muligt. ”

A pressemeddelelse er tilgængelig online.

Læs

Belgien

Biler og fortove skyllede væk som belgisk by ramt af de værste oversvømmelser i årtier

Udgivet

on

By

Den sydlige belgiske by Dinant blev ramt af de kraftigste oversvømmelser i årtier lørdag (24. juli) efter en to timers tordenvejr forvandlede gader til voldsomme vandløb, der skyllede biler og fortov væk, men dræbte ingen, skriver Jan Strupczewski, Reuters.

Dinant blev skånet for de dødelige oversvømmelser for 10 dage siden, der dræbte 37 mennesker i det sydøstlige Belgien og mange flere i Tyskland, men volden fra lørdagens storm overraskede mange.

"Jeg har boet i Dinant i 57 år, og jeg har aldrig set noget lignende," sagde Richard Fournaux, den tidligere borgmester i byen ved floden Meuse og fødested for saxofonens opfinder af det 19. århundrede, Adolphe Sax. på sociale medier.

En kvinde arbejder på at genvinde sine ejendele efter kraftig nedbør i Dinant, Belgien 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron
En kvinde går i et område, der er ramt af kraftig nedbør i Dinant, Belgien 25. juli 2021. REUTERS / Johanna Geron

Regnvand, der strømmer ned ad stejle gader, fejede snesevis af biler væk, stablet dem i en bunke ved en krydsning og skyllede brosten, fortove og hele sektioner af asfalt væk, da indbyggerne så forfærdet fra vinduerne.

Der var ikke noget præcist skøn over skaden, idet bymyndigheder kun forudsagde, at det ville være "signifikant", ifølge belgisk RTL TV.

Stormen udbrød lignende kaos, også uden menneskeliv, i den lille by Anhee et par kilometer nord for Dinant.

Læs
reklame
reklame
reklame

trending