Slut med os

cirkulære økonomi

Parlamentet sigter mod en kulstofneutral, bæredygtig, giftfri og fuldt cirkulær økonomi

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

MEP'er opfordrer til bindende 2030-mål for materialeforbrug og forbrugsaftryk © AdobeStock_Fotoschlick  

Parlamentet vedtog omfattende politiske henstillinger for senest i 2050 at opnå en kulstofneutral, bæredygtig, giftfri og fuldt cirkulær økonomi. Rapporten, der blev vedtaget i dag (10. februar) med 574 stemmer for, 22 imod og 95 hverken for eller imod, er et svar på Kommissionens Circular Economy handlingsplan. Bindende 2030-mål er nødvendige for materialeforbrug og vores forbrugsaftryk, der dækker hele livscyklussen for hver produktkategori, der markedsføres på EU-markedet, understreger MEP'erne. De opfordrer også Kommissionen til at foreslå produktspecifikke og / eller sektorspecifikke bindende mål for genbrugt indhold.

Parlamentet opfordrer indtrængende Kommissionen til at fremsætte ny lovgivning i 2021 og udvide anvendelsesområdet for Direktiv om miljøvenligt design at inkludere ikke-energirelaterede produkter. Dette bør sætte produktspecifikke standarder, så produkter, der markedsføres på EU-markedet, fungerer godt, er holdbare, genanvendelige, let kan repareres, ikke er giftige, kan opgraderes og genbruges, indeholder genbrugsindhold og er ressource- og energi- effektiv. Andre vigtige anbefalinger er detaljerede : Gå hertil, log ind ved hjælp af den e-mail du bruger til EyeOnWater og klik på “Tilføj et nyt billede”. Følg vejledningen til at uploade, vælge eller tage et nyt billede..

Ordfører Jan Huitema (Renew Europe, NL) sagde: ”Overgangen til en cirkulær økonomi er en økonomisk mulighed for Europa, som vi bør omfavne. Europa er ikke et ressourcerigt kontinent, men vi har færdighederne, ekspertisen og evnen til at innovere og udvikle de teknologier, der er nødvendige for at lukke sløjfer og opbygge et affaldsfrit samfund. Dette vil skabe job og økonomisk vækst og bringe os tættere på at nå vores klimamål: Det er en win-win. ” Holde øje video-erklæring.

I plenardebatten understregede MEP'erne også, at det kun er muligt at nå Green Deal-målene, hvis EU skifter til en cirkulær økonomimodel, og at denne ændring vil skabe nye job og forretningsmuligheder. Den eksisterende lovgivning om affald skal implementeres mere grundigt, og der er behov for yderligere foranstaltninger for nøglesektorer og produkter, såsom tekstiler, plast, emballage og elektronik, tilføjede MEP'er. Se den fulde optagelse af debatten : Gå hertil, log ind ved hjælp af den e-mail du bruger til EyeOnWater og klik på “Tilføj et nyt billede”. Følg vejledningen til at uploade, vælge eller tage et nyt billede..

Kontekst

I marts 2020 vedtog Kommissionen en ny ”Circular Economy handlingsplan for et renere og mere konkurrencedygtigt Europa ”. EN debat i miljøudvalget fandt sted i oktober 2020, og rapporten blev vedtaget den 27. januar 2021.

Op til 80% af produkternes miljøpåvirkning bestemmes i designfasen. Det globale forbrug af materialer forventes at fordobles i de næste fyrre år, mens mængden af ​​affald, der genereres hvert år, forventes at stige med 70% inden 2050. Halvdelen af ​​den samlede drivhusgasemission og mere end 90% af tabet af biodiversitet og vand stress, kommer fra at udvinde og behandle ressourcer.

cirkulære økonomi

Hvordan EU ønsker at opnå en cirkulær økonomi inden 2050  

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Find ud af EU's handlingsplan for cirkulær økonomi, og hvilke yderligere foranstaltninger MEP'erne ønsker at reducere affald og gøre produkterne mere bæredygtige. Hvis vi fortsætter med at udnytte ressourcer, som vi gør nu, ville vi inden 2050 gøre det har brug for ressourcerne fra tre jorders. Begrænsede ressourcer og klimaspørgsmål kræver flytning fra et 'make-make-disponere' samfund til en kulstofneutral, miljømæssigt bæredygtig, giftfri og fuldt cirkulær økonomi inden 2050.

Den aktuelle krise fremhævede svagheder i ressource- og værdikæder, der ramte SMV'erog sortindustrien. En cirkulær økonomi vil reducere CO2-emissionerne, samtidig med at den stimulerer den økonomiske vækst og skaber jobmuligheder.

Læs mere om definition og fordele ved den cirkulære økonomi.

EU's handlingsplan for cirkulær økonomi

På linje med EU 2050 klimaneutralitetsmål under Green Deal, foreslog Europa-Kommissionen et nyt Circular Economy handlingsplan i marts 2020 med fokus på affaldsforebyggelse og -håndtering og med det formål at øge vækst, konkurrenceevne og EU's globale lederskab på området.

Den 27. januar støttede Parlamentets miljøudvalg planen og opfordrede til bindende 2030-mål for materialeforbrug og -forbrug. MEP'erne vil stemme om rapporten under plenarmødet i februar.

Flytning til bæredygtige produkter

At opnå et EU - marked for bæredygtige, klimaneutrale og ressourceeffektive produkterforeslår Kommissionen at udvide Ecodesign Directive til ikke-energirelaterede produkter. MEP'erne ønsker, at de nye regler skal være på plads i 2021.

MEP'erne støtter også initiativer til at bekæmpe planlagt forældelse, forbedre produkters holdbarhed og reparationsevne og styrke forbrugernes rettigheder med ret til reparation. De insisterer på, at forbrugerne har ret til at blive informeret korrekt om miljøpåvirkningen af ​​de produkter og tjenester, de køber, og bad Kommissionen om at fremsætte forslag til bekæmpelse af såkaldt grønvask, når virksomheder præsenterer sig for at være mere miljøvenlige, end de virkelig er.

Gør vigtige sektorer cirkulære

Cirkularitet og bæredygtighed skal indarbejdes i alle faser af en værdikæde for at opnå en fuldstændig cirkulær økonomi: fra design til produktion og helt til forbrugeren. Kommissionens handlingsplan indeholder syv nøgleområder, der er vigtige for at opnå en cirkulær økonomi: plast; tekstiler; e-affald; mad, vand og næringsstoffer; emballage; batterier og køretøjer; bygninger og byggeri.
Tekstiler

Tekstiler brug en masse råvarer og vand med mindre end 1% genanvendt. MEP'er ønsker nye foranstaltninger mod tab af mikrofiber og strengere standarder for vandforbrug.

Oplev hvordan tekstilproduktion og affald påvirker miljøet.

Elektronik og ikt

Elektronisk og elektrisk affald eller e-affald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i EU og mindre end 40% genbruges. MEP'er ønsker, at EU skal fremme længere produktlevetid gennem genanvendelighed og reparationsevne.

Lær nogle E-affald fakta og tal.

Mad, vand og næringsstoffer

Anslået 20% af mad går tabt eller spildt i EU. MEP'erne opfordrer til halvering af madspild inden 2030 under Farm to Fork-strategi.

Emballage

Emballageaffald i Europa nåede rekordhøjde i 2017. Nye regler sigter mod at sikre, at al emballage på EU-markedet er økonomisk genanvendelig eller genanvendelig inden 2030.

Batterier og køretøjer

MEP'er ser på forslag, der kræver produktion og materialer af all batterier på EU-markedet for at have et lavt COXNUMX-fodaftryk og respektere menneskerettigheder, sociale og økologiske standarder.

Byggeri og bygninger

Byggeri tegner sig for mere end 35% af det samlede EU-affald. MEP'er ønsker at øge bygningernes levetid, opstille reduktionsmål for materialernes COXNUMX-fodaftryk og opstille minimumskrav til ressource- og energieffektivitet.

Affaldshåndtering og forsendelse

EU genererer mere end 2.5 milliarder ton affald om året, hovedsageligt fra husholdninger. MEP'er opfordrer EU-landene til at øge genanvendelse af høj kvalitet, gå væk fra deponering og minimere forbrænding.

Finde ud af om deponering og genbrugsstatistikker i EU.

Continue Reading

cirkulære økonomi

Virkningen af ​​tekstilproduktion og affald på miljøet

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

Tøj, fodtøj og husholdningstekstiler er ansvarlige for vandforurening, drivhusgasemissioner og losseplads. Find ud af mere i infografikken. Hurtig mode - den konstante levering af nye stilarter til meget lave priser - har ført til en stor stigning i mængden af ​​produceret og smidt tøj.

For at tackle indvirkningen på miljøet ønsker EU at fremskynde bevæge sig mod en cirkulær økonomi.

I marts 2020, the Europa-Kommissionen vedtog en ny handlingsplan for cirkulær økonomi, som inkluderer en EU-strategi for tekstiler, der sigter mod at stimulere innovation og øge genbrug inden for sektoren. Parlamentet skal stemme om en initiativbetænkning om handlingsplanen for den cirkulære økonomi i begyndelsen af ​​2021.

Cirkularitetsprincipper skal implementeres i alle faser af en værdikæde for at gøre den cirkulære økonomi til en succes. Fra design til produktion helt til forbrugeren.

Jan Huitema (Renew Europe, Holland), lead MEP om handlingsplanen for den cirkulære økonomi.
infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning Fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning  

Vandforbrug

Det tager meget vand at producere tekstil plus jord for at dyrke bomuld og andre fibre. Det anslås, at den globale tekstil- og beklædningsindustri har brugt 79 milliarder kubikmeter vand i 2015, mens behovene i hele EU's økonomi udgjorde 266 milliarder kubikmeter i 2017. For at lave en enkelt bomuldst-shirt, Der kræves 2,700 liter ferskvand ifølge estimater nok til at imødekomme en persons drikkebehov i 2.5 år.

Infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkningFakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning  

Vandforurening

Tekstilproduktion anslås at være ansvarlig for ca. 20% af den globale forurening af rent vand fra farvning og efterbehandling.

Vaskesyntetiske udgivelser et anslået 0.5 millioner ton mikrofibre ud i havet om året.

Hvidvask af syntetisk tøj tegner sig for 35% af primær mikroplast frigives i miljøet. En enkelt vasketøjsplast af polyestertøj kan udlede 700,000 mikroplastfibre, der kan ende i fødekæden.

Infografisk med fakta og tal om tekstilers miljøpåvirkning     

Drivhusgas udledning

Det anslås, at modeindustrien er ansvarlig for 10% af den globale kulstofemission - mere end internationale flyvninger og skibsfart kombineret.

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur, tekstilindkøb i EU i 2017 genererede ca. 654 kg CO2-udledning pr. Person.

Tekstilaffald på lossepladser

Måden, hvorpå folk slipper af med uønsket tøj, har også ændret sig, idet genstande smides i stedet for doneres.

Siden 1996 er mængden af ​​købt tøj i EU pr. Person steget med 40% efter et kraftigt fald i priserne, hvilket har reduceret tøjets levetid. Europæere bruger næsten 26 kilo tekstiler og kasserer omkring 11 kilo af dem hvert år. Brugt tøj kan eksporteres uden for EU, men forbrændes eller deponeres for det meste (87%).

Globalt genanvendes mindre end 1% af tøjet som tøj, delvis på grund af utilstrækkelig teknologi.

Håndtering af tekstilaffald i EU

Den nye strategi sigter mod at tackle hurtig mode og give retningslinjer for at opnå høje niveauer af separat indsamling af tekstilaffald.

Under affaldsdirektivet godkendt af Parlamentet i 2018, vil EU-landene være forpligtet til at indsamle tekstiler separat inden 2025. Den nye kommissionsstrategi inkluderer også foranstaltninger til støtte for cirkulære materialer og produktionsprocesser, tackle tilstedeværelsen af ​​farlige kemikalier og hjælpe forbrugerne med at vælge bæredygtige tekstiler.

EU har en EU miljømærke at producenter, der overholder økologiske kriterier, kan gælde for genstande, hvilket sikrer en begrænset anvendelse af skadelige stoffer og reduceret vand- og luftforurening.

EU har også indført nogle foranstaltninger for at afbøde virkningen af ​​tekstilaffald på miljøet. Horizon 2020-fonde RESYNTEX, et projekt, der bruger kemisk genanvendelse, som kunne give en cirkulær økonomi forretningsmodel til tekstilindustrien.

En mere bæredygtig model for tekstilproduktion har også potentialet til at øge økonomien. "Europa befinder sig i en hidtil uset sundheds- og økonomisk krise, der afslører skrøbeligheden i vores globale forsyningskæder," sagde ledende MEP Huitema. "Stimulering af nye innovative forretningsmodeller vil igen skabe ny økonomisk vækst og de jobmuligheder, som Europa har brug for at komme sig."

Mere om affald i EU

Continue Reading

cirkulære økonomi

E-affald i EU: Fakta og tal  

EU Reporter korrespondent

Udgivet

on

E-affald er den hurtigst voksende affaldsstrøm i EU, og mindre end 40% genbruges. Elektronisk udstyr og elektrisk udstyr definerer det moderne liv. Fra vaskemaskiner og støvsugere til smartphones og computere er det svært at forestille sig livet uden dem. Men det affald, de genererer, er blevet en hindring for EU's bestræbelser på at reducere dets økologiske fodaftryk. Læs mere for at finde ud af, hvordan EU tackler e-affald i sin bevægelse mod et mere cirkulær økonomi.

Hvad er e-affald?

Elektronisk og elektrisk affald eller e-affald dækker en række forskellige produkter, der smides efter brug.

Store husholdningsapparater, såsom vaskemaskiner og elektriske ovne, er de mest indsamlede og udgør mere end halvdelen af ​​alt indsamlet e-affald.

Dette efterfølges af it- og telekommunikationsudstyr (bærbare computere, printere), forbrugerudstyr og solcelleanlæg (videokameraer, lysstofrør) og små husholdningsapparater (støvsugere, brødristere).

Alle andre kategorier, såsom elektrisk værktøj og medicinsk udstyr, udgør tilsammen kun 7.2% af det indsamlede e-affald.

Infografik om elektronisk og elektrisk affald i EU Infografik, der viser procentdelen af ​​e-affald pr. Apparattype i EU  

Genbrugshastighed for e-affald i EU

Mindre end 40% af alt e-affald i EU genbruges, resten er usorteret. Genbrugspraksis varierer mellem EU-lande. I 2017 genanvendte Kroatien 81% af alt elektronisk og elektrisk affald, mens det på Malta var 21%.

Infografisk om genanvendelsesgraden for e-affald i EU Infografik, der viser genvindingsgraden for e-affald pr. EU-land  

Hvorfor har vi brug for at genbruge elektronisk og elektrisk affald?

Kasseret elektronisk og elektrisk udstyr indeholder potentielt skadelige materialer, der forurener miljøet og øger risikoen for mennesker, der er involveret i genbrug af e-affald. For at imødegå dette problem er EU bestået lovkrav for at forhindre brugen af ​​visse kemikalier, såsom bly.

Mange sjældne mineraler, der er nødvendige i moderne teknologi, kommer fra lande, der ikke respekterer menneskerettighederne. For at undgå utilsigtet at støtte væbnet konflikt og menneskerettighedskrænkelser har MEP'er vedtaget regler, der kræver europæiske importører af sjældne jordarter at udføre baggrundskontrol af deres leverandører.

Hvad gør EU for at reducere e-affald?

I marts 2020 fremlagde Europa-Kommissionen en ny handlingsplan for cirkulær økonomi der har som en af ​​sine prioriteter reduktion af elektronisk og elektrisk affald. Forslaget skitserer specifikt øjeblikkelige mål som at skabe "retten til reparation" og generelt forbedre genanvendelighed, indførelsen af ​​en fælles oplader og etablering af et belønningssystem til fremme af genbrugselektronik.

Parlamentets holdning

Parlamentet skal stemme om en initiativbetænkning om handlingsplanen for den cirkulære økonomi i februar 2021.

Det hollandske Renew Europe-medlem Jan Huitema, den ledende MEP i dette spørgsmål, sagde, at det var vigtigt at nærme sig Kommissionens handlingsplan "holistisk": "Cirkularitetsprincipper skal implementeres i alle faser af en værdikæde for at gøre den cirkulære økonomi til en succes. ”

Han sagde, at der bør lægges særlig vægt på e-affaldssektoren, da genanvendelse halter bagefter produktionen. ”I 2017 genererede verden 44.7 millioner ton e-affald, og kun 20% blev genanvendt korrekt.”

Huitema siger også, at handlingsplanen kan hjælpe med det økonomiske opsving. ”At stimulere nye innovative forretningsmodeller vil igen skabe den nye økonomiske vækst og jobmuligheder, som Europa har brug for at komme sig.

Læs mere om cirkulær økonomi og affald

Find ud af mere 

Continue Reading

Twitter

Facebook

trending